FACEBOOK

Változások várhatók a BL-rendszerben - Ki lesz a final six 2017-es budapesti házigazdája?

Változások várhatók a BL-rendszerben - Ki lesz a final six 2017-es budapesti házigazdája?
hozzászólás, 2015.06.03.

A LEN-nél sikeresnek ítélték a barcelonai final six-szel véget ért kupaszezont, de máris formálódnak változtatási tervek a versenysorozattal kapcsolatban.

Az már eldöntött tény, hogy, hogy mostantól nem lehet tovább adni a nemzeti bajnokságban kivívott kupaszereplési jogot. Elvileg ez eddig is így volt, a gyakorlatban azonban lehetővé tették, hogy ha egy csapat megfelelő helyezést ért el országa bajnokságában vagy kupasorozatában, de anyagi okok miatt nem vállalta a nemzetközi kupaszereplést, a sorban utána következő csapat átvehette az indulási jogot. (Így tudott tavaly BL-selejtezőn indulni a teljesen megújult OSC, amely a bajnokság alsóházában végzett, de a "fölötte lévők" nem éltek az egyre lejjebb kerülő indulási joggal.) Ez a lehetőség megszűnt, így ha egy csapat kivívott joga ellenére nem indul, ez a lehetőség elvész az adott ország számára.

A következő szezonban  új szabály vonatkozik majd a két kupasorozat viszonyára. Mostantól csak a BL főtábla előtti utolsó köréből kiesett csapatok folytathatják az Eurokupában. Ennek oka részben az, hogy ne maradjanak egész évi nemzetközi szereplési lehetőség nélkül olyan csapatok, amelyek nagyon erősek, másrészt így elkerülhető a taktikázás, vagyis az, hogy a selejtezők alsóbb szintjén egyes klubok eleve a kiesést, az Eurokupába való átkerülést célozzák meg. (Tavaly Budapesten is volt olyan mérkőzés, amelyen mindkét csapat "vereségre tört", mert így biztosíthatta helyét a gyengébb kupasorozatban...)

Formálódnak további tervek is. Bár hivatalos tájékoztatás erről nem történt, kiszivárgott hírek szerint Barcelonában olyan elképzelést vázoltak a klubvezetőknek, amely szerint a BL főtábla jelenlegi 12 tagú mezőnye 16-osra bővülne. Szabad kártyát kapna, tehát közvetlenül itt kezdhetné a játékot nyolc ország (Görögország, Horvátország, Magyarország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Szerbia és Törökország) egy-egy csapata és mellettük - ez az újdonság - főtáblás helyet kapna egy-egy holland, francia, román és orosz klub. A fennmaradó négy helyre lehetne bejutni selejtezősorozaton keresztül - ahogy egyébként eddig is. Ez még csak tervezet, várhatóan a nyár végén térnek vissza a most ismertetett elképzelésekhez, azok továbbgondolásához az illetékesek.

Mint ismeretes, jelenleg három évre lehet megszerezni a főtáblán való kezdés (tehát a leghosszabb versenyszakaszban való biztos részvétel) jogát, amihez anyagiak mellett más kötelezettségeket is vállalni kell. Magyarország részéről  a ZF-Eger élvezi ezt a jogot, s mivel a következő két évben Budapest rendezi a final six-et, s a házigazda jogán csak wildcardos csapat szerepelhet a végső döntőben, az egriek helye a főtáblán elért eredménytől függetlenül biztosított a jövő májusi BL final sixben. Ekkor azonban lejár hároméves időszakuk, s a 2017-es budapesti final six biztos részvevőjének, a következő kétéves ciklusban "alanyi jogon" főtáblás magyar csapatnak a kiléte még ismeretlen. Ezt a klubot a LEN jelöli majd ki, s előtte nyilván konzultál a magyar szövetséggel és az érintettekkel, a lehetőséggel élni kívánó klubok képviselőivel.

A vlv megkérdezte a három, potenciálisan érintett magyar klub egy-egy vezetőjét, hogy mai ismereteik szerint szeretnének-e élni a főtáblás részvétel lehetőségével (az ehhez szükséges feltételeknek megfelelve) a 2016-17-es, a 2017-18-as és a 2018-19-es szezonban. Az Eger és a Szolnok képviselője egyértelműen igennel válaszolt, az OSC-nél óvatosabban nyilatkoztak. Mint elmondták, a feltételeket elemezni kell, a szükséges anyagi fedezet valószínűleg kigazdálkodható, de fontosabb az a sportszakmai döntés, hogy mi szolgálja jobban a csapat sikeres szereplését, a főtáblán kezdés vagy a selejtezősorozat végigjátszása.

Elképzelhető az is, hogy a LEN normatív szabályt hoz, vagyis az adott ország aktuális bajnokának kínálja fel "automatikusan" wildcardot, ha ez a klub megfelel a további feltételeknek. Amennyiben így lenne (ez természetesen csak találgatás), akkor különleges jelentőséggel bírna a következő, 2015-16-os magyar bajnokság első helyének megszerzése, hiszen a bajnok egyben azonnal biztosítaná helyét a következő évi budapesti final sixre!

Az új nemzetközi klubszezon egyébként szeptemberben kezdődik, a főtábla idején a januári Európa-bajnokság, majd az azt követő olimpiai kvalifikációs torna miatt néhány hetes szünetet kell majd beiktatni a versenysorozatba. A sorsolást augusztus végén tartják Dubrovnikban, s ekkor folytatják majd a klubokkal való egyeztetést is az esetleges módosításokról.

Címkék:
LEN BL final six