FACEBOOK

Sanghaj: VB-sorsolás április 15-én

Sanghaj: VB-sorsolás április 15-én
hozzászólás, 2011.03.30.

Óriási jelentősége lesz a világbajnokság csoportbeosztását meghatározó, április 15-i sorsolásnak, mert nagyon nehéz és könnyű csoportba is kerülhetünk. Elkészítették a kiemeléseket, Magyarország a harmadik kalapba került, s biztosan nem leszünk együtt az első szakaszban Brazíliával(!), Németországgal és Ausztráliával.

A sanghaji világbajnokságon (2011. július 16-31.) 16 csapat vehet részt, a következő kvalifikációs elvek szerint:

A legutóbbi Világkupa legjobb négy csapata, a legutóbbi Világliga legjobb két csapata, a házigazda ország és további kilenc csapat öt kontinensről.

A kilenc csapat esetében a kontinensek legjobbjainak besorolásáról a kontinenstornák döntenek. Az öt kontinens kilenc csapata a következőképpen oszlik meg: 3 európai, 2 amerikai, 2 ázsiai, 1 afrikai és 1 óceániai.

Ha a Világligából kvalifikált csapatok a Világkupa legjobb négy csapata közé kerülnek, akkor a Világkupa következő helyezettjei kvalifikálják magukat (tehát 5-6. helyezettek).

A 2010-es Világkupa legjobb négy csapata: 1. SRB 2. CRO 3. ESP 4. USA 5. ROU 6. AUS
A 2010-es Világliga végeredménye: 1. SRB 2. MNE 3. CRO 4. AUS
A 2010-es EB végeredménye: 1. CRO 2. ITA 3. SRB 4. HUN 5. MNE 6. GER

Kvalifikálja magát tehát a Világkupa első négy helyezettje (SRB, CRO, ESP, USA), valamint Románia, a Világkupa 5. helyezettjeként, ugyanis a Világligát Szerbia nyerte, ezért a Világkupa 5.-je kvalifikál helyette, nem a Világliga harmadikja. A Világkupáról MNE kvalifikál másodikként, a rendező ország pedig CHN.

Az öt kontinens kilenc csapata (3 európai, 2 amerikai, 2 ázsiai, 1 afrikai és 1 óceániai) a következő:

3 európai: 1. ITA (EB második) 2. HUN (EB negyedik) 3. GER (EB hatodik)
2 amerikai: 1. CAN 2. BRA
2 ázsiai: JPN, KAZ
1 óceánia: AUS

Így a VB-n részt vevő 16 csapat: SRB, CRO, ESP, USA, ROU, MNE, CHN, ITA, HUN, GER, CAN, BRA, JPN, KAZ, AUS

A kalapokba rendezés szabályai:

Az első kalapba kerül a legutóbbi Világkupa első négy helyezettje: SRB, CRO, ESP, USA

A második kalapba kerülnek a Világligáról kvalifikált csapatok (vagy a Világkupa 5.-je, ha a Világligát az első kalapban lévő csapat nyerte), az első számú amerikai és az első számú európai csapat: MNE, ROU, CAN, ITA

A harmadik kalapba kerül a másik amerikai csapat, a maradék két európai csapat, valamint az óceániából kvalifikált csapat: BRA, HUN, GER, AUS

A negyedik kalapba kerül az afrikai csapat, a két ázsiai csapat és a rendező ország: RSA, KAZ, JPN, CHN

Tehát a VB-sorsolás négy kalapja:

A: Szerbia, Horvátország, Spanyolország, USA

B: Montenegró, Románia, Kanada, Olaszország

C: Brazília, MAGYARORSZÁG, Németország, Ausztrália

D: Dél-Afrika, Kazahsztán, Japán, Kína

A sorsolás menete: minden kalapból egy csapat kerül az A csoportba, minden kalapból egy csapat a B csoportba, minden kalapból egy csapat a C csoportba és minden kalapból egy csapat a D csoportba. Így alakul ki a négy darab négytagú csoport.

KEMÉNY DÉNES a vlv-nek:

- Nem tartom reálisnak a csoportok ilyetén kialakítását. Ha valaki figyelmesen végignézi, akkor láthatja, hogy például maga a rendezés ténye befolyásolja a besorolást, pedig a rendezői jog nem pályán elért eredmény.  Teljesen mindegy, ez van. Láthatóan sok fog múlni a sorsoláson, ebből a kínálatból a magyar csapat kerülhet kifejezetten erős, de könnyebb csoportba is.


A vlv által elképzelt ideális verzió:

USA, Kanada, MAGYARORSZÁG, Dél-Afrika

A rémálom esete:

Szerbia/Horvátország, Montenegró, MAGYARORSZÁG, Kína


A VB lebonyolítási rendje:

A csoportkör (minden válogatott számára három mérkőzés) után a csoportok negyedik helyezettjei a 13-16 helyekért játszanak tovább.

A csoportmásodik a csoportharmadikok ellen vívnak ki-ki meccset, s a vesztesek a 9-12 helyért játszanak a tovább, a nyertesek az elődöntőbe jutásért küzdhetnek a csoportelsők ellen.

A csoportelsők és a csoportmásodik vs. csoportharmadik meccsek győztesei bejutnak az elődöntőbe, a vesztesek az 5-8 helyért játszanak tovább.

Ezután következik a két elődöntő, majd a bronzmeccs és a döntő.


A sanghaji vízilabdameccsek színhelye

3 régi hozzászólás

Norbi hozzászólása
Norbi32892
2011.03.31. 00:04

Engem nem érdekel a sorsolás. A negyedik hely kizárva, innentől kezdve tök mindegy, hogy első vagy harmadik helyen jutunk tovább. Persze nem lényegtelen a csoportgyőzelemmel kiharcolható szünnap, de nem azon múlik a végeredmény, a győzelemhez mindenkit meg kell vernünk az egyenes kieséses szakaszban. Egy délszláv csapat jól is jönne a csoportban, időben fel kell venni a ritmust, h ne legyen nagy a kontraszt a végén. Hajrá srácok!

B (régi) hozzászólása
2011.03.30. 19:01

A Világkupába való bejutásra emlékeim szerint meghatározott feltételt teljesíteni kell, ami a magyar válogatottnak legutóbb nem sikerült. A Világliga szabadon választott gyakorlat, de azt meg ugye nem vesszük komolyan. Ezért tartunk most ott, hogy Brazíliával vagyunk egy kalapban a vb csoportsorsolás előtt.

Rolling hozzászólása
Rolling32887
2011.03.30. 15:54

Az ilyenek elekrülése miatt is jó lenne indulni a Világ Kupában, meg amiatt is, hogy a himi-humi felkészülési tornák helyett tétmeccsszerű meccseket játszunk komolyabb ellenfelekkel.