FACEBOOK

Sorsoltak az U-17-es EB-re - Fecsó bácsi hozzászól a vlv-s Benedek-interjúhoz

Sorsoltak az U-17-es EB-re - Fecsó bácsi hozzászól a vlv-s Benedek-interjúhoz
hozzászólás, 2010.05.20.

A csoportbeosztás véleményezésére hívtuk fel Fecsó bácsit, aki a vlv-n megjelent Benedek-interjú kapcsán is kifejtette álláspontját.

Az elmúlt hétvégén Nápolyban, az Euroliga Final Four alatt készítették el az augusztus 8-15-i stuttgarti junior Európa-bajnokság (U-17) csoportbeosztását, amely a következő:

A csoport

Szlovénia
Olaszország
Oroszország
Görögország
 
B csoport

Szerbia
Bulgária
Franciaország
Montenegró
 
C csoport

Spanyolország
Szlovákia
Magyarország
Hollandia
 
D csoport

Horvátország
Németország
Törökország
Grúzia

Ellentmondó információink vannak arról, hogy mi a lebonyolítás rendje. Az eredeti versenykiírás szerint „hagyományos”, vagyis a csoportokból az első helyezett közvetlenül a negyeddöntőbe kerül, s a csoportmásodikok-csoportharmadikok keresztbe játszanak, hogy ugyanerre a szintre eljussanak. Német sajtóértesülések szerint azonban idén minden csoportból csak ez első kettő jut tovább.

A sorsolásról az MVLSZ utánpótlásigazgatóját, a stuttgarti EB-n részt vevő magyar csapat vezetőjét, Kemény Ferencet kérdeztük.

- Először is kikről van szó, folyik-e már a felkészülés, ki irányítja a szakmai munkát?

- Az 1993-ban és később születettek vannak ebben a korosztályban. Már egy éve dolgozunk, Keszthelyi Tibor és Horváth János edzősége mellett.

- Mi a véleményed a sorsolásról?

- Aki nyerni akar, annak teljesen mindegy, hogy milyen a sorsolás. Természetesen alkalmazkodni kell, s az út lehet rögösebb és kevésbé rögös, de a győztesnek mindenkit meg kell tudni vernie. Ami a csoportunkat illeti, ez az út nem tűnik különösebben rögösnek, a vége pedig úgyis mindig nehéz. A csoportban egy komoly meccs van, a spanyol, de természetesen a hollandokat sem szabad lebecsülni, már csak azért sem, mert például két évvel ezelőtt Isztambulban kikaptunk tőlük. Álmomban ne jöjjön elő! Semmi sem egyszerű, de ezzel együtt az a célunk, hogy nyerjünk.

Fecsó bácsi a vlv telefonérdeklődését felhasználta arra, hogy teljesen más témával kapcsolatban, egy, a vlv-n megjelent írásról is kifejtse véleményét.

- Olvastam a Benedek Tibivel készített nagy interjút és vitatom azt a sötét képet, amit Tibi festett a sportágról. Én úgy látom, tény, hogy a vízilabda világviszonylatban tömegsport! Különösen az angolszász országokban, az USA-ban, Angliában, Új-Zélandon, Ausztráliában. Az más kérdés, hogy eredményességben nincsenek sehol. „Csak vízilabdáznak” a felsorolt országok közép- és felsőfokú iskoláiban. Már alig úsznak, mert rájöttek, hogy az nagyon unalmas dolog, viszont nagyon kellemes helyette sokat labdázni. Tömegesen játsszák ezt a sportágat rengeteg országban, még Japánban is. Nem magas szinten ugyan, de tömegsportként. Mindenhol van uszoda, s ahogy lustul a világ, nem úszni akarnak a fiatalok, hanem pólózni. Nem értek egyet Benedek Tibivel ezen a téren, a póló igenis népszerű. Nem véletlen, hogy az amerikaiak Pekingben olimpiai döntőt játszottak. Olyan sokan pólóznak, hogy annyi emberből kikerül egy jó csapat. Vagy vegyük Angliát! Rengetegen vízilabdáznak – rosszul, de vízilabdáznak!. Huszonöt yardos uszodák vannak, csak Londonban legalább száz! Másfél évszázada épültek, ezért 25 yardos a méretük. Vagy például Hollandiában 30 ezer lány vízilabdázik! Vetted? 30 ezer!!! És nem olyan nagyon rosszul, igaz, nem is jól.

- Szóval te biztatónak tartod a sportág helyzetét?

- Mindenképpen. Nemzetközileg is és itthon is. Itthon egy nagy gondot látok, hogy a fővárosban, a budai oldalon egyetlen uszoda van. Vidéken rengeteg épült, ott viszont szakemberhiány van. Az új miskolci uszodában már az átadása óta minimum öt szakembernek kellene dolgoznia és folyamatosan, legalább nyolc évig. Egy edzővel - esélytelen. Szervezetten kellene csinálni, alulról építkezve, ezért kellene 6-8 év ahhoz, hogy az eredmény megmutatkozzon. És még azt is hozzáteszem, hogy Miskolc környékét is be kellene kapcsolni, hogy egyidejűleg több nevelőközpont legyen, közel egymáshoz. Rivalizáljanak, különben „önfertőzővé” válik a dolog. Így halt el Sopronban, nem hallgattak rám húsz évvel ezelőtt, amikor kértem, hogy menjenek át Eisenstadtba, szervezzék meg ott is a gyerekpólót, meg esetleg Győrben. Önmagában egy hely nem elég egy térségben. Most ott van és reményteli Szombathely. Egy nagyszerű szakember, aki érti ezt az egészet, Kis Pista csodákat csinál. Szóval összefoglalva: tömegsport a vízilabda az angolszász országokban, csak megtéveszti a közvéleményt az eredménytelenségük!

- Köszönjük az észrevételedet a Benedek-interjúhoz, megtisztelő, hogy olvasod a VLV-t!

8 régi hozzászólás

Zoli hozzászólása
Zoli30019
2010.05.24. 09:24

Én se értek egyet. Az USA-ban Californián kívül nem csak, hogy nem nézik, de fogalmuk sincs, hogy néz ki a játék, sose hallottak róla. Arról sem hogy döntősök voltak az olimpián. Itt mindenki a tv-ből tájékozódik, amíg nem lesz profi liga, addig marad a langyosvíz (szó szerint)...

PoloUK hozzászólása
PoloUK29937
2010.05.22. 11:37

Tisztelem Fecso bacsit, de sajnos nem olyan rozsas a helyzet Angliaban, mint azt a cikkben olvashattuk. En Angliaban elek, otthon is poloztam, es itt is jatszottam , de mar abbahagytam, mert az osszes medence egyik oldalan kb. 150 cm- es a viz melysege, valamint 29 fokos a viz homerseklete, ami elvezhetetlenne teszi a jatekot hosszu tavon... Eloszor uj, normalis meretu uszodakat kellene epiteni Angliaban, ami lehet, hogy megvalosul az olimpia miatt.

Krisz hozzászólása
Krisz29914
2010.05.21. 18:26

Mi a Helyzet a 1991-ben és1992- ben születettekkel, nekik már nem lesz világversenyük ?

subidubinemértem hozzászólása
2010.05.21. 15:10

hú, mennyire jó ötlet ez az nhl-koppintás!

subidubinemértem hozzászólása
2010.05.21. 15:08

a probléma szerintem is az eladhatóság. lehet, hogy sokan pólóznak, de senki nem nézi.

jenci hozzászólása
jenci29905
2010.05.21. 08:49

Kiválasztás: Az a Keszthelyi az edző, aki már több korosztályos csapattal leszerepelt? Miért nem keresnek jó szakembereket. A haveri kör az első...

oroszlán hozzászólása
2010.05.21. 01:08

Szerintem sincs igaza Fecsó bácsinak. Sajnos nem jó irányba tart a vízilabda, de reméljük a legjobbakat... Mi csak reméljük, de vannak olyanok is, akik tehetnének ezért a sportért. Ha még sokáig nem tesznek, akkor jön a totális süllyesztő...

Coach hozzászólása
Coach29900
2010.05.20. 18:53

Fecso bacsi sajnos nem latja a fatol az erdot. O az uszodaban el, nem az igazi vilagban. Az igazsag az, hogy kulfoldon, foleg az USA-ban senki sem ismeri a polo-t, csak kaliforniaban jatszak a sportot de ott is csak az ismeri aki polozik. Az, hogy olimpiai dontot jatszottak az csak azt jelenti, hogy van 6-7 tehetseges jatekosuk akik Europaban jatszanak es egy jo tornat fogtak ki. Londonban ez nem lesz megismetelve. Sajnos a polo nem nepszeru es Eszak Amerikaban, a tv-be 21 ev alatt 3-szor lattam vizilabdat (5-6 perceket 1-1 meccsbol) amikor az USA vagy Kanada az Olimpian szerepelt. Azt is lefogadom, hogy kolfoldon 100 emberbol (aki nem polozik) 100 nem tudna 1 vizilabdast megnevezni. A vizilabda, 3-4 orszag kivetelevel, olyan mint egy temetes. Baratok es rokonok mennek meccsekre. Jo, hogy Fecso ba optimista de ide optimizmus nem eleg. A tenyeket kell nezni. Egy dolog segithet a polon. Tobbszor is irtam mar - egy NHL-szintu bajnoksag egesz Europaban. Nem pedig 20-30 pici kis nemzeti bajnoksag ahol - egy dontore is - csak 400-500 ember megy el. Tiszteletem, es elnezest, hogy nem ertek egyet Fecso bacsival.