FACEBOOK

Itthon a vb-csapat

Itthon a vb-csapat
hozzászólás, 2011.08.01.

Több mint 22 órás utazást követően hazaérkezett a sanghaji vb-n negyedik helyen végzett magyar válogatott. A játékosok most pihenőre vonulnak, de szeptember elején (van akinek már előbb) nem csak a bajnoki szezon kezdődik meg, hanem a válogatott felkészülése is.


Sanghaji tudósításaink a Volvo
Autó Hungária Kft. támoga-
sával készülnek

Vasárnap, magyar idő szerint 13 órakor indult a repülőtérre a csapat Sanghajban, s hétfőn 11.30-kor már meg is érkezett a társulat a Liszt Ferenc repülőtérre. A Sanghaj-Isztambul járaton nehezen teltek-múltak a percek, kínszenvedés volt elviselni a 10 órát.

Isztambulban mintegy öt órát kellett várni az átszállásra, a fiúk beszélgetéssel, kártyázással ütötték agyon az idő. Minden időzóna szerint hajnal volt, amikor kameránk elé kértük Gór-Nagy Miklóst, majd Kiss Gergelyt egy kis összegzésre.

VLV-VIDEÓK:


Gór-Nagy Miklós a vb-ről


- Miklós, hajnali nem is tudom hány van, Isztambulban vagyunk, tehát hogyha most azt kérdezem, hogy elfáradtál-e, akkor az egy hülye kérdés. Milyen volt a vb? Teljesültek-e azok a remények, amiket tápláltál magadban? Milyen élményekkel mész haza?

- Hát, hogy teljesültek-e az elvárások az nyilvánvaló, mert győzni érkeztem ki, többedmagammal. Ez sajnos nem teljesült. A minimális elvárás teljesült, megvan az olimpiai kvóta. Viszont teljesült egy olyan… á, nem is tudom hogy fogalmazni. Kialakult egy olyan érzés bennünk, hogy nagyon jók vagyunk, ezt meg tudtuk mutatni. Óriási erő van a csapatban, azonban még van hova előre lépni. Vannak bizonyos hibák, amiket ki kell javítani, viszont úgy gondolom nagyon sok minden van, amiből erőt is tudunk meríteni, úgyhogy ezeket sem szabad elfelejteni. Ha a hosszú távú célokat nézem, akkor biztos vagyok, hogy nagyon-nagyon sokat használt ez a vb. Nagyon jó lehetőségek vannak. Most még nyilván fáj ez a negyedik hely, de van rá mód, hogy megszépítsük.

- Neked személy szerint hogy ment, milyen volt ez a torna?

- Személy szerint azt nem tudom, én nem…

- Hát hogy érezted bent?

- Úgy gondolom, hogy megtettem minden tőlem telhetőt. Nyilván lehetett volna esetleg sokkal jobb is ennél, meg gyengébb is. Nagyon sok múlt az én posztomon a bírói felfogáson, hiszen az egyik elődöntőben volt 37 kiállítás, és az olasz-horváton pedig jóval kevesebb. Tehát sajnos elég hektikus volt a felfogás, úgyhogy valamikor ennek voltam az áldozata, de igyekeztem mindig a csapat javát szolgálni. Remélem sikerült.

- Ennek a bírói felfogásnak a hatására változtattatok valamit a védekezésen? Valami, amire jobban kellett figyelni… Volt ilyen?

- Szerintem nem volt. Hogyha a bírói felfogás az lett volna, hogy az első meccstől a végéig ugyanez van, akkor érdemes változtatni. Viszont úgy, hogy beugrunk az egyik meccsen, van ez, aztán beugrunk a másikon, és más történik? Sőt, hogyha beugrunk az első negyedben, akkor így fúj a bíró, de a negyedik negyedben pedig már máshogy, vagy pláne egy hosszabbításban, amiről beszéltünk is eleget szerintem - addig nem tudunk változtatni. Akkor tudnánk, vagy akkor lehetne valamiről beszélni, hogyha lenne egy kiforrott koncepció, hogy akkor a bírók éppen mit akarnak fújni.

- Ezen a tornán az ellenfelek körében mit érzékeltél? Tisztelnek-e minket, s ennek milyen jelek voltak?


- Nagyon tisztelnek minket, az látszik, illetve sajnos az elvesztett meccsek után, főleg talán a horvát meccs után látszott nagyon. Óriási fegyverténynek érezték, hogy minket legyőztek, mert nagyon-nagyon ünnepeltek. Nagyon tartanak tőlünk. Tisztában vannak azzal, hogy mire vagyunk képesek. Ezt igazából csak meg kellene mutatni, hogy féljenek csak még jobban.

- Köszönöm szépen! Jó utat!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Kiss Gergely a vb-ről


- Gergő, foglaljuk össze, hogy mi volt jó ezen a VB-n és mi volt rossz!

- A legutolsó rossz, az a mostani éjszaka volt, ami kimaradt, 2-3 óra alvással! Úgyhogy elnézést, hogy ha nem fogok kielégítő válaszokat nyújtani…

A legegyszerűbben talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy a vb első kétharmada jó volt, ahol az alapot, a minimális elvárást teljesítettük. Csoportelsők lettünk, majd bejutottunk a négybe USA ellen. Aztán az utolsó harmad, ami a sava-borsa a világversenyeknek, az elődöntő, és aztán a helyosztó, vagy a döntő, vagy a bronzmeccs. Ezek nem sikerültek, pedig iszonyatosan közel álltunk. Tehát, kicsit több mint kétharmad volt, ami jó volt ezen a VB-n az eredmény szempontjából, hiszen a szerb meccs utolsó negyedéig nyerésre álltunk, és magabiztosan játszottunk. Aztán két egygólos vereséggel lecsúsztunk a dobogóról. Életemben először történt meg, hogy bejutok a négybe, és nem szerzek érmet a válogatottban….. Ezt nagyon sajnálom! Ez megtöbbszörözte, vagy felnagyította a csalódásomat!  Nagyon bíztam abban, hogy aranyérem lesz. Mind egyénileg, mint csapatszinten sok hibát követtünk el, a győztes meccseken is – de hát, ugye hiba nélkül nem lehet játszani- és a vesztes meccseken is, és ennek az okait nagyon gyorsan, és nagyon határozottan meg kell találnunk! Abban biztos vagyok, hogy legalább a 20-30 százalékkal csökkenteni kell a kapott gólok számát! Azt hiszem, az öt fontos meccsen, ha Kazahsztánt nem nézem, akkor 54 gólt kaptunk….

Ha nézzük a szép emlékeket, akkor mondjuk Athénban 4-5 gólokat, 6 gólokat kaptunk a csoportban. Tehát most tíz fölött vagy tíz körül nem nagyon lehet kapni! Illetve lehet, ha sokat lövünk, csak az meg nem garancia, hogy az ember mindig 14-15-t tud lőni! Sőt, tizennéggyel sem nyertünk a szerbek ellen. Úgyhogy erre nagyon oda kell figyelnünk, és ezt nagyon le kell tisztáznunk, és pucolnunk ezt a polcot a tudásunkban!

- Maga a játék, milyen? Ugye produkáltatok a szerbek ellen olyan három negyedet, hogy mindenki csodálkozott! Ez korábban sem volt, és utána sem volt sehol sem- ugye ezt tudjuk az eredményekből - de hát tudtatok úgy játszani! Az mitől volt?

- Gyerekkori kedvenc csapatom, a Milan kialakította ugye ezt a taktikát, hogy 1:0-ra nyerjenek, és gondolom, hogy ők is azt gondolták, hogy tojnak a 4:2-es, vagy a 6:3-as vereségekre, inkább nyerjenek 1-0-ra! Nyílván ez a célravezetőbb! Ez kicsit a balkáni iskola: hogy kevés gólt kapunk, eggyel többet lövünk, az menni fog! És ők nem elég, hogy elmondják, így nevelkednek, hat-nyolc éves koruk óta! Nálunk Magyarországon azért ez másképpen van! Ha egy edző egy fiatal gyerekcsoportnál lát tizenhárom tehetséges támadót, akkor valószínűleg őket fogja játszatni, és kevésbé a védő típusú, vagy jobban védekező játékosokat. Ez egy ilyen magyaros dolog: gyerünk előre! Ez viszont, ezen a szinten, a világ legjobb csapatai között, akik szintén négy, öt, hat órákat edzenek naponta, már visszaüthet. És ebben kell önvizsgálatot tartanom, tartanunk!

- Én ezt nem rosszallom….

Én viszont arra gondoltam, hogy ez rosszalló, mert abból indult a gondolatom, hogy a Milán focicsapatával példálóztam, hogy dicsérő e-mailt, üzenetet kaptunk csapat szinten, hogy fantasztikusan játszottunk, köszönjük a parádés megoldásokat, és hogy sokan ugye a bírókra fogják… Ha négy góllal vezetünk, és parádés megoldások vannak elől, és hátul is megvan az rendszer, az a fajta egyéni hideg fej, akkor világbajnoki döntőt játszottunk volna. Úgyhogy ezért mondtam azt, hogy a dicséret kevés, és jól esik, csak nem adnak érte érmet! Szépen támadtunk a két utolsó mérkőzés jó nagy részén, viszont a védekezés…, az pedig sok volt! Ugye, huszonhét gólt kaptunk a két meccsen…..

- Egyre közelebb vagyunk az olimpiához! Már csak egy Európa-bajnokság van, mint nagy, komoly verseny. Hogy látod most, így egy évvel az Olimpia előtt az esélyeinket?

- Nem látom máshogy, mint a VB előtt, a magyar válogatott egyike annak a négy-öt csapatnak, aki be fog jutni a végső elszámolásba, vagy azt mondom, inkább mondjuk hat-hét csapatot, aki nagyon nagy biztonsággal reméli, hogy az élmezőnyben végez, pontszerző helyen. Hogy most első, második, harmadik, negyedik, ötödik, vagy hatodik helyen, azért sok mindentől fog függni! Pillanatnyi formától, ki melyik lábbal kel fel. De az, hogy azt mondom, hogy nincs más vélemény, mint a VB előtt, az kicsit kritika is magunkra, mert lehetett volna olyan véleményem a VB előtthöz képest, hogy előrébb tartunk, és minden csapat rettegjen tőlünk, mert mi bizonyítottuk azt, hogy bármilyen helyzetből is jól jövünk ki! Három fontos meccsen, ellenfél vezetésénél tudtunk fordítani. Kétszer a csoportban, egyszer a negyeddöntőben. Ezt visszafordították a szerbek ellenünk, és simán vezetve nem tudtunk nyerni. Aztán az utolsó meccsen, amikor a horvátokat elengedtük a mérkőzés elején, akkor úgymond ez a bravúr-negyed egyszerre nem sikerült, hogy gyengébb kezdés után nagyon jól hajrázzunk! Úgyhogy, összességében azt gondolom, mindegy, hogy a csapat, hogy kezd- persze jobb, ha jobban kezd- hogyha mentálisan és taktikailag rendben van mindenki, akkor meg lehet fordítani az eredményt, vagy meg lehet tartani a jó eredményt! Úgyhogy, ez egy fontos lépcsőfok lesz, hogy ezt olyan szintre hozzuk, ami az olimpián elég lehet!

Köszönöm szépen, Gergő!

(Lejegyezte: Varga Bogi)



vlv-képek


VIDEÓK:

HAZAÉRKEZÉS - AZ M1 Telesport tudósítása




Steinmetz Ádám a Duna televízióban (2011.8.1.)


SANGHAJI TUDÓSÍTÁSAINK:

 
VB-ROVATUNK A RÉSZLETES PROGRAMMAL, EREDMÉNYEKKEL

TUDÓSÍTÁSUNK A CSAPAT ÉRKEZÉSÉRŐL

MEGNYITOTTÁK A VB-T

A MONTENEGRÓ ELLENI NYITÁNY BEHARANGOZÓJA

MAGYARORSZÁG-MONTENEGRÓ - ÉLŐ KÖZVETTÉS

GYŐZELEMMEL STARTOLTUNK

KÖVETKEZIK: KAZAHSZTÁN


MAGYARORSZÁG-KAZAHSZTÁN - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

KAZAHSZTÁN KIPIPÁLVA

EGY LÉPÉS KELL A CSOPORTELSŐSÉGHEZ

MAGYARORSZÁG-SPANYOLORSZÁG - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

NEGYEDDÖNTŐBEN A CSAPAT

A FOLYTATÁS MENETRENDJE

MADARAS-APUKA ÜZENETE ZÉTINEK

AZ USA-VAL VÍVJUK A NEGYEDDÖNTŐT

MAGYARORSZÁG-USA - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

MAGYARORSZÁG-SZERBIA AZ ELŐDÖNTŐBEN

SZERBIA IS LEGYŐZHETŐ

MAGYARORSZÁG-SZERBIA - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

MÁR A KEZÜNKBEN VOLT...

A BRONZÉRT, A HORVÁTOK ELLEN

MAGYARORSZÁG-HORVÁTORSZÁG - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

NEGYEDIK HELY

2 régi hozzászólás

szamárhegy hozzászólása
2011.08.03. 09:39

Tényleg rengeteg gólt kaptunk, a védekezés minden részén van mit javítani. Az jutott eszembe, amikor volt egy időszak a brazil focit illetően, hogy szemet gyönyörködtetően játszottak, de nem nyertek, a VB arany csak azután jött össze, hogy a \'szigorú\' taktikai, fizikai, már az ellenfél 16-sánál letámadó európai focit tették alapnak, és az ösztönös, zseniális támadófocit bónusznak.

Wáterpóló hozzászólása
2011.08.02. 08:45

LÓFA**T KELL MAGUNKBA NÉZNI, NAGYON KOMOLYAK VOLTUNK, EGYSZER AZ ÉLETBE NE A KISHITŰ SZAR DUMA JÖJJÖN MÁR!!!! NEM KELL ÉS NEM IS ELVÁRHATÓ HOGY 5 GÓLLAL JOBBAK LEGYÜNK A SZERBEKNÉL, 3-4 GÓLOS ADOTT NAPI JOBB JÁTÉK ELÉG KELL HOGY LEGYEN, A BÍRÓK ELCSALTÁK ÉS KÉSZ, NEMKELL EZT ÁTFORDÍTANI A SZOKÁSOS DUMÁRA HOGY MAGUNKBA KERESSÜK A HIBÁT. EZT NEM AZ A HELYZET!