FACEBOOK

Európai Szuper 10 - három magyar csapattal?

Európai Szuper 10 - három magyar csapattal?
hozzászólás, 2012.03.05.

Európai szuperbajnokság létrehozásának tervéről ír a montenegrói sajtó. Az egyelőre nem hivatalos információk szerint a háttérben a Pro Recco olajüzletekből meggazdagodott tulajdonosa, Gabriele Volpi áll. A Szuper 10-ben három magyar klub szerepelne. Részletek és információk két magyar klub képviselőjétől.

Montenegrói sajtóhírek szerint új nemzetközi klub-bajnokság szerveződik. A Szuper 10 Liga elnevezésű tornán háron-három klub képviselné Horvátországot és Magyarországot, kettő az olaszokat (az első évben a Pro Recco és a Savona), egy-egy Szerbiát és Montenegrót (a Partizan Belgrád és a Budva).


Az Il Mondo címlapján Gabriele Volpi, az "olasz
Abramovics"

A verseny összesen 150 ezer eurós pénzdíjért folyna, s a klubok 50-50 ezer eurót kapnának az utazási és egyéb költségeikre.

A sajtóhír szerint a versenysorozatot a Pro Recco elnöke, Gabriele Volpi finanszírozná. Az üzletember vízilabdás viszonylatban hatalmas pénzt áldozott eddig is azért, hogy a világ legjobb klubcsapatát mondhassa magáénak. A Pro Recco 2013-ban ünnepli fennállásának századik évfordulóját, s a cél az, hogy addigra férfi és női csapata is egyeduralkodó legyen Európában.

Volpi eredetileg állítólag a centenáriumig vállalta a klub finanszírozását, de a jelek azt mutatják, hogy 2013 után sem "számolja fel" vízilabdával kapcsolatos érdekeltségeit.

A Szuper 10 bajnokság esetleges magyar vonatkozásairól megkérdeztünk két olyan magyar klubvezetőt, akik  az elmúlt években rendszeresen tárgyaltak nemzetközi bajnokságokban való magyar részvételről.

MÉHES JENŐ (TEVA-Vasas-UNIQA) a vlv-nek:

- Valóban folytak tárgyalások erről a nemzetközi bajnokságról, különösen azt követően erősödött fel az igény, hogy a LEN jelezte: az Euroliga (jelenlegi nevén: Bajnokok Ligája - a szerk) szerepe a jövőben nem erősödni, hanem csökkenni fog, mert nem látják biztosítottnak a megfelelő feltételeket.

Egyelőre ott tartunk, hogy bevonjuk a tárgyalásokba a hazai bajnokságban részt vevő csapatok képviselőinek testületét, a Ligát, hiszen azok a csapatok, amelyek ezen a nemzetközi tornán szerepelnének, a magyar bajnokságban játszanak. Egyelőre csak idáig jutottunk.

Ami a klubok számára ígért költségtérítést illeti, ilyen lehetőség az Interliga esetében is szóba került, de ezeket az ígéreteket én már csak akkor hiszem el, ha valaki leírja és garanciát is ad...

HALMOS R. PÉTER (ZF-Eger) a vlv-nek:

- Mindenki keresi a kitörési pontokat, azt, hogy hogyan lehetne népszerűbbé tenni a vízilabdát. Az Interliga is hasonló kezdeményezés volt, azt ismerték fel a szervezők, hogy a nemzetközi jelleg mindig nagyobb érdeklődést kelt. Ez az új ötlet nagy lehetőséget jelenthet a sportágnak, a mezőny erőssége sok nézőt "hozhat" és felkeltheti a televíziók érdeklődését is. Ugyanakkor ma még korai részletekről beszélni, ezen a héten lesz ligaülés, amelyen átbeszéljük a dolgokat, hiszen nem csak az esetleges új bajnokságban részt vevő klubok ügyéről van szó. Ha létrejön a versenysorozat, akkor a magyar bajnokságra vonatkozóan is olyan versenyprogramot kell összeállítani, amely figyelembe veszi az érintettek szempontjait. Tehát az esetleges változás az egész magyar mezőnyt érinti.

Ami az anyagiakat illeti: sajnos az Euroligában évek óta mindenki ráfizet, még a bajnok is, hiszen a végén elnyerhető pénzdíj körülbelül egy út költségeit fedezi a versenysorozat 5-6-8 utazásából. Nyilván ebben is előrelépés lenne a költségtérítés, ha azzal biztosan lehetne számolni, de nem az anyagiak dominálnak, hanem az, hogy erős, nagy érdeklődést kiváltó versenysorozatban játszhassanak rendszeresen a magyar és a külföldi csapatok.

- Hogy lesz kiválasztva a Szuper 10-ben induló három magyar csapat?

- Ez is a ligaülés témája, de semmiképpen nem úgy képzeljük, hogy azok jöhetnek csak szóba, amely klubok képviselői ez ügyben már tárgyalásokat folytattak. Ebben a bajnokságban szerintem a legjobb három magyar csapatnak kell indulnia.

- Elképzelhető, hogy a Vodafone OB1 idei szezonjának első három helyezése különös jelentőségű lesz...?

- Igen.


A negyedik szezonját nyűvő Jadranska Liga 2008-ban horvát, montenegrói és szlovén részvétellel indult, ebben az évben csatlakozott a mezőnyhöz a Pro Recco nemzetközi csapata, amelyben kilenc olyan világklasszis (köztük Kásás Tamás és Madaras Norbert) szerepel, aki nem vehet részt az olasz bajnokságban az idegenlégiósok számának korlátozása miatt.

Szó volt arról, hogy a versenytől visszalépett montenegrói Cattaro helyére a Partizan Belgrád száll be, de ezt egy anyagi vita miatt a montenegróiak megakadályozták. Már akkor tervben volt, hogy magyar csapattal is bővül a mezőny, elsősorban a Vasas és az Eger nevét lehetett sokszor hallani, de ez ügyben gyakorlati lépések nem történtek. Úgy tudjuk, hogy a nagyszabású tervek már akkor azt is tartalmazták, hogy a junior korosztály számára is nemzetközi versenysorozatot szerveznek.

A Jadranska Liga idei négyes döntője március 17-18-án lesz Rijekában. Az elődöntőben a Pro Recco a Mladost Zágrábbal, a Jug Dubrovnik a Varga Dánielt és Varga Dénest foglalkoztató Primorje Rijekával találkozik.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a Szuper 10 Liga elindítása miként érintené az igazán a jelenlegi szezonra megizmosodott adriai bajnokság sorsát.

5 régi hozzászólás

Constans hozzászólása
2012.03.06. 10:38

Sculler! Nagyon tetszik a hozzászólás!!!! :) :) a saját, hasonló botlásaimon évekig tudok nevetni. :)

szerk hozzászólása
szerk35217
2012.03.05. 18:05

Azért annyira nem súlyos a dolog :-)

sculler hozzászólása
sculler35216
2012.03.05. 16:24

Jujj de szégyellem magam !!! Igen, igen alácsúsztam, elnézést kérek !

szerk hozzászólása
szerk35214
2012.03.05. 16:11

Na de kedves sculler! Az a Bajnokok Ligája! Ez meg a Jadranska Liga...

sculler hozzászólása
sculler35213
2012.03.05. 16:06

Idézet a cikkből: \"A Jadranska Liga idei négyes döntője május 17-18-án lesz Rijekában. Az elődöntőben a Pro Recco a Mladost Zágrábbal, a Jug Dubrovnik a Varga Dánielt és Varga Dénest foglalkoztató Primorje Rijekával találkozik\" Na de kedves ciikíró, még a 8 között a Mladost - Szeged és a Jug-Vasas oda-vissza hátravan !!!!! Rijeka-Hercegnovi ???? Recco-Budva ?????