FACEBOOK

Bye Alex! – Giorgetti elhagyja Debrecent

Bye Alex! – Giorgetti elhagyja Debrecent
hozzászólás, 2013.05.22.

Debrecen – Az olasz világbajnok vízilabdázó egy évet töltött Debrecenben, de ez elég volt ahhoz, hogy megkoronázzák. A szívéhez nőtt városról, az olasz konyha hiányáról és a veszélyes magyar nőkről is beszélt a Dehirnek a búcsúinterjúban. Vida Gyula írását ismertetjük.

Debrecenben csak egy hely van, ahol igazi olasz espressot, vagy cappuccinot lehet inni. Ezt mondja az OB 1-es vízilabda bajnokság gólkirálya. Alex Giorgetti Magyarországon is olasz maradt, amit szerinte sokan furcsáltak

Dehir.hu: Espresso, vagy cappuccino?

Alex Giorgetti: Jöhet mind a kettő, ha minőségi kávéból főzik.

Dehir.hu: Debrecenben lehet igazi olasz espressot inni?

Alex Giorgetti: Van egy hely a belvárosban, ahol az egyik olasz barátom dolgozott, aki azóta már Budapesten barista, és ő mondta, hogy gyere már el hozzánk, mert ez az egyetlen hely, ahol lehet inni egy igazi cappuccinot, vagy espressot. Elmentem és mondtam, hogy ez tényleg olasz kávé, talán ez az egyetlen hely Debrecenben, ahol ilyet lehet inni.

Dehir.hu: Egyébként te mennyire vagy olasz ilyen szempontból? A kávé, a hazai ízek mennyire hiányoznak.

Alex Giorgetti: Nagyon olasz vagyok. Nehéz volt hozzászokni a magyar kajához, mert nem bírom a nehéz, zsíros ételeket és van valami gond az epémmel is, mert nem emésztek olyan könnyen, ahogy kellene. Hozzá voltam szokva a jó mediterrán kajához. Spagetti, tészta, aztán saláta, hal. Ez picit hiányzik, de most, hogy kezdődik a felkészülés a válogatottal, tudom, jó, fincsi kaját fogok enni, ennek már előre örülök.

Dehir.hu: Nem találtál olyan éttermet Debrecenben, ahol igazi olasz ételeket tálalnak fel?

Alex Giorgetti: Nem nagyon. Most, hogy voltunk Nagyváradon edzőtáborban, ott volt egy olyan étterem, ahol tudtam jókat enni, mert valódi olasz konyha volt. A hal, a mozzarella, minden olyan friss volt, mintha Olaszországban lennék.

Dehir.hu: A gasztronómia ezek szerint nem fogott meg. Az országra, illetve Debrecenre hogy emlékszel majd?

Alex Giorgetti: Többnyire kellemes emlékeim vannak. Szakmai szempontból mindenképpen értékes volt az elmúlt év. Sokat tanultam itt és elsősorban ezért választottam a magyar bajnokságot. Fejlődtem mint sportoló és más lettem mint ember. Érzelmileg is sokat jelentett visszajönni Magyarországra, ahol születtem, magyarul beszélgettem emberekkel, megismertem a magyar szokásokat, a magyar embereket, rengeteg tapasztalatot szereztem, amitől csak értékesebb lettem, úgy érzem.


Dehir.hu: Ha már a magyar embereket említetted, mennyire más a magyarok habitusa, mint az olaszoké?

Alex Giorgetti: Olaszországban sokkal lazább az élet. Más a hangulata, persze ebben biztos az is benne van, hogy sokat süt a nap, ott a tengerpart, de valahogy barátságosabbak is az emberek és nem csak egymással, az idegenekkel is. Pozitívak, szimpatikusak és  viccesek az olaszok, azt akarják, ha ott vagy, te is jól érezd magad, rád ragadjon ez az életöröm. Ez talán hiányzik Magyarországból. Nem azt mondom, hogy mindenki negatív, meg pesszimista, de olyan zárkózottak, nehezen nyílnak meg, mert talán nem bíznak az emberekben. Ez csúnya dolog egy országra nézve, de szerintem idővel ez változik majd. Remélem, valamit tanultak tőlem a fiúk. Mindig mosolyogni kell, mindig pozitívan kell odaállni mindenhez, akkor is, ha éppen valami rossz történik, mert mindig lehet találni valami pozitív dolgot a rosszban is.

Dehir.hu: A Honvéd utáni hazai meccset követően azt mondtad, egy év elég volt Magyarországból. Ezt csak a meccs hevében mondtad, vagy tényleg így érzed?

Alex Giorgetti: Az csak a meccs miatt volt, mert kiakasztottak a bírók. Ilyet még sehol nem tapasztaltam, mint amit itt. Hiába küzdöttünk a végletekig, az első négy helyezett ellen nem tudtunk meccset nyerni, mert nem hagyták. Magyarországon pénz, kapcsolatok, vagy olyan vezetőség kell ahhoz, hogy a csapatot tiszteljék, nem a teljesítmény számít. Márpedig ez szerintem megöli a sportot, mert pont a lényege, az izgalma vész el, az hogy bárki ellen lehet nyerni. Itt hiányzik a sportszerűség. Persze a vízilabdában mindig is kétséges volt a játékvezetők megítélése, de itt néha túl feltűnően csinálták. Gyakran olyan közegben kellett játszanunk a saját uszodánkban, mintha idegenben lettünk volna.

Dehir.hu: Azt nem lehet mondani, hogy a bírók nagyon védtek volna téged a meccseken, ehhez képest az első magyar szezonban gólkirály lettél. Mit jelent ez neked?

Alex Giorgetti: Nagyon sokat. Megmondom őszintén, ez volt az egyik célom, de az edző és a csapattársak is mindig biztattak, hogy gólkirályt csinálnak belőlem és ebben nagyon nagy részük van nekik is. Sokat segítettek nekem a társak, hogy ez összejöjjön, elsősorban az ő érdemük, nem az enyém. Nem azért lettem gólkirály, mert mindenkinél jobb játékos vagyok, hanem mert a társaim bíztak bennem és segítettek nekem. Még sosem voltam gólkirály, Olaszországban sem, most a magyar bajnokságban lettem a legjobb, ami óriási elismerés.

Dehir.hu: Mi lesz veled ezután? Hallani, hogy elmész Debrecenből, de mégis hová?

Alex Giorgetti: Először is lesz egy világbajnokság, amit nagyon szeretnénk megnyerni a válogatottal, mert mi vagyunk a címvédők. Persze nem lesz egyszerű, mi nem vagyunk egy magyar válogatott, vagy egy szerb, horvát, akik már 10 éve folyamatosan az élvonalhoz tartoznak. Nálunk csak pár éve jött össze ez a jó kis csapat. Még fiatalok vagyunk, de ez egy torna, ahol elég két héten keresztül jól játszani és akkor nyerhetsz. Nekünk ez így jött össze az előző vébén is, meg az olimpián is majdnem. Bizakodó vagyok és várom a világbajnokságot, már csak a kaja miatt is.


Dehir.hu: Mi lesz a vébé után?

Alex Giorgetti: Ezzel majd ráérek akkor foglalkozni. Remélem, már a világbajnokság közben is lesznek ajánlatok, aztán azt majd megbeszélem az edzőmmel, mi lenne nekem a legjobb. Nem feltétlenül akarok hazaköltözni, sőt az lenne az utolsó megoldás. Ilyen fiatalon szerintem még tanulni kell. Olaszországot, az olasz bajnokságot már ismerem, Európa más országaiban kell további tapasztalatokat gyűjtenem. Ha Magyarországról kapok olyan ajánlatot, akkor azt elvállalnám, mert továbbra is azt mondom, ez a legjobb bajnokság. Érdeklődés már volt, csak annyit mondok, hogy az első négy csapatból többen is kerestek. Nem az anyagi, hanem a sportszempont számít elsősorban. Új kihívásokra vágyom. Jó lenne a Bajnokok Ligájában szerepelni.

Dehir.hu: Akkor a Debrecen kizárva?

Alex Giorgetti: Nem tudom. Minden szempontból egy nehéz szezonon vagyunk túl. Nagyon szeretem Debrecent, nagyon szerettem itt játszani, jók a csapattársak is. Őszintén szólva még mindig bízom benne, hogy megoldódik itt a helyzet. Mondjuk jön egy erős szponzor és akkor sikerül egy jó csapatot építeni, tovább öregbíteni Debrecen hírnevét azzal, hogy megnyerjük az Európa Kupát. Nem tudom mi lesz, de ismerem Varga Tamás gondolatait. Jövőre nem azért fog elindulni a bajnokságban, hogy ötödik legyen. Azért lett olimpiai bajnok, mert mindig győzni akar, márpedig ha előrébb akar lépni, az már a legjobb négyet jelenti. Ez nekem is tetszene, szóval én várok.

Dehir.hu: Sok mindent mondtál már Magyarországról, jót és rosszat is. Ha egy valamit kellene gyorsan megnevezni, ami egyértelműen pozitív az országban, mi lenne az?

Alex Giorgetti: Őszintén? A csajok. Gyönyörűek a magyar lányok, tényleg, lehet azt mondani, hogy szebbek mint Olaszországban, de veszélyesek is. Itt nem mindig elég, ha rendes srác vagy…

Vida Gyula - dehir.hu

Címkék:
Alex Giorgetti

8 régi hozzászólás

bezanne hozzászólása
bezanne39336
2013.05.23. 19:20

ez a srác idejött hozzánk és állandóan hangoztatja, hogy a magyar bajnokság a legerösebb. idehozta a jókedvét az olasz lazaságát és mellesleg gólkirály lett. remélem sok debreceni fiatal srác leste el hogyan kell a dolgokhoz könnyedén hozzáállni és mellesleg a legjobbnak lenni. rádásulö éppen abban jó, amiben mi magyarok hihetetlenül gyengék vagyunk. remélem sikerült oldania a magyar környezetenék mogorvaságát és frusztráltságát.

Török Szultán hozzászólása
2013.05.23. 14:32

Tina! Nem ismerem személyesen. A nyilatkozatai és a nagyon sokak által ismert tény (=miért maradt Debrecenben Szolnok helyett) alapján ítélem meg, ami szívem joga. Neked is szíved joga az egésznek az ellenkezőjét gondolni. A nulla forintos maradásban nem hiszek, szerintem azért valami minimális pénzt kapott, biztos nem annyit, amennyi a szerződésében volt. Ez (értsd: sokkal tovább nyújtózunk, mint ameddig a takarónk ér) pedig a debreceni vezetést minősíti. Egyébként meg évközben nem nagyon lehet ugrálni csapatok között, főleg egy soakt kereső játékosnak: nincs abban a helyzetben egy csapat sem, hogy menet közben növelje a büdzséjét. Ez és a szolnoki ajánlat elutasítása vezetett oda, hogy Alex barátunk maradt a cívis városban (pedig még jó kávé is csak egy helyen volt kapható...).

szukesz hozzászólása
szukesz39331
2013.05.23. 13:00

Elhiheted, ha így van a vízilabda társadalom fejet hajt. A valóságban meg Szultán 2-es pontja lép érvénybe. Mindenesetre sok sikert Alexnek, a sport hosszú távon igazságos, majd kiderül kinek volt igaza, döntse el a vízilabda.

Tina hozzászólása
Tina39330
2013.05.23. 12:52

Szukesz, honnan veszed, hogy kacsa ki az a többség :P ?? Egyáltalán nem kacsa és nekem ezt elhiheted!!!! Tényleg 0 Ft-ért maradt Debrecenbe!

szukesz hozzászólása
szukesz39329
2013.05.23. 11:41

Először nekem is szimpatikus volt Alex, de miután megtudtam, hogy ez a 0 Ft-os téma csak kacsa, rögtön Török Szultán véleményét osztottam. Lehet bírálni a magyarokat, de ő meg egy képmutató kis ficsur. Persze nem látok bele Alex zsebébe, de a többség állítása ellenvetés nélkül meggyőzőbb, mint olasz félmagyar barátunké.

szamárhegy hozzászólása
2013.05.23. 10:36

Nekem szimpatikus ez a nyilatkozata (is) és megfontolandóak, hogy mit lát rólunk egy másik kultúrából érkező ember. Remélem bejönnek a várakozásai és Debrecenben rendeződnek az anyagiak.

Tina hozzászólása
Tina39327
2013.05.23. 09:04

Török Szultán te biztos személyesen ismered Alexet és azért vagy ilyen \"jó\" véleménnyel róla!!! Manapság hol van még egy olyan játékos, aki egy csapatért 0 Ft-ért ISMÉTLEM 0 Ft-ért ott marad egy csapatnál.... Te már csak tudod ő mit gondol és mi a kamu meg mi nem :) :) Szerintem az ilyen véleményeket :)

Török Szultán hozzászólása
2013.05.22. 22:18

Hát nem lett szimpatikusabb a srác! Miért? 1. Panaszkodik, hogy a bírók elnyomták őket állandóan. Szeretném felhívni a figyelmét Lonzi-ra és bandájára, akik decemberben \"elintézték\", hogy az ifi VB-n honfitársai megfelelő hátszelet kapjanak a döntőben. Szóval neki itt nagyon nem kéne bíróznia. 2. Nem anyagi szempontok számítanak neki. Kedves Alex - a hazai pólós világban pontosan tudják miért (=mennyiért) nem menték Szolnokra. Elhiszem, hogy jó lenne a BL-ben játszani, de azért nem kellene ekkorát kamuzni.