FACEBOOK

Itt a vége, fuss el véle!

Itt a vége, fuss el véle!
hozzászólás, 2013.12.21.

Befejeződött a válogatott kétnapos összetartása, játékosok és stábtagok elbúcsúztak egymástól. Edzésriportunkban láthatják és olvashatják olvasóink, hogy mit vár Benedek Tibor a jövő év legfontosabb eseményétől, a budapesti Európa-bajnokságtól.

Az utolsó idei foglalkozásnak már a Margitsziget adott otthont. Sátortető alatt került sor a válogatott és a juniorok sorozatban harmadik kétkapujára, edzőmeccsére. Az elején a fiatalok meglepően jól tartották magukat, még vezettek is, de aztán a "nagyok" Török Béla, Bátori Bence és Kovács Gábor vezérletével magukhoz ragadták a kezdeményezést és magabiztosan győztek.

Benedek Tibor jó sokáig értékelt a csapattagoknak meccs után - nyilván a két nap összes edzőmeccsét elemezte kicsit. Ez alatt a juniorok a Horkai György által hozott (!!) málnás sütemények elfogyasztásával múlatták az időt.

A kameránk előtt nyilatkozókkal beszélgetve az évértékelés mellett igyekeztük kitérni a jövő évvel kapcsolatos várakozásokra is.


vlv-képek az idei utolsó edzésről


VLV-VIDEÓK:


Benedek Tibor nyilatkozata


- Tibor, ezzel az edzéssel véget ért az év, szövetségi kapitányságod első éve. Nyilván a helyzet nem alkalmas egy mélyreható szakmai elemzésre, de azért mégis: erről az évről mit gondolsz?

- Hú..., erre most nem számítottam! Azt gondoltam, megkérdezed, hogy mi volt az edzésen. Szakmai értékelésre most biztos, hogy nem vagyok képes, mert elfáradtam nagyon, azért ez a három edzés sok volt, fárasztó volt. Ugyanakkor jó volt nagyon, látható volt a védekezésen: az első kétkapun két gólt kaptunk, a másodikon hármat, a harmadikon négyet. Tehát kilenc kapott gól három kétkapu alatt, azért az, ha junior válogatott, ha bármilyen csapat az ellenfél, akkor is jó. Hajtottak a fiúk nagyon. Mára kicsit leengedtek a kétkapu elején, de aztán utána összeszedték magukat és jó volt a játék. Összességében a három edzés szerintem jól sikerült. Hogy mi a haszna igazából? A haszna az, hogy az "öregek", az idősebbek mögött, azok mögött, akik most nincsenek itt, legyen egy olyan friss generáció, amelynek tagjai pontosan tudják már, hogy mi a dolguk. Ne akkor kelljen az alapokat megtanulniuk, amikor hirtelen mondjuk egy Volvo Kupára vagy egy magyar-USA kétkapura behívom őket, hanem tudják, hogy mi az alapjátékunk, és hogyha lesznek azokra a mérkőzésekre plusz taktikák, akkor egyből csak azokat kell megtanulniuk, ugyanúgy, mint a többieknek. És nem kell elkezdenem magyarázni másik öt embernek, aki még nem volt ott.

Nagyjából e felé megyünk, mert mondjuk Kovács Gáboron kívül, aki most jött először, mindenki már többször volt a válogatottban, így lesz egy olyan bázisunk, amiből lehet majd továbblépni. Úgyhogy én azt gondolom, hogy ebből a szempontból nagyon fontos volt, abból kevésbé, hogy mondjuk január 14-én Horvátország ellen Világliga-mérkőzést játszunk, de fontosabbnak tartom, hogy most az idősebbek egy ilyen év után pihenjenek egy kicsit, mint hogy most ez alatt a néhány nap alatt már készüljünk a január 14-i mérkőzésre, még akkor is, hogyha a sibeniki utazás miatt két, maximum három edzésünk lesz a mérkőzés előtt. Ez kevés, de most ér annyit, hogy kipihenjük magunkat, az, hogy valamivel kevesebbet tudunk arra a mérkőzésre készülni.

- Jó, hát nem akartad az évet értékelni, akkor viszont cserébe mondd el, hogy mit várhatunk a csapattól jövőre! Tudom, hogy nagyon sok a bizonytalansági tényező, de hát azért mégis..., a közvélemény mire számítson?

- Szerintem mindenki arra számít, hogy majd játszunk egy jó Európa-bajnokságot itthon, sokan arra számítanak, hogy ezt meg is nyerjük. Én azért ennél óvatosabb vagyok, az elsődleges célunk az, hogy a hazai közönség előtt bejussunk a legjobb négy közé, hiszen azért az elődöntőre-döntőre már jó sokan megvették a jegyet és hát itt nagy csalódás lenne, ha ott nem szerepelne magyar csapat. Úgyhogy..., először jussunk be oda, az sem egyszerű, ezt rengeteg példa bizonyítja, és ha már bejutottunk, akkor megyünk tovább előre. És szeretnénk, ami nekem nagyon fontos lenne, az hogy mi szeretnénk a közönséget felhasználni a saját érdekeinkre, vigyenek, toljanak minket előre a mérkőzésen. Ne az legyen, hogy ott a közönség és ez majd dermeszt minket, tehát, hogy meg akarunk felelni a közönségnek és emiatt összeesünk a téttől, hanem örüljünk, hogy ennyi ember jön ki értünk, mert értünk jönnek ki és ez adjon plusz erőt a csapatnak. Hazai közönség előtt nagyon nehéz játszani. Meg fogom majd nézni, hogy hány csapatnak sikerült az elmúlt húsz évben hazai közönség előtt akár csak döntőbe kerülni, szerintem nem soknak. Úgyhogy ez ennek az évnek nagy feladata lesz. Azt gondolom, hogy nekünk, nekem személy szerint ez a hazai Európa-bajnokság egy olimpiával ér fel.

- Tibi, megdolgoztál az év végi pihenőért. Boldog Karácsonyt kívánok és nagyon boldog új évet!

- Köszönöm szépen. Neked is és az összes vlv-nézőnek is!



Horkai György nyilatkozata


- Szervusz, Gyuri, vége van ennek az évnek is. Szerintem reális igény, ha azt kérem, hogy kicsit foglald össze: mi történt idén. :-)

- Érdekes kérdés :-). Igen. Hát végül is..., a világbajnokságon negyedikek lettünk, illetőleg az U17-es Máltán negyedik lett, tehát a fő célkitűzésünket teljesítettük, sikerült bekerülnünk a legjobb négybe. Persze azért maradt egy kis rossz szájíz, mert szerintem a fantasztikus hangulatú szombathelyi világbajnokságon lehetett volna még egy lépcsőfokot előrébb lépni, ha a csapat a tudásának a legjavát tudja nyújtani. Most elkezdtünk dolgozni az U17-esekkel, bejött hozzá az U18-as, gyakorlatilag ez volt az első négynapos összetartás, amit csináltunk, én úgy érzem, hogy jó hangulatú, jó összetartás volt. Nagy megtiszteltetés, hogy a válogatottal játszhattunk ezen a három napon. Ezeknek a fiúknak jó része még serdülőben, ifiben játszik, OB1-ben sem, tehát ez mindenféleképpen jó erőfelmérő. Ez meg is látszik persze az eredményen, :-), de hát ebből lesz a fejlődés! Mindenféleképpen pozitívnak értékelem.

- Azt a feladatot hogy sikerül teljesíteni, amit Tibi kér, hogy egy kicsi látszódjon már az utánpótláson is az az ív, az a taktika, stratégia, amit a nagycsapat szeretne csinálni?

- Én mindig is abban hittem, hogy az utánpótlás munkájához a felnőtt szövetségi kapitány kell, hogy megadja az irányvonalat. Erről sokat konzultáltunk Tibivel és most is azt mondom, hogy ez az az út, ami előre visz. Még mélyebbre kell mennünk, még jobban meg kell határoznunk a fő prioritásokat, a fő gyakorlatokat meg kell csinálni, sőt, ezeket már alsó szinten, hogy mire a játékosok elérnek nemzetközi szintre, már tudják ezeket a dolgokat. Én úgy gondolom, hogy azért három-négy éves munka, mire ennek az eredménye látszódni fog.

- Versenyekben jövőre mi vár rátok?

- A mostani U17-eseknek lesz - akkor már - U18-as világbajnokság augusztus első hetében, augusztus utolsó hetében pedig az U19-eseknek lesz Európa-bajnoksága, ők ezzel kezdik meg a nemzetközi szereplést.

- Mi az elvárás?

- Mindig a négybe kerülés, a magyar vízilabda számára ez az elvárás. Aztán a többi függ a generációtól, az adott korosztálytól. Az U18-nál nagyon magas a színvonal, ugye tavaly negyedikek lettünk és éppen hogy elvesztettük a harmadik helyért vívott meccset az olaszokkal szemben. A csapat jó, de szerintem ott hét csapat közül bármelyik nyerhet, nagyon jó a mezőny. Az U19 mezőnyét még nem ismerem, azt tudom, hogy az idei szombathelyi világbajnokságon a jó csapatoknál általában három-négy-öt játékos volt ebből a korosztályból. Nálunk, ha jól emlékszem, csak kettő. De nem tűnik rossznak nálunk sem az a korosztály, meglátjuk, azért dolgozunk...

- Gyuri, gratulálok az idei eredményekhez, kellemes ünnepeket, boldog új évet és sikeres 2014-et kívánok!

- Köszönöm szépen és viszont kívánom!



Sánta Dániel nyilatkozata


- Szervusz, Dani. Véget ért a válogatott kétnapos összetartása. Hogy érezted magad, milyen tapasztalatokat gyűjtöttél, hogy érzed, hogy sikerült a bizonyítás?

- Nagyon jól éreztem magam, örülök, hogy itt lehettem. Elég fiatal csapat volt, lendületes, és úgy érzem, hogy jól ment a játék, tehát talán sikerült valamit bizonyítani, hogy miért is vagyok itt.

- Milyen éved volt, elég nagy változást hozott neked ez az esztendő. Hogy összegeznéd?

- Álomszerű..., ugye a Magyar Kupa-győzelem miatt egy kicsit, de hát nagy változások történtek, Pestről leköltöztem Szegedre, mégiscsak itthagytam az otthont, ez nehéz volt kicsit, de a lenti fogadtatás ezt mind elfelejtette velem.

- Mit szeretnél elérni jövőre, mik a terveid?

- Klubszinten szeretnénk a nagy álmot valóra váltani, a Szegeddel bejutni a bajnoki döntőbe, erre reális esély is nyílik, és hát, nyilván egy "saját álom", hogy az Eb bő keretbe esetleg be tudjak férkőzni. De hát ehhez nagyon sok munka kell, amihez úgy gondolom, hogy Szegeden adott minden.

- Köszönöm szépen, sok sikert kívánok!



Kovács Gábor nyilatkozata

- Gábor, véget ért a válogatott kétnapos felkészülése. Amennyire én meg tudom ítélni és láttam mind a három kétkaput, nagyon jó teljesítményt nyújtottál, de érdekel, hogy te hogy vélekedsz erről, illetve ez az egész milyen volt, hogy érezted magad?


- Jó volt, jó hangulatban telt el ez a három kétkapu, kicsit fárasztó volt, de abszolút jó hangulatban dolgoztunk. Ugye, sok fiatal volt most meghívva, megvolt a fiatalos lendület, fiatalos erő, tényleg jó volt és én is jól éreztem magam. Úgy érzem, hogy megtettem mindent, ami az erőmből futotta, szerintem jó teljesítményt nyújtottam.

- Mit vársz a következő évtől, nagyon nehéz év lesz, várhatóan sok olyan eseménnyel, ami emlékezetes lehet a vízilabdabarátoknak. Hogy készülsz, mi a terved, mi az, amivel elégedett lennél?

- Nyerjünk meg mindent, amit lehet! Igazából ennyi. Nagyon előre nem tekintünk, mindig csak kis lépésekben haladunk.

- Azért gondolom, klubra is gondoltál, meg másra is. Hogy látod, lehet szereped...?

- Én úgy látom, hogy itt nagyon sok mindenkinek lehet esélye a bekerülésre, amit Tibi is mondott: rengeteg edzés és alázat. Próbáljuk a hibákat kijavítani.

- Köszönöm szépen, boldog új évet kívánok és kellemes ünnepeket!