FACEBOOK

Molnár Tamás a Reggeli Startban

Molnár Tamás a Reggeli Startban
hozzászólás, 2015.02.23.

A tavaly visszavonult háromszoros olimpiai bajnok bíróként tavasztól nemzetközi meccseket vezet, s konkrét elképzelései vannak arról, hogy a játékvezetői testület újonnan kinevezett elnökeként miként javítson a bíráskodáson.

Molnár Tamás immár bíróként és a játékvezetők főnökeként volt a hétfői Reggeli Start vendége.

Elöljáróban leszögezte: a vízilabda természetéből adódóan olyan játék, amelyben a játékvezetésnek nagy szerepe van. Szerinte azoknak a volt játékosoknak, akik jó eredményeket értek el és pontosan tudják, mi zajlik a vízben egy-egy szituációnál, kötelességük a bíráskodással is megpróbálkozni, így segíteni a sportágat. Ennek a szemléletnek tulajdonítható, hogy az utóbbi időben több volt sikeres játékos kezdte el a bíráskodást.

Papesz bevallotta, szembesülnie kellett azzal, hogy nem egyszerű dolog a parton döntéseket hozni, hiába tudja, hogy mi megy a vízben, óriási gyakorlat kell ahhoz, hogy a megfelelő pillanatban jól határozzon. Saját bírói tevékenységét nem akarta minősíteni, de azt elmondta, eddigi munkájának jó a megítélése, s tavasszal már nemzetközi mérkőzéseket vezethet. Hozzátette, bíróként annyiban könnyebb dolga van, hogy játékosmúltja alapján tisztelet övezi, talán könnyebben elfogadják a döntéseit, mint másokét.

Valóságos ars poeticát fogalmazott meg, amikor azt mondta: a bírói munkában a legfontosabb az alázat, megszokni, tudomásul venni, hogy a játékvezető számára az a legnagyobb elismerés, ha nem beszélnek róla, észre sem veszik, hogy ott van. Ha egy bíró tenni akar a sportágért, akkor szolgálnia kell a játékosokat, a válogatottat, a klubokat, s éreznie kell a felelősségét, mert egy-egy rossz döntésen egész játékoskarrier, egy klub jelene, jövője múlhat.

A bírók főnökeként most kezdett munkájával kapcsolatban elmondta: hogy szóba került most a neve, és megtörtént a váltás, az azt jelzi, hogy nem volt minden rendben. Amikor két évvel ezelőtt Kemény Dénes került a szövetség élére, ideiglenesen Császár György lett a játékvezetői testület elnöke. Ez az ideiglenes állapot két évig tartott. A helyzet egyre feszültebbé, majd már tarthatatlanná vált.

- Felmerült a nevem, de természetesen mondtam, hogy nekem a Szeged a prioritás (Papesz a szegedi klub vezetőjeként is dolgozik - a szerk). Tisztázni kellett a klubok, illetve az edzők körében, hogy mi erről a véleményünk. Ez természetesen probléma volt, de úgy gondolták, hogy a bíráskosás ügye olyan kérdés, amit meg kell oldani záros határidőn belül, és itt is, gondolom, az eredmények segítettek, a múltam, hogy ezen felül tudjunk emelkedni. A Liga és az elnökség is elfogadta ezt a helyzetet, de tudom, hogy komoly támadási felületről van szó és nyilván kritika fogja érni a személyemet. Már meg is kaptam, pedig még csak három hete végzem ezt a feladatot. Tudtam, hogy ez várható volt és hogy lesz teendő ezen a téren, de ha számomra az lett volna a prioritás, hogy a saját személyemet védjem, akkor nem vágok bele.

Ami a várható intézkedéseket illeti, Molnár Tamás előrebocsátotta: egyik pillanatról a másikra nem lehet sok jó bírót találni, új játékvezetőket képezni éveket jelent. Ő is már öt éve vezet és most jutott el oda, hogy nemzetközi meccsekre küldik majd. A személyi változás most a kedélyeket kicsit megnyugtatja és apró dolgokon lehet változtatni a bajnokság végéig. Igazán komoly változtatásokat szerinte a következő szezontól lehet bevezetni, de amiben már az első hetekben el lehet érni eredményt, az a kommunikáció javítása. Magán a játékvezetői testületen belül, a játékvezetők és az ellenőri testület között, illetve a játékvezetői testület és a csapatok között. Sokkal következetesebben kell alkalmazkodni a nemzetközi trendekhez, mert van egy-két szabály, amelynek tekintetében nincs egyetértés, s ezek tisztázása elsősorban a válogatott szereplése miatt fontos. A legszükségesebb lépéseket már a következő hetekben meg kell tenni és az egységes szemléletet alkalmazni kell már a most folyó bajnokságban is.

A műsorvezető konkrétumot firtató kérdésére válaszolva Papesz rámutatott: minden mérkőzés más és más, van, hogy sok a kiállítás, van, hogy kevés, de önmagában ezzel nincs baj. A fontos a meccsen belüli következetesség, s az, hogy egy helyzet megítélése hétről hétre nagyjából ugyanolyan legyen. Ne fordulhasson elő, hogy egy helyzetre az egyik bíró kiállítást ad, a másik kontrát, a harmadik szerint meg nem történt semmi. Ezekről a megítélésbeli kérdésekről sokat kell beszélgetni a játékvezetőkkel, hogy minél inkább egységes legyen a bíráskodás - fogalmazott a játékvezetők új főnöke.

A teljes beszélgetés: