FACEBOOK

Számítógépes vírusoktól tartanak az olimpia idején

Számítógépes vírusoktól tartanak az olimpia idején
hozzászólás, 2008.07.10.

A pekingi olimpia és az iskolai szünidő együttesen a számítógépes vírusok újabb járványát indíthatják el - közölték kínai számítástechnikai szakemberek, akik szerint a vírusok írói hírnevük növelése érdekében az augusztusi ötkarikás játékokat célozhatják meg.

A számítógépes vírusok ellen létrehozott állami szintű kínai szervezettel (China National Computer Virus Emergency Response Center) együttműködő számítástechnikai szakértők szerint az iskolai szünidőben sokan játszanak online játékokat, és ezek jelentős támadási felületet jelenthetnek a hackerek számára. Ezt az álláspontot az amerikai központú Symantec is megerősítette, amely szerint a pekingi olimpia idején a számítógépes támadások számát illetően rekordokra lehet számítani.

A szárazföldi Kínában az év első hat hónapjában közel 10 millió, vírussal fertőzött számítógépről érkezett jelentés, és ez harminc százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest. A kevesebb fertőzött gép azonban csak annak a jele, hogy a vírusokat sokkal kifinomultabbra tervezik, és ennél fogva a felderítésük is sokkal körülményesebb.

"A vírusok egyre okosabbak és célirányosan tervezettek" - magyarázta az egyik szakember hozzátéve, hogyha a vírus feladata csak az internetbanki adatok megszerzése, akkor a felhasználó számítógépén lévő más programokban nem keletkezik kár, ezért sokan a fertőzésről nem is szereznek tudomást.

A sport egyébként a hackereket is egyre jobban érdekli, ezért a kínai szakemberek az olimpiai számítógépes rendszerek biztonságának érdekében egy külön központot hoztak létre, amely a számítógépes vírusok, a hálózati-, és hackertámadások valamint a rendszerleállások ellen képesek megvédeni az olimpiai hálózatot.

(MTI)

Címkék:
olimpia Peking