FACEBOOK

Mit és hogyan fog építeni Benedek Tibor?

Mit és hogyan fog építeni Benedek Tibor?
hozzászólás, 2013.06.12.

A régi csapattárs, Kiss Gergő elemzi, milyen lesz az új pólókapitány csapata. Védekezés, támadás. Az Index, Ághassi Attila írását ismertetjük.



9:9-es döntetlennel, majd büntetőkkel elszenvedett vereséggel mutatkozott be Benedek Tibor válogatottja a vízilabda Világligában. A kapitány még a meccs előtt azt mondta, nem baj, ha nem maradunk veretlenek. A meccs után: lesz ennél sokkal jobb. Kiss Gergőt, a korábbi csapattársat kértük értékelésre, a nagy korszak jelentős emberét, ő világítja meg, mire számíthatunk a nyáron, az új korszakban.

A korábbi háromszoros olimpiai bajnok, Benedek Tibor első világversenyén vezeti a vízilabda-válogatottat. A színhely Cseljabinszk és a Világliga nyolcas döntője.

Magyarország kedden az Egyesült Államokkal játszott - a döntetlen és a büntetőkkel elszenvedett vereség egy pontot ért, de nincs komoly jelentősége, mert nincs kieső csapat -, szerdán Montenegróval, csütörtökön Japánnal találkozik, amennyiben csoportelső, nagy valószínűséggel elkerüli a másik csoport esélyesét, Szerbiát.

Benedekkel új korszak kezdődik a csapat életében, még ha pillanatnyilag négy olimpiai bajnokot be is válogatott (Hosnyánszky Norbert, Madaras Norbert Varga Dániel és Dénes). Az ötödik, Kis Gábor bordasérülése miatt ezt a tornát biztosan kihagyja, de a július közepén kezdődő barcelonai világbajnokságra visszaszerezheti a helyét.

Kiss Gergőt, Benedek korábbi csapattársát kérdeztük, mit lát, hogyan épül az átalakuló válogatott. A szeptemberben 36 éves Kiss 17 éves kora óta válogatott, vagyis az életének nagyobb részét teszi ki, amíg a nemzeti csapatban játszott, mint az összes többi.

„Tibor nézőként és másodedzőként látta a vajúdásunkat, hogy például a vb-ken sem 2009-ben, sem 2011-ben valamiért nem tudtuk kihozni magunkból a maximumot, pedig mindkétszer több góllal vezettünk a szerbek ellen, végül kikaptunk. Utána jött a tavalyi olimpia, valamint annak az ötödik helye, és Tibi egy lejtmenetes eredménysor után vette át az irányítást Kemény Dénestől. Mivel mindig is hipermaximalista volt önmagával és csapatával szemben, beléjük fogja nevelni a szemléletmódját. Mivel Benedek az elmúlt húsz év legjobban védekező balkezes játékosa, az alaptétele a védekezés lesz. Napi több mint hét órát foglalkozik a csapattal, még a meccsek mellett is edzéseket tart a helyszínen. Ezzel az iszonyatos munkával nem gyötörni szeretné, hanem összeszoktatni, összecsiszolni a játékosokat, és hogy minél gyorsabban megismerjék, akik még nem ismerték” – magyarázta Kiss.

Úgy gondolja, a már említett négy bajnok mellé a szintén rutinos, Szivós Márton csatlakozik, centerben pedig Hárai, és a kezdőcsapatunk adott is támadásban. A kapuban Nagy Viktor az elsőszámú, védekezésben annyi váltás jöhet, hogy a két állóbekk közül beépíti Decker Ádámot és Gór-Nagy Miklóst.

„Szerkezetileg megvan a lehetőség, hogy a két védőspecialista nem játssza végig a meccset, hanem ha úgy adódik, már a harmadik negyed elejére kipontozódik. De arra is van esély, hogy alkalmanként Varga Dani vagy Hosnyánszky bekkel, és Decker, Gór-Nagy kilói és testi ereje jól jönnek egy délszláv csapat ellen a negyedik negyedben is. Egy biztos, mivel olykor egy órás taktikai értekezleteket is tart Tibor, mindenki maradéktalanul tudni fogja a dolgát.”

Kiss szerint a csapat arculata is megváltozik majd idén, mert az az időszak rég a múlté, amikor 9-10 játékos is képes villogni, és sok gólt lőni egy-egy meccsen.

„A most még a közvélemény előtt ismeretlen játékosok nagyon fontos feladatokat látnak el. Egy blokk védekezésben, egy elmozgás és előny kiharcolása támadásban ilyen részfeladat, emellett az örökös, és nem látványos gürizés. A csapatjáték ettől gördülékeny lesz, az előnyökben pedig jöhetnek az idősebbek, rutinosabbak. Ők fejben vannak leginkább előrébb a többieknél, azon egyszerű okból, mert több éles, komoly tétmeccset játszottak le. De a már említett fiatalok is képesek fontos gólokra. A Zvezdának a BL-döntőt Avramovics nyerte meg, aki nem kiemelkedő képességű játékos, nem sztár, de bevágta. Ilyen játékosunk nekünk is lehet. Említhetem Bátori Bencét vagy a másik szélen Vámos Marcit. Jó csapatjátékkal lehetünk sikeresek akár már most a Világligán vagy a világbajnokságon. A jó csapatjátékra pedig Tibor személye a garancia.”


Kiss Gergő Gödöllő környékén él jelenleg, és saját bőrén tapasztalta, mennyire kevés a vízfelület a városban, ha pólózni szeretnének a környékbeliek, esélyük sincs rá.


„Egy uszoda építésével fájó hiányt lehetne pótolni, hiszen a járásban 200 ezer ember él itt. A TAO-s pályázatok megírásában segítek, valamint az uszoda kialakításában adok tanácsokat, hiszen láttam már néhányat a pályafutásom alatt. Szeretnék megteremteni egy olyan utánpótlásbázist, amely felvehetné a versenyt Magyarország legjobb nevelő egyesületeivel. A Partizán Belgrád példáját szoktam felhozni, ahol a pólóban és a kosárlabdában hihetetlen nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalok nevelésére, képzésére. Terveinkben egy vízilabdaközpontú uszoda szerepel, harminchármas medencével, tanmedencével, amelyben az iskolai sportok, illetve az úszásoktatási tanfolyamok is helyet kapnának" - mondta jelenlegi életéről, jövőbeni terveiről a Honvédban még aktívan pólózó Kiss.


Ághassi Attila - Index