FACEBOOK

Algamező és szélcsend a vitorláspályán

Algamező és szélcsend a vitorláspályán
hozzászólás, 2008.07.03.

A magyar résztvevők beszámolói szerint - jelen állás alapján - gyakorlatilag versenyzésre alkalmatlan a pekingi olimpia vitorláspályája.

A fővárostól egyórás repülőútra (550 km), a Sárga-tenger partján található Csingtao kikötőjét teljesen beborította az alga.



"Edzés helyett néha dzsungelharcot vívtunk az algával, amely sokszor focipályányi területet beborít" - mondta az MTI-nek a szörfös Detre Dia, az 1980-as moszkvai játékokon Repülőhollandiban bronzérmes Detre Szabolcs lánya. "Előfordult, hogy a segítségemre sietett motoros is elakadt az algában. A három hét alatt mindössze két napig fújt a szél, s ezen a területen nyáron ez a jellemző. Ráadásul olyan erős áramlatok vannak, mint a Dunán."



A negyedik olimpiájára készülő, szintén szörfös Gádorfalvi Áron borzalmasnak minősítette a helyszínt.    

"Ha a szervezők nem tudják az algától megtisztítani a vízfelületet, akkor jelentősen megnő majd a szerencse faktor. Hiszen aki belefut egy algamezőbe, amelyet az áramlás folyamatosan mozgat, az csak lassan tud átvergődni rajta, vagy meg kell állnia, hogy megtisztítsa a deszkát az algától. Lehetnek szobányi nagyságú területek, ezeket még ki lehet kerülni, de előfordul valóban, hogy egy focipályányi algamező jön szembe."

Pekingben a két szörfös mellett Berecz Zsombor (Laser) indul vitorlázásban.



(MTI)

Címkék:
olimpia Peking