FACEBOOK

Benedek Tibor a Mangiante-ügyről

Benedek Tibor a Mangiante-ügyről
hozzászólás, 2010.07.09.

A pro reccós Andrea Mangiante doppingvétség miatti eltiltásáról megkérdeztük csapattársát (sőt: csapatkapitányát), Benedek Tibort. A háromszoros olimpiai bajnok bízik abban hogy a fellebbezés hatására mérséklik a büntetés időtartamát. Mint mondja: aki ismeri Mangiantét, az tudja, hogy nem doppingolt.

Emlékezetes, hogy Benedek Tibor életében is volt egy szakasz, amikor meghurcolták, egy kenőcs használata miatt doppingvád érte. Ez 1999-ben, a firenzei EB előtt történt, s hiába volt meggyőződve az egész közvélemény az ártatlanságáról, előbb 8 hónapos eltiltást kapott, majd azt három hónapra mérsékelték, utána felemelték 15 hónapra, s végül 8 hónap lett a büntetés. Így a firenzei EB-n nem vehetett részt, de a sydney-i olimpián már az aranyérmes magyar csapat tagja lehetett.

- Hogy fogadtad Mangiante kétéves eltiltásának hírét?

- Megdöbbentem, már csak azért is, mert a pozitív doppingteszt óta már két év telt el. A részleteket sajnos én sem ismerem pontosan, de mindenképpen Mangiante mellett vagyunk. Én is és szerintem mindenki a vízilabda világában. Aki ismeri őt, tudja, hogy nem doppingolt.

- Mi volt a vád alapja eredetileg?

- Pár nappal a pekingi olimpia előtt magas tesztoszteron-szintet mértek nála, ami nem nagyon volt érthető. A versenyek alatt helyreállt ez az érték, aztán megint magas lett, ez megmagyarázhatatlan volt, de akkor nem tiltották el, az ügy azóta húzódik.

- Mi várható, lehetséges-e még, hogy mérséklik a súlyos ítéletet?

- Bízom benne, hogy lesz fellebbezés, aminek nyomán még csökkenhet az eltiltás időtartama, úgy tudom, lehet még fellebbviteli fórumhoz fordulni. A két év nagyon sok, ez azt jelentené, hogy neki be is fejeződik a karrierje. Hetvenhatos születésű, s 34 éves korban két évet kihagyni - utána már nincs értelme folytatni. Ha esetleg egy évre csökkentenék a fellebbezés után a büntetést, ez talán még tartható, tudna játszani utána.

Egyébként éppen most hívták vissza a válogatottba, a csapat pedig a bajnokság során teljes vállszélességgel állt ki mellette, ezt demonstrálta azzal is, hogy a Savona elleni döntő második meccsén mindenki felvette a bemutatáshoz azt a bizonyos pólót.

Sajnos mi áldozatai vagyunk egy olyan rendszernek, amely nem tolerálja az ilyen különleges eseteket. Apróságokról van szó, olyasmikről, ami nagy általánosságban semmiségnek nevezhetünk, de a szigorú szabályok miatt egy-egy  ember esetében akár azt is jelentheti, hogy az illető élete tönkremegy. A vízilabdában ezek az esetek abszolút elhanyagolhatóak, hiszen ötévente fordul elő ilyesmi, s nyilvánvalóan valami hibából adódik. Szinte kivédhetetlen dolgok ezek, hiszen ha csak azt nézzük, hogy akármilyen táplálék-kiegészítőt szedsz, annak a veszélye mindig fennáll, hogy pozitív lesz a doppingteszted. A bevizsgálás ugyanis mindig csak arra az adott "kiadásra" érvényes, tehát ha elfogy egy széria és jön a következő, már senki nem vállalja a felelősséget. Nagyon nehéz ez a helyzet, minden egyes doppingvizsgálat egy izgalom, annak ellenére, hogy ez tiszta sport. Sajnos egy-egy ilyen eset, akármennyire is odafigyel az ember az egész pályafutása alatt, mindig történhet. Velem is történt, s az annyiban különbözött, hogy mindenki számára tapasztalatot adott: ha valamit nem írsz be, akkor az a te hibád. Eszembe sem jutott, hogy olyan nagy a szigor, hogy az általam használt kenőcsöt be kellene írni. Azóta sokat változott a világ, történtek ilyen fegyelmezetlenségek, hiányosságok, így ma már mindenki tudja, mennyire kell vigyázni. Ám az is lehetséges, hogy az engedélyezett táplálékkiegészítők fogyasztásának hatására születnek néha olyan teszteredmények, amelyek nehezen magyarázhatók.

- Egyáltalán: mennyire érdemes ebben a sportágban doppingolni, lehet-e különböző szerekkel fokozni a teljesítményt?

- Mivel nem próbáltam, ezért nem tudom megmondani. Az biztos, hogy ha például csak a kreatint nézem, ez sokáig olyan tiltott szer volt, amelyből ha túl sok volt a szervezetedben, akkor az doppingnak számított, ezt most eltörölték. Van, akire nagyon jó hatással van a kreatin is, és nyilván vannak olyan szerek, amiktől erősebb vagy, lassabban fáradsz, jobban bírod a sorozatmérkőzéseket, tehát biztos, hogy van hatásuk. Azt nem mondhatjuk, hogy a vízilabdában felesleges doppingolni, lehet több olyan szegmens, amiben előnyös lehet. De mivel itt senki nem doppingol, nincs is benne a köztudatban, hogy doppingolni kellene, mert ha nem doppingolok, akkor nincs esélyem a többiekkel szemben. Ez sosem volt kérdés. Persze, ha egy-egy minden kétséget kizáró eset van, akkor nyilván azonnal példát kell statuálni, már csak azért is, mert mindenki pontosan tudja, hogy milyen könnyen elterjedhet ez a dolog, ha "szokássá válik". Az pegid valóban fontos, hogy a vízilabdában ne legyen bevett szokás, hogy doppingolnak a játékosok.

- Abban biztos vagy, hogy Mangiante nem doppingolt?

- Abszolút biztos vagyok benne. Ismerem tizenöt éve, 2000 óta szinte folyamatosan együtt játszunk, ismerem az egész családját, száz százalékig biztos vagyok abban, hogy ártatlan!

7 régi hozzászólás

oszlej hozzászólása
oszlej32844
2011.03.16. 23:32

Vannak szabályok, amik mindenkire vonatkoznak, tehát aki azt megszegi, annak vállalni kell a következményét. Természetes elfogadható, hogy az \"enyhítő\" körülményt, minden egyedi eset vizsgálata során figyelembe vegyék, a büntetést kiszabók. Nagy erő, ha mindez nyilvánosság elött történik, mert abból lehet tanulni, hogy véletlenül hibát ne kövessünk el.

cowk hozzászólása
cowk31785
2010.07.10. 22:25

koszonom!

cowk hozzászólása
cowk31784
2010.07.10. 22:24

epp azok ellen keltem ki, akikre panaszkodsz. olvasni es ertelmezni kene, nem odabofogni vmi hulyeseget :/ @Daret ;DD

Ilona hozzászólása
Ilona31783
2010.07.10. 19:24

Nem azt nehezményeztem,hogy miről ír a vlv, hanem azt, hogy miről nem... De ezennel elnézést kérek, hogy azt merészeltem hinni, hogy Kárpáti többi háromszoros olimpiai bajnokunkkal egyenrangú, illetve hogy egyáltalán meg mertem szólalni. Nem fogom máskor elkövetni ezt a hibát...

Daret hozzászólása
Daret31782
2010.07.10. 17:03

Vicces vagy Bogyó! :) Te nem tudod, hogy cowk kicsoda?

bogyo hozzászólása
bogyo31781
2010.07.10. 16:44

Ezt a köcsögöt tiltsátok már ki, mert ahelyett, hogy örülne, hogy van végre egy naponta frissített rajongói oldal, állandóan méltatlankodik és kötözködik. Szánalmas.... direkt meg se szólítom....

cowk hozzászólása
cowk31777
2010.07.09. 16:16

jaaj, ez a szemet vlv mar megint aktualis dolgokrol ir, felhaborito :S