FACEBOOK

Török Béla vérnyomáscsökkentője okozta a pozitív doppingmintát

Török Béla vérnyomáscsökkentője okozta a pozitív doppingmintát
hozzászólás, 2012.05.11.

Pozitív doppingvizsgálati eredmény miatt Török Béla vízilabdázó játékjogának felfüggesztését kérte pénteken a Magyar Antidopping Csoport a Magyar Vízilabda Szövetségtől.

Mint annak idején megírtuk, a bronzéremért folyó párharc Szeged-Honvéd mérkőzését követően 10 játékost váratlanul doppingvizsgálatra kértek a MACS munkatársai.

Köztük volt Török Béla, a Szeged játékosa, aki tagja a londoni olimpiára készülő magyar válogatott keretnek.

Az ő "vizsgálati anyagának" A próbája lett pozitív, azaz olyan hatóanyagot fedeztek fel a szervezetében, amely a tiltólistán szerepel.

Értesülésünk szerint Török Béla vérnyomáscsökkenőt szedett, s ebben volt olyan összetevő, amely tiltólistán lévő hatóanyag.

A hivatalos menetrend szerint most egy bizottság dönt a sportoló sorsáról.

KEMÉNY DÉNES a vlv-nek:

- Nyilvánvaló, hogy nem doppingról van szó, valaki figyelmetlen volt, amikor ezt a gyógyszert adta a játékosnak. Ami a válogatott szempontjából nagyon lényeges: mielőbb el kellene dőlnie annak, hogy mennyi időre függesztik fel Török Béla játékjogát. Ha ez az idő négy hétnél kevesebb, akkor tudok számítani a játékosra, ha ennél több, akkor sajnos el kell tőle köszönnöm, mert az olimpiai felkészülés során nem számíthatok rá.

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatóját az eljárás további menetéről kérdeztük.

TISZEKER ÁGNES a vlv-nek:

- Le kell zárni a jogszabály szerint az előzetes felülvizsgálati eljárást - ez néhány napot vesz igénybe. Innentől kezdve beszélhetünk doppingvétségről, ekkor kérheti a sportoló a B minta vizsgálatát. Ha ezt nem kéri vagy kéri a vizsgálatot és annak eredménye megegyezik az A mintáéval, ki kell tűzni a meghallgatás időpontját.Tehát az elsőfokú doppingbizottsági meghallgatásra legkorábban körülbelül 10 nap múlva kerülhet sor. Az itt megszülető ítélet ellen fellebbezésre van lehetőség.


TÖRÖK BÉLA a vlv-nek:

- A Honvéd-meccs utáni vizsgálatkor leadott mintám lett potitív a HCT nevű anyagra. Mint kiderült, ez a vérnyomáscsökkentésre szedett tablettám egyik összetevője. Körülbelül egy éve derült ki, hogy velemszületett rendellenességként magas a vérnyomásom, ezt próbáljuk kezelni a szóban forgó gyógyszerrel. Természetesen nem magamtól szedem, szakorvos írta fel.

- Ő nem tudta, hogy doppinglistán lévő hatóanyagot tartalmaz a szer?

- Úgy látszik, nem. Még egyszer mondom, azért szedtem, hogy az egészségem javuljon, ha tudom, hogy ilyen problémát okoz, nyilván nem élek vele.

- Hogy fogadták a hírt a klubnál?

- Nyilván az ilyesminek senki nem örül. Azért egyelőre a folyamat elején tartunk, ítélet még nincs, én nagyon bízom abban, hogy a helyzet összes körülményét figyelembe veszik és számomra jóindulatú döntés születik, méghozzá lehetőség szerint minél hamarabb.

- Megalapozottnak érzed az optimizmust?

- Nem tudom..., mondanak ilyet is, olyat is, ki fog derülni, hogy mi a helyzet. Egy biztos: én nagyon szeretnék az olimpián játszani.

- Hogy érintett lelkileg a hír? Gondolom, nagyon el vagy keseredve.

- Nem igazán tudom szavakba önteni - nagyon megvisel. Borzasztó nehéz ezt a helyzetet kezelni, igyekszem.

- Kapsz támogatást barátoktól, ismerősöktől?

- Igen, a környezetemben mindenki pozitívan áll a dologhoz, támogatnak, segítenek, ami nagyon jól esik. Bízom abban, hogy az ügyemet elbíráló bizottság és később a WADA is segítőkész lesz és számomra kedvező döntést hoz.


A MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG KÖZLEMÉNYE

   A Magyar Antidopping Csoport (HUNADO), április 22.-én a Honvéd – Szeged bajnoki vízilabda mérkőzésen végzett vizsgálatán, pozitív mintát talált Török Béla szervezetében.

   A Magyar Vízilabda Szövetség – a HUNADÓ utasításának megfelelően - a sportoló versenyengedélyét felfüggeszti. A hatályos rendelkezések szerint a Magyar Antidopping Csoport, nyolc napon belül „Előzetes Felülvizsgálati Eljárást” kell, hogy lefolytasson. Ennek lezárása után, a kezdeményezi a Doppingbizottság összehívását.

   Török Béla egyébként péntek délelőtt elmondta, hogy hivatalos szakorvosi javallatra és engedéllyel vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed. Ezt, a megjelölt vizsgálatnál előzetesen írásban jelezte. Szerinte, ez a gyógyszer okozhatta a problémát.


TÖRÖK BÉLA HIVATALOS KÖZLEMÉNYE

A mai napon a médiában megjelent azon hírrel kapcsolatosan, amely szerint a A-Híd Szeged-Beton–Honvéd 2012. április 22. napján megtartott vízilabda-mérkőzést követően vett doppingminta alapján elvégzett egyik teszt pozitív lett, az alábbiakat kérem szó szerint közzétenni:

A doppingügyekben mindig felmerül az, hogy az érintett magyarázkodik és ki akar bújni a felelősség alól. Én nem magyarázatképpen, de a puszta tényeket közlöm:

Orvosi kivizsgálásomat követően a szakorvos írta fel számomra vérnyomáscsökkentőként a Tritace HCT nevű gyógyszert, és további két alkalommal a csapat orvosa is felírta, amelyet én ez alapján szedtem.

A doppingvizsgálat elvégzésekor a jegyzőkönyveken feltüntettem, hogy ezt a gyógyszert használom.

Végig abban a hiszemben voltam, hogy a megfelelő eljárások betartásával szabályosan járok el, és soha nem jutott eszembe, hogy olyan szert szedek, amely a doppinglistán található anyagot tartalmaz.

Az olimpiai keret kihirdetésekor végtelenül boldog voltam, mert gyerekkori nagy álmom válhatott volna valóra azzal, hogy kijuthatok az olimpiára, és minden reményem az volt, hogy onnan aranyéremmel térhetek haza.
Sajnos úgy tűnik, hogy ez a lehetőség jelenleg ezen az olimpián számomra nem adatik meg. Amikor telefonon közölték velem az eredményt, azt az érzést, azt az állapotot leírni szavakkal nem tudom, és azt nem is kívánom senkinek.

Bízom abban, hogy az illetékesek – akik a jövőmmel kapcsolatban döntenek ezen ügy elbírálásakor – méltányosan és a lehető legrövidebb időn belül meghozzák határozatukat, ami talán mégis lehetővé teheti azt, hogy az olimpián részt vegyek és segítsem a csapatot.

Kérem a média képviselőit, hogy megkeresésüket mellőzni szíveskedjenek.

Nyilatkozni a továbbiakban nem kívánok!

Szeged, 2012. május 11.

Török Béla

5 régi hozzászólás

qqcska hozzászólása
qqcska35855
2012.05.14. 19:42

moncsika, hol végezted az orvosit? dr. Kodaj hozzászólását javaslom, hogy addd oda valakinek, aki értelmezni tudja számodra. már megint süt belőled a gyűlölet és árad az ostobaság... egyébként, ha rendesen lepapírozták volna a felírásokat (moncsika, hogy te is értsd: ki kellett volna tölteni egy formanyomtatványt), akkor a MACS köszöni és már ott sincs! egy bajnokaspiráns csapatnál, ahol válogatott kerettagok vannak, nem lehet ennyire dilettáns (moncsika, hogy te is értsd: valamivel csak hobbiból foglalkozó) egy orvos...

punki hozzászólása
punki35843
2012.05.14. 09:40

Megint a magyarok sározódnak be dopping miatt! Milyen amatőrség!! És már a pólóscsapatot 3.- alkalommal érinti ez 10 éven belül!! Hol vannak az orvosaink? Hol vannak a válogatott kerettagokra vonatkozó szabályozók? Mert ezt ki lehet mosdatni megint, de azért nem jó érzés gyanúval a fejünk felett játszani!!

im hozzászólása
im35797
2012.05.11. 20:37

Ha Török Béla nem sáros a dologban, és az eset miatt nem mehet Londonba, akkor a helyében rohamtempóban beperelném az orvosokat. Amerikában dollármilliókat kapna kártérítésként ilyesmiért. Ha a csapat nyerne bármilyen érmet, az majdan életjáradékot jelentene neki is, amitől elesik, ha nem csapattag. Ha nem nyer érmet a csapat, az sem jelent semmit, mert lehet, hogy vele nyertek volna. Ha Török Béla vétlen, a gondatlanságért, a hanyagságért fizessen az, aki elkövette.

dr.Kodaj Imre hozzászólása
2012.05.11. 17:19

Nehezen hihető, hogy a szakorvos nem tudta, hogy a TritaceHCT vízhajtót (hidroklorotiazid) tartalmaz és a vízhajtók köztudottan doppinglistán vannak.Sajnálom Török Bélát, hogy tudatlanság vétlen áldozata lett.

ladorjan hozzászólása
2012.05.11. 16:36

Mit lehet erre mondani, talán azt, hogy eléd amatőr dolog! Remélem, más kerettagnak nincs vérnyomás-problémája...