FACEBOOK

Alex Giorgetti és a magyar válogatottság

Alex Giorgetti és a magyar válogatottság
hozzászólás, 2017.02.02.

Alex Giorgetti sokszoros olasz válogatott a sajtó nyilvánossága előtt közölte, hogy szeretne magyar válogatott lenni. Märcz Tamás szövetségi kapitány az ügyben a csütörtök esti órákban közleményt juttatott el a vlv-hez.

Az anyai ágon magyar származású Alex Giorgetti egy olasz lapnak adott interjújában jelezte, hogy szívesen lenne magyar válogatott.

Giorgetti magyar születésű, a Margitszigeten  tanulta meg a vízilabdázás alapjait, majd családja Olaszországba költözött, s értelemszerűen ott folytatta vízilabdás pályafutását. Tehetsége gyorsan kibontakozott a Pro Recco csapatában együtt játszott Kásás Tamással, aki saját bevallása szerint mindig a példaképe volt, Benedek Tiborral és Madaras Norberttel.

Az olasz válogatott stabil tagjaként világbajnokságot nyert Sanghajban, s ezt követően folyamatosan az olasz nemzeti csapatban játszott, azonban a riói olimpiára már nem került ki, az olasz válogatott kapui - különböző okok miatt - bezárultak előtte.

A szerdán megjelent interjúban Giorgetti elárulja, hogy már Benedek Tibornak is jelezte, szívesen lenne magyar válogatott, de akkori ajánlkozására nem érkezett válasz. Az interjú végén sejteti, hogy Märcz Tamás szövetségi kapitánynak újólag előadott ajánlata esetleg meghallgatásra talál.

A vlv egész nap próbált reagálást kérni az olasz lapban megjelent információra, végül Märcz Tamás szövetségi kapitány az alábbi közleményt juttatta el írásban a vlv szerkesztőségéhez:


MÄRCZ TAMÁS  NYILATKOZATA A VLV-NEK:

„Alex Giorgetti az elmúlt hetekben írásban jelezte felém, hogy szívesen játszana a magyar vízilabda-válogatottban, miután az olaszban már nem kíván szerepelni. Ezek után a Magyar Vízilabda Szövetség kikérte az olasz szövetségtől az igazolást, hogy mikor játszott utoljára az olasz válogatottban. Alex édesanyja magyar, ezért nem magyar állampolgárságot, hanem úgynevezett sportállampolgárság-váltást kell kérvényezni az esetében. Amennyiben megfelel minden kritériumnak, akkor tudjuk benyújtani a kérelmet a FINA felé, s ha jóváhagyják a kérelmet, akkor szerepelhet nálunk.”


A VLV HÍRMAGYARÁZATA:

Giorgetti esetleges magyar válogatottbeli szerepeltetése több okból is meglepő. Egyrészt azon a poszton (kapásoldalon), amelyen ő játszik, óriási verseny van a magyar nemzeti csapatba kerülésért. Másrészt e sorok írója az elmúlt éveket a magyar válogatott közelében töltötte, s az olaszokkal vívott mérkőzéseink alatt és után nem egyszer tanúja volt annak, hogy Alex Giorgetti - khm - vehemenciája, viselkedése, gólöröme (az ellenünk elért találatokat követően) milyen erős érzelmi reakciókat váltott ki a magyar játékosokban.

Úgy tudjuk, hogy az esetleges válogatottságbeli "honosítás" jelenleg a csapat több meghatározó játékosának számára is elfogadhatatlannak tűnik, s e véleményüknek hangot is adtak.

Folytatás az ügyben várhatóan a FINA állásfoglalása után várható.