FACEBOOK

Világliga szuperdöntő: Montenegró-Magyarország 17:18!

Világliga szuperdöntő: Montenegró-Magyarország 17:18!
hozzászólás, 2013.06.12.

Drámai meccsen, a padlóról felállva hoztuk döntetlenre a Montenegró elleni rangadót a Világliga Szuperdöntőjében. Utána már nem volt kegyelem: zsinórban nyolc ötméterest értékesítettünk, így megvan az első győzelem Cseljabinszkban. Részletes tudósítás, nyilatkozatok, később a meccs összes magyar gólja és az ötméteres-párbaj.

Világliga szuperdöntő, Cseljabinszk (Oroszország)

Csoportkör, második nap


Montenegró-Magyarország 17:18 (3:1, 3:2, 2:3, 2:4 - 7:8) - ötméteresekkel
Cseljabinszk, v.: Alexandrescu (román), Sadekov (orosz)
Montenegró: Scsepanovics, Drasko Brguljan 4, Paskovics, Petrovics 1, Popovics, Markovics, Draskovics 1, Szekulics 2, Latinovics, Darko Brguljan 2, Klikovac, Csucskovics. Szövetségi kapitány: Ranko Perovics
MAGYARORSZÁG: Nagy V., Gór-Nagy, Madaras 1, Bátori 1, Vámos 1, Hosnyánszky 1, Decker Á., Szivós 1, Varga Dániel 2, Varga Dénes 1, Bedő 1, Hárai 1, Decker A. (kapus). Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
Gól - emberelőnyből: 5/8, ill. 6/12
Gól - ötméteresből: -, ill. 2/2
Kipontozódott: Csucskovics
A magyar csapat valamennyi ötméteresét bedobta a döntetlenül végződött meccs utáni párbajban. Sorrendben: Hosnyánszky, Varga Dénes, Vámos, Szivós, Varga Dániel, Hosnyánszky újra, Varga Dénes újra, Vámos újra

VLV-VIDEÓK:

Vámos első gólja

Madaras gólja

Varga Dániel első gólja, ötméteres

Varga Dániel második gólja

Bedő gólja

Bátori gólja

Hárai gólja

Varga Dénes első gólja

Hosnyánszky első gólja, ötméteres

Szivós első gólja

Ötméterespárbaj



Montenegró-Magyarország VL-szuperdöntő, hivatalos képek (2013.06.12.)


BENEDEK TIBOR a vlv-nek:

- Az eleje kicsit rémálomszerű volt, "kapdostuk" a gólokat, csak néztük, hogy mi van. De ha az egészet kell összefoglalnom, azt kell mondjam: le a kalappal a csapat előtt, hogy ilyen helyzetből fel tudott állni. Nyilván nem mindennapi 5:1-ről, 6:2-ről felállni és a végén ötméteresekkel nyerni. Annak is örülök, hogy az ötméteres-párbajban visszafordítottuk a tegnapi leszálló ágat felszálló ágba és így e téren kiegyenlítődött a két nap teljesítménye.

Taktikailag teljesen változtattunk a védekezésen, kapust is cseréltünk, az is segített és valamennyire  feljavultak a fórjaink is, épp nézem, 12-ből 6 ment be. De teljesen különbözött a tagnapi és a mai védekezési stílus és azért nem könnyű egyik napról a másikra váltani. Tegnap behúzódásos védekezés volt, a széléről is sok segítséggel, most meg letámadták az embereinket. Volt, hogy sikerült ehhez alkalmazkodni és volt, hogy nem.

- Mi az, ami biztató volt?

- Azt mondom, hogy minden. Ha levonom az első öt támadásból kapott öt gólt, az ugye elég gyorsan történt, tehát akár le is vonhatom :-), akkor nagyon jó meccset játszottunk. Úgy egészben nagyon pozitívnak értékelem ezt a mérkőzést, az eleje természetesen elfogadhatatlan, de szép lassan fogunk javítani mindenen. Ha már csak azt nézzük, hogy nyertünk és nem kikaptunk, az már mindenképpen fejlődés. Holnap Japán ellen játszunk és azt kell mondjam sajnos, hogy nehéz meccs lesz. Láttuk ma is őket játszani, rengeteget úsznak, felkészültek, tudnak mindent, nem véletlen, hogy ma is majdnem ötméteresekre mentették az USA elleni meccset, az utolsó támadásukat elrontották, csak ezen múlt, hogy ne kapjanak ki a rendes játékidőben egy góllal.


VARGA DÁNIEL csapatkapitány a vlv-nek:

- Kezdeném azzal, hogy örülök a győzelemnek, még hogyha ilyen "épphogy csak"  győzelem is. De ahogy mi tehetünk arról, hogy az ellenfél többször is négy góllal vezetett a meccs első felében, úgy mi tehetünk arról is, hogy feljöttünk és döntetlenre tudtuk hozni ezt a meccset. Ezek nagyon fontos dolgok. Nyilvánvalóan az 1:5 meg a 2:6 elemzése azért fontos, mert egyszerűen nem fordulhat elő, hogy így hagyjuk az elején magabiztossá válni az ellenfelet és "hagyjuk", hogy ennyi góllal vezessen, mert erős csapatok ellen mínusz négyről nagyon nehéz visszajönni, ott már nem csak a mi jó játékunkra van szükség. Azt remélem, hogy a tanulság szó nem tűnik majd túl elcsépeltnek, de azért ezt az időszakot mégiscsak a tanulás, az összeszokás, az új dolgok közös megtapasztalása jellemzi.

- Mi az ami leginkább biztató számodra?

- Két dolog jut eszembe. Az egyik az, hogy az aktuális eredménytől függetlenül tudunk nagyon küzdeni, sőt, úgy néz ki, hogy még jobban küzdünk, hogyha nem mi vezetünk. A másik dolog, ami biztató, hogy azért mindannyian tudjuk, hogy nagyon sokat kell ehhez még hozzátenni egyénileg és csapatszinten is, hogy jobb legyen, s úgy látom, megvan ehhez a türelem és az energia is.


BÁTORI BENCE a vlv-nek:

- Sajnos nem indult jól a meccs, ugye 5:1-gyel... Az elején kaptunk olyan gólokat, amiket megbeszéltünk előtte, hogy nem kaphatunk. Utána összeszedtük magunkat, kicsit váltottunk is védekezésben, sokkal agresszívabbak lettünk támadásban is, elkezdtünk jól játszani. Ennek az adta meg a lényegét, hogy sokkal jobban védekeztünk. Hátul megjött a magabiztosság és ez azonnal magával hozta elöl is a javulást, sokkal pontosabbá váltunk.

- Volt közben olyan pillanat, amikor már úgy gondoltad, hogy elment a meccs, például 6:2-nél...?

- Dehogyis! Egy másodpercig sem. Ha jól emlékszem nem vezettünk egyszer sem és ez szerintem nagyon jó, hogy így is nyugodtak tudtunk maradni, nem kapkodtunk 5:1-nél, 6:2-nél, hanem a korábbinál sokkal fegyelmezettebben csináltuk tovább a dolgunkat. Nagy dolog, hogy meg tudtunk nyerni egy olyan meccset, amelyen egyszer sem vezettünk!

- Hogy látod a helyzetet a játék szempontjából? Kezdtek összerázódni, vagy még figyelni kell olyan dolgokra, amik később már "maguktól mennek"?

- Nemrég kezdtük el a felkészülést, iszonyatosan sok új dolog van. Látszik, hogy fejlődünk, csiszolódunk össze, de azért még nagyon sok játékelemet kell begyakorolnunk. Ezzel együtt, szerintem nagyon jó lesz ez...

- Mi lesz holnap...?

- Japánnal játszunk. Ahogy néztük, iszonyatosan pörögnek, nagyon jól fordulnak le, a góljaiknak 80 százalékát szerintem lefordulásból szerzik. Van két-három nagyon jó játékosuk, de azért úgy gondolom, hogy nekünk természetesem nyernünk kell ellenük.


GÓR-NAGY MIKLÓS a vlv-nek:

- Rajta vagyunk egy úton, igaz, hogy még az elején járunk, de mindannyian nagyon hiszünk benne és ennek megfelelően  van bizalmunk egymásban, Tibiben és abban, amit csinálunk.

Ebből hihetetlenül sok erőt tudunk meríteni, ez látszik a meccseinken is: hiába döcög az eleje, sokat hibázunk, még nem alakultak ki a rendszerek, de óriási erő van bennünk már most. Nagy  hátrányból jöttünk fel ma is egy nagyon jó kis montenegrói válogatott ellen.

- Nem tartottál meccs közben a komolyabb vereségtől?

- Nem. Nem szoktam foglalkozni a meccsállással, mindig a legjobbat kell nyújtani. Kiélezett helyzetekben még nagy hátrányban is olyan megoldásokat választottunk, ami mutatja az erőnket. Biztos vagyok abban, hogy  egyre jobbak leszünk, mindinkább összeáll a védelem, mindenki megtalálja a helyét, kialakulnak a figurák, a meccs közbeni kapcsolatok a játékosok között, ez csupán idő kérdése. Jónak látom a helyzetet.


BEDŐ KRISZTIÁN a vlv-nek:

- Nagyon álmosan kezdtünk, sajnos a montenegróiak csinálták azt, amit nekünk kellett volna. Tibi azt kérte meccs előtt, hogy szoros emberfogással kezdjünk, álljunk oda keményen, szorítsuk meg őket. Ennek ellenére pont fordítva alakult, ők csinálták ezt, mi meg álmosak voltunk. Emiatt történhetett meg, hogy elmentek 5:1-re, de akkor Tibinek sikerült feltüzelnie minket.

- Mit mondott?

- Azt kérte, hogy nyugodjunk meg, ne kapkodjunk, látszik, hogy elkezdtek fáradni, legyünk agresszívabbak és csináljuk a megbeszélt dolgokat. Ez aztán nagyjából sikerült is, így végül döntetlenre hoztuk a meccset. Nagyon akartuk a győzelmet és örülök, hogy sikerült a végére döntetlennel zárni a rendes játékidőt. Az ötméterespárbaj már szerencsejáték, örülök, hogy ma nekünk sikerült.

- Az első gólodat lőtted, gondolom, egy nagy álom teljesült...

- Igen. Hatalmas kő esett le a szívemről, hogy végre betaláltam, ez már nagyon  hiányzott, nem is annyira mások miatt, hanem nekem  magamnak, hogy végre meglegyen. A többiek szerintem észre sem vették, hogy az első gólomat lőttem, de azért otthon nem fogok elfeledkezni az ilyenkor járó sütiről...


Utolsó csoportmeccsünk csütörtökön 13.30-kor, Japán ellen. (Közvetlenül a Montenegró-USA meccs után...)

Budapesti hír, hogy a Digi Sport bejelentette: élőben közvetíti a cseljabinszki elődöntőket, a bronzmeccset és döntőt. Már csak be kell oda jutni...


ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

Montenegró-Magyarország 17:18 (3:1, 3:2, 2:3, 2:4 - 7:8) - ötméteresekkel
Cseljabinszk, v.: Alexandrescu (román), Sadekov (orosz)
Montenegró: Scsepanovics, Drasko Brguljan 4, Paskovics, Petrovics 1, Popovics, Markovics, Draskovics 1, Szekulics 2, Latinovics, Darko Brguljan 2, Klikovac, Csucskovics. Szövetségi kapitány: Ranko Perovics
MAGYARORSZÁG: Nagy V., Gór-Nagy, Madaras 1, Bátori 1, Vámos 1, Hosnyánszky 1, Decker Á., Szivós 1, Varga Dániel 2, Varga Dénes 1, Bedő 1, Hárai 1, Decker A. (kapus). Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
Gól - emberelőnyből: 5/8, ill. 6/12
Gól - ötméteresből: -, ill. 2/2
Kipontozódott: Csucskovics
A magyar csapat valamennyi ötméteresét bedobta a döntetlenül végződött meccs utáni párbajban. Sorrendben: Hosnyánszky, Varga Dénes, Vámos, Szivós, Varga Dániel, Hosnyánszky újra, Varga Dénes újra, Vámos újra

Popovics - MELLÉ! Megnyertük a meccset 18:17-re!

Vámos rutinosan - 17:18

Klikovac is betalál - 17:17

Dumi gyönyörűen, a pipába - 16:17

Paskovics is, sajnos - 16:16

Hosi is gólt lő - 15:16

Darko Brguljan is belövi - 15:15

Varga Dani is magabiztos - 14:15

Ez is bent van, Markovics - 14:14

Szivós könyörtelen - 13:14

Újra egál, Popovics - 13:13

Vámos magabiztos - 12:13

Egyenlítenek, Klikovac- 12:12

Varga Dénes betalál - 11:12

a montenegrói is, Paskovics - 11:11

Hosi belövi - 10:11

Megint ötméteresek következnek.

Nem lehet, lejárt az idő :-)

Szoros védekezés után kontrával miénk a labda! Lehet nyerni!

Elveszítjük a labdát. Montenegró időt kér.

Kezdődik a meccs utolsó perce.

Kényszerlövés a támadóidőnk végén - szöglet!

Utána a center lövését is hárítja, megvan a labda!

Decker Attila szögletre véd egy közeli félcsavar-lövést.

Kontra a montenegrói kapu előtt...

Labdát szerzünk!

Előnyben voltunk, lejárt, és már a támadóidő is, amikor Szivós Marci messziről, szabaddobásból nagy gólt lő - 10:10

Zavarodottság vízben és parton. Ha jól látjuk, miénk a labda és Benedek Tibor kért időt.

Hosnyánszky ötméteresgólja újra felcsillantja a reményt - 10:9

Varga Dani kiállítása után Drasko Brguljan bedobja - 10:8

Varga Dumi "rugalmasan elszakad", aztán kivárja a megfelelő tempót és beteszi a kapuba - 9:8

A túloldalon kontra...

Madarast állítják ki, végre nagyon jó a védekezés!

Egy kontra után gyors támadás, Hárai dobja be középről - 9:7

Hosnyánszkyt kiküldik. Darko Brguljan valósággal átlövi Decker Attilát - 9:6

Nem nyerjük meg az utolsó ráúszást.

SZÜNET

Varga Dénest küldik ki, majd Hosit is, Darko Brguljan be is lövi - 8:6

Emberelőny és végre szép játék! Bátori lövi be balról, kapásból, ahogy otthon szokta - 7:6

Újabb zúgó kapufát lövünk.

Gór-Nagy kimegy, az előnyt sikerül kibekkelni.

Előny, majd kettős előny. Már úgy tűnik, hogy egy rossz passz miatt kimarad, amikor Bedő megszerzi első cseljabinszki találatát - 7:5

Drasko Brguljan lő újabb előnygólt, Decker Attila beleütött, de a labda a kapufa oldaláról a hálóba pattant - 7:4

Fölé lőnek a montenegróiak, támadhatunk a felzárkózásért. Emberelőny! Kimarad...

Szekulicsot a mi kapunk előtt állítják ki. Végre gyorsan pörög a játék és Varga Dani be is bombázza - 6:4

Sajnos nagyon hatástalanok a támadásaink. Most is egy kényszer-lövés, védi a kapus.

Montenegró már az idővel szórakozik, megvárják a dudaszót, nem csinálnak semmit.

Madaras nyeri a ráúszást. A Hárainak betett labdát elcsenik.

Sajnos a tévéképernyő eredményjelzésénél helyre állt a rend. Sajnos a rend állt helyre. Vagyis: a fene egye meg!

FÉLIDŐ

Montenegró még egyenlő állásnál kért időt, de utána Gór-Nagyot kiállítják. Játékra már nincs idő, vége a második negyednek.

Az előny kimaradt és feltűnő, hogy milyen lassan passzolgattuk körbe a labdát. Megint csak akkor ment lövés, amikor már bejött a kiállított, de a kapus most védett.

Fórban vagyunk, Benedek Tibor időt kért.

(A videostreamet nézők számára: a képen látható kiírás sajnos téves, nem 5:4, hanem 6:3  az állás, ugyanis Drasko Brguljan gólját "nekünk adták", biztos tudták, hogy a Vasasban játszik...)

Megint. Nem mondhatni, hogy szerencsénk lenne a lövésekkel.

Elöl csak kapufa.

Decker Attila szép védése.

Ötmétereshez jutunk, Varga Dani magabiztosan bedobja - 6:3

Kapust cseréltünk, de nagyon simán kapjuk az újabb gólt, igaz, emberelőnyből. Drasko Brguljan lövi be - 6:2

Fórban vagyunk, le is telik (lövés nélkül), már bejön a kiállított, amikor Madaras betalál a hosszúba - 5:2

Burics labdája egy blokkoló kézen változtat irányt, úgy megy be - 5:1

A túloldalon Petrovics elég messziről talál be - 4:1

Nem mi támadunk először, de a miénk az első fór a negyedben. Sajnos kimarad.

SZÜNET

Hárait nem engedik labdához egy lepattanó lövés után. Így ér véget az ellső negyed. Tegnap épp a fordítottja volt.

Jókor jöttünk, Vámos Marci elindítja a felzárkóztatási programot - 3:1

Sajnos már 3:0-ra vezet Montenegró, mikor bekapcsolódunk a meccsbe.

A mieink kedden este vacsora után még elvonultak egy hosszabb videózásra. (Nem játékfilmet néztek.)

A csapat körül továbbra is minden rendben van, de azt megtudtuk, hogy a társaságból sokan megérzik a négyórás időeltolódás hatását, vannak akklimatizációs problémák.

A stáb tagjai között beszédtéma a torna technikai értekezletén nyilvánosan a csapatvezetők elé tárt "óhaj": jó lenne, ha minden mérkőzés csak a végén dőlne el. Az eddigi tapasztalatok szerint az összes lehetséges eszközt be is vetik ennek érdekében...

A legfrissebb hír: Benedek Tibor döntése alapján a magyar kaput ismét Nagy Viktor védi a Montenegró elleni kezdő csapatban.


További szerdai eredmények:

USA-Japán 13:12 (3:4, 3:3, 3:3, 4:2) (a meccs FINA-delegátusa Martin György volt)
Brazília-Kína 3:18 (1:4, 1:5, 1:6, 0:3) (a mérkőzés egyik játékvezetője Kun György volt)
Szerbia-Oroszország 14:11 (3:1, 3:2, 3:2, 5:6)

A csoportok állása az utolsó forduló előtt

A csoport

1. USA 5,
2. Magyarország 3,
3. Japán 2,
4. Montenegró 2 pont

B csoport

1. Szerbia 6,
2. Kína 3,
3. Oroszország 3,
4. Brazília 0 pont

A torna további programja (időpontok magyar idő szerint)

Június 13., csütörtök (a csoportkör utolsó fordulója)


10.00 Szerbia-Brazília
11.45 Montenegró-USA
13.30 Japán-MAGYARORSZÁG
15.15 Kína-Oroszország

Negyeddöntők, június 14., péntek

13.  10.00    2A - 3B
14.  11.45    3A - 2B
15.  13.30    1A - 4B
16.  17.15    4A - 1B

Elődöntők, helyosztók június 15., szombat

17.  10.00    13 vesztese-16 vesztese
18.  11.45    14 vesztese-15 vesztese
19.  13.30    13 győztese-16 győztese
20.  15.15    14 győztese-15 győztese

Döntő, helyosztók, június 16., vasárnap

10.00    17 vesztese-18 vesztese(a 7-8. helyért)
11.45    17 győztese-18 győztese (az 5-6. helyért)
17.30    19 vesztese-20 vesztese (a 3-4. helyért)
15.15    19 győztese-20 győztese (az 1-2. helyért)