FACEBOOK

Csoportelsőként az Eb mezőnyében a magyar U15-ös válogatott

Csoportelsőként az Eb mezőnyében a magyar U15-ös válogatott
hozzászólás, 2019.03.30.

Valamennyi ellenfelét - köztük a házigazda Montenegrót - legyőzte a 2004-es születésűek magyar válogatottja a vasárnap záruló podgoricai kvalifikációs tornán, így a hátralévő meccsek eredményétől függetlenül csoportelsőként biztosította helyét a nyári Európa-bajnokságon. Részletek, eredmények, Gaszt Roland csapatkapitány, Varga Tamás szövetségi edző és Vincze Balázs, a korosztályért felelős szövetségi kapitány nyilatkozata a vlv-nek:


A sportág történetében idén először rendeznek világversenyt 15 évesek és annál fiatalabbak számára. Az Európa-bajnokság Burgaszban lesz, július 21. és 28. között. Mivel e korosztálynak eddig nem voltak rangsorolásra alkalmas versenyei, a LEN a mezőnyt kvalifikációs tornák rendezésével "állította össze". E hét második felében Európa négy városában (Tbilisziben, Koperben, Nizzában és Podgoricában) rendeztek selejtezőtornákat, ezek eredménye adja ki a burgaszi Eb részvevőinek körét.

A magyar válogatott másfél éve készül, Varga Tamás és Nádor Zsombor irányításával. Már az előzmények is biztatóak voltak, hiszen a csapat szeptemberben (Montenegrót és a horvátokat megelőzve) megnyert egy isztambuli felkészülési tornát, most márciusban pedig Szerbia mögött (Horvátországot, Montenegrót és Olaszországot maga mögé utasítva) második lett a hagyományos becseji Húsvét Kupán.

Már a montenegrói torna előtt tudni lehetett, hogy a továbbjutás nem okoz majd gondot, hiszen öt tagú csoportunkból az első négy kijutott az Eb-re. Az azonban figyelemre méltó, hogy válogatottunk valamennyi mérkőzését megnyerte, a pihentebben kiálló házigazdákat szombaton 9 góllal győzte le! Úgy lett első a magyar csapat, hogy a torna utolsó napján szabadnapos, de előnye már behozhatatlan!

Apró bosszúság, hogy a fiúk gépe vasárnap kora reggel indul, így nem tudnak ott lenni az eredményhirdetésen, nem hallgathatják meg a magyar himnuszt, amit azért nyilván lejátszanak majd a tiszteletükre.


A magyar csapat:

Csite Lóránd (Honvéd), Gyapjas Viktor (FTC) - kapusok,
Barics Bence (UVSE), Biros Samu (Eger), Deák Máté (KSI), Fekete Paolo (UVSE), Gaszt Roland (Pécs), Kis Ferenc (Debrecen), Mészáros Bálint (BVSC), Nagy Ákos (KSI), Országh Mihály (KSI), Pető Ádám (KSI), 
Szabó Gergő (FTC), Szalai Péter (OSC), Tymcyna Máté (Eger) - mezőnyjátékosok.


GASZT ROLAND csapatkapitány a vlv-nek:

- Igazából az oroszok elleni első mérkőzésünk volt a legnehezebb, már csak azért is, mert akkor játszottunk először ebben a környezetben. Egy alázatos, jó taktikával játszó orosz csapatot sikerült legyőznünk. Naponta videóztunk, elemeztük az ellenfeleinket, ez sokat segített a felkészülésben. 

A törökök elleni meccsbe úgy mentünk be, mint hogyha a szerbek vagy az olaszok ellen küzdenénk. Mentünk az elejétől a végéig és ez látszik is az eredményen. Ugyanez elmondható a Moldova elleni mérkőzésünkről, nagy erőfölényt sikerült kialakítanunk.

Az igazi nagy megmérettetés szombaton várt ránk, hiszen a házigazdákkal játszottunk. Mindenképpen meg akartuk őket verni, ezért kőkeményen beleálltunk a meccsbe, az elejétől a végéig, négy negyeden keresztül ugyanúgy küzdöttünk, nem néztük, hogy mi áll az eredményjelzőn, hajtottunk, míg le nem fújták a mérkőzést. Tényleg mindenki küzdött, mindenki akart. 

Számunkra nem más a cél, meg szeretnénk nyerni az Európa-bajnokságot és ez a csapat szerintem alkalmas is erre. Nagyon jó a közegünk, egységes a csapat, mindenki harcol a másikért is, ha valaki elront valamit, a másik segít neki. Ez nagyon sok meccsen megmutatkozott már, előfordult, hogy az ellenfél vezetett ellenünk - mint például itt az oroszok, 8:6-ra -, de ilyenkor akkora szívvel és akarattal hajtottunk, hogy sikerült fordítanunk és győznünk. Mivel másfél éve dolgozunk együtt, már sokkal jobban ismerjük egymást, mint az elején, tudjuk, hogy bizonyos szituációkra hogyan kell reagálni, miként tudunk egymásnak segíteni, ettől vagyunk igazán jó csapat.

​Nagyon sokat várunk ettől a nyártól, a szófiai aranyérem lebeg a szemünk előtt, azért küzdünk minden nap, azért van minden egyes leúszott száz méter, azért "döglünk bele" a medencébe hogy megnyerjük az Európa-bajnokságot...


VARGA TAMÁS szövetségi edző a vlv-nek:

- Nagyon masszív orosz és montenegrói, egy nem lebecsülendő török és egy gyenge moldovai csapat volt az ellenfelünk ezen a tornán. Senki nem számított arra, hogy ilyen könnyű lesz az utolsó meccsünk a hazaiak ellen, mert azért ez a montenegrói válogatott korábban nagyon komoly mérkőzéseket játszott a legerősebb riválisokkal is. 

Úgy érzem, a múlt heti tornán elkezdődött egy folyamat. Tavaly nyár óta akkor játszottuk az első meccsünket, a szerbek ellen, a fiúk kicsit meg voltak illetődve, de attól kezdve, ha hullámvölgyekkel is, de mégis, egyenes ívű volt a fejlődés. Jól sikerült a felkészülésünk erre a kvalifikációs tornára, de itt egy kicsit álmosan kezdtünk, ez megmutatkozott az oroszok elleni találkozón. Nagyon örülök, hogy nagy tartás volt a fiúkban és azt a meccset 6:8-ról meg tudták fordítani.

A törökök elleni mérkőzésre nagyon erősen felkészültünk, miután ők előzőleg megnehezítették Montenegró dolgát. Ha kicsit lazábban vesszük, akkor gondjaink lehettek volna, de az alapos videóelemzésnek is köszönhetően, lényegében két negyed alatt eldöntöttük a mérkőzést. A moldovaiak ellen mindenki szerepelt, próbáltam pihentetni játékosokat, hogy frissek legyenek Montenegró ellen. Megjegyzem, azért is különösen értékes a házigazdák elleni siker, mert nekünk az már a negyedik mérkőzésünk volt (három nap alatt) a tornán, míg nekik csak a harmadik. Fejben sikerült összeszedni a fiúkat és "egyben is tartottuk" őket, amire büszke vagyok. Ez a Montenegró egy jó csapat, biztos vagyok abban, hogy az Eb-n ott lesz a legjobbak között. Azért sikerülhetett ez így, mert a fiúk azt csinálták, amit megbeszéltünk, az elején szinte százszázalékosan értékesítették a fórokat, aminek köszönhetően horrorisztikus kiállítési arány mellett is meccsben tudtunk maradni. A csapat nem hemzseg kiemelkedő tehetségektől, a titka az, hogy elképesztőem küzdenek egymásért, ezt igyekeztem átadni nekik a saját pályafutásom tapasztalatai alapján.

A célunk nem változott, eddig is az volt, hogy megnyerjük az Európa-bajnokságot. Másfél évvel ezelőtt így kezdtük el a felkészülést. Gyerekekről, 15 évesekről beszélünk, ezen a szinten - kis túlzással - azért szinte bárki megverhet bárkit. Nem lehet elégedetten hátradőlni most, még akkor sem, ha ez óriási eredmény, nem hiszem hogy magyar válogatott bármilyen szinten megverte volna valaha Montenegrót ilyen arányban, tétmeccsen. A három tornán arany-ezüst-arany a mérleg, nem lehet más célunk nyáron Szófiában, mint az aranyérem!

VINCZE BALÁZS, a korosztályért felelős szövetségi kapitány a vlv-nek:

- Ez a tornagyőzelem egy folyamat eredménye. Nekem február óta van rálátásom erre a csapatra, a stábra és a közös munkájukra. Lehetett látni már a becseji tornán is, ahol szerb, montenegrói, olasz ellenfelek voltak, - ezek a csapatok, ugye, a vízilabda krémjéhez tartoznak, - tehát lehetett látni már ott, hogy kvalitás alapján jó pozíciónk van, de akkor a második helyhez még szerencse kellett. Azon a tornán a gyerekek még kevésbé csillogtatták meg azt, amit Podgoricában talán az orosz meccsen kívül az egész selejtezőben látni lehetett tőlük a játék sok elemében, védekezésben, támadásban, helyzetbe kerülésben, góllövésben.

- Milyen reményekre adnak okot az eddigi tapasztalatok? Megfogalmazható-e markáns jegyek alapján valamiféle elvárás?

- A becseji tornából és ebből a selejtezőből kiindulva úgy gondolom, ez a csapat esélyes arra, hogy négy közé kerüljön az Európa-bajnokságon. Tizenöt évesekről van szó, mindenkinek ez lesz az első világversenye és még magasabb korosztályoknál is legtöbbször a napi forma dönt, de látok a fiúkban olyan kvalitást, ami reményekre jogosíthat minket, akár a legfényesebb érem megszerzését illetően is.

​Négy hónap van a Eb-ig, úgy válunk el most a srácoktól, hogy amit itt szombaton elértek Montenegróban a hazai csapat ellen, az adjon erőt nekik ahhoz, hogy a klubjukban minden egyes napon a maximumot tudják - és elsősorban akarják kihozni magukból, legyen szó mérkőzésről, úszásról, szárazföldi edzésről vagy bármiről. Nyilvánvaló, hogy e nélkül nem képzelhető el eredményes szereplés.


ÖRÖK EMLÉK



Vasárnap tölti be 15. életévét Fekete Paolo, a magyar válogatott játékosa. Csapattársai és a stábtagok aláírták és neki ajándékozták a montenegrói válogatott csapatzászlaját, amelyet a szombati meccs előtti bemutatást követően nyújtott át az ellenfél csapatkapitánya.

Ezúton gratulálunk mi is! Paolónak és a csapat összes tagjának sikeres pályafutást kívánunk!


U15-ös Eb-kvalifikációs torna, Podgorica (Montenegró)

1. nap, március 28., csütörtök


Oroszország-Magyarország 10:12 (3:2, 5:4, 1:3, 1:3)
G.: Puskarjev, Szacskov, Pankin, Emcev 2.2, Kravcsenko, Golubkov, ill. Barics 3, Fekete P., Nagy Á., Szalai 2-2, Országh, Gaszt, Kis F.

Montenegró-Törökország 14:11 (3:3, 5:3, 4:4, 2:1)

2. nap, március 29., péntek

Törökország-Magyarország 3:17 (0:4, 3:4, 0:4, 0:5)
G.: Ercikdi, Karabenli, Or, ill. Kis F. 5, Szalai 3, Fekete P., Országh, Mészáros B. 2-2, Nagy Á., Deák, Gaszt

Moldova-Oroszország 6:21 (0:4, 4:6, 2:7, 0:4)

Magyarország-Moldova 20:4 (5:2, 5:1, 3:0, 7:1)
G.: Fekete P., Országh, Barics, Mészáros B. 3-3, Szabó G. 2, Nagy Á., Biros S., Gaszt, Kis F., Tymcyna, Szalai, ill. Oboroc, Prosztomolotov, Ciorici, Andon

Montenegró-Oroszország 12:9 (5:3, 1:3, 2:2, 3:1)

3. nap, március 30., szombat

Törökország-Moldova 10:4 (1:2, 4:0, 2:0, 3:2)

Montenegró-Magyarország 6:15 (2:2, 1:3, 3:5, 0:5)
G.: Kankaras, Krivokapics, Vukajlovics, Reichel, Vukicsevics, Moracanin, ill. Nagy Á. 5, Gaszt 4, Szalai 3, Tymcyna 2, Kis F.

A csoport állása:

1. Magyarország 12,
2. Montenegró 6,
3. Oroszország 3,
4. Törökország 3,
5. Moldova 0 pont

4. nap, március 31., vasárnap

Oroszország-Törökország 6:7 (1:2, 3:1, 1:1, 1:3)

Montenegró-Moldova 21:3 (5:0, 4:0, 7:0, 5:3)

A csoport végeredménye:

1. MAGYARORSZÁG 12,

2. Montenegró 9,
3. Törökország 6,
4. Oroszország 3,

5. Moldova 0 pont


A többi csoport végeredménye:

A csoport


1. Spanyolország 12,
2. Horvátország 9,
3. Hollandia 6,
4. Fehéroroszország 3,

5. Franciaország 0 pont

B csoport

1. Olaszország 12,
2. Görögország 12,
3. Szlovénia 9,
4. Romnia 9,

5. Málta 3,
6. Ukrajna 0 pont

D csoport

1. Szerbia 15,
2. Georgia (Grúzia) 12,
3. Szlovákia 9,
4. Bulgária 6,

5. Litvánia 3,
6. Azerbajdzsán 0 pont