FACEBOOK

Debrecen mer nagyot álmodni

Debrecen mer nagyot álmodni
hozzászólás, 2011.09.01.

A cívis város vízilabda-társadalma reálisan tervez, de nagy terveket sző. Az új csapatot csütörtökön mutatták be. Megkérdeztük Gyöngyösi András vezetőedzőt, mennyi idő múlva ünnepelhetnek magyar bajnoki címet a Debrecen-Fujitsu szurkolói.

Szeretjük az apró finomságokat, s ilyesmiből bőven lehet részünk mostanság Debrecenben. Mondok néhány példát.

A Debrecen-Fujitsu évadnyitó sajtótájékoztatóján az egész csapat megjelent. Egyenként mutatták be az új szerzeményeket, akik helyükön felállva várták végig, míg Gyöngyösi András vezetőedző elmondta mindazt, amit az aktuális delikvensről feltétlenül tudni érdemes.

A szponzorok ismertetésénél feltűnt, hogy nem csak cégek neve hangzott el, hanem az is: sok olyan támogatója van a klubnak, aki, (amely?) nem kíván névvel megjelenni, megelégszik azzal, hogy kvázi ismeretlenül segíti a város vízilabdájának mind magasabb szintre emelését.

Finomságnak nevezhetjük azt is, hogy egy nappal a már korábban meghirdetett felkészülési torna startja előtt a szervezők módosították a pénteki nyitónap meccseinek kezdési időpontját pusztán azért, hogy a nézők hazaérjenek a sorsdöntő fontosságú magyar-svéd focimeccs tévéközvetítésének kezdetére. Bravó!

A klub megjelent a facebookon, internetes honlapja pedig a szezonkezdésre megújult - érdemes felkeresni: www.dvse.hu

A hétvégi tornára ingyenes a belépés.

A hazai bajnoki meccsekre 500 forintba kerül majd egy jegy, az éves bérlet ára 6 ezer forint, támogatói bérletet 10 ezerért válthatnak a rajongók.

Hát valahogy így kell kezelni a közönséget, a sportág jelenlegi és potenciális rajongóit. Mindez egy olyan városban, ahol a vízilabdának gyakorlatilag semmilyen hagyománya nincs!

És akkor a tények:

A 2011-12-es bajnoki szezonra szeretne nemzetközi kupaszereplésre jogosító helyen végezni a Debrecen-Fujitsu. A bajnokság végére az 5-6. helyet tartják reálisan elérhetőnek, de Gyöngyösi András szerint talán a negyedik hely sem utópia.

A debreceni egyetemmel közösen, DEAC-Fujitsu néven saját nevelésű játékosokkal megerősített debreceni csapat indul az OB-II-ben.

Az új szerzemények:

Varga Tamás (FTC)
Branislav Mitrovics - kapus (FTC)
Szasa Misics (FTC)
Vindisch Ferenc (Szeged)
Létay Krisztián (ASI)
Nébald Olivér - kapus (Eger)
Tóth Zoltán (Ferencváros)
Hegedűs István (Pécs)
Dőry Farkas (BVSC)
Párkányi Ákos (Hódmezővásárhely)


vlv-képek


VLV-VIDEÓK:


Gyöngyösi András nyilatkozata - debreceni sajtótájékoztató

- Na hát Tojás, az eddigiekhez gratulálok, de az igazi most kezdődik majd! Nem lesz egyre nagyobb az elvárás, meg a teher rajtad?


- Játékosként és edzőként is mindig az első négyben voltam, tehát ilyen szempontból Debrecen egy kis kitérő. Valamit a nulláról felépíteni - az a legszebb, de hát én örülök annak, hogy végre egyre komolyabb teher van, mert ugye az OB2-ben nem volt felemelő edzősködni, s tavaly az alsóházban sok nagy vereséget kaptunk, amit nehezen viseltem. Örülök, hogy fölkerültünk újra arra a színvonalra, hogy ellenfelei lehetünk a legnagyobb csapatoknak is, ezért kell valójában dolgozni, mert hát a cél nem lehet az, hogy megöregszünk a nyolcadik helyen. Reméljük, hogy sikerül és összejön, hogy a végére el tudjuk érni a LEN-kupás helyet, ami nekünk igazából a célunk. De én azt vallom, hogy ha már lehetünk ötödikek akkor lehetünk negyedikek is, mindent meg fogunk tenni, hogy a bajnokság végére ezen posztok valamelyikén végezzünk.

- Elég sok új játékosod van. Milyen lesz a stílusotok, mi fogja jellemezni a Debrecen játékát?

- Tíz éve edzősködöm, s tíz évvel ezelőtt is ugyanabban hittem, mint ma, tehát egy biztonsági védekezésre fölépített csapat, ami biztonsági támadásra játszik. Nem ész nélkül fogunk menni, mert nekünk olyan zsenijeink nincsenek, mint a magyar válogatottnak, akik éjszaka ágyból fölkelve is tudatosan tudnak vízilabdázni. Tehát mi egy nagyon masszív védekezést szoktunk összerakni, ami a Fradiban is, Szegeden is működött, idén szintén arra akarunk alapozni. Mind a Fradiban, mind Szegeden szinte a legkevesebb gólt kaptuk az egész bajnokságban, idén is ez a cél. És azért elöl is vannak nagyon masszív kis játékosaink, mint a Misics vagy Csuvi akár centerben, Vindisch Feri, Létay, a Bugajcsuk, mint góllövő, tehát az a cél, hogy hat-hét gólnál ne kapjunk többet, mert nyolc gólt akárkinek tudunk lőni, de tizenkét kapott góllal mi nem fogunk tudni meccset nyerni, úgyhogy tehát a védekezés az alapja az egésznek.

- Itt a városban van-e már kapcsolatrendszered, tudsz-e lobbizni a vízilabda érdekében és milyen előrelépési lehetőségek vannak még?

- Nagyon sok. Úgy érzem, az eredményeink, a lelkesedésünk olyan hamar fölpörgették a vízilabdaéletet itt Debrecenben, hogy ez a dolog még nem tudott hozzá felnőni. Tehát ugye itt a múltban nem volt vízilabdaélet, vízilabdás kapcsolatok nem léteznek, ezért elég nehezen tudunk ilyen téren előrejutni és pont ezért próbáljuk az egészet egy olyan szintre felhozni, hogy valahol már megkerülhetetlen legyen. Mert én hiszek abban, hogy idén Debrecenben a vízilabda már a második legsikeresebb csapatsportág lesz! A kézilabdacsapat válságban van és ugye a labdarúgás után már megtisztelő a második helyet elfoglalni. Ezáltal egyre jobb kapcsolat alakul ki, egyre nagyobb lehetőséget látnak, mert ez az uszoda azért azt lehet mondani, amióta Debrecenben OB-1-es vízilabda van, azóta van igazából kihasználva. Hétről hétre teltházas mérkőzések, jó hangulatú meccsek vannak. Értelmet adtunk az uszodának és reméljük ebben most már tényleg olyan szinten fantáziát látnak, hogy ha már idáig el tudtunk jutni, akkor elhinszik azt, hogy itt nagyon könnyen bajnok csapatot is ki lehet alakítani. És akkor Debrecennek akár országosan is jó hírnevet hozunk, nemzetközileg is öregbíthetjük a város hírnevét és úgy érzem, hogy e mögé senkinek sem szégyen beállni.

- Ha minden jól megy, hány éven belül lehet elérni a bajnoki címet szerinted?

- Ha valaki idejön, s azt mondja, hogy ad nekem 200 millió forintot, akkor jövőre. Ez már sajnos pénzfüggő, mert a lelkesedés, a szakmaiság egy határig elég, de hogy valaki bajnok legyen, azt kevés pénzből nem lehet megcsinálni. Ha valai ad nekem 150 milliót, akkor én azt mondom: megcsinálom a bajnok csapatot. Ha nem sikerül, akkor én megyek el, nem magyarázkodok, mert ugye manapság a magyarázkodás már a legnagyobb profi szinten működik. Hát ezeket a támogatókat kell megtalálni és a várost kell tényleg beállítani olyan szinten e mögé, hogy átérezze: ez egy nagyon jó kis debreceni sport lett. Sőt, az egész régiót át akarjuk ezzel a vízilabda akadémiával fogni. Most már kétszáz gyerek van, ezt a számot csak emelni fogjuk, tehát úgy érzem, hogy előbb-utóbb debreceni játékosok fogják alkotni a vízilabdacsapatot is. S ha Magyarországon jó a debreceni vízilabdacsapat, azt jelenti, hogy a világon is a legjobbak között van. Tehát ez egy jó jövőkép lehet, mert azért a sport ma elég fontos, látjuk a gyerekeket, hogy eléggé szanaszét vannak mind fejben, mind fizikailag, tehát az a legjobb, ha minél több gyereket irányítunk a sport felé. Mi ennek érdekében is dolgozunk, mert mondom, kétszáz gyerek van edzésen, annak ellenére, hogy mi nem tudjuk megkapni azt a tiszteletet, amit igazán igényelnénk, de hisszük azt, hogy előbb-utóbb az is meglesz. Meg fog épülni kint a nyitott medence, és akkor már tényleg azt mondhatjuk, hogy minden adott ahhoz, hogy itt egy erős kelet-magyarországi vízilabdabázis épüljön föl, mert ugye a második legnagyobb város Magyarországon Debrecen, tehát ezt ki kell használni.

- Köszönöm szépen, jó munkát kívánok!

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: feva)



Varga Tamás nyilatkozata - debreceni sajtótájékoztató

- Szervusz, Tamás!

- Szervusz!

- Újra indul egy szezon, megint találkozunk. Hogy vagy, hogy érzed magad?

- Köszönöm szépen, jól vagyok. Üdvözlök mindenkit! Nagyon keményen készülünk, ez a hetedik hét, elkezdtük a felkészülést már július 18-án. Tulajdonképpen teljesen új a csapat, nagyon sok új játékos van, sok a fiatal. Természetesen vannak rutinosabb, idősebb játékosok, mint jómagam is ugye. Jól érzem itt magamat, nagyon jó a város, nagyon szép az uszoda, nagyon jó a tornaterem, tehát az edzésfeltételek adottak ahhoz, hogy jó csapattá érjünk, és jól játsszunk. Minden megvan, csak edzeni kell, hát azt meg szeretünk.

- Milyenek a játékostársak?

- Nagyon aranyosak, nagyon jó a hangulat csapaton belül. Sok fiatal, bohém játékos van, akiket meg kell egy kicsikét nevelni, de hát ez András feladata. Én nem is akarok ezzel foglalkozni igazándiból, mert a játék akkor megy jól nekem is, ha csak a saját dolgomra koncentrálok, és ezáltal a csapatéra is, hogy segítsem őket, amennyire csak tudom. Természetesen vannak néha olyan játékosok, akik megkeresnek, hogy hogy látok dolgokat, kérnek segítséget mondjuk akár táplálkozásban, akár vitaminok szedésében. Ugye látják, hogy én erre nagyon profi módon odafigyelek, és nagyon sok mindent eszem. Pontosabban sok mindent nem - annyit eszem, amennyi szükségeltetik ahhoz, hogy még 36 évesen is ilyen magas szinten művelhessem a vízilabdát és csak ezzel foglalkozzak.

- Amikor egy évvel ezelőtt a Fradi sajtótájékoztatóján találkoztunk, nagyon élénken bennem maradt, hogy hűtötted a kedélyeket, hogy ne bajnoki címről beszéljenek a vezetők. Ez a csapat itt most mire lehet képes ebben a bajnokságban?

- Hál’istennek itt a Debrecennek az edzője egy kicsit realistább, mint a tavalyi Fradinak az edzője volt. Igazándiból örülök, hogy nem kell hűtögetnem most semmilyen kedélyeket. A cél természetesen az ötödik és a hatodik helyre kell felzárkózni a jelenlegi nyolcadik helyről, ami realitás is. Nagyon nagy bravúr lenne természetesen az, hogyha megszereznénk már az ötödik helyet, mert azért reálisan – én mindig reálisan látom ezeket a dolgokat, nem a felelősséget levéve bármelyikőnk válláról – azt látni kell tulajdonképpen, hogy ez egy hány milliós összköltségvetésű csapat, és az előttünk álló öt alakulat a miénknek… hát, nagyon keveset mondok, hogy ha csak a dupláját mondom… De ez így van rendjén, nincs ezzel semmi baj. Ezt vállaltuk, ennyiért ebben az évben. Igazándiból én azt gondolom, hogy ha megszerezzük az ötödik helyet, az egy óriási, óriási nagy eredmény. Ha a hatodik helyen végzünk, akkor sincs senkinek semmilyen szégyenkezni valója. Természetesen mindig olyan célokat kell kitűzni, ami egy picit az embernek elérhetetlenebb, hát számunkra ez a negyedik, ötödik hely egy picikét most olyan elérhetetlennek tűnik. De tényleg, azt mondom neked, hogy ezért kell dolgozni, hogy ez benne legyen. És ami miatt ez benne is lehet, az a bajnokság szisztémája, mert tulajdonképpen a hatodik helyen végzett csapat is bekerülhet akár még a négybe is. És ha jól tudom, akkor az ötödik helyért ugyancsak egy párharc, egy oda-visszavágó mérkőzés, vagy azt hiszem, maximum két győzelemig tartó párharc dönt, tehát tulajdonképpen akkorra már ez a csapat is összeérhet csapattá, összekovácsolódhatunk. És hát tudod, azért itt, ebben az uszodában nem könnyű nyerni ennyi ember előtt. Emlékszem, akár mikor a Fradival itt játszottunk, kínkeservesen nyertünk egy góllal a végén…

- Már úgy érted az ellenfélnek nem könnyű...

- Hát az ellenfélnek nem könnyű nyerni, így van. Tehát azért már a tavalyi Fradi és e között a csapat között óriási különbség volt mind játékosokban, mind anyagilag, mégis egy góllal tudtunk csak itt nyerni éppencsak.

- Csuvi, jó szezont kívánok! Köszönöm szépen!

- Köszönöm szépen én is!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


A pénteken kezdődő debreceni felkészülési torna programja:

2011. szeptember 2. péntek

16:30  Szolnok-Nagyvárad

18:00 Debrecen-Vasas

2011. szeptember 3. szombat

9:30 Debrecen-Nagyvárad

11:00 Szolnok-Vasas

17:00 Vasas-Nagyvárad

18:30 Debrecen-Szolnok

2011. szeptember 4. vasárnap

10:30 3. helyezett - 4. helyezett

12:00 1. helyezett - 2. helyezett

A belépés ingyenes.

9 régi hozzászólás

Rebo hozzászólása
Rebo34021
2011.09.02. 18:07

Lesz közvetités a meccsekről ?

Rolling hozzászólása
Rolling34020
2011.09.02. 16:13

Még a VB előtt írtam a válogatott kerete kapcsán, hogy Londonra 2-3 helyen változhat a keret. Az egészséges Kis Gábor mellett Varga Tamást írtam, mint aki bekerülhet. Voltak hozzászólások, akik megkérdőjelezték Varga helyét. Annyit írtam csak, hogy ha tudnánk előre, hogy nem játszunk a szerbekkel és a horvátokkal, akkor nem kell Csuvi. De ilyet nem lehet előre tudni, és ellenük ő az egyetlen, aki felveszi erővel a versenyt. Mint tudjuk, a VB két csapattól kaptunk ki, a szerb és a horvát válogatottól.

szamárhegy hozzászólása
2011.09.02. 15:22

Valamelyik Varga Tamás interjúban hallottam tőle, hogy volt idő amikor annyira rosszul volt mindenféle szempontból, hogy naponta járt fel vonattal Szolnokról Budapestre kezelésre, és az egész pályafutása kilátástalannak tűnt. Én is drukkolok neki, hogy Londonra bekerüljön, kell egy ilyen \'vérszagra hangolt\' :) ember a Csapatba.

brasil82 hozzászólása
2011.09.02. 12:48

Mint a válogatottért rajongónak, minden játékosnak szurkolok, de számomra Csuvi mindig is a többiek előtt járt, nekem ő a kedvenc (ne kérdezzétek, miért)! Valóban, sokszor a külvilág számára nagyképűnek, fellengzősnek tűnhet. Amikor még a Szegedben játszott, 2008 őszén egy Eger elleni bajnoki meccs után egy barátommal aláírást és egy közös fotót akartunk kérni tőle. A meccs után már minden játékos elhagyta az uszodát, már csak rá vártunk! Már vagy fél óra eltelt, mire végre felbukkant, és oda léptünk hozzá a kérésünkkel: elmondani nem tudom, hogy mennyire kedves, közvetlen volt velünk. A következőt kérdezte: - Ti a meccs vége óta itt vártok rám? - Igen - válaszoltuk neki. - Srácok, legközelebb ne ácsorogjatok itt, nyugodtan gyertek be az öltözőbe! Az aláírás és a közös fotó után pedig a búcsúzáskor legalább HÁROMSZOR MEGKÖSZÖNTE!!! az érdeklődésünket, és hogy vártunk rá! Ő, a kétszeres Olimpiai Bajnok! Biztos nem egyszerű ember, biztos vannak nyűgjei, de számomra PÉLDAKÉP!

r hozzászólása
r34017
2011.09.02. 12:30

Már régóta gondolkoztam, hogy írok a Csuviról, pont az ilyen nyilatkozataiért. Nem az eszéért szeretjük (bár nem is ostoba, mint a fél labdarúgóválogatott) és iszonyú nagyképű, nem ő a tipikus példakép bizonyos szempontból, bizonyosokból viszont pont ő az! Miután végigverte a világot a juniorokkal, majdnem mindent elvesztett, de visszaküzdötte magát, visszajátszotta magát a régi társai közé, még az ominózus bajnoki döntő után is. Nem könnyű kezelni, lehet csak Dénes képes rá, viszont mindig mindent csak a csapat sikeréért rendel alá. Eltüntet centert, vagy szétlövi a kaput, mert még mindig ő az őserő. Idén ráadásul olimpia, oda pedig csak egy út vezet...

Tomute hozzászólása
Tomute34016
2011.09.02. 10:12

B (régi)-nél a pont.

Chicago hozzászólása
Chicago34015
2011.09.02. 09:27

igen Tamas okos fiu, tudja, hol kell jatszani, olt ezhogy legyenek chancai a valogatottsagra az olimppia elott. Igy volt ez Peking elott is (itthon maradt a magyar bajnoksagban, hogy szem elott legyen) Ha a legjobb otben lesznek, valoszinu Denes megint bevalogatja, hisz Kasas mellettCsuvira is szukseg lehet. S ezt sem fogja megbanni, ha igy dont. A puding probaja, hogy megeszik, majd meglatjuk.

B (régi) hozzászólása
2011.09.02. 09:12

Varga Tamással kapcsolatban kicsit az a véleményem, hogy az legyen szerény, akinek van mire. Egyébként meg egyáltalán nem biztos, hogy egy kiemelkedő képességű élsportolónak azért kell szerénynek lennie, mert a közönség ezt várja tőle (azért, hogy könnyen tudjon vele azonosulni). A Kemény Dénes párhuzamról azt gondolom, hogy lehet, hogy külső nyomásra vette vissza a kapitány Csuvit a pekingi olimpián szereplő válogatottba, de ezt a döntését biztosan nem bánta meg. Ja, és Csuvi az egyetlen a Nagy Generációból, aki még még mindig olyan elánnal képes játszani, mint öt vagy akár tíz évvel ezelőtt, miközben a többieken már jól láthatóan mutatkoznak a kiégés tünetetei.

Hewson hozzászólása
Hewson34011
2011.09.02. 07:52

Hát ez hihetetlen!:) Varga Tamás megint milyen nagyképű...szívből mosolygok ezeken a mindenkinek, talán kicsit Kemény Dénesnek tett odamondogatásokon tőle...(\"...látod, Dénes, mit veszítettél személyemben...\") Kész röhej, hogy egy ilyen kvalitású játékostól ilyen messze álljon egy alapvető arányérzék, intelligencia vagy akár természetes szerénység...biztos minden csapattársa is örül, mikor olvassa itt, hogy ő már most, sőt, még mielőtt ideérkezett, mennyivel kimagaslott mindenki közül...okos fiú:)