FACEBOOK

Horkai György: Adjon ez egészséges önbizalmat!

Horkai György: Adjon ez egészséges önbizalmat!
hozzászólás, 2013.07.28.

Horkai György visszafogott, pedig érett játékkal, pontvesztés nélkül nyerte a zágrábi felkészülési tornát a szombathelyi vb-re készülő U20-as válogatott. Interjúnk az utánpótlás szövetségi kapitánnyal.

Na jellemző... Horkai György egyetlen pillanatra sem engedi át magát a felhőtlen örömnek. Álljon meg a menet - mondja, ez csak egy felkészülési torna volt, semmilyen következtetést nem szabad levonni az eredményből. A szenzációs zágrábi tornagyőzelem után körülbelül kétszer annyit beszélt a keretszűkítés okozta gyötrelmekről, mint a világelit elejéhez tartozó olasz, horvát és szerb csapat egygólos legyőzéséről.

HORKAI GYÖRGY a vlv-nek:

- Nem kell ebből nagy ügyet csinálni. Azt mondtam a fiúknak, hogy ez a tornagyőzelem adjon egészséges önbizalmat nekik. Az bizonyosodott be, amit azért már előtte is mondtam: ez a csapat képes megverni bárkit. Ugyanakkor még ki is tudunk kapni bárkitől - természetesen most a jobbakról beszélek. Ez egy felkészülési torna volt, még nem mérvadó, ráadásul a napi két mérkőzés rendkívül fárasztó volt, a végére már nagyon elfáradt mindenki. A szerbekkel az utolsó meccsünkön már két, teljesen lelassult csapat játszott, hibák voltak itt is ott is. Nagy küzdelem jellemezte a meccset és a végére már alig tudtak felúszni a csapatok - azért nagyon kemény volt ez a néhány nap.

Persze örülünk az eredménynek, örülünk a játéknak is, de dolgozni kell tovább. Még van két hét a világbajnokságig.

- A zágrábi torna végére ígértél vb-csapatot...

- Egyelőre tovább szűkítettem a keretet. Megköszöntem Tóth Bendegúz és Dőry Farkas munkáját. Bendegúz szépen dolgozott, neki meg kell erősödni fizikailag, hogy hosszabb távon számolhassanak vele a kapitányok. Dőrynek rossz híre volt és meg kell mondanom, nagyon pozitív a vele kapcsolatos csalódásom, le a kalappal előtte. Nagyon rendesen dolgozott és remélem, hogy a velünk eltöltött idő jó hatással lesz pályafutásának alakulására. Ha ilyen lesz a hozzáállása, mint amit itt mutatott, akkor nagyon komoly játékos lehet belőle, mert az adottságai megvannak.

- Mi a helyzet a kapusoknál?

- Minden döntés nehéz volt, de talán a legnehezebb az, hogy a három kapus közül egytől el kell búcsúzni. Nagyon sok fejfájást okozott nekem ez a kérdés és végül úgy döntöttem, hogy Molnár Dávid marad ki. Különleges helyzet alakult ki, mert év közben alig védtek ezek a kapusok, György Dávid, az ifibajnokságban bizonyíthatott. Komoly munkába kezdtek, s ennek köszönhetően mind a hárman nagyon jó szintre jutottak, nagyon jól védtek. A legjobb formába Jimmy (Bendes Viktor) került, ezt ők is érzik, elismerik. Elég "aljas módon" próbálgattam a kapusokat az elmúlt két tornán, elosztottam köztük a nehéz mérkőzéseket és egy kapussal játszottunk, éppen azért hogy bizonyíthassanak. És az az igazság, hogy mind a hárman jól védtek, megállták a helyüket, borzasztó nehéz döntés volt. Megmondom őszintén, Jimmy javára a pillanatnyi kiemelkedő forma szólt, Gyurikánál (György Dávid - a szerk) azt kellett értékelni, hogy ő tavaly a vb-n bizonyított, komoly része volt a jó eredményben, s mivel mindannyian ugyanolyan jól teljesítettek, ez a megalapozott bizalom mellette szólt. Dáviddal is meg voltam elégedve, de meg kellett hoznom a döntést és nem akartam tovább halogatni, nehogy ez pszichésen kárt okozzon a kapusoknak.

- Még mindig eggyel több játékos van így...

- Egy nyitott kérdés maradt. Meglátjuk, hogy amikor a felnőtt vb után Bedő Krisztián visszatér, milyen fizikai és lelki állapotban lesz és azután a három center közül csak kettő marad.

- Hogyan tovább?

- Most kapnak egy kis pihenőt a fiúk, mert nagyon kemény volt ez az időszak. Szerdán délután folytatjuk a munkát.

- Köszönöm a tájékoztatást és akkor is gratulálok a zágrábi sikerhez, ha "nem kell ebből olyan nagy ügyet csinálni"... :-)


A vb-re készülő szűkített U20-as keret:

Bendes Viktor, György Dávid - kapusok
Bedő Krisztián, Berta József, Csapó Miklós, Gyárfás Tamás, Jansik Szilárd, Lőrincz Bálint, Manhercz Krisztián, Német Toni, Sánta Dániel, Sedlmayer Tamás, Szabó Bendegúz, Telegdy András - mezőnyjátékosok


A ZÁGRÁBI TORNA ÖSSZES EREDMÉNYE MAGYAR NYILATKOZATOKKAL