FACEBOOK

Varga Dániel az U20-asokról, az OSC-ről és a tokiói bronzéremről - vlv-interjú

Varga Dániel az U20-asokról, az OSC-ről és a tokiói bronzéremről - vlv-interjú
hozzászólás, 2021.08.19.

Kétszer játszott edzőmeccset a prágai junior vb-re készülő magyar válogatott ezen a héten az OSC-vel a Kondorosin. Varga Dánielt, a házigazdák vezetőedzőjét a csütörtöki foglalkozás után kérdezgettük. 


Újabb "nem sajtónyilvános" edzést tartott a Cseh Sándor által irányított junior válogatott csütörtökön. Megvártuk a foglalkozás végét, ezután láttunk hozzá a munkához.

Kameránk elé kértük a két kapust, Korom Dánielt és Gyapjas Brendont, továbbá Szabó Bencét - a velük készült videókat néhány napon belül tesszük közzé.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy az OSC vezetőedzője, Varga Dániel miként értékeli a fiatalok játékát, s azt is megkérdeztük Danitól, hogy mit szól a magyar válogatott tokiói szerepléséhez.

VLV-VIDEÓ:


Varga Dániel a vlv-nek

- Varga Dániel áll előttem, szervusz, Dani! Az apropója a beszélgetésünknek az, hogy a héten két edzőmeccset játszottatok a prágai világbajnokságra készülő U20-as magyar válogatottal. Kifejezetten az érdekel, hogy hogyan láttad kívülről, milyenek ezek a fiatalok, milyen ez a csapat, mit várhatunk? Ha megmondod, hogy mi volt az edzőmeccsek eredménye, azt külön megköszönöm.

- Szia! Megnéztem a hétfői riportokat, és ismételni tudnám csak a srácokat, illetve Sanyit is: egyrészt valószínűsíthető, hogy ez egy jó korosztály, de sok mindent nem lehet még tudni. Elsősorban azt, hogy az ellenfelek milyen erőt képviselnek, plusz nagyon egyetértek azzal, hogy egy dolog az alapanyag, és egy másik dolog, hogy amikor kiérkeznek egy világversenyre, hogyan reagálnak a körülményekre, a buborékra, a játékvezetésre, az ellenfelekre, miként alakul a csapatdinamika. Még az is számít, hogy milyen hatással lesz rájuk, ha "túl jól" megy. Szóval nem merek esélyeket latolgatni, de nekem ezt nem is kell megtennem.

Ha már kérdezted a két kétkaput, amit játszottunk: a hétfő estiről azt mondom, hogy ha Vince (az U20-asoknál játszó, de "civilben" OSC-s Vigvári Vince - a szerk.) góljait OSC-s góloknak is beírjuk, akkor pont döntetlen lett, de mivel sok volt belőle - ott kikaptunk. A mai kétkapun pedig végül egy góllal nyertünk, de ez nem annyira fontos. Én "OSC-s szempontból" nagyon elégedett voltam, de azért fél- vagy negyedszemmel néztem a junior válogatottat is. Egyébként is szívügyem a magyar utánpótlás, meg a magyar vízilabda, s mivel másfél évig dolgoztam velük, így még egy kicsit több érzés társult ezekhez a gyakorlásokhoz.

- Végül is elkerülted a konkrét választ, azért annyit mondj el legalább, hogy a játékuk hogy tetszett? Amit leszűrtél belőle, az reményekre ad-e okot?

- Mindenképpen reményekre ad okot, ez egyértelmű. A hétfői gyakorláson összeszedettebbek voltak, mára talán egy kicsit elfáradtak, emiatt is tudtunk jó néhány dologban dominálni. Egyébként a saját játékosaimmal is nagyon elégedett vagyok.

Visszatérve a kérdésre: jó csapat, rengeteg lehetőséggel, de mindig az számít, hogy majd ott, azokon a mérkőzéseken hogyan fognak teljesíteni. Az lesz a fontos.

- Mi újság az OSC-nél? Mióta készültök, hol tartotok, mi lesz a közeljövőben?

- Most lesz egy nagyobb pihenő. Azt mondtam a srácoknak, hogy talán karácsonyig ez az egyetlen összefüggő pihenő, úgyhogy használják ki. Megvan rá az okuk, mert mi 9 héttel ezelőtt kezdtük el az edzést - igaz, volt benne egy tíznapos szünet -, és nagyon sokat dolgoztak. Ott tartunk, ahol szerettem volna, hogy tartsunk, sőt a mai meg a hétfői játék képe igazából még egy picit előrébb is mutat. Nekem mindig az a legfontosabb, hogy legyen benne progresszió, a játékosok reagáljanak, a hibákat ne ismételjük, hanem egyre jobban hagyjuk el és tudjuk építeni azt, amilyen irányba akarunk haladni. Így ez, augusztus 19-én a lehető legjobb irányban van. 

- Egy utolsó kérdés: hogy tetszett a tokiói szereplés?

- Annyi minden eszembe jut a kérdésről... Először is az, hogy 17 év után láttam újra olimpiát otthon, a tévén keresztül. Ez egy picit furcsa volt, de aztán teljesen természetessé vált.

A szerepléssel kapcsolatban: ahogy a srácoknak, annyira van nekem is talán hiányérzetem, mert benne volt a jobb eredmény. De benne volt egyébként talán a rosszabb eredmény is, hiszen egy negyeddöntőn, ha kikap egy csapat - sajnos ezt kétszeresen tudom tanúsítani -, onnantól kezdve már csak az 5-8. helyért játszhat. Csoda jó volt a horvát meccs, de nekem az olasz meccs is tetszett. Az elődöntő nem tetszett, a bronzmeccs pedig megint csak tetszett.

A magyar vízilabdának nagy eredmény, fontos eredmény, hogy végre van érem. Kijelentem, és ez valahol önkritika is, hogy az elmúlt három olimpiász legjobbika volt ez, ha azt nézzük, hogy öt év alatt mit hoztak össze a srácok, a stáb és a magyar férfi csapat - ahogy a magyar női is. Tulajdonképpen ez egy jó időszak volt, ezúton is gratulálok mindkét nem jeles képviselőinek!

- Köszönöm szépen a beszélgetést!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


A vlv szerkesztősége az olvasók segítségével tartja fenn magát.
Kérjük, lépjen be támogatóink közé.
RÉSZLETEK


A kedden ismertetett U20-as vb-keret:

Gyapjas Brendon (a keretbe az FTC-ből került be, ősztől Szegeden játszik), Korom Dániel (Vasas) - kapusok,
Aranyi Máté (az UVSE-ből került a keretbe, mostantól az OSC játékosa), Batizi Benedek (BVSC), Gábor Lőrinc (a KSI-ből került a keretbe, nyáron az FTC-hez igazolt), Kevi Bendegúz (Honvéd), Konarik Ákos (Szolnok), Mészáros Mátyás (BVSC), Molnár Erik (az UVSE játékosa volt a bajnokság végéig, utána az FTC-hez igazolt), Nyíri Balázs (FTC), Szabó Bence (az FTC-ben zárta az előző szezont, majd a BVSC játékosa lett), Szeghalmi Zsombor (Szolnok), Vigvári Vendel (FTC), Vigvári Vince (az UVSE-ből válogatták a keretbe, ősztől az OSC-ben játszik) - mezőnyjátékosok.

A junior válogatott szakmai vezetőjének, Cseh Sándornak a munkáját két másodedző, Kovács Róbert és Tóth Kálmán segíti, a kapusedző Kardos István, a vb-n ott lesz az utánpótlás bizottság elnöke Székely Bulcsú és egyik tagja, Madaras Norbert MVLSZ-alelnök is.

Mint korábban jeleztük, a prágai tornára 15 játékost lehet nevezni, de csak 13-an játszhatnak, a cserék akkor jutnak csak lehetőséghez, ha igazolt Covid-fertőzött helyére kell beszállniuk. A vb-re a fenti 14 játékos utazik, a 13-at később jelölik ki, mint ahogy a 15. embert is, aki itthonról utazik ki, ha ez szükségessé válik.


A szövetség korlátozó intézkedése miatt a nyílt utcán készült hétfői tudósításunk.

keddi csapathirdetés.


A prágai junior világbajnokság menetrendje:

Augusztus 28., szombat


A csoport: Üzbegisztán. Oroszország, Horvátország-Argentína (Olaszország szabadnapos)
B csoport: USA-Szlovákia, Szerbia-Csehország. (Spanyolország szabadnapos)
C csoport: Németország-Egyiptom (Brazília és Magyarország szabadnapos)
D csoport: Dél-Afrika-Montenegró (Görögország és Kazahsztán szabadnapos)

,Augusztus 29. vasárnap

A csoport: Olaszország-Horvátország, Argentína-Üzbegisztán (Oroszország szabadnapos)
B csoport: Csehország-USA, Spanyolország-Szerbia (Szlovákia szabadnapos)
C csoport: Brazília-Magyarország (12.00), (Németország és Egyiptom szabadnapos)
D csoport: Görögország-Kazahsztán (Dél-Afrika és Montenegró szabadnapos)

Augusztus 30., hétfő

A csoport: Oroszország-Argentína, Üzbegisztán-Olaszország (Horvátország szabadnapos)
B csoport: Szlovákia-Csehország, USA-Spanyolország (Szerbia szabadnapos)
C csoport: Németország-Brazília (Magyarország és Egyiptom szabadnapos)
D csoport: Dél-Afrika-Görögország (Montenegró és Kazahsztán szabadnapos)

Augusztus 31., kedd

A csoport: Olaszország-Oroszország, orvtország-Üzbegisztán (Argentína szabadnapos)
B csoport: Spanyolország-Szlovákia, Szerbia-USA (Csehország szabadnapos)
C csoport: Brazília-Egyiptom, Magyarország-Németország (19.30)
D csoport: Görögország-Montenegró, Kazahsztán-Dél-Afrika

Szeptember 1., szerda

A csoport: Oroszország-Horvátország, Argentína-Olaszország (Üzbegisztán szabadnapos)
B csoport: Szlovákia-Szerbia, Csehország-Spanyolország (az USA szabadnapos)
C csoport: Egyiptom-Magyarország (15.00)(Brazília és németország szabadnapos)
D csport: Montenegró-Kazahsztán (Dél-Afrika és Görögország szabadnapos)

Szeptember 2., csütörtök

Rájátszás


12.00 - 2A – 3D (game 45)
13.30 - 2B – 3C (game 46)
15.00 - 3A – 2D (game 47)
1.30 - 3B – 2C (game 48)

Szeptember 3., péntek

Negyeddöntők


15.30 - 1A-46 győztese (game 55)
17.00 -  1B-45 győztese (game 56)

18.30 - 1C-47 győztese (game 57)
20.00 - 1D-48 győztese (game 58)

Szeptember 4., szombat

Elődöntők


18.00 - 55 győztese-57 győztese
19.30 - 56 győztese-58 győztese

Szeptember 5,, vasárnap

Döntők


Mérkőzések az 1-8. helyért​

Címkék:
Varga Dániel U20