FACEBOOK

Magyarország-USA 10:8

Magyarország-USA 10:8
hozzászólás, 2018.09.14.

Egyre jobban összeáll a csapat, túljutottunk Amerikán és a szerbekkel játszunk a döntőbe jutásért a berlini Világkupán. Folyamatosan bővülő vlv-tudósítás:


Világkupa, Berlin

Negyeddöntő

Magyarország-USA 10:8 (5:2, 1:1, 3:3, 1:2) - ez történt I.
(pdf) - ez történt II. (pdf)
​Berlin, Europasportpark, v.: Margeta (szlovén), Flahive (ausztrál)
Magyarország: Kardos, Manhercz K. 2, Bátori 3, Jansik D., Német T. 1, Kovács Gergő 1, Zalánki 1. Cs.: Jansik Sz., Mezei, Pásztor 1, Pohl 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
USA: Baron, Hooper 2, J. Smith, Cupido 2, Hallock 2, Bowen, Irving 1. Cs.: Woodhead, Obert 1, Roelse, Stevenson. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicsics
Gól - emberelőnyből: 6/17, ill. 5/11
Gól - ötméteresből: –, ill. 1/2
Kipontozódott: Jansik Sz. (a második negyedben), Woodhead (a harmadik negyedben), Bowen (a harmadik negyedben), Roelse (a negyedik negyedben), Obert (a negyedik negyedben), Jansik D. (a negyedik negyedben)
Sárga lap: Märcz Tamás

Csapatunkból ma Vogel Soma és Nagy Ádám nem szerepelt.

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

VLV-VIDEÓK:

1:0 - Kovács Gergő gólja

2:0 - Zalánki gólja

3:0 - Bátori első gólja

4:0 - Pohl gólja

4:1 - Cupido első gólja

5:1 - Pásztor gólja

5:2 - Cupido második gólja

5:3 - Irving gólja

6:3 - Bátori második gólja

Kardos kivédi Bowen ötméteresét

6:4 - Hallock első gólja

6:5 - Obert gólja

7:5 - Német Toni gólja

7:6 - Hooper első gólja, ötméteres

8:6 - Manhercz Krisztián első gólja

9:6 - Bátori harmadik gólja

9:7 - Hallock második gólja

10:7 - Manhercz Krisztián második gólja

10:8 - Hooper második gólja


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Most mondok egy nagy hülyeséget: nekem úgy tűnt, hogy ez volt az eddigi legsimább meccsetek kint. Persze, nyilván nem így van, mégis, ez volt közben az érzésem...

- Nem tudom..., innen nem tűnt annyira könnyűnek, de azt én is éreztem, hogy végig kézben tartjuk a mérkőzést. Azért egy pillanatig sem lehetett hátradőlni, mert folyamatosan jöttek, rengeteg kiállítást kreáltak, egyébként is sok volt a büntetés, az amerikaiak majdnem elfogytak a végére, ami azért elég "extra", s nekünk is kipontozódott két játékosunk. Benne volt a levegőben, hogy aki jobban jön ki ebből a kiállításpárbajból, az nyeri meg a mérkőzést. Úgy érzem, mi voltunk nyugodtabbak, még azt a kis káoszt is uralni tudtuk, ami a vége felé kialakult - nem tudom, ez mennyire jött le a tévé képernyőjéről. Ugye, eleve kevesebb embert lehet nevezni a kísérleti szabály miatt, úgyhogy egész komoly energiákat igényelt a fiúktól, hogy az utolsó negyedben megfelelően oldják meg a feladataikat.

Persze most sem voltam maradéktalanul elégedett, voltak dolgok, amiket lehetett volna jobban csinálni, de mégis azt mondom, hogy a jó védekezésnek, az összeszedettségnek köszönhetően kézben tartottuk a meccset, végig tudtuk órizni a két-három gólos előnyünket.

- Most mi következik?

- Most még a szerb-japán meccs előtt vagyunk és csodák ritkán történnek, úgy gondolom, a szerb válogatott lesz az ellenfelünk. Nagyon összeszedett csapat és sokat játszottak már együtt - még akkor is elmondható ez, ha az A és a B válogatottjuk keveréke van itt. Játszik náluk három olimpiai bajnok, a két Rasovics testvér, akik azért már ott vannak az A csapatban, Vico is kint volt már az Eb-n. Tulajdonképpen az a csapat egészült ki Mandiccsal, amely tavaly az Universiaden szerepelt.

Láttuk a tegnapi, horvátok elleni meccsükön, hogy jól játszanak, nagyon profik. Felkészülünk belőlük, menézzük, s mire jutunk ellenük, fontos mérce lesz ez számunkra. Nem fogjuk könnyen adni a bőrünket, szeretnénk továbbvinni ezt a jó szériát, amiben vagyunk, azt a harcosságot, ami ma is jellemezte a csapatot.

- Köszönöm szépen!


KARDOS GERGELY a vlv-nek:

- Nagyon örülünk, most nagyon jó a csapat hangulata! Megküzdöttünk a négy közé kerülésért rendesen. Abszolút összeszedett játékkal kezdtük a meccset és ez volt a jellemző majdnem végig, az egész méérkőzésen. A harmadik negyed derekán talán volt egy pici megtorpanás, de aztán szerencsére ugyanúgy mentünk tovább, a jó játékot meg tudtuk tartani négy negyeden keresztül. Tényleg jól játszottunk, örülök, le a kalappal a csapat előtt!

Holnap valószínűleg a szerbekkel játszunk, most egy kis pihi jön, utána készülünk.

- Neked adott valami külön élményt a mai meccs?

- Igen, mert ilyen jellegű válogatott tétmeccsen még nem védtem. A Világliga több csoportmeccsén szerephez jutottam, de négybe kerülésért védeni még nem volt alkalmam, úgyhogy ez nekem külön örömöt jelentett.

- Jól is ment neked!

- Szerencsére. Jól védekeztünk!


KOVÁCS GERGŐ a vlv-nek:

- Én is meglepődtem kicsit, egyértelmű volt, hogy a csapat nagyon "rákoncentrált" a meccsre. Jól kezdtünk, ahogy az elmúlt mérkőzéseken is - pontosan az ellentéte történik annak, mint az Európa-bajnokságon. Nagyon jól kezdünk, már az elején megszerezzük az előnyt és azt próbáljuk "végigvinni". Ehhez kell azért rutin is, hogy a játékot az egész meccsen kontrollálva tudjuk tartani az előnyünket. Ma is volt egy rövid periódus, amikor - ha nem is mondom, hogy kiengedtünk, mert az nem igaz, nem az történt, mint a németek ellen, amikor könnyű gólokat tudtak lőni nekünk. Most megszenvedtek minden egyes gólért, talán ezért is voltunk sokkal nyugodtabbak.

- A támadás ment ma jobban vagy a védekezés, hogy látod?

- Szerintem megfelelő mennyiségű gólt lőttünk, a kapott gólok száma is elfogadható - néhányat még biztosan el lehetett volna kerülni, de ez a nyolc kapott gól valószínűleg a realitásokat tükrözi. Inkább azt mondanám, hogy csapatként jól működött a társaság, nem szedném szét támadásra és védekezésre. 

- Mire számíthatunk a japánok ellen?

- (Hosszú csend) A japánok ellen??

- Hátravan még egy negyeddöntő, amelyen az ellenfelünk kiléte kiderül és az lehet akár a japán is...

- Most már leesett. Hát..., láttam játszani a szerbeket, nagyon nagy meglepetés lenne, ha megvernék őket a japánok. Van akkora rutin és tudás abban a szerb válogatottban, hogy nem fognak úgy botlani, ahogy az amerikaiak tették.

- Akkor te is rájuk számítasz. Mindenki rájuk számít, ez teljesen egyértelmű, én is csak vicceltem. És ellenük mire vihetjük, hogy látod az esélyt?

- Nem igazán tudom felmérni. Azt nagyjából tudom, hogy ők mire képesek, inkább az a kérdés, hogy mi hol tartunk. Mert úgy veszem észre, le is kopogom, hogy ezen a Világkupán folyamatosan fejlődik a játékunk, nem tudom, hogy ez folytatódik-e és ha igen, az mire elég. Mert azért Szerbia más kategória az eddigi ellenfeleinkhez képest.

- Köszönöm szépen és gratulálok még egyszer.


NÉMET TONI a vlv-nek:

- Gratulálok, jó volt nézni és nagyon fontos gólt lőttél! Kérek szépen egy kis értékelést a meccsről és ha lehet, arról is, hogy hogy érzed, neked hogy ment a játék!

- Nagyon örül a csapat, hogy bejutottunk a négy közé, mindent meg is tettünk érte. Nagyon kellett már ez nekünk, úgy érzem, most mindenki boldog - remélem, ezt a boldogságot át tudjuk vinni a holnapi elődöntőre. 

Személy szerint..., nagyon sajnáltam, hogy tegnap kipontozódtam és nem tudtam segíteni a csapat játékát. Sajnos ma is közel jártam hozzá, de szerencsére nem pontozódtam ki és tényleg sikerült gólt is lőni, úgy érzem, átestem a holtponton, remélem, egyre jobban fog menni a játék.

- Gondolom, te is a szerbeket várod ellenfélnek. 

- Ha választanom kellene, a japánokat választanám...

- Ezt megértem, de sajnos nem lehet, ez még nincs benne a szabálymódosítási csomagban, hogy aki előbb jut be az elődöntőbe, az megválaszthatja az ellenfelét... De lehet, hogy egyszer majd ez is eljön. Milyenek a szerbek, mire számíthatunk?

- Szerintem ugyanolyan masszív játékuk van az idősebb játékosok nélkül is, úgyhogy biztos, hogy kemény csata lesz.

- És hogy fog végződni?

- Remélem, a mi győzelmünkkel...

- Ez így nagyon sablonos, de tudsz ezért tenni valamit?

- Mident megteszek érte, hidd el...!

- Elhiszem, de azért ellenőrizni fogom a televízió képernyője előtt... Köszönöm szépen, gratulálok még egyszer!


BÁTORI BENCE a vlv-nek:

- Gratulálok! Ez tök jó volt, és olyan reményt keltő is egyben, ami már egy kis felelősséget is ró rátok...

- Köszönjük szépen. Bennünk is van egy pici boldogság, azért jó dolog világversenyen újra a legjobb négy között lenni. Most látjuk igazán, hogy mennyire erős ez a mezőny, most jött a hír egy perce, hogy az ausztrálok kiverték a horvátokat. 

Visszatérve a meccsre: nagyon örülök, jó volt megélni! Az elején elmentünk, utána az amerikaiak szerintem feljavultak, mi pedig kicsit "leromlottunk", de a végén mindig volt egy-két plusz dolog és nem azt mondom, hogy sima lett, mert nagyon küzdős meccs volt, de nem jöttek fel egy gólra, ami azért nagyon fontos volt.

Ma még ennek örülünk és azt gondolom - bár most még nincs vége a szerb-japán meccsnek -, hogy holnap a szerbekkel fogunk játszani. Nem mi leszünk az esélyesek, de az utóbbi két-három, akár négy meccsből áthozva a jó dolgokat, akár azokra ráerősítve szerintem partiban tudunk lenni. De még egyszer mondom, nem mi leszünk az esélyesek, a felelősség - amit az imént említettél - nem a mi vállunkat nyomja majd.

- Gratulálok még egyszer!


ZALÁNKI GERGŐ a vlv-nek:

- Gratulálok! Ez ma elég simának tűnt.

- Köszönjük. Igen, ezt már többektől hallottam, hogy simának látszott, de nagyon nehéz volt. Harcias amerikai csapattal játszottank, nagyon küzdöttek, mentek. Szerintem az első negyedben nyertük meg, ott szereztünk 5:2-es vezetést. Megint sikerült jól rajtolnunk és ezt utána tartani tudtuk. Kardos Gergő nagyon jól védett és szerintem a védekezés is jól működött. Biztos volt olyan gól, amit elkerülhettünk volna, de azért jól működött. Elöl pedig mindig volt valaki, aki hozzá tudott tenni valamit, úgyhogy jó volt, jól működött minden.

- Azt mondd meg légy szíves: mi lehet az oka, hogy most pontosan fordítottan megy minden, az eleje sikerül nagyon jól, és azzal gyakorlatilag meccseket nyertek, az Eb-n pedig pont ezzel, a kezdéssel volt rendszeresen gond... Mi történt? Minek tulajdonítod ezt a nagy változást?

- Hát, ezt jó lenne tudni... Erről már mi is beszéltünk, hogy "mi van most velünk". Talán még fiatalabb a társaság, az elején jobban bepörgünk, de nem tudom. Ha tudnánk, akkor talán a kettőt valahogy vegyíthetnénk, hogy az elején is jól menjen és a végén is. Annyit tudok, hogy közösen melegítünk be, legalábbis van egy olyan öt-tíz perc, amit közösen csinálunk, utána pedig hagyják Tomiék, hogy mindenki úgy készüljön, ahogy akar, ahogy neki jó. Ez is jól működik és az elején tényleg, valagy akkora tűzzel álltunk hozzá ezekhez a meccsekhez, hogy jól is sikerültek a dolgok. Belőttük a helyzeteinket, az elején még pontosak voltunk, talán ez hiányzott a vége felé, egy kis rutin kell még.

- Mt vársz a szerbek elleni mérkőzéstől?

- Biztos, hogy az is nagyon kemény meccs lesz. Az övék is fiatalokból álló csapat, hasonló fázisban lehetnek, mint mi, abszolút látok rá esélyt, hogy egy meccsen el tudjuk őket verni, ugyanakkor tény, hogy ők nagyon összeszedettek és pontosan játszanak. Nekünk is hasonlóképpen kell, de szerintem, hogyha ilyen tűzzel és lendülettel játszunk és a pontosság is kitart, akkor lesz esélyünk.

- Köszönöm szépen. Gratulálok még egyszer!

- Köszönjük szépen. 


További pénteki eredmények:

Ausztrália-Horvátország 9:8 (1:1, 4:4, 2:2, 2:1)

G.: Kayes 3, L. Edwards 2, Campbell, Hollis, Younger, B. Edwards, ill. Vrlics 3, X. Garcia, L. Fatovics, Loncsar, Setka


Képünkön Elvisz Fatovics, az ausztrálok horvát szövetségi kapitánya, akinek fia, Loren Fatovics az ellenfélnél szerepelt...

Japán-Szerbia 7:12 (3:2, 2:6, 1:3, 1:1)
G.: Okawa 4, Suzuki 2, Adacsi, ill. Mandics 4, Szubotics 3, Lazics 2, Rangyelovics, Sztojanovics, Sz. Rasovics

Németország-Dél-Afrika 24:5 (7:3, 5:1, 7:0, 5:1) - az egyik játékvezető Kun György volt
G.: Jüngling 5, Mateo Csuk, Restovics 4, Reibel 3, Real, Eidner 2-2, Van der Bosch, Strelezkíj, Schulz, M. Stamm, ill. Evezard 2, Rodda, Spencer

A torna szombati programja:

14.00 USA-Japán (az 5-8. helyért)
15.30 Horvátország-Dél-Afrika (az 5-8. helyért)
17.00 Magyarország-Szerbia (elődöntő)
18.30 Ausztrália-Németország (elődöntő)