FACEBOOK

Benedek Tibor: "Óriási reformra volna szükség a sportágban!"

Benedek Tibor: "Óriási reformra volna szükség a sportágban!"
hozzászólás, 2009.03.24.

A magyar vízilabdázás kiemelkedő alakját abból az apropóból kérdeztük, hogy a Pro Recco szombati Euroliga-meccsén négy góllal járult hozzá a Dubrovnik legyőzéséhez, csapata csoportelsőségéhez. Aztán a beszélgetés túlterjedt az aktualitás keretein, Tibor elmondta véleményét az új Interligáról, a sportágat jellemző válságtünetekről, a vízilabda felemelkedéséhez szerinte szükséges teendőkről.

- Éles meccset játszottatok a Dubrovnikkal, s a csoportelsőség komoly tétet is jelentett. Milyen volt a hangulat, hogy látod a mérkőzést két nappal később?

- Ezekre a meccsekre jellemző, hogy már az elején tudjuk: a végén egyetlen gól fog dönteni. Szerintem a statisztikák is kimutatják, hogy az ilyen típusú mérkőzések vagy hosszabbításban vagy egy góllal dőlnek el. Az utolsó emberelőnyöknek emberhátrányoknak mindig óriási jelentőségük van, de természetesen ennek ellenére nem lehet a végére hagyni a döntést. Mindezt tudtuk, erre számítottunk, s az első pillanattól kezdve megpróbáltunk jól játszani, reménykedve abban, hátha nem egygólos különbség lesz a végén és kicsit nyugodtabb véghajrát élhetünk meg. Persze nem lett nyugodtabb, sőt, meccs közben még ők vezettek 4:1-re. Szép lassan sikerült visszatornáznunk magunkat, és a végén nagyon kiélezett szituációk közepette nyertünk. Jó hangulatú meccs volt, rengeteg vendégszurkolóval, több horvát drukker volt, mint reccós. (Ez kicsit baljós előjel a jövőre nézve...) De hát a csoportelsőség megszerzése fontos volt és a hazai pálya előnye - a kiállítási arány ellenére - azért mindenképpen nekünk kedvezett.

- Hogy látod, fejlődött a csapat az elmúlt hónapokban. Javult az összeszokottság?

- Szerintem nagyon nagy veszélyt jelent a későbbiekre vonatkozóan, hogy a csapat nincs hozzászokva a kiélezett mérkőzésekhez. Ahogy néztem a múltkor a Nápoly elleni 9:9-es bajnokit, ilyen esetekben zavar keletkezik. Mindenképpen kellenek ezek a mérkőzések, mint például a Dubrovnik elleni, hogy hozzászokjunk ehhez a légkörhöz, amilyenhez hasonlót kis túlzással egész évben nem érzünk. Nekem ismerős ez a helyzet, a válogatottal is több évig volt ilyen, hogy csak a világversenyeken kerültünk össze nagyon komoly ellenfelekkel, s nekhezen tudtunk hozzászokni a kiélezett helyzetekhez. Szerencsére tavaly az olimpia előtt már a malagai Európa-bajnokságon módunk volt edződni kicsit. Itt is ilyesmit érzek, sorra jönnek a meccsek, de majd csak a végén játszunk olyanakat, amelyek hangulata hasonló lesz ehhez a szombatihoz.


- Megjelent a Nemzeti Sportban egy interjú a súlyos balesete után még mindig csak gyógyulófélben lévő Ikodinoviccsal, aki nagyon meleg hangon beszélt rólad.

- Mi nagyon szeretjük egymást. Sokáig együtt is játszottunk. Voltam nála a baleset után, meglátogattam, s a szívem szakad meg, ha bármi rosszat hallok az állapotáról. Tényleg nagyon remélem, hogy boldog ember lesz, bármi is történik a karjával.

- Felhívod néha? Hogy tartjátok a kapcsolatot?

- Kikapcsolja a telefonját, nem nagyon szeret beszélgetni, általában közvetítőkön keresztül hallunk róla információkat. El tudom képzelni, hogy még mindig milyen nehéz időszakot él át, és mindenki kíváncsi a helyzetére, úgyhogy én nem is akarom zavarni. Lehet az is, hogy a vízilabdáról nem is akar hallani egyelőre.

- Az újjáalakult magyar válogatott szereplését mennyire tudod követni, a Volvo Kupa meccseit láttad?

- Az az igazság, hogy abban az időszakban sem néztem a meccseket, amikor az olimpia előtt nem voltam válogatott. Ezeket a mérkőzéseket se láttam, nekem nincs is tévém, meg egyelőre szerintem annyira nem is mérvadóak, majd a világbajnokság eseményeit követni fogom. Egyelőre alakulóban vannak a csapatok, a magyar is, a szerb is, nincs még nagy jelentősége az eredménynek, sőt annak se nagyon, hogy hogy játszik a csapat. Persze Dénest ismerve, ő mindig a maximumot akarja kihozni a csapatból és nyerni akar, gondolom, ez most is így van. Tudom, hogy volt egy kis csalódottság, mert nem vertük meg az amerikaiakat 11 góllal, de hát szerintem most sokkal fontosabb a szerb meccs, ellenük, rájuk kell készülni. Az, hogy most az ameriakiakat március elején mennyire verjük meg, igazából nem nagyon tűnik nekem fontosnak. Az, hogy a szerbekkel játsszunk többször, fontos meccseket, ez mindenképpen jó próba az új csapatnak és szükség van rá.


- Térjünk vissza az Euroliga-csoportjának élén végző Pro Reccóhoz. Vasas, Mladost Zágráb vagy Primorac Kotor?

- Mind a három nagyon nehéz. Ilyen kiélezett mezőny nem is nagyon volt az elmúlt időben. A nyolc csapat mind hasonló színvonalon játszik. A klubok nagyon sokat tettek azért, hogy erősek legyenek, mindenkinek nagyon fontos a jó Euroliga-szereplés, úgyhogy ha választanom kéne, akkor se nagyon tudnék választani... Tudom, hogy pár csapattársam nem nagyon szeretne magyar ellenfelet, engem mondjuk ez kevésbé zavarna, sőt, azt mondom, nekem még adósságom is van a Vasassal szemben: azt a Honvédban játszott bajnoki döntőt még mindig nem tudtam megemészteni... De a legfontosabb az, hogy senkit nem szabad egy kicsit sem lebecsülni. Nagyon fontos az első meccs, nem tudom, van-e még az a rendszer, hogy a csoportelső idegenben kezd. Szerintem az elsőknek járna ez az előny és fontos is lenne, meglátjuk. A továbbiakat illetően mindenképpen lényeges, hogy a Dubrovnik azzal, hogy második lett, valószínűleg ki fog ütni egy nagyon jó csapatot, egy csoportelsőt.

- Hallani olyan híreket, hogy nem csak a válság miatt van visszaesőben az olasz vízilabdázás, hanem a Recco kicsit "eluralja" a mezőnyt, s ez elkedvetleníti a kisebb csapatokat. Mi a jövője a pólónak arrafelé?

- Nem azért mondom, mert Recco-játékos vagyok, de szerintem a Pro Recco jelenleg inkább az olasz vízilabda életben tartója. Itt nem az a probléma, hogy a csapatok azért nem ölnek pénzt a vízilabdába, mert a Recco túl jó, hanem egyszerűen azért nem, mert nincs. Látható jelei vannak annak, hogy rengeteg csapat adósságokat halmozott fel, tartozik a játékosainak. Óriási reformra lenne szükség, de nem csak az olasz vízilabdázásban, hanem magában a sportágban. Szerintem nem tesz jót az új Interliga sem, hiszen a legfőbb cél az lenne, hogy ezek a különböző ligák összekapcsolódjanak és egyetlen nagy liga jöjjön létre, ez lenne mindenkinek az érdeke. Ugyanis jó olasz vízilabda, meg jó nyugat-európai vízilabda nélkül ez a sportág el fog tűnni a süllyesztőben, mert amíg csak Közép-Kelet-Európára és a Balkánra koncentrálódik, addig nem lehet kilépni egy bizonyos érdeklődési körből. Az olasz vízilabdát valószínűleg a saját eredményei is ide jutatták, például az olimpiai kilencedik hely. De az a csökönyösség is, ami a sportág egész nemzetközi vezetését jellemzi, hogy egyszerűen nem tudunk előre lépni egy csomó minden változtatásban, amire pedig szükség lenne. A klubokat kellene erősíteni például azzal, hogy nyáron legyen a bajnokságoknak legalább a második fele, hiszen a válogatott eseményein így is úgy is megtelnek a lelátók. A klubok tartják el igazából ezt a sportágat, és az ő érdekeik azt diktálnák, hogy a vízilabda legfontosabb klubeseményei nyáron legyenek, hogy megteljenek az uszodák lelátói. Nem tartom jónak, hogy az olimpia után egy hónappal egy Vasas-Eger mérkőzésre ezer ember megy ki. Ha egy frisss olimpiai aranyérem sem tud ennél nagyobb érdeklődést kiváltani, akkor valami nyilvánvalóan rosszul működik. Mindenképpen ezen kellene elgondolkodni és közösen fellépni az egységesen kialakított álláspont mellett, például a "nyári vízilabdázás" szorgalmazásáért. Mindenki tudja, hogy változtatni kell, de valahogy mégsem történik semmi.

- Köszönöm a beszélgetést!

21 régi hozzászólás

szerk hozzászólása
szerk20787
2009.04.01. 11:01

Kedves katsa! Ezt már kicsit túlhaladtuk. A Sport Plussz e heti számában Ikodinovics-interjú lesz Csurka Gergely tollából. Pénteken jelenik meg, rövid részletet közlünk majd belőle, később pedig (ha a lap-példányok már mind elfogytak :-) megkapjuk a teljes anyag közlésének jogát.

katsa hozzászólása
katsa20765
2009.03.31. 19:09

Kedves szerk.! Hol lehetne elolvasni azt az D.Ikodinovics interjút? Nem lehetne esetleg felrakni a vlv-re is? Előre is nagyon köszönöm!

t hozzászólása
t20401
2009.03.28. 14:06

"megyar" ?????

t hozzászólása
t20400
2009.03.28. 14:01

emberhátráényoknak??,

Dani hozzászólása
Dani20318
2009.03.27. 16:41

Sziasztok! "Én" hozzászólása figyelemreméltó (nem a többieket akarom degradálni), lévén a MÉDIA szerep elementáris erővel kellene tornyosuljon a magyarfoci felett, 3-4 oldalakat adni a MAGYAR és MAGYAR vonatkozású nemzetközi vizilabdának. A ki*** TV2-t meg megbüntetni milliárdokra, hogy KÁSÁS TAMÁS fenekével adtak el egy riportot, torgáyn és hasonló mihaszna celebek kommentálásában. KÁSÁS TAMÁSTÓL egy félmondatot vágtak be egy korábbi, másra vonatkozó riportból. Ezért tartunk itt! (többek közt) hajrá VLV!

Én hozzászólása
Én20313
2009.03.27. 14:09

Egyértelmű a helyzet, a miértre a válasz: azért sz..ják le magasról a vizilabdát az emberek, mert nem hallanak róla... magyarországon főleg, de így van ez máshol is, Olaszországban is... a TV-k nem adják a meccseket (mondjuk olaszoknál a RAI Sport Sat adja néha a komolyabbakat, de egyre ritkábban), az ujságokban 2 sorral elintézik a vizilabda híreket... így nem is lesz utána érdeklődés, nem tudom mit csodálkoznak... ezen kéne változtatni, és megindulnának a kiváncsi emberek vizilabda meccseket nézni...

Coach hozzászólása
Coach20271
2009.03.26. 03:38

Bob, I think the article was only in paper form, not on line.

bob hozzászólása
bob20206
2009.03.25. 07:04

hi everybody, would somebody be kind enough as to translate the interview with ikodinovich mentioned in this interview with Benedek ? (nemzetisport). thanks a lot!

Axel hozzászólása
Axel20201
2009.03.25. 00:06

Coach! Kíváncsiságból kérdezem hogy, tudod-e hogy kb. mekkora költsége van mondjuk egy (pl.:) Pireusz-Volgográd útnak, szállással, mindennel együtt? Vagy mondjuk egy Sabadell-Kazany kiruccanásnak? Kétségtelen hogy nem rendelkezem közgazdasági ismeretekkel, meg még azt is hogy, kicsit túloztam, de te ezeket nem vetted figyelembe! Eme költségeket nem biztos hogy tudják fedezni a tv jogdíjak vagy a belépők árából. Ráadásul mindenhova repülővel kéne menni, ami még mindig nem 2ft! Ezért javaslom én a regionális ligákat! A nyári szezonba meg az a baj-bár kétségkivül jól hangzik, főleg ha mondjuk a Balatonon játszanának le 1-2 meccset- hogy ütközik a válogatott szerepléssel és nem egyszrű csak úgy átteni egy VB-t vagy egy Világkupát más időpontra! Ráadásul egy játékos inkább megy egy EB-re mint mondjuk egy bajnokira -tudom, ez is egy kicsit sarkosított válasz de próbálom érzékeltetni a fontossági sorrendet-. Arról megint lehetne vitázni hogy, mennyire vállal fontos szerepet a klub a sportág fenttartásában. Ha pl. idehaza megkérdezel valakit hogy, ismered a Kását? Akkor a válasz igen! De ha azt kérdezed hogy,: tudod hogy melyik klubban játszik akkor már nem fognak annyian kielégítő választ adni pedig a leghíresebb személyt hoztam fel az ügyben. Vagy ha azt kérdezem hogy ki nyerte a LEN-Kupát tavaly, nem hiszem hogy 10ből 10 en kapásból rávágják hogy Sturm Csehov! Abban viszont én is osztom véleményedet ,hogy, a klubok tehetnek a legtöbbet a vízilabdáért és ebben van a sportág megoldása!

Coach hozzászólása
Coach20200
2009.03.24. 21:39

ed, I was commenting on Benedek's view. (See English Version) He's arguing that all the leagues, like the Jadranska League, Inter League, Euroleague etc. have to combine into 1 Superleague. I completely agree. The Inter League is a good start but eventually we need these leagues to combine into 1 major league, like the NFL and the NHL did years ago. And look where they are now... The 15-20 European domestic leagues are only watched by a few people in their own countries. A Super League with an extensive country-representation would be watched by millions. Read Andras' article about it. http://www.waterpolodevelopmentworld.com/news_dettaglio.php?id=853

ed hozzászólása
ed20197
2009.03.24. 21:05

hi coach--what does your response say--thanks

Coach hozzászólása
Coach20195
2009.03.24. 19:47

Axel, nem figyeltel oda. "A klubokat kellene erősíteni például azzal, hogy nyáron legyen a bajnokságoknak legalább a második fele, hiszen a válogatott eseményein így is úgy is megtelnek a lelátók. A klubok tartják el igazából ezt a sportágat, és az ő érdekeik azt diktálnák, hogy a vízilabda legfontosabb klubeseményei nyáron legyenek, hogy megteljenek az uszodák lelátói." Ez azt jelenti, hogy a FINA es LEN versenyeket kellene maskor jatszani, nem egy idoben a bajnoksaggal. A valogatott jatekosok tehat a clubukban lennenek - nyaron. Ezt, hogy "A nagy szuperliga meg gazdaságilag lenne nagyon megterhelő és mire megtérülne, addigra lehet hogy, már temethetjük is a sportot." ezt mire alapozod? Kiszamoltal minden koltesegvetest? Osszehasonlitottad a jelenlegi helyzetet a (meg el sem kezdett) Szuperligaval? Nem ertem hogy lehet ilyesmit csak ugy kijelenteni. ?? Egy "Szuperliga" (mint peldaul a mostani Euroliga) meccsre nyilvan sokkal tobben mennek mint egy Szolnok-FTC-re. Nezd meg a nezo szamokat! Ez teny. Mar csak abbol is megterulne a liga. Arrol nem is beszelve, hogy egy Szuperliga sokkal tobb szponzor/TV-t erdekelne mint az OB I. Ami most van - sok kis orszagos bajnoksag - az lathatoan nem mukodik. Nem nepszerusiti elegge a polot. Pontosan egy Szuperligaval lehet felhozni Nyugat-Europat, ami - ahogy te is jol latod - nagyon fontos.

Nyári polo hozzászólása
2009.03.24. 18:16

Play-off döntők siofokon, egy átlátszo mobil uszodában,mint az Usa-ban a Beach Volley-on nagy mobillelátokkal,nagy show lenne, kiadni profiknak a rendezést,nem hinném h bukás lenne,csak lassan,késő lesz.Olaszországban, és a többi mediterrán országban a tengerparton hasonlok,nem hinném h nem müködne,az összes vizilabda nemzet tengerparti ország, a szerbeket és minket leszámolva,de a szerbek játszhatnának montenegroban,nekünk meg vannak tavaink,fürdöink.Télen meg lehetne válogatoot meccseket rendezni,és az olimpia évében meg müködhetne mint az NHL-ben mikor az olimpia alatt szünetet csinálnak,csak akarni kellene,mert lassan tényleg késö,és igy feljönne az Usa, Ausztrália,de elöbb utobb más földrészek..Szabályokat meg igény szerint kellene változtatni szép lassan.Jelenleg a nemzetközi szövetségek megelégednek annyival,hogy a labda szinét változtatják pár évente, nem is értem h van ehhez ennyi energiájuk.....

Axel hozzászólása
Axel20191
2009.03.24. 17:31

Több dologban sem értek teljesen egyet Benedek Tibivel. 1. Az olasz bajnokságban a játékosok fele a Recco tulajdonában van, hogyha valaki nagyon "befutna" akkor az ővék legyen illetve ha mégsem annyira jó, de azért veszélyes akkor a ellenük- ha úgy döntenek- akkor ne játszon a játékos. 2. Szerintem az olasz vízilabdának is jót tenne egy interligához hasonló bajnokság. (pl.: közös spanyol-olasz-francia liga) 3. Nyári klubszezonra ki lenne kiváncsi, ha a legjobb játékosok válogatottban szerepelnek? A nagy szuperliga meg gazdaságilag lenne nagyon megterhelő és mire megtérülne, addigra lehet hogy, már temethetjük is a sportot. Viszont abban 100%-osan egyettértek hogy, a sportág jövője abban (is) rejlik hogy, mennyire tudjuk felhozni Nyugat-Európát.

Nyári klubvizilabda a sportág túlélése!!! hozzászólása
2009.03.24. 17:20

Hát igen..... Szerintem Tibi fel kéne karolnod az ötletet,mert nálad pillanatnyilag nagyobb, népszerübb személyisége nincs a sportágnak! Meggyőzhetnéd a Kását még és ketten elindithatnátok valamit a nyári polo érdekében!!! A Dénes külső támogatásával,sportolok megnyerésével,mint az Estiarte, Sostar, Milanovics,Fiorillo,Paskvalin,szándékosan nem irok aktiv játékost mert ök nem veszithetnek......Mert ha arra várunk,hogy a Len és a Fina nevezetü utazási irodák által jutalom útra küldött turisták lépjenek akkor tényleg meghal a polo.... Az én véleményem az, hogy a nyári bajnokságokkal elöször meg kell erösiteni a nemzeti bajnokságokat,persze a nemzetközi kupákkal együtt,azután lehetne gondolkodni egy europai szuperligában,mert jelenleg az a kis klubbok halálát jelentené. Gondoljunk bele nyáron nincs konkurencia,minden más bajnokság szünetel,ez nagy lehetöség a médiában különösen,mert mikor nincs valami világesemény a sok sport adó csak ismételni tud,ez azonnal a szponzorok figyelmét is felkeltené,Nyáron Sörgyárak, üditöcégek, fagylaltmárkák,napozokrémek,stb elég jól tudnának reklámozni a viz,nap közelségében...Az uszoda problémák is megoldodnának,mert ugye sok helyen csak sátor van. Nagy showt lehetne csinálni,csak el kéne indulni!!A Coca-cola is inkább ezt támogatná mint a beachhouse-t.Csak hát szar nyáron dolgozni.....De aki nem akar az télen se fog mint ahogy látjuk a sportág jelenét. Tibi, csináljatok valamit. Más nem fog.......

Andras hozzászólása
Andras20187
2009.03.24. 15:19

"a legfőbb cél az lenne, hogy ezek a különböző ligák összekapcsolódjanak és egyetlen nagy liga jöjjön létre" Ebben a fel mondatban a Tibi elarulta, hogy mi a titka a vizilabda nepszerusitesenek. Ahogy tobbszor is mondtam itt a forumon a nezoket nem egy OSC-BVSC meccs erdekli hanem egy Budapest-Roma vagy egy Berlin-Barcelona. Egy 32 csapatos "Europai Vizilabda Liga" kell ahol a vilag leg jobb jatekosai jatszanak egymas ellen. Magyarul, a vilag 500 legjobb jatekosa 1 ligaba kell, hogy jatszon. Csak igy lehet a maximum szinvonalat elerni es csak igy fognak megtelni a lelatok. Es amikor a lelatok tele vannak es nincs ures ulohely akkor fog a TV igazan erdeklodni es megvasarolni a TV jogokat. Csak igy lesz a polo rendszeresen kepernyon, es csak igy lesz igazan nepszeru. Korabban azt irtam (ellentetben a Tibivel) hogy az Inter Liga az jo otlet. De ezt pont azert irtam mer ez egy jo lepes lehet a "Szuperliga" fele ha a ligak osszekapcsolodnak. Orulok, hogy tobben is kezdenek rajonni, hogy 15-20 pici orszagos bajnoksagot csak kevesen es orszagon belul neznek. Egy "Europai Vizilabda Liga" ahol csak profik es sztarok jatszanak mindenkit erdekelne. Meg egyszer, ha valakit erdekel, itt van a cikk amit irtam a World Water Polo Development-nek errol: http://www.waterpolodevelopmentworld.com/news_dettaglio.php?id=853

c hozzászólása
c20184
2009.03.24. 12:22

a

BT hozzászólása
BT20181
2009.03.24. 08:42

As a spectator ;)

c hozzászólása
c20061
2009.03.24. 00:56

i don't think so, he already announced the leave from the nation team

ed hozzászólása
ed20060
2009.03.24. 00:33

will tibor be in london?

c hozzászólása
c20059
2009.03.23. 23:35

wow!