FACEBOOK

Kezdődik a Világliga-sorozat!

Kezdődik a Világliga-sorozat!
hozzászólás, 2014.11.17.

Kedden este hétkor Szlovákia ellen kezdjük meg a Világliga európai selejtezősorozatát. A csapat készen áll, újoncokat is avatunk. Riportunk a hétfői napról.

A válogatott a jól sikerült vasárnapi gála után Debrecenben maradt, s hétfőn nagyon nehéz programot teljesített.

Ne feledjük, Benedek Tibornak csak a VL-meccsek előtti egy-két napon van módja taktikát gyakoroltatni, fiatalokat tesztelni, így minden ilyen rövid összetartás során az aktuális ellenfélre való felkészülés mellett a jövő feladatai is fontosak a napi program meghatározásakor és végrehajtásakor.

Délelőtt igen szigorú tornatermi edzés, majd lazításként teljesen fakultatív edzésprogramot teljesítettek a fiúk a különböző gépekkel, súlyzókkal zsúfolásig telt konditeremben. A kapitány azt kérte, mindenki a maga tapasztalatai szerint erősítsen vagy lazítson, annak megfelelően, hogy egy nappal a meccs előtt mit igényel a szervezete. Eddig azonban el kellett jutni, és az nem volt könnyű. Először ugyanis a tornateremben Horváth Tamás erőnléti edző vezényelt pörgős foglalkozást. A gyakorlatok részletezésétől eltekintenék, higgyék el, nehéz volt elviselni. Mármint a nézésüket. Talán elég egy példa. Éppen párban dolgoznak a fiúk. Az egyik négykézlábra ereszkedik, a másik ellenkező irányban ráül  a hátára, de úgy, hogy lábfejét belülről kulcsolja "ló" lábaival, hogy ugye a teljes súlya ránehezedjen az alatta lévőre. Ezután már csak annyit kell tenni, folyamatosan, egymás után többször, hogy mintegy 45 fokos szögben szépen hátrahajol az illető.

Lazításként hanyatt fekve tízig kell elszámolni, de úgy, hogy összeszorított nyújtott lábakkal beleírjuk a levegőbe a számokat, szép lassan, hogy jobban fájjon a hasizomnak.

Asszem, nem megyek bele további részletekbe.

A 60 kilós súlyzók emelgetése és a többi kínzószerszám használata ezek után már felüdülés volt.

Az ezt követő délelőtti vizes edzés is a komolyabbak közül való volt. A mindenkori úszás után taktikai elemeket gyakoroltak a fiúk, s mindenki tudja, hogy az ilyenkor nyújtott teljesítmény Benedek Tibor fejében ugyanolyan értékkel bír, mint a meccsek alatti...

Az ebédet és a csendes pihenőt a szlovákok alapos kivesézése követte - persze videók alapján. Este, a meccs időpontjában edzett a csapat, s ekkor már kifejezetten a szlovákok elleni variációk begyakorlása volt a cél.


vlv-képek a hétfői edzésekről


A kedd esti ellenfelet sokan hajlamosan előre leírni, de nem biztos, hogy könnyű mérkőzésre számíthatunk. Északi szomszédainkról a felvidéki származású Gergely István csapatvezetőt kérdeztük, aki már 15 évesen első számú kapus volt, majd több mint másfél száz hivatalos mérkőzésen védett a szlovák válogatott színeiben.

GERGELY ISTVÁN a vlv-nek:

- Rég volt, hogy a szlovák csapathoz játékélmény fűzött, viszont olvastam a játékosaik névsorát, s közülük jó néhányat ismerek, olyan már csak egy van, akivel együtt is játszottam. Biztos, hogy olyan csapattal játszunk, amely nem fogja feladni.

Gyorsak lesznek, jól lőnek, nem szabad elfelejteni, hogy a németeket megverték, szoros meccset játszottak a horvátokkal, tehát nagyon kellemetlen ellenfél. A német válogatotthoz tudnám őket hasonlítani. Minden poszton van egy viszonylag jó játékosuk és hogyha félvállról kezeljük őket, mert név alapján próbáljuk a játékerejüket beazonosítani, akkor könnyen csalódás érhet minket. Ezzel együtt számomra már az is csalódást jelentene, ha nehéz meccsen tudnánk nyerni ellenük.


BENEDEK TIBOR a vlv-nek:

- Fontos nap volt a mai, mert bár még kedden is fogunk gyakorolni, lesz egy rövid videózás is, ez a mai volt az alapja a holnapi mérkőzésnek. A vasárnapi meccsen kaptunk egy rávezetést, ma a taktikai feladatokat végeztük el, reggel lesz egy utolsó simítás.

A szlovák csapatot a tavalyi Világliga-meccseik alapján tudjuk értékelni, azokon igencsak jól szerepeltek, hiszen a németeket megverték, az olaszoktól eggyel kaptak ki, Montenegrótól pedig 3 góllal. Azokat a mérkőzéseket nagyjából feldolgoztuk, holnap ezekből fogunk nézni jeleneteket. Úgy gondolom, hogy lelkiismeretesen felkészültünk a holnapi mérkőzésre. Az új játékosok eléggé koncentráltak ahhoz, hogy megoldják nem könnyű feladatukat, hiszen ők taktikailag kétéves hátrányban vannak. De ha valaki válogatott akar lenni - ezt tavaly Erdélyi Balázs is bizonyította -, akkor igyekezni kell és nagyon koncentráltnak kell lenni.

- Milyen meccsre számítasz? Taktikusság vagy erő, mi fog előtérbe kerülni?

- Abban biztos vagyok, hogy ha ők nyerni akarnak, akkor fizikálisan az elején nagy tempót kell diktálniuk. Mindenki ismerkedik még a kis pályával, az előnyeivel és a hátrányaival. Bízom abban, hogy a négy negyed folyamán ki fog jönni az erőkülönbség is. A mi csapatunk nagyon gyors és lendületes, fizikálisan talán erősebbek a szlovákok, de nem hiszem, hogy ez négy negyeden keresztül előnyt jelent majd.

- Ez a meccs a Világliga-seljtezők rajtját is jelenti. Milyen módon illeszkedik a terveidbe?

- Tiszta lappal indultam tavalyelőtt és tavaly is. Ugyanazt is érzem: újra építünk valamit, de már a megszerzett tudás birtokában, azt hasznosítva. Szerintem ez az építkezés lesz jellemző a holnapi meccsre is, az, hogy hogyan tesszük egymásra a téglákat. Ha az alja stabil, akkor a teteje is az lesz. Ezért is nagyon fontos nekem ez a holnapi mérkőzés, - nem is az eredmény, mert nyilván a cél az, hogy legalább egy góllal győzzünk, - hanem az, hogy, hogyan állnak hozzá a játékosok, ugyanolyan akarással, lelkesedéssel, alázattal, mint eddig, mert majd ebből tudunk előre lépni mérkőzésről-mérkőzésre, s a végén felérve a csúcsra. Ehhez minden egyes alkalommal olyan koncentráltságra van szükség, amit tegnap vagy ma láttam.

- Fontosabb most ez a Világliga neked, mint az előzők?

- Olimpiai kvalifikációt jelent az első hely, ebből a szempontból nagyon fontos volna ott lenni Bergamóban, a jövő nyári szuperdöntőben. De közben nekünk olyan feladatunk is van, hogy lehetőséget adjunk a fiataloknak. A kettőt kell úgy vegyíteni, hogy ott is legyünk Bergamóban, de építsük is a csapatot. Nagyon sok feladat van egyszerre és mindegyiknek meg kell felelni.

(Lejegyezte: Tina)


A magyar csapat:

Decker Attila (Szolnok), Nagy Viktor (Szolnok)  - (kapusok)
Erdélyi Balázs (Eger), Gór-Nagy Miklós (OSC), Lőrincz Bálint (Eger),
Madaras Norbert (Szolnok), Manhercz Krisztián (Szeged), Mezei Tamás (Szolnok), Német Toni (Vasas), Szivós Márton (Eger), Varga Dániel (Szolnok), Varga Dénes (Szolnok), Vámos Márton (Szolnok) - mezőnyjátékosok.

Lőrincz Bálint, Német Toni és a mindössze 17 éves Manhercz Krisztián nem szerepelt még hivatalos mérkőzésen a magyar válogatottban.


A Világliga európai csoportselejtezőinek keddi programja (időpontok helyi idő szerint):

A csoport

18.00 Görögország-Románia (Athén)

19.00 Magyarország-Szlovákia (Debrecen, DigiSport, vlv - szöveges élő)

B csoport

18.00 Szerbia-Spanyolország (Nis) - az egyik játékvezető Kun György

19.00 Oroszország-Németország (Volgográd)

C csoport

20.30 Franciaország-Olaszország (Aix-en Provence)

20.30 Horvátország-Törökország (Zágráb) - az egyik játékvezető Fekete Balázs

A SELEJTEZŐSOROZAT TELJES MENETRENDJE