FACEBOOK

A válogatásba a Covid is beleszólt - Märcz Tamás a vlv-nek

A válogatásba a Covid is beleszólt - Märcz Tamás a vlv-nek
hozzászólás, 2022.01.15.

A pénteki kerethirdetés után kicsit bővebb indoklásra kértük a szövetségi kapitányt.


A pénteken bejelentett Világliga-keret:

A meghívottak névsora:

Lévai Márton (OSC), Vogel Soma (FTC) - kapusok,
Angyal Dániel (Szolnok), Bedő Krisztián (Vasas), Burián Gergely (OSC), Csacsovszky Erik (OSC), Erdélyi Balázs (Vasas), Fekete Gergő (FTC), Jansik Szilárd (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (Vasas), Nagy Ádám (Szolnok), Vadovics Viktor (Vasas), Vigvári Vendel (FTC), Zalánki Gergő (Pro Recco) - mezőnyjátékosok.

A keret vasárnap utazik Győrbe, ahol edzésekkel készül a kedden este 18.00-kor kezdődő Világliga-selejtezőre.

A szövetség nem engedélyezte a vlv számára, hogy a győri edzésekről tudósítson, a hivatalos mérkőzésre megkaptuk az akkreditációt.

A közszolgálati televízióban futó promóciós anyag szerint a Magyar Televízió az idei év első válogatott mérkőzését - bár tétmeccsről van szó - nem fogja közvetíteni, az M4 Sport online felületén lehet csak követni a találkozó alakulását.


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- A szokottnál többet vártam ennek a keretnek a kijelölésével, az elmúlt napokban folyamatos kapcsolatban voltam klubedzőkkel, minden posztra olyan játékosokat akartam meghívni, akik az edzettség szempontjából és természetesen egészségileg is alkalmasak a mostani feladatok elvégzésére.

Vannak a névsorban fiatalok, esetleg most debütálók is, de mindegyikükkel dolgoztam a december végi vagy a január elejei összetartáson.

- Mekkora gondot okozott a Covid, mennyire "szólt bele" a válogatásba?

- Természetesen ki kellett várnom a legújabb tesztek eredményét, sok visszajelzésnek örültem, mert azt bizonyította, hogy nagyon gyorsan átszalad a játékosokon ez az új vírusváltozat.

- Ha jól látom a névsort, vannak benne olyanok, akiknek néhány nappal ezelőtt még pozitív teszteredményük volt, bár akkor is szinte tünet nélkül lettek fertőzöttek...

- Így van. Hozzáteszem: a FINA előírásainak megfelelően a következő napokban is tesztelni fogjuk a játékosokat. Remélem, hogy velük és a stábtagokkal is minden rendben lesz, mindenesetre a háttérben - posztok szerint - néhány "vésztartalék" áll készenlétben arra, hogy adott esetben S.A.S. behívóval csatlakozzon a többiekhez. Kicsit az is válogatási szempont, egyfajta óvintézkedés volt, hogy most minél több olyan vízilabdázónk legyen, akinek nem okoz gondot, ha elmozdítják őt a megszokott helyéről. 

- Mi a menetrend?

- Szombaton még bajnoki mérkőzésen szerepelnek a játékosok. A mi szempontunkból ez a nap és a következő is a tesztelésről szól, de vasárnap délután már elutazunk Győrbe. Hétfőn két edzésünk lesz és a meccs napjának délelőttjén is megtartjuk az átmozgató tréninget. Ez a szokásos menetrend.

- Mikor kell leadni a mérkőzésen szereplő 13 játékos névsorát?

- A meccs napján.

- Mit tudsz a montenegrói csapatról?

- A közelmúltban néhány kiváló játékosuk bejelentette, hogy nem folytatja a válogatottban, ők hiányozni fognak, de nagyon jó a montenegrói utánpótlásnevelés, kifejezetten érettek már a fiatal játékosaik is, legtöbbjük évek óta BL-meccseken érlelődik. Vannak külföldön idegenlégióskodó játékosaik, páran közülük megfordultak Magyarországon is, őket jól ismerjük.

Ami a játékstílusukat illeti: általában nagyon stabil a védelmük, különösen jó az emberhátrányos védekezésük, nagyon szervezett, jó játékot szoktak nyújtani, úgyhogy nagyon komoly teljesítményre lesz szükség a mi részünkről ahhoz, hogy győzni tudjunk.

Fontos lenne, hogy itthon tartsuk a pontokat, a második fordulóban, hazai pályán Montenegró a papírforma szerint biztosan legyőzi majd a románokat, ha most nyernénk, akkor viszonylag jó helyzetbe kerülnénk, bár a román csapat hazai pályán azért szintén nem lesz könnyű ellenfél. Ráadásul az utazás mindig megnehezíti a dolgokat, ebben az időszakban különösen, láthatjuk ezt a BL-ben is, nagyon jó csapatok is nehéz helyzetbe kerülnek esélytelenebbekkel szemben a hiányzóik miatt.

- Köszönöm a tájékoztatást!


Világliga, 2021-2022

Férfiak

Selejtezők

A csoport:


Magyarország, Montenegró, Románia

B csoport

Németország, Franciaország, Spanyolország

C csoport

Szerbia, Olaszország, Szlovákia

D csoport

Görögország, Horvátország, Oroszország


A csoportokon belül mindenki egyszer játszik a másik két ellenfelével és a hármasokból két válogatott jut tovább. A folytatásban a keresztbe játszás szisztémája: A-B és C-D.

A magyar válogatott január 18-án itthon fogadja Montenegrót, a február 15-i játéknapon szabadnaposak vagyunk, majd a csoportkört romániai meccsel zárjuk március 8-én.

A továbbjutó nyolc csapat egy torna keretében küzd meg az Európa Kupáért és e torna első négy helyezettje utazhat majd a Világliga szuperdöntőjére (ez még ismeretlen helyszínen lesz, július 25-től 30-áig), ahol más kontinensek négy csapatával egészül ki a mezőny.

A vlv úgy tudja, hogy az április 14-16-i  Európa Kupa lehetséges helyszíne Magyarország.

Címkék:
Märcz Tamás