FACEBOOK

Egy góllal legyőzte a címvédő amerikaiakat a női vízilabda-válogatott

Egy góllal legyőzte a címvédő amerikaiakat a női vízilabda-válogatott
hozzászólás, 2021.07.28.

Csodát tettek a lányok: senki nem számított arra, hogy a végső győzelem toronymagas esélyesét, az USA-t legyőzik a csoportkörben. Ezzel hatalmas lépést tett előre a csapat a csoportelsőségért, amihez Japán és Kína legyőzésére van szükség. Részletek:

Kis Tamás, az MTI különtudósítója jelenti:

Tokió, 2021. július 28., szerda (MTI) - A magyar válogatott második csoportmeccsén elképesztő bravúrt végrehajtva 10-9-re legyőzte a kétszeres címvédő amerikai csapatot a tokiói olimpia női vízilabdatornájának szerdai játéknapján.

Az amerikaiak ezt megelőzően legutóbb 2008. augusztus 21-én, a pekingi játékokok fináléjában, Hollandia csapatától kaptak ki (8-9) olimpián.

Női vízilabdatorna, B csoport, 2. játéknap:

Magyarország-Egyesült Államok 10:9 (2:2, 3:3, 1:3, 4:1)

Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
G.: Parkes 3, Vályi, Keszthelyi-Nagy 2-2, Gyöngyössy, Illés, Szilágyi, ill. Musselman 3, M. Fischer, Fattal 2-2, Steffens, Seidemann

Magyarország: Magyari, Szilágyi, Vályi, Gurisatti, Szücs, Parkes, Garda. Cs.: Leimeter, Gyöngyössy, Illés, Keszthelyi-Nagy
USA: Johnson, Musselman, Fattal, Steffens, A. Fischer, M. Fischer, Williams. Cs.: Seidemann, Hauschild, Haralabidis, Gilchrist, Longan.
Gól - ötméteresből: -, ill. -
Gól - emberelőnyből: 3/5, ill. 4/10

A ráúszásnál Vályi szerezte meg a labdát, és az első magyar támadásból - egy bejátszást követően - Parkes némi szerencsével be is talált a kapuba. Az amerikaiak ezután három kapufát is lőttek, igaz, közben Garda lövése is a lécről vágódott le a másik oldalon. Négy perc elteltével sikerült egyenlítenie a címvédőnek, addig a magyar védekezés jól működött. Az ellenfél fórban csak szabálytalan gólig jutott, aztán viszont már érvényes találatot szerzett és átvette a vezetést. A negyed végéhez közeledve emberelőnyös helyzetben tudott egyenlíteni Bíró Attila együttese, egy bejátszást Gyöngyössy pofozott szépen a kapuba.

A második felvonás Keszthelyi-Nagy távoli bombagóljával indult, nem sokkal később pedig Vályi növelte kétgólosra a különbséget. A riválisnak érezhetően nem ízlett a magyarok kemény védekezése, a támadóidőt maximálisan kihasználva próbált érvényesülni, és egymásután szerzett két góllal egyenlített. A magyarok játékába ebben a szakaszban többször csúszott technikai hiba, de aztán Illés találatával újra előnyhöz jutottak, a nagyszünetre azonban egy amerikai gól nyomán maradt a döntetlen.


Kovács Tamás/MTI fotói a galériában


A harmadik negyed elején fórból voltak eredményesek az amerikaiak, miután két-három magyar támadás is elhalt, ami láthatóan bosszantotta Bíró Attilát a parton. A folytatásban percekig egyik csapat sem jutott el a gólig, aztán Szilágyi kapott jó labdát, találatával pedig ismét egyenlő volt az állás. A címvédőnek erre azonnal volt válasza, sőt, hamarosan ismét kétgólosra duzzadt a különbség.

A záró játékrész Parkes góljával indult, majd Vályi talált be szépen, ezzel egyenlítettek a magyarok, akiknek a következő amerikai támadást sikerült kivédekezniük. Három perccel a lefújás előtt Bíró Attila időt kért, a rivális azonban ezután hamar újabb gólt szerzett és újra vezetett. Keszthelyi-Nagy távoli bombája újfent egyenlítést ért a magyaroknak, az amerikai csapat pedig a következő akciónál csak kapufáig jutott. Egy perccel a lefújás előtt Parkes villant, szenzációs találatával már a magyaroknál volt az előny, az amerikaiaknak pedig erre már nem érkezett válaszuk.

Az orosz elleni döntetlennel kezdő magyarok pénteken közép-európai idő szerint 11.20 órakor a házigazda Japán legjobbjai ellen ugranak vízbe ismét.

A csoport állása: 1. Egyesült Államok 4 pont/3 mérkőzés, 2. Magyarország 3/2, 3. Orosz Olimpia
i Csapat 3/2, 4. Kína 0/2 (24-30), 5. Japán 0/1 (4-25)


 Bíró Attila szerint a győzelemhez több tényező is kellett, így például az, hogy a magyarok két-három pozícióban jobbak voltak, mint ellenfelük.

"Ez eddig elég ritka volt, sőt, majdnem lehetetlen, és talán a negyedik negyedben nem hitték el, hogy esetleg rossz kézről, vagy akár centerből is tudunk gólt lőni" - értékelt a kapitány, hozzátéve, hogy fontos volt felvenniük a ritmust a gyors amerikaiakkal, akiket így le tudtak követni, valamint sokszor remekül tudták lassítani a játékot.

"Nem a szűk vereségért jöttünk, hanem nyerni, mert tudtuk már a meccs előtt is, hogy a csoport második helye az amerikaiak elleni eredményen, gólkülönbségen múlik majd. Ennek a sikernek lehet örülni, de a torna hosszú, és könnyen pofára lehet esni, mert például a Kína elleni meccs semmivel sem lesz könnyebb" - jelentette ki Bíró, és hangsúlyozta, továbbra is a negyeddöntő megnyerése a céljuk, mert akkor biztosan éremért szállhatnak majd vízbe.

Parkes Rebecca, a magyar csapat legeredményesebb játékosa és a győztes gól szerzője azt mondta, kulcsfontosságú volt, hogy a mérkőzés egésze alatt figyeltek arra, hogy ne engedjék túl nagy előnyhöz jutni a riválist.

"Csapatként nagyon jól teljesítettünk, igyekeztünk minden egyes támadóidőt teljes mértékben kihasználni, mindig megtalálni a megfelelő embert és neki passzolni a labdát" - értékelt Parkes.