FACEBOOK

Kun György lesz a magyar bíró Kazanyban

Kun György lesz a magyar bíró Kazanyban
hozzászólás, 2015.02.09.

Vasárnap még magyar bíró nélküli volt nyári világbajnokság játékvezetői kara, a FINA hétfőn egészítette ki a listát, e szerint magyar részről Kun György bíráskodik a kazanyi vb-n.

A vílágversenyeken (de még a tét nélküli nemzetközi felkészülési tornákon is) az a rend, hogy minden részvevő csapat "visz magával" egy játékvezetőt, aki aztán természetesen hazája érdekeltségébe nem tartozó mérkőzéseken bíráskodik. Így áll össze a nagy tornák bírói karának nagyobbik része, továbbá mindig jelölnek "neutrális" bírókat, olyanokat, akiknek hazája nem kvalifikálta magát az adott tornára. (Köztük is vannak egyébként tapasztalt, jó nevű játékvezetők, például a szlovén Margeta, az azeri Koganov vagy - konkrétan Kazany esetében - a román Alexandrescu.)

Ez nyilván egyfajta esélyegyenlőséget jelképez, hiszen emberek vagyunk, az ezzel ellentétes hírekkel szemben még a bírók is azok, mindenki tudatában van annak, hogy egy esetleges ámokfutás már másnap visszaüthet, ha éppen az általa sújtott válogatott "bírója" vezeti az ő csapata meccsét.

A FINA a napokban közzétette a nyári kazanyi világbajnokság bírói karának névsorát és döbbenten vettük észre, hogy magyar név nem szerepelt a 25 ös listán.

A vb férfi és/vagy női tornájára összesen 19 ország szerzett kvalifikációt (Ázsiából érkezik még egy csapat). A FINA honlapjára az elmúlt hétvégén olyan tájékoztatás került fel, amely szerint az összes részvevő ország közül egyedül a magyarok nem visznek bírót a versenyre. Nem tudjuk, ezután mi történt, mi mindenesetre már éppen nemzetközi összeesküvést szimatoltunk, amikor (hétfő délelőtt)  kiegészítették a listát. E szerint a vb magyar játékvezetője Kun György lesz, akinek gratulálunk és sok sikert kívánunk!

Jelenléte (mármint a "szükséges egyensúly"...) azért is fontos, mert a kazanyi vb-ről csak az első két helyezett szerez kvalifikációt a 2016-os riói olimpiára, a bronzérmes kizárólag akkor, ha a nyári - korábban sorra kerülő - Világliga-szuperdöntő győztese előtte végez.

A FINA első közleménye:



A hétfő délelőtt kiegészített dokumentum, a kazanyi világbajnokság (július 24-augusztus 9.) játékvezetői

Címkék:
fina Kazany bírók