FACEBOOK

Kell az a bronz!

Kell az a bronz!
hozzászólás, 2012.01.28.

Két edzést tartott az elődöntő és a bronzmeccs közötti szabadnapon a magyar csapat: délelőtt az egyetemi uszodában, kora este a versenyuszoda bemelegítőmedencéjében. Utóbbin voltunk jelen és nem bántuk meg. Kemény Dénes beszélt részletesebben az elveszített elődöntőről és Baksa László is értékelte a csapat és saját teljesítményét. Nyilatkozott Steinmetz Ádám és Varga Dumi is.

A fiúk meglehetősen jókedvűen végezték a bemelegítést, nyoma sem volt az előző este miatti szomorúságnak, vagy a következő nagy csata miatti feszültségnek. Ugyanúgy zrikálták egymást, mint "normális" időszakban, s mivel a gyakorlás fakultatív jellegű volt, jó félóra is eltelt, mire mindenki megmártózott a medencében.

A vízbe csobbanás sajátos változatát próbálta ki Varga Dumi, Katonás Gergő és Hosnyánszky Norbert, ők felmásztak a medencéhez tartozó torony legmagasabb szintjére és némi hezitálás után onnan ugrottak le. Az utolsónak maradt Hosi nem túl pontosan érkezett a vízbe, asszem, szakértők úgy mondják, hogy "túl korán nyitott", így hatalmas fröcsköléssel, vélhetően jó nagy csípést elviselve landolt a vízben. A fájdalom semmiség volt azokhoz az artikulátlan hangokhoz képest, amelyekkel a vízből feljőve kellett szembesülnie, korábban vízbe hullott társai ugyanis szabályosan kikacagták a produkciót - bár lehet, hogy nem ez a legmegfelelőbb kifejezés.

Mindezt csak a hangulat érzékeltetésére írtam le, a világért sem szeretném kedvét szegni a magát esetleg más műfajban is kipróbálni szándékozó Hosinak.

Ahogy hosszú szünetekkel, egyenként mentek be a vízbe, úgy egyenként szállingózva jöttek ki a fiúk. Kinek-kinek még egy kis nyújtás, gimnasztika fért bele az edzésidőbe.

Varga Dumi az utolsó percekig a medencében volt. A teljesen üresen maradt térfél alapvonaláról lőtt kapura. Nem mondjuk meg, milyen eredménnyel, megtekinthető a kísérlet videónkon.

Az edzés végén készült videónyilatkozatokban még szó esik a montenegróiak elleni meccsről, de már mindenki inkább az olaszokkal foglalkozik. Egységes a vélemény: nagyon kell az a bronz...


vlv-képek


VLV-VIDEÓK:


Toronyugrás az edzésen


Dumi edzés után is gyakorol


Kemény Dénes nyilatkozata


- Szervusz Dénes. Hát aludtunk egyet az elődöntő után, látsz-e valamit máshogy, mint tegnap?

- Jó nektek, ti aludtatok, én azért többször ébren voltam, gondolkoztam. Annyit mindenképpen hozzá kell tegyek a tegnapihoz, legalábbis szerintem azt nem mondtam, hogy összességében azért Montenegró megérdemelten győzött, mert az egész mérkőzés képét tekintve határozottabbak voltak, mint mi, szinte az összes fontos játékosuk a tudása legjavát nyújtotta egy ilyen fontos meccsen. Nálunk pedig kevés olyan játékos volt, akire azt tudom mondani, hogy hiba nélkül játszott, vagy ha nem is hiba nélkül, de a tudása jó részét hozzátette a csapat teljesítményéhez. Többségben vannak sajnos azok a játékosok, akik közepes, vagy a közepest alulról súroló teljesítményt nyújtottak, úgyhogy összességében a csapat is maximum közepesnek nevezhető. Na most meccs előtt tudtuk, hogy ha mindkét csapat közepesen játszik, akkor győzünk. Azt nem bírjuk el egy Montenegróval szemben, hogy ők jól játszanak, vagy nagyon jól, mi pedig közepesen.

Ennek ellenére, ami a legbosszantóbb, hogy a sport az ilyen, a labdajátékok meg pláne, hogy a teljesítményünk dacára volt egy villanásunk az utolsó negyedben, amikor nagyon a közelébe kerültünk annak, hogy megnyerjük a meccset. Tulajdonképpen kétszer is. Egyszer az egygólos vezetésnél az emberelőnnyel, majd akkor, amikor ők gyakorlatilag az emberelőny-esélyüket eléggé szerény körülmények között tudták megjátszani.  De hát itt kijött a sport igazságossága, hogy az az egyébként általuk szerintem leggyengébben kivitelezett emberelőny egy nagyon halvány lövéssel mégis átment a gólvonalon. Úgyhogy ebből lett a hosszabbítás, ott pedig nem tudtunk már úgy támadni, hogy mi is kétszer játsszunk emberelőnyben, ők ott is értékesítették mind a kettőt.

Sajnos az egész mérkőzésre jellemző volt, hogy az emberelőnyök felét úgy lőtték be, hogy már megvoltunk, és valahogy mindig volt valaki, aki egy ütemet késett a hátrányból szoros emberfogásra történő átállással, ami szintén a játék része. Tehát ezek a fajta hibák is valószínűleg abból jönnek, amit mondtam, hogy közepesen játszottunk.

Azt kell mondjam, hogy nem könnyű a helyzetünk, mert úgy érzem, az olaszok a négygólos "magabiztos vereségükkel" pszichésen jobb helyzetben vannak, nekik a bronz most egy préda. Nekünk a bronz ma egy vigaszdíjnak tűnik, holnap fél kettőre nekünk is prédának kell tűnjön, különben vigaszdíj se lesz belőle. Úgyhogy most minden eszközt megragadok ahhoz, hogy felrázzam a fiúkat, meglátjuk az eredményét. Hozzá kell tegyem, hogy legeslegjobban - túl a játékosaimon, különösen azokon, akik lelkükön érzik ennek a tegnapi eredménynek a súlyát, - borzasztóan sajnálom azt a rengeteg, biztos, hogy ezer feletti létszámú szurkolót, aki ide Eindhovenbe eljött a csapatért, meg azt a sok-sok nézőt, aki nyilván a televízió előtt otthon drukkolt, vagy a világ bármely pontján, stream-en nézte. Csak azt tudom ígérni, hogy ami rajtam múlik, mindent megteszek azért, hogy holnap a csapat tüzes legyen, harcos, a tudásunk holnap is meglesz a győzelemhez, hogy hamar feledtessük a tegnapi mérkőzést, mert ők aztán végképp megérdemlik, akik mindig mellettünk állnak.

- Köszönöm szépen Dénes, holnap találkozunk.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Baksa László nyilatkozata


- Szervusz, Lacika! Lassan egy nap eltelt az elődöntő óta, amit elvesztettünk. Tegnap nem tudtalak megkérdezni, most megkérdezem, hogy hogy értékeled? Milyen meccs volt ez, mi történt, mi volt a te teljesítményeddel?

- Üdvözlöm a VLV nézőit! Egy napot aludva a mérkőzésre… Ilyen parázs mérkőzésre számítottunk, várható volt, hogy egy-egy gólos mérkőzés lesz az elődöntő. Szerettük volna, hogyha az az egy gól a mi javunkra lesz. Sajnos ez nem jött össze. Én úgy gondolom, hogy sajnos nem játszottunk úgy, ahogy valóban tudunk, mint ahogy például játszottunk az olasz mérkőzésen, az első csoportmérkőzésen. Azon például jobban játszottunk, mint a tegnapi Montenegró meccsen, attól függetlenül, hogy Montenegró erősebb, mint az olasz. Nüanszokon múlott. Kérdeztél, hogy a saját teljesítményemről mit tudok mondani… Nem voltam megelégedve a teljesítményemmel persze, sajnos nem tudtam hozzátenni annyit, amennyit kellett volna. Beszélgettem már Mátéfalvy Csabával is erről, hogy mik voltak azok a gólok, vagy szituációk, amiket máshogy kellett volna csinálni. Abszolút egyetértettem azzal, amit mondott. Igyekszem kijavítani ezeket a hibákat, másképpen csinálni majd azokban a szituációkban – hogyha lesz újra olyan szituáció.

- Ezek konkrét szakmai hibák voltak, hogy nem úgy helyezkedtél, vagy…

- Lövéseknél voltak olyanok, hogy…, sajnos két lövés is volt olyan, amire két kézzel indultam, és abszolút nem tudom, miért, mert nem szoktam soha két kézzel védeni, maximum, ha test környékére lőnek. És volt még egy lövés, amikor túlemelkedtem, nem kellett volna annyira kiemelkedni – ez Ivovics gólja volt a széléről, amit bepattintott a hónom alatt. És voltak peches gólok is, amikor bementem Gergő blokkja mögé, beleértem, és bement a kezemről, vagy amikor beraktam a kezemet Petrovics góljánál, és bement a kezemről a rövidbe. Az első gól is ugye Pufi kezén pattant meg, és pattant be a fejem mellé. Sajnos – hogy is mondjam – a szerencse nem velünk volt. De hát általában az szokott lenni, hogy amellé áll a szerencse, aki többet tesz érte. Én nagyon remélem, hogy holnap, ha lesz ilyen kiélezett szituáció, akkor velünk lesz, mert abszolút megérdemeljük szerintem. És nagyon-nagyon reménykedem abban, hogy éremmel megyünk haza.

- Köszönöm szépen!

- Én is köszönöm!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Steinmetz Ádám nyilatkozata


- Szervusz Ádám, tegnap este nem tudtunk már beszélni. Gerinek is mondtam, hogy a két montenegrói volt talán a csapat két legjobbja. Nagyon-nagyon hajtottatok, jól is játszottatok, eredményesek is voltatok, de hát mégis elment a meccs és hát ez csapatjáték. Hogy értékeled, min múlott?

- Nem a két montenegrói, hanem a 13 montenegrói…sajnos ők voltak a mérkőzés legjobbjai. Nem közhely, vesztes mérkőzésen nincs jó játékos. Tény és való, hogy azért voltak a mi csapatunkban is jobb teljesítmények, de hát összességében alulmaradtunk, ha egy hajszállal is, de ez most nem vigasztal minket. Úgyhogy szerintem az a legokosabb, hogyha a következtetéseket nem most vonjuk le, mert holnap nagyon fontos mérkőzés vár ránk, tehát arra koncentrálunk és nem szeretnénk még egyszer olyan szájízzel távozni világversenyről, mint ahogy Sanghajból távoztunk, ugye vereséggel. Ahz utolsó mérkőzés csak a bronzérem felől fog dönteni, nem ezért jöttünk, aranyért szerettünk volna játszani, de erőt kell adjon az, hogy győzelemmel tudjuk befejezni és szerintem az is méltó hozzánk, ezt várjuk el magunktól. Az a sok ember egyébként, aki szurkol nekünk nem csak itt Eindhovenben, hanem Magyarországon is, úgy érzem megérdemli ezt a sikert.

- Mi fog dönteni holnap? Szakmai szempontok, erőnlét, figyelem, fásultság? Mi az ami eldönti a holnapi meccset?

- Ezt majd a következő nyilatkozótól kellene megkérdezned (ezután készült Kemény Dénes nyilatkozata - a szerk). Szerintem jobb csapat vagyunk az olasznál, bebizonyítottuk ezt Székesfehérváron is, illetőleg itt a nyitómérkőzésen. Egyértelműen az fog dönteni, hogy mennyire akarjuk ezt a sikert, tehát én szerintem ezt a mérkőzést mi csak elveszíteni tudjuk. Hogyha mi úgy megyünk be, hogy nyerni akarunk, akkor meg is fogjuk nyerni, jobbak vagyunk az olaszoknál. Esélylatolgatásba nem mennék bele, de azt gondolom, hogy ha összpontosítva tudunk játszani, akkor ha nehezen is - nagyon nehéz mérkőzésre számítok -, de mindenképpen nyerhető a holnapi találkozó.

- Köszönöm szépen Ádám, holnap találkozunk!

(Lejegyezte: feva)



Varga Dénes nyilatkozata

- Dumi! Hogy aludtatok azután, hogy elvesztettétek az elődöntőt, hogy telt a mai nap, és milyen reményekkel ülhetnek otthon tévé elé a nézők?

- Hát, ki így, ki úgy aludt, de azt hiszem, hogy mindenki keveset! A mai nap úgy telt, hogy edzettünk reggel egy ilyen átmosó-jellegűt, ami fizikailag jót tesz elvileg, most volt egy szabadfoglalkozás, illetve megnéztük előtte az olaszokat videón.

- És mire készülhetünk?

- Egy olyan meccsre készülhetünk, ahol mindenképpen megmutatjuk azt, hogy mi éremért jöttünk, és ha most már az nem lehet ezüst vagy arany, akkor az legyen bronz. Úgy hogy biztos vagyok benne, hogy az egész csapat beleadja azt, ami még benne van.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Varga Bogi)


Az EB utolsó napi programja:

13.30: Bronzmérkőzés: OLASZORSZÁG-MAGYARORSZÁG (M1, vlv, vodapolo, vlv-facebook)
15.30: Döntő SZERBIA-MONTENEGRÓ 


FACEBOOKOS JÁTÉKUNKRA A HOLNAPI DÖNTŐ VÉGÉIG LEHET JELENTKEZNI


EB-ROVATUNK AZ ÖSSZES EREDMÉNNYEL, JEGYZŐKÖNYVVEL


1 régi hozzászólás

vélemény kisasszony hozzászólása
2012.01.29. 09:40

No igen, az ilyen \"Dumis\" megoldásora céloztam tegnap!!!!!!! Sok ilyet kérünk ma is meg az olimpián is meg úgy egyébként is!!!:D