FACEBOOK

Biros Péter és Kiss Gergely kihagyja 2010-et a válogatottnál

Biros Péter és Kiss Gergely kihagyja 2010-et a válogatottnál
hozzászólás, 2009.09.02.

Egyes utalásokból már sejthető volt, de a VLV-nek adott nyilatkozatokkal most "hivatalosan" is bejelentettnek tekinthető, hogy a magyar válogatott két nagy öregje, Biros Péter és Kiss Gergely jövőre nem szerepel a csapatban. Céljuk az, hogy feltöltődjenek, s aztán újult erővel vágjanak neki az útnak, amelynek első állomása a 2011-es sanghaji világbajnokság, végcélja pedig a londoni olimpia lesz.

BIROS PÉTER a VLV-nek: 

 

- Én úgy terveztem eredetileg, hogy az első két évet pihenéssel töltöm. Dénes viszont nagyon nem akart úgy nekifutni a következő négy évnek, hogy ne legyen néhány idősebb játékos, akire támaszkodhat.  Abban állapodtunk meg, hogy mi a második évet töltjük pihenéssel. (És persze ez azzal is járt, hogy idén úgy kellett edzeni, mintha 20-22 évesek lennénk...) Úgy érzem, hogy most muszáj mind Gergőnek, mind nekem pihennünk annak érdekében, hogy az olimpia előtti két évben száz százalékot tudjunk nyújtani, Londonban pedig az legyen a végeredmény, amit szeretnénk - kimondva-kimondatlanul is. (Mindenki tudja, hogy mi az.)

 

Az a 12 év, amit végigcsináltunk, nagyon sok. Nekem különösen, hiszen egyetlenegy világeseményről sem hiányoztam, tényleg nagyon kell a pihenés...

 - Mennyire lesz ez lazítás, hiszen a klubban játszol? 


- A klubban a többiek most is nyolc hetet pihentek, mi meg csak négyet - ez nagyon sokat számít. Hosszú lesz a válogatott szezon jövőre, amikor véget ér, egyből lehet Egerben kezdeni, indul a klubélet. Így viszont legalább június-júliusban lehet regenerálódni. Ennyit még soha nem pihentem, biztos furcsa is lesz, de most szükség van rá. Meg hát, Dénesnek lehetősége nyílik arra, hogy most tényleg csak a fiatalokra támaszkodjon, lehess beépíteni megint olyanokat, akik Pekingben is felnőttek a "régiekhez".


 
- Nem lesz rossz érzés tévén nézni az EB-t? 


- Biztos rossz lesz, de valamit valamiért. Ha most végighajtanám a jövő nyarat is, akkor gyakorlatilag további két évet csinálhatnék egyfolytában pihenés nélkül, mert ugye a 2011-es sanghaji világbajnokság után lehetne talán pihenni és hát ez sok...


 
- Hogy vagy egészségileg? 


- Tökéletesen. Jó is volt úgy pihenésre menni végre, hogy nem sérülten kezdtem a szabadságot. Most pedig kifejezetten élvezem az edzéseket, annak ellenére, hogy sokat úszunk, de hát ez hozzá tartozik.




KISS GERGELY a VLV-nek:

 

- Az olimpia után sokáig nem tudtam, hogy mi legyen, s különösen azért volt nehéz a döntés, mert a "külső paramétereim" szerint, tehát például a fizikai állapotom alapján bírtam volna a folytatást. A család miatt hezitáltam, hiszen a gyerekek még kicsik, úgy éreztem, most talán inkább szükségük van rám, az együttlétre, mint később. A párom volt az, aki nem arra biztatott, hogy "Igen Gergő, most már tedd le a lantot", hanem azt mondta, hogy ha jól érzed magad, és ilyen jól tudsz játszani, mint eddig, ha ezt a szintet tudod hozni, akkor ne dobd el magadtól a lehetőséget, hogy a nemzeti színekben játszhatsz. Úgyhogy ő nagyon sokat segített a döntésben, pozitív irányban. Sokat számított az is, hogy láttam, jó lehet a csapat, Dénes is marad, és szüksége van neki is arra, hogy lássa, mi vár rá a következő négy évben, ne kelljen teljes összevisszaságban válogatnia. Úgyhogy bár eredetileg arról volt szó, hogy Peti meg én kicsit pihenünk és aztán térünk vissza, a mi részünkről is volt fogékonyság arra, amit végül Dénes kért, hogy inkább a világbajnokságot csináljuk meg együtt. Azért, mert ez egy nagy verseny, nemes feladat, másrészt pedig a csapatépítés szempontjából is fontos lépés, adhat egy lökést a csapatnak összeszokás terén. Azt beszéltük meg hárman, hogy inkább a világbajnokságot vállaljuk be, megpróbáljuk a maximumot kihozni magunkból, hogy a csapatépítés elindulhasson. A következő év pedig a csapatkeresésé lehet, a fiatalok több lehetőséget kapnak, bizonyíthatnak. Hiába van csapatkeresés, azért nem lehet mindig felforgatni a keretet, Nyilván úgy nehéz komoly meccset játszani, hogy mi rutinosabbak ülünk a padon, és a fiatalok játszanak nagyon sokat. Az alapcsapatnak kell sokat játszania és ahhoz érjenek hozzá a többiek. Ez volt egy évig, most pedig jöhetnek az egészen fiatalok, a Török Béla-féle korosztály, illetve azok a fiatalok, akik már értek el eredményeket a válogatottal, de még nincs kellő rutinjuk. Mi pedig kicsit ki tudjuk üríteni a fejünket, felfrissítjük a testünket-lelkünket, többet leszünk a családdal, hogy aztán később - ha még beférünk a csapatba - maximálisan tudjunk teljesíteni. 

Hozzáteszem: én is úgy lettem elismert vízilabdázó, hogy 15-16 éves koromtól vízben voltam, felnőtt csapatokban játszottam, ezt a lehetőséget kapják meg most többen a távollétünkkel.

 

- Mikor tértek vissza?

 

- Nincs konkrétan megbeszélve, de úgy gondolom, hogy a 2011-es világbajnokságra való felkészülés kezdetére. Ha ez 2010 ősze, akkor akkor, ha 2011 januárja, akkor akkor.

 

- Egészségileg hogy vagy?

 

- Most is orvosi vizsgálatokról jövők, általános kivizsgáláson vettem részt, jól vagyok, azt mutatják a vizsgálatok.



(A két játékos időleges távollétével kialakuló helyzetről természetesen megkérdezzük a szövetségi kapitányt is. Kemény Dénesel terveink szerint hamarosan hosszabb interjút készítünk.)

10 régi hozzászólás

ann hozzászólása
ann25027
2009.09.08. 16:57

jó pihenést...:) várunk vissza titeket :) hajrámagyarok;)

Rolling hozzászólása
Rolling25007
2009.09.03. 18:41

Ha tényleg akkora tehetség a srác, mint Kemény Ferenc mondja, akkor inkább őt kellene honosítani a lengyel kapus helyett, mert centerposzton sokkal rosszabbul állunk. 2 évre szerződött Szegedre, majd kiderül, hogy mit tud valójában.

Yoda hozzászólása
Yoda25005
2009.09.03. 18:35

Jól tetted, ha nem szúrod be én teszem:) Jó pihenést kívánok a két legendánknak. Megérdemlik. Aztán majd odacsapnak ha megvolt a relax... Sanghaj...ez is tök közel lesz...igazi vízilabda nemzetnél:)

nettyus:) hozzászólása
2009.09.03. 18:32

A 19 éves új-zélandi center, akinek leigazolása még nem volt megerősített. Valaki korábban kérdezte, h vele mi újság, ezért is jegyeztem meg. Bocs.

furamura hozzászólása
2009.09.03. 18:18

Már ne haragudj, de ki az?

nettyus:) hozzászólása
2009.09.03. 17:39

OFF Joseph Kayes a Szeged Betonban!

Chicago hozzászólása
Chicago25001
2009.09.03. 15:46

Dani en is valami ilyesmit akartam irni.. Az eredmenyessegben mindenkeppen segitene.. s nem lehet ugy olimpiat nyerni, hogy az elozo evekben nem vagyunk dontosek az europai es vilagversenyeken.. (Plusz Kis Gergo ideiglenes kiestevel o lenne a "delszlav szakerto" .. - ami azert nem hatrany..

Dani hozzászólása
Dani24998
2009.09.03. 14:06

Jó pihenést fiúk! Kásás mellé behívnám SOS Varga Csuvit is és máris egálban van a fiatal-"idős" arány... KEMÉNY ÚR, könyörögve kérem, CSUVIT is hivja be! Biztos, hogy csak segít a csapatépítésben!

Vitya hozzászólása
Vitya24994
2009.09.03. 09:21

jövőre meg Kásás Tomi visszajön, nem? Szóval igazából a nagy "öregekből" csak egyel kevesebb lesz, mint ezévben...

cowk hozzászólása
cowk24993
2009.09.03. 02:38

tetkos post mikor lesz? :D