FACEBOOK

Olimpiaelvonási tünetek Kínában

Olimpiaelvonási tünetek Kínában
hozzászólás, 2008.08.28.

Az olimpia zárása óta eltelt három napban sok kínai, aki a játékok 17 napját szinte a képernyőre tapadva, az élő közvetítésekkel töltötte, elveszettnek érzi magát és hajlamos a nyafogásra - állítják pszichológus és oktatási szakértők.

A pszichológusok szerint a sportrajongó nézők, akik a várva-várt olimpia idején átvették a gyorsan pörgő események ritmusát, csak lassan tudnak visszaállni korábbi napi rutinjukra.

Lin Je (Lin Ye) sanghaji pszichológus elmondta, hogy a klinikai tapasztalatok azt mutatják, a sportesemények megszállottjainál előfordul átmeneti depresszió a nagy nemzetközi vetélkedések, például olimpia vagy világbajnokság után.

Miközben az egész család ugyanazt a mérkőzést követi a televízióban, osztoznak az izgalmakon és a szórakozásban, az otthoni légkör feldobódik, átmenetileg megfeledkeznek munkahelyi gondjainkról is - mondta a pszichológus. 

Vasárnap, miután az olimpia véget ért, vissza kellett térniük a megszokott kerékvágásba és szembenézni munkahelyi problémáikkal, de sokan képtelenek hangulatuk ilyen gyors változtatására - mondta Je, aki "olimpiaszindrómának" nevezi a jelenséget.

A szakértők szerint a szellemi tevékenységet végzőket és a diákokat érintette legsúlyosabban a tünetegyüttes. Ők voltak azok, akik még az alvást és az étkezéseket is megrövidítették azért, hogy minél több időt tölthessenek a játékokkal.

A szakemberek azt javasolják, hogy az "olimpiai szindróma" érintettjei minél több szabadtéri tevékenységet iktassanak be és elevenítsék fel barátságaikat, hogy eltereljék figyelmüket a televízióról, álljanak vissza eredeti napirendjükre és pihenjenek többet.

(MTI)

Címkék:
olimpia Peking