FACEBOOK

Még egy nappal közelebb Prágához - edzésriport a kerítés külső oldaláról

Még egy nappal közelebb Prágához - edzésriport a kerítés külső oldaláról
hozzászólás, 2021.08.18.

Az U20-as válogatott szerda déli edzésén jártunk, pontosabban, kívülről közelítettük mag a Széchy uszodát. Fotóztunk a kerítésen keresztül, edzés után pedig közterületen kértük kameránk elé Cseh Sándort, Szeghalmi Zsombort és Vigvári Vincét. A részletek:


A kedden ismertetett U20-as vb-keret:

Gyapjas Brendon (a keretbe az FTC-ből került be, ősztől Szegeden játszik), Korom Dániel (Vasas) - kapusok,
Aranyi Máté (az UVSE-ből került a keretbe, mostantól az OSC játékosa), Batizi Benedek (BVSC), Gábor Lőrinc (a KSI-ből került a keretbe, nyáron az FTC-hez igazolt), Kevi Bendegúz (Honvéd), Konarik Ákos (Szolnok), Mészáros Mátyás (BVSC), Molnár Erik (az UVSE játékosa volt a bajnokság végéig, utána az FTC-hez igazolt), Nyíri Balázs (FTC), Szabó Bence (az FTC-ben zárta az előző szezont, majd a BVSC játékosa lett), Szeghalmi Zsombor (Szolnok), Vigvári Vendel (FTC), Vigvári Vince (az UVSE-ből válogattták a keretbe, ősztől az OSC-ben játszik) - mezőnyjátékosok.

A junior válogatott szakmai vezetőjének, Cseh Sándornak a munkáját két másodedző, Kovács Róbert és Tóth Kálmán segíti, a kapusedző Kardos István, a vb-n ott lesz az utánpótlás bizottság elnöke Székely Bulcsú és egyik tagja, Madaras Norbert MVLSZ-alelnök is.

Mint korábban jeleztük, a prágai tornára 15 játékost lehet nevezni, de csak 13-an játszhatnak, a cserék akkor jutnak csak lehetőséghez, ha igazolt Covid-fertőzött helyére kell beszállniuk. A vb-re a fenti 14 játékos utazik, a 13-at később jelölik ki, mint ahogy a 15. embert is, aki itthonról utazik ki, ha ez szükségessé válik.


vlv-képek a rács külső oldaláról


A szerda déli edzés után Cseh Sándort és két játékost kértünk a kameránk elé:

VLV-VIDEÓK:


Cseh Sándor a vlv-nek - U20-as edzés

- Szervusz, Sanyi! Egy újabb edzésen vagytok túl, egyre közeledik a világbajnokság. Arra kérlek, kivételesen most erről az edzésről beszélj: hogy volt felépítve, mennyire veszed figyelembe, hogy ez a korosztály mit tud, mit nem tud? Van tapasztalatod, megismerted őket. Hogy zajlik egy ilyen edzés?

Az edzésen készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.

Canon Webáru


- Nagyon sok edzésünk van, nyilván mindegyik máshogy zajlik. De hát, ezek a játékosok már majdnem felnőttszinten vannak, tehát hasonló egy felnőttedzéshez. Vannak fizikális edzések, vannak taktikaiak, a mai inkább kicsit az egyéni képzést helyezte előtérbe, délután lesz egy másfél órás videózás és este egy más jellegű edzés. Remélem, hogy a játékosok közül mindenki egyre jobban odafigyel. Vannak olyan pozíciók, ahol még nem vagyunk olyan jók - persze tíz nap alatt nem lehet megváltani a világot de hátha azért még egy-két nap alatt is lehet fejlődni.

- Vannak már konkrét taktikai elemek, "számok", amiket gyakoroltok? Van egy repertoár, amivel utaztok?

- Mindig vannak, most is. Ez még egy "bő számsor" majd azokat alkalmazzuk legtöbbször, amelyek leginkább beválnak. De - tudom, hogy nem olyan népszerű, amit mondok - nem egy túl bonyoltult sportág a vízilabda, sokkal többet számít az, hogy mit hogyan csinálunk, mint az, hogy mekkora a taktikai repertoár. Meg hát, nyilván kell majd rögtönözni is a mérkőzéseken. Most egy picit arra is kell törekedni - és ez nem negatívum, sőt, ezt is meg kell tanulniuk -, hogy akár általad, illetve más helyről is most az elmúlt napokban, ahogy fókuszba kerlt a világbajnokság,a  vízilabda-berkeken belül népszerű lett ez a dolog, és őszinte leszek, arra is kell figyelni, hogy azért ezeknek a fiúknak a fejét ez ne vigye el.

- Milyen híreid vannak a vb-ről? Azt tudni, hogy buborékban lesztek. Hogy lesznek vizsgálatok? Kell-e erre külön készülni?

- Egyet már végicsináltam idén, Portugáliában, ami ugye, szerencsére nagyon jól sikerült. Azok a tapasztalatok megvannak. Gondolom, itt is hasonló lesz: igen, buborék. Nyilván vinni kell a PCR-tesztet, belépésnél is csinálnak egyet, illetve háromnaponként folyamatosan. Nagyon komolyan szokták venni, meg van szabva, hol lehet bemenni az edzésre, hol kell kimenni, nem utazhatnak együtt a csapatok, nem lehet elhagyni a szállodát, de mondom, már van tapasztalat, nem hiszem, hogy más lesz, mint az Európa-bajnokság volt nyár elején. 

- Köszönöm szépen! A hátralévő napokra jó munkát kívánok.

- Nagyon szépen köszönjük.


vlv-képek a rács külső oldaláról




Szeghalmi Zsombor a vlv-nek - U20-as edzés

- Szervusz, Zsombor, köszöntelek a vlv kamerája előtt! Egy edzés után vagyunk, az U20-as válogatott tagja vagy, kihirdették, hogy utazol is mindenképpen. Ehhez gratulálok! Kérlek, foglald össze, hogy mit végeztetek eddig, hol tart a csapat, hogy látod a helyzeteteket!

- Üdvözlöm a kedves nézőket! Igen, kihirdették a keretet, 14-en fogunk utazni. Igazából mondhatni, hogy most már a felkészülés végén vagyunk, az utolsó simításokat hajtjuk végre. A felkészülés első szakaszában volt egy fizikális rész, több úszással, több lábtempóval, most viszont áttértünk már a második szakaszra, ahol nagyon sok a lövésgyakorlás.

- Hogy érzed magad a társakkal, mennyire szokatlan ez a klubhoz képest?

- Igazából szokatlannak inkább a felkészülést mondanám, mert a kialakult Covid-helyzet miatt nem tudunk annyi külföldi csapattal játszani. Horvátországban voltunk egy háromnapos felkészülésen, ott volt négy kétkapunk, de a régebbi válogatott felkészülésekhez képest teljesen más ez, mert sokkal több külföldi csapattal tudtunk játszani vagy felkészülési tornán részt venni. Ez most sajnos nincs meg, emiatt kell most ehhez a helyzethez alkalmazkodnunk és így felkészülnünk. 

- Tudjuk, hogy ismeretlenek az ellenfelek, de azért elég rutinos vagy - bár még mindig fiatal. Hogy látod, körülbelül mit várhatunk ettől a csapattól akár játékban, akár helyezésben?

- Igen, mondhatni, hogy rutinos vagyok, de ennek a 2001-es válogatottnak ez az első világversenye. Kint voltam Tbilisziben a 2002-es válogatottal, meg voltam a 2000-es válogatottal is világbajnokságon, úgyhogy van egy kialakult kép a fejemben.

Ez egy elég erős mezőny, igen, de a mi csapatunk is elég jó, úgyhogy úgy készülünk, hogy minél jobb helyezést érjünk el. Erre fogunk törekedni.

- Gondolom, hogy nézegetted a mezőnyt, a csoportbesorolást. A csoportunkról mi a véleményed?

- Igazából két oldala van az érmének, de el kell fogadni, hogy ilyen. Lehet örülni is, lehet azt mondani, hogy jó lett volna egy erős ellenfél, de igazából teljesen mindegy, meg kell verni mindenkit, és akkor nem lesz probléma.

- Köszönöm szépen, jó munkát kívánok!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Vigvári Vince a vlv-nek - U20-as edzés

- Vigvári Vince áll a vlv kamerája előtt, szervusz! Izgalmas hetek elé néztek, kérlek, mondd el, hogy milyen érzéseid vannak egy-másfél héttel az utazás előtt!

- Szervusz, és köszöntöm a kedves olvasókat, nézőket! Most már elérkeztünk a felkészülésnek egy olyan szakaszába, hogy kihirdették a keret és ez már magában is azt jelenti, hogy azoknak a játékosoknak, akik bekerültek, csak arra kell fókuszálni, hogy minél jobban teljesítsenek a világbajnokságon, egyénileg, illetve csapat szinten is kihozzák magukból a legtöbbet. Szerintem már egyre jobban várjuk, így, hogy egyre kevesebb nap van hátra.

- Mit érzel, hogy fog menni? Milyen a csapat, mennyire van összhang? Itt néztem az edzésen, azért még elég sokat korhol titeket Sanyi.

- Igen, de ez része is volt az egész felkészülésnek, hiszen ahogy egyébként ő is mondta: már itt vagyunk a profiság határán - felnőtt csapatokban játszunk, a játékosok többsége topcsapatban játszik -, de az életkort nem lehet meghazudtolni, vagy elég ritkaság az ilyesmi. Itt 18-20 éves fiatalemberek vannak, és ez a magatartásunkat jellemzi. Ez nem azt jelenti, hogy nincsen meg a kellő alázat, de van, hogy amikor fejben kicsit elfáradunk, akkor kicsit szétesünk. Ezt kell neki kordában tartania.

Úgy érzem, hogy egyre jobban kezdünk összeállni. Most volt egy horvátországi túránk, ahol játszottunk négy edzőmérkőzést és egyre jobban kezd összeállni a csapat. 

- Említetted a kor szerepét ennek a csapatnak az életében. Te a legfiatalabbak közé tartozol, ugye ez a 2001-es korosztály és te 2003-ban születtél. Ez azért ebben a korban elég nagy különbség, és ahogy néztem a taktikai megoldásokat, vezérszerepet szánnak neked, olyan a stílusod, a tudásod, a képességed. Nincs itt egy kis ellentmondás? Szóval hogy megy ez? Nincs benned semmilyen "megszeppenés"?

- Ellentmondás van olyan szempontból, hogy mindig, amikor idősebbek csapatába bekerül egy fiatal játékos, be kell bizonyítani azt, hogy miért van ott. Egyből meg kell mutatni, hogy igen, én fiatalabb vagyok, viszont vagy tudok az ő szintjükön játszani, vagy akár még ott is meghatározó szerepet betölteni. Úgy érzem, hogy nekem egy jó klubszezonom volt, ami megalapozta a nyári eseményekre a kellő önbizalmat, és úgy indultam neki a nyárnak, hogy igen, ebben a csapatban vannak rajtam kívül még nagyon jó játékosok, de meghatározó szerepet szeretnék betölteni. Úgy néz ki, hogy ez sikerül is, egyre jobban megy a játék, már én is kezdem egyre jobban érezni a többiekkel a játékot. Meg az egész játékot egyre jobban élvezem már ebben a csapatban is.

- Az, hogy együtt játszhatsz a testvéreddel, jelent valamit?

- Jelent valamit, mert egy egész évet külön voltunk, és a Covid miatt válogatott-edzések sem voltak, szóval semmit nem voltunk együtt vízben. Kifejezetten jó volt együtt elkezdeni a munkát június elején, és tök sokat merítünk egymásból, meg alapból a játékot is élvezzük együtt.

- Fejlődött Vendel a Fradiban, hogy látod?

- Nagyon sokat! Erősödött fizikálisan is, meg nagyon látszik a különbség, hogy ő a BL-ben lejátszott egy évet, bemutatkozott a felnőtt válogatottban is, és az egész évet nagyon profi körülmények között dolgozta végig. Olyan játékosokkal és olyan játékosok ellen játszott és edzett, ami meghozta az eredményét, hiszen látszik, hogy kiemelkedik a korosztályból fizikálisan meg tudásban is. 

- Vince, köszönöm szépen a beszélgetést, találkozunk még, mielőtt elindultok!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


vlv-képek a rács külső oldaláról


A szövetség korlátozó intézkedése miatt a nyílt utcán készült hétfői tudósításunk.

A keddi csapathirdetés.


A vlv szerkesztősége az olvasók segítségével tartja fenn magát.
Kérjük, lépjen be támogatóink közé.
RÉSZLETEK


A prágai junior világbajnokság menetrendje:

Augusztus 28., szombat


A csoport: Üzbegisztán. Oroszország, Horvátország-Argentína (Olaszország szabadnapos)
B csoport: USA-Szlovákia, Szerbia-Csehország. (Spanyolország szabadnapos)
C csoport: Németország-Egyiptom (Brazília és Magyarország szabadnapos)
D csoport: Dél-Afrika-Montenegró (Görögország és Kazahsztán szabadnapos)

,Augusztus 29. vasárnap

A csoport: Olaszország-Horvátország, Argentína-Üzbegisztán (Oroszország szabadnapos)
B csoport: Csehország-USA, Spanyolország-Szerbia (Szlovákia szabadnapos)
C csoport: Brazília-Magyarország (12.00), (Németország és Egyiptom szabadnapos)
D csoport: Görögország-Kazahsztán (Dél-Afrika és Montenegró szabadnapos)

Augusztus 30., hétfő

A csoport: Oroszország-Argentína, Üzbegisztán-Olaszország (Horvátország szabadnapos)
B csoport: Szlovákia-Csehország, USA-Spanyolország (Szerbia szabadnapos)
C csoport: Németország-Brazília (Magyarország és Egyiptom szabadnapos)
D csoport: Dél-Afrika-Görögország (Montenegró és Kazahsztán szabadnapos)

Augusztus 31., kedd

A csoport: Olaszország-Oroszország, orvtország-Üzbegisztán (Argentína szabadnapos)
B csoport: Spanyolország-Szlovákia, Szerbia-USA (Csehország szabadnapos)
C csoport: Brazília-Egyiptom, Magyarország-Németország (19.30)
D csoport: Görögország-Montenegró, Kazahsztán-Dél-Afrika

Szeptember 1., szerda

A csoport: Oroszország-Horvátország, Argentína-Olaszország (Üzbegisztán szabadnapos)
B csoport: Szlovákia-Szerbia, Csehország-Spanyolország (az USA szabadnapos)
C csoport: Egyiptom-Magyarország (15.00)(Brazília és németország szabadnapos)
D csport: Montenegró-Kazahsztán (Dél-Afrika és Görögország szabadnapos)

Szeptember 2., csütörtök

Rájátszás


12.00 - 2A – 3D (game 45)
13.30 - 2B – 3C (game 46)
15.00 - 3A – 2D (game 47)
1.30 - 3B – 2C (game 48)

Szeptember 3., péntek

Negyeddöntők


15.30 - 1A-46 győztese (game 55)
17.00 -  1B-45 győztese (game 56)

18.30 - 1C-47 győztese (game 57)
20.00 - 1D-48 győztese (game 58)

Szeptember 4., szombat

Elődöntők


18.00 - 55 győztese-57 győztese
19.30 - 56 győztese-58 győztese

Szeptember 5,, vasárnap

Döntők


Mérkőzések az 1-8. helyért​