FACEBOOK

Benedek Tibor az ezüstös évről

Benedek Tibor az ezüstös évről
hozzászólás, 2014.12.16.

A szövetségi kapitány elégedett a 2014-es esztendővel, nagyon tetszik neki a sok lehetőséget kínáló kisebb pálya és elárulta: januárban behívja tétmeccsre a csapatba a bajnokikon folyamatosan jó teljesítményt nyújtó Salamon Ferencet, az OSC játékosát. Reggeli Start-beszélgetés.

A DigiSport reggeli beszélgetős műsorában Benedek Tibor pozitívnak értékelte az idei évet. Mint mondta, nagyon hosszú esztendő volt ez, három világversennyel, Világliga-selejtezőkkel az év elején és végén.

Legalább egy nagy tornát szerettek volna megnyerni, persze, leginkább a budapesti Európa-bajnokságot és bár ez nem sikerült, elégedetlenségre nem lehet ok, hiszen a magyar válogatott két év alatt öt világverseny döntőjében szerepelt, ami nagyon jó teljesítmény.

A kapitány elmondta, hogy nagyon tetszik neki a Világliga-selejtezőkön kísérleti jelleggel alkalmazott kisebb pálya. Sok új lehetőséget lát benne, miközben ez a szabálymódosítás nem borítja fel a játék eddigi egyensúlyát, a gyengébb csapatok nem lesznek ettől esélyesebbek és a játék képe sem változik jelentősen.

Az eddig szabályok szerint lejátszott két Világliga-selejtező sok tapasztalatot hozott, az első meccs után a másodikon ezek nagy részét már sikerült hasznosítani. Benedek Tibor kiemelte a támadások jellegét egészen átalakító sok mozgást, amire időt ad, hogy a felúszás az ellenfél kapujához jóval gyorsabb a korábbiaknál. Megfontolandónak nevezte ugyanakkor a 30 másodperces támadóidő 25 másodpercre csökkentését, ezzel kapcsolatban egyébként a Komjádi Kupa meccsein már gyűlnek a tapasztalatok.

A csapat összetételét tekintve Szombathy Pál konkrét kérdésére azt mondta, hogy nagyjából kialakult az a "merítési bázis", amelyből kikerül majd a riói olimpián részt vevő csapat. Az a célja, hogy minden posztra legyen két, hasonló tudású játékos, így nagyjából 18-as keretből választja majd ki az olimpiára utazó 13-at.

Kiemelte az "öregek" mentalitását, hozzáállását. Ők maximális erőbedobással küzdenek, harcolnak a helyükért, nyoma sincs elkényelmesedésnek. Az a mentalitás uralkodik, hogy "ha nyerünk, akkor nem megnyugszunk, hanem még többet dolgozunk". A soron következő meccseken is ki fog hagyni egy-egy "öreget" és a mostanában nem meghívottak közül januárban szerepeltetni fogja Salamon Ferencet, aki a bajnokikon sorozatban nagyon jól teljesít.

A jelenlegi munkával kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy ez a kísérletezés időszaka. Csak a legutóbbi két Világliga-selejtező között öt helyen változott a csapat, s a fiataloknak sikerült is bizonyítaniuk. Ugyanakkor ez az időszak természetesen nem kedvez a csapatépítésnek, az majd akkor kerül előtérbe, amikor véglegessé válik az a bizonyos 18 név. (Már csak azért is így van ez, mert ahhoz, hogy egy-egy fiatal lehetőséget kapjon, ki kell hagyni olyan "öreget", akivel számolni fog a kapitány a csapat kialakításakor.)

A teljes beszélgetés: