FACEBOOK

mywaterpolo.net

mywaterpolo.net
hozzászólás, 2012.07.20.

Három vízilabdázó különleges internetes site-ot hozott létre, amely nagy segítségére lehet a sportág aktív játékosainak. Decker Ádámmal beszélgettünk, ő mutatja be a mywaterpolo.net oldalt.

- Hogy jött az ötlet?
 
- Egyrészt úgy, hogy nyaranta Máltán játszom, ahol belecsöppenten egyfajta "kereslet-kínálat relációba", észrevettem, hogy a kluboknak nincs megfelelő csatornája eljutni a játékosokhoz, csak ismerősöknek az ismerősein keresztül tudja elérni a pólósokat. Több magyar játékosnak segítettem kijutni Máltára játszatni, illetve más országokba, így vetődött fel, hogy ki kellene használni ezt a kapcsolatrendszert és össze kéne hozni a klubokat a játékosokkal.

- Honnan van a kapcsolatrendszered?


- Onnan, hogy már lassan 20 éve játszom. Máltára Bene Andris révén kerültem ki, megkedveltek és mivel a magyar vízilabdás mindenhol elég kurrens, jöttek hozzám a klubvezetők, klubelnökök, hogy ajánljak valakit, mondjak olyan magyar játékosokat, akik szabadok nyáron, tehát nem válogatottak, de azért jók. Próbáltam ajánlani barátokat, válogatott szintű játékosokat, akik nem kaptak lehetőséget a nemzeti csapatban. Hegedüs Gábortól kezdve Kovács Robin át több olyan játékos játszik Máltán, akiket tényleg nagyon megbecsülnek, s amúgy nem találtak volna rájuk.

- Két mondatot beszéljünk arról, hogy ez a máltai dolog hogy működik? Mennyi időre megy ki egy játékos, milyen kötelezettsége van és mit kap érte? 

- Minden megállapodás kérdése. Én általában másfél hónapra mentem ki, mert először három hónapot voltam, de az nagyon sok volt. Igazából a csapatok azt várják el, hogy egyrészt rendkívül jól játsszál, másrészt a magyar mentalitást, a magyar taktikai elemeket kicsit mentsd át Máltára. Mutasd meg, hogyan érdemes játszani egy emberelőnyt, hogyha van jobb-bal kezesed, hogy érdemes, ha vannak magas játékosok a fánál és ilyesmi. Kicsit tehát azt várják, hogy edzősködj. Harmadrészt légy játékos-menedzser, mivel nekik nincs kapcsolatuk, nem tudják felhívni Kovács Robit, Bárány Attilát, hanem te segíts nekik és hozzál olyan jó játékosokat, akik ott játszhatnak.

- Miért éri meg ott tölteni a nyári szabadságot?


- Egyrészt azért, mert én négy-öt év alatt nem láttam felhőt az égen és gyönyörű hely. Másrészt, persze komoly juttatás van, attól függően, hogy milyen csapatba megy az ember. Általában én úgy állapodtam meg, hogy fizessék a repülőjegyemet, az ellátásomat, kapjak kocsit, szép házat vagy lakást és ezt a feleségemnek is kértem. Gyakorlatilag ingyen nyaraltunk másfél hónapig, kaptunk költőpénzt és nagyon jól éreztük magunkat. Emellett formában maradtam, a vízilabdával foglalkoztam.

- Térjünk vissza az internetes oldalra. Hányan csináljátok? Milyen konkrét céllal hoztátok létre? Úgy látom, hogy a 30 eurós regisztrációs díjjal, egyfajta zártabb körű klubbnak készül ez.

- Abszolút, olyan céllal hoztuk létre, hogy azok a játékosok, akik profi szinten űzik ezt a sportágat, ebből élnek, találjanak olyan klubot, ahol éppen rájuk van szükség. Ha mondjuk van egy játékos, akinek lejár a szerződése és nem kínáltak fel neki olyan lehetőséget, ami számára megfelelő, akkor ezen az oldalon regisztrál, a fizetésének töredékéért fel tudja tölteni az adatait, fényképet, videót is magáról. Mi lehetőséget biztosítunk, hogy bármelyik külföldi klub megtekinthesse ezt a profilt, s ha ilyen játékosra van szüksége, akkor megkeresse őt.


- Van ezen túlmenő szolgáltatás a dologban, tehát szerződés előkészítés vagy kapcsolattartás klubokkal?

- Nem, semmi ilyesmi.

- Tehát adtok egy felület, ahol meg tudja magát mutatni, és "fel tudja magát kínálni"?


- Így van. Nem felkínálni, ez egy adatbázis, amiben - akárcsak egy telefonkönyvben - szerepelnek játékosok. Van olyan opció is ebben az adatbázisban, hogy éppen nem igazolható valaki, csak szeretné, hogyha benne lenne a "vérkeringésben", ha tudnának róla a klubok. Saját példámat említve, én nem vagyok válogatott játékos, sok helyen nem ismernek. Nagyon nagy szerencsém van, hogy végig euroligás illetve BL-es csapatban játszottam a pályafutásom során, így számos külföldi klub ismer. De mondjuk egy hetedik helyezett csapat játékosát, aki lehet, jobb is mint én, de nem játszott euroligás mérkőzést, nem ismerik külföldön. Nagyjából ennyi az oldal alapkoncepciója, a cél az, hogy megismerhetővé tegyünk minden olyan játékost, aki ezt a játékot profi szinten űzi. Hárman készítjük, Kovács Robi, egy külföldön dolgozó volt egri pólós, illetve én. Kovács Robit gondolom nem kell bemutatni, körülbelül 200 évet töltött vízilabdával.

- Mikor indultatok, hogy próbáltatok propagandát csinálni és milyenek voltak az első visszajelzések?


- Jelen pillanatban úgy csinálunk propagandát, ahogy a pénztárcánk engedi. Ez a hónap eléggé költséges volt, egy félig-meddig facebook-rendszerű adatbázist hoztunk létre. Lehet ismerősöket jelölni, a csapatok is be tudják jelölni saját játékosukat ismerősként. Komoly induló költségre volt szükség, ezért egyelőre az ingyenes csatornákat használjuk kit a kezdeményezés megismertetésére, mint például a facebook vagy az email. Egy hónapja indultunk, s ha jól számolom, olyan 60-70 regisztrált játékosunk és 10 klubunk van. A Marseille már kötött is egy üzletet a honlapunkon keresztül, védőt keresett és ha jól tudom a kanadai válogatott 23 éves védőjét sikerült a segítségünkkel megtalálnia - ez az első siker amiről beszámolhatok.


- Játékosoktól, kluboktól milyen személyes visszajelzéseket kaptatok?


- Nagyon pozítivak a visszajelzések. Azért indítottuk el ezt az oldalt, azért mertünk nekivágni, több százezer forintot beleölni egy honlap fejlesztésébe, mert akit kérdeztünk, barátokat, ismerősöket, mindenki azt mondta, hogy nagyon jó ötlet. Példának tudom említeni Bárány Attilát, az egri klubvezetőt, aki megnézte az oldalt és egyből hívott vissza, hogy nagyon jó ötletnek tartja, bízik abban, hogy működni fog és ő is használja majd, ha bővül a regisztráltak köre. Ez a legegyszerűbb - amikor egy klubelnök az év végén leül, hogy most neki center kell, végig tud nézni több száz játékost, eldöntheti, ki az, aki neki megfelel, és ha talál ilyet, akkor nem kell senkit felhívni, hanem megkeresi az illetőt az oldalon keresztül.

- A kluboknak nem kell regisztrálni?


- De, mert csak regisztrált felhasználók láthatják az adatokat, a játékosok elérhetőségét, de számukra ingyenes a regisztráció.

- Ez a teljes állapot vagy vannak még további terveitek az oldallal kapcsolatban?


- Nagyon sok ötletünk van. Szeretnénk létrehozni egy olyan hírportált, ahonnan elsőkézből értesülhetnek az emberek az eredményekről. Ehhez egy telefonos alkalmazásra, illetve mobilra készített honlapra lenne szükség. Úgy gondoljuk, hogy a regisztrált felhasználóknak lesz egy olyan felülete, ahova rögtön, amikor vége a mérkőzésüknek, még az öltözőben felmennek és beírják az eredményüket. Ez bekerül az adatbázisba és bárki számára egyből elérhető lesz. Csináltam egy példát, beütöttem, hogy ki lett a görög első osztály ezüstérmese, és vagy tízperces keresőmotor-használat után jutottam el odáig, hogy megtudtam. Mondhatnám ezt Portugáliára vagy bármilyen olyan országra, ahol nem a vízilabda az elsőszámú sport. Nagyon nehéz hírhez, információhoz jutni, ezért szeretnénk egy kicsit a hírportál irányába elmenni, de van még számos más ötletünk is, amivel egy ilyen komoly adatbázis lehetőségét ki tudjuk használni.

- Köszönöm a tájékoztatást és sok sikert a honlaphoz!


(Lejegyezte: Tina)