FACEBOOK

Miért érdemes szerepelni a Bajnokok Ligájában? - nemzetközi körkérdés a klubokhoz

Miért érdemes szerepelni a Bajnokok Ligájában? - nemzetközi körkérdés a klubokhoz
hozzászólás, 2021.03.22.

Öt szerkesztőség összefogása, körkérdés Európa BL-főtáblás csapataihoz a rendezvénysorozat gondjairól, anyagi vonzatairól, a lebonyolítási rendszer esetleges módosításáról. A kezdeményezésben magyar részről a vlv vett részt. 


Öt európai, vízilabdával foglalkozó szerkesztőség (Total Waterpolo, WaterpoloItaly, Vaterpolo Vesti, Dance és VLV) közösen fordult a jelenlegi BL-táblán szereplő klubokhoz, hogy érdeklődjön tapasztalataikról, a klubokat motiváló tényezőkről a legrangosabb nemzetközi klubtornában való részvételük kapcsán. A BL-főtábla valamennyi szereplője ugyanazokat a kérdéseket kapta meg emailben, a kért ötnapos határidőre beérkezett válaszokat most együtt tesszük közzé.

Köszönjük a klubvezetőknek hogy időt szántak a kérdések megválaszolására!


1. Mennyire elégedett a "buborék-rendszer" körülményeivel és arányban állnak-e a szállásfeltételek az Önök által kifizetett összeggel (120 euró/fő/nap)?

 FTC: 
- A budapesti "buborékban" szerepelünk, elégedettek vagyunk a körülményekkel. A rendezés, a szállás, az étkezés kiváló.

Waspo Hannover:
Minden szempontból magas a szint, nincs okunk kritikára. Összességében: ez a szezon olcsóbb számunkra, mint a legutóbbi volt.

Jug Dubrovnik:
Az első ostiai torna körülményei nem voltak kifogástalanok. Ezt szóvá tettük és a második tornát már sokkal jobb feltételek mellett rendezték meg. Mi is hangot adtunk az árak miatti csalódásunknak, mivel kiderült, hogy vannak olcsóbb szállodák is Rómában. Elképzelhető, hogy a "buborék" növeli a rendezési költségeket, de nehéz erről bármit mondani, mert nem rendelkezünk a szükséges információkkal. 

Spandau Berlin:
A koronavírus időszakában minden klubra pénzügyi nyomás nehezedik. Németországban még szerencsétlenebb a helyzet, mert a klubtagjaink nem használhatják a fedett uszodákat. Az elmúlt 12 hónapban 4 ezer tagunk közül 500-at elveszítettünk. Úgy gondolom, fontolóra kell vennünk minden olyan lehetőséget, amelynek segítségével képesek vagyunk csökkenteni a Bajnokok Ligája-részvétel költségeit. A napi 120 euró/fő szállásköltség Ostián nem megfelelő. Elképzelhető, hogy a LEN talál más megoldást, olyan olcsóbb szállodákat, amelyek képesek megfelelni a Covid-protokollnak.

Brescia:
A budapesti tapasztalataink kedvezőek voltak mind a "buborék", mind pedig az odafigyelés szintje szempontjából. Az ár valószínűleg tényleg meghaladja a szokásos utazások tarifáját, de megfelelő, ha figyelembe vesszük az adott időszakban a Covid miatt szükséges intézkedéseket is.

Jadran Herceg Novi:
A csapatunk részt vett mindkét budapesti tornán a szezonban. A rendezést a legmagasabb színvonal jellemezte mind a szállodák, mind a szállodai szolgátatások, a közlekedés és az uszodai tartózkodás szempontjából. Bár az ár magas, a jelenlegi gazdasági környezeteben  a "buborékverseny" megrendezése sokkal bonyolultabb és költségesebb a szervező számára.
A szezon elején, a buborék-szabályok kialakításakor hiányzott az a lehetőség, hogy minden résztvevő jelentkezhessen tornarendezőnek. Talán ez jobb anyagi körülményeket teremtene a résztvevő klubok számára.

Pro Recco:
Az ostiai "buborék" jelenti a legjobb megoldást arra, hogy a tornát be lehessen fejezni a jelenlegi pandémia-körülmények között.


2. Figyelembe véve a LEN által szabott részvételi költségeket és a bevételeket, a verseny minden részvevő számára veszteséges - a helyezéstől függetlenül. Mit gondol, ez rendben van így és mi ösztönzi Önöket a részvételre?

FTC:
A jövedelmezőség évek óta aktuális téma. A klubok a végeredménytől függetlenül sok pénzt költenek el. Másrészt viszont a játékosok számára óriási fejlődési lehetőséget adnak a BL-küzdelmek, mert azokban hasonlóan magas szintű csapatok vesznek részt. Ezen kívül a presztízs is fontos a klub és a sportolók számára. 

Waspo Hannover:
Ezek a szabályok. Az általános feltételek mindenki számára ismertek. A cél: javítani az általános kondíciókat a klubok számára. Ha magasabb szinten akarunk játszani, akkor az csak nemzetközi téren lehetséges. Úgyhogy ez rendben van így.

Jug Dubrovnik:
Számunkra az jelenti a motivációt, hogy ott legyünk az elitben, a legnagyobbak versenysorozatában.

Spandau Berlin:
Igen, ez így rendkívül veszteséges, de támogatnunk kell a LEN-t abban, hogy megtartsa a BL-főtáblát a jól ismert 16 csapatos rendszerben. Ez különösen fontos a mi játékosainknak, ez adja számukra a motivációt, hogy a sportág legmagasabb szintjén szerepelhessenek. Azért is szükségünk van hazai és külföldi meccsekre, hogy ismét népszerűsíthessük a sportágunkat Berlinben és Németországban.

Brescia:
A szereplés a Bajnokok Ligájában - luxus. A hivatalos költségek, az utazás, a szállás csupa olyan teher, amit a kluboknak el kell viselniük. A klubok motivációja az, hogy mindegyikük szeretne Európa elitjében, a legjobb csapatokkal játszani.

Jadran Herceg Novi:
Tény, hogy a BL-szereplés gazdaságossága megkérdőjelezhető, ez a helyzet kedvezőtlen a részvevők számára. A vízilabda sajnos hihetetlenül veszteséges sport és ez sajnos minden versenysorozatra jellemző. A LEN által szervezett európai klubtornáknak nincs alternatívája. Egyszerűen fogalmazva: ha ott akarsz lenni a vízilabda világában, akkor jelen kell lenned ezeken a versenyeken. Ez különösen igaz ránk, akik kis nemzeti bajnokság hátországából jövünk, s így a nagy versenyeken való szereplés a klub, a jtékosok és a válogatott szempontjából is nagy fontosságú. A kérdés, amit napról napra fel kell tennünk magunknak, az az, hogy miként tudnánk csökkenteni a veszteséget és nem az, hogy hogyan tudnánk nyereséget termelni. 

Pro Recco:
A Bajnokok Ligája a vízilabda klubok nagyszabású versenye. Számunkra minden mérkőzés kihívás, lehetőséget ad arra, hogy fejlődjünk, a sportágunk lehetséges legjobbjaival versenyezzünk. Alapvető fontoságú ez a sportolók számára, mert a nemzeti ligák sajnos nincsenek azon a színvonalon, hogy hasonló ösztönző erőt adjanak. A Bajnokok LIgája betölti ezt a rést, olyat kínál, amit a hazai meccseken nem lehet megkapni. Gazdaságilag nyilván veszteségesak a klubok számára, amelyek a LEN-nel együtt nagy erőfeszítéseket tettek az elmúlt években, hogy fejlesszék a BL-t, mint terméket.


3. Az előbbiek kapcsán tudna-e három konkrét változtatást javasolni, aminek eredményeként javulhatnának a részvevő klubok anyagi viszonyai (sportágunk aktuális helyzetének reális keretei között)?

FTC:
A LEN-nek úgy kell megterveznia a BL-versenysorozatot, hogy az jobban eladható legyen, adjon módot több szponzor bevonására. Valószínűleg ez az egyetlen csapatsport, amelyben a klubok fizetnek a tévétársaságoknak a közvetítésért - ennek meg kell változnia. 

Szerintünk jó, hogy egyre több csapat kapcsolódhat be a versenysorozatba, de a torna végső szakaszát is ehhez kellene igazítani, például jó megoldás lehetne elődöntők és final 4 megrendezése a mostani final 8 helyett.

Waspo Hannover:
Átláthatóság, a klubok egységes hangjának érvényesülése a keretrendszer kialakítása során. 

Jug Dubrovnik:
A legfontosabb az lenne, hogy sikerüljön a versenysorozat számára egy általános szponzort találni. A LEN dolgozik ezen, de egyelőre eredmény nélkül. Ha ez sikerülne, néhány kisebb további szponzor bevonásával biztosan javítani lehetne a profitábilitást.

Spandau Berlin:
Európai szintű tévépartnerekre és globális szponzorokra lenne szükség, hogy csökkenteni lehessen a klubok költségeit, megvalósítani a televíziós műsorok gyártását és a közvetítéseket. Talán a nemzeti szövetségek is támogatni tudnák a BL-t és az abban szereplő csapatokat. Ez segítséget jelenthetne az adott ország válogatottjainak fejlődése szempontjából is, hozzájárulhatna a nemzeti csapatban nyújtott teljesítmény javításához.

Brescia:
Az kellene, hogy a csapatok kizárólag az utazás költségeit viseljék. Tehát ne kelljen finanszírozni például a televíziók és a hivatalos személyek költségeit.

Jadran Herceg Novi:
A verseny rendszerének megváltoztatása pénzügyi előnyökkel járna a klubok számára. A BL-főtábla 14 meccsből álló szakasza nagyon hosszú és megterhelő, különösen azon klubok számátra, amelyek előzőleg a selejtezősorozaton vívták ki a részvételi jogot.

Az utolsó szakaszba eljutó 8 klub játszhatna oda-vissza, mert így több hazai mérkőzés lenne, ami vonzhat szponzorokat. A tévéközvetítések megszervezésének feladatait el kellene venni a kluboktól, mert ez számukra szervezési és anyagi terhet jelent. A LEN által küldött hivatalos személyek (bírók, delegátus) napidíjának költségeit a szervezők hitvatalos kiadásai közé kell számítani. 

Pro Recco:
A világjárvány alakulásának függvényében engedélyezni kellene, hogy a klubok a szurkolóikkal együtt élhessék meg a versenysorozat legizgalmasabb szakaszát, ne csak a csoportmérkőzéseket. A final 8 helyett hagyományos, oda-visszavágós negyeddöntőkre, elődöntőkre volna szükség, már csak a szurkolók kiszolgálása miatt is. Ez meghozná a maga gazdasági és marketingeredményeit is. Aztán, ha kialakult a döntő párosítása, azt el lehetne vinni semleges helyre, egy nagy európai városba - ahogyan az a labdarúgó Bajnokok Ligájában is történik.


4. Gondolja, hogy vannak olyan klubok, amelyek képviselői tagadják az itt vázolt problémákat, mert félnek attól, hogy a kritikájuk kihathat csapatuk eredményeségére, illetőleg szankciókhoz vezethet?

FTC:
Nem gondoljuk ezt és nem akarunk mások nevében beszélni.

Waspo Hannover:
Reméljük, ez nincs így...

Jug Dubrovnik:
Nem ismerünk olyan klubot, amely tagadná a tényeket valamiféle megtorlástól tartva. A klubok képviselői egy értekezleten minden szezon előtt nyíltan elmondhatják javaslataikat, észrevételeiket.

Spandau Berlin:
A Spandau régóta a LEN partnre, teljesen természetes, hogy az esetleges változtatásokat baráti légkörben vitatjuk meg. A tisztességes feltételek jelentik a partnerség alapját. 

Jadran Herceg Novi:
Nincs szükség arra, hogy kritizáljunk a versenyek szereplőjeként, mert önként, saját akaratunkból vagyunk részvevők. Javasatokat kell tennünk fejlesztésekre, amelyek révén mindenki jobban jár. Ha részvevője vagy valaminek, jelen esetben egy bajnokságnak, akkor a jó javaslatok az egész konstrukciót segítik, ettől senkinek nem kell félnie. Mindannyiunknak oda kell tennünk magunknak, hogy jobbá tehessük az egészet mindenki (klubok, közönség, LEN) számára.

Mély meggyőződésünk, hogy valakinek a kritikája, javaslata nem válthat ki olyan reakciókat, szankciókat, amelyek befolyásolják a klub eredményességét, ha ilyesmi megtörténne, szolidaritásból mindenkinek el kellene hagynia az adott versenysorozatot.

Pro Recco:
Őszintén szólva nem vagyok képes olvasni a többi elnök gondolataiban...


5. Ha olyan verseny jelenne meg a piacon, amely jobb pénzügyi feltételeket kínálna klubjának - megközelítőleg ugyanolyan minőségben -, készen állna-e arra, hogy elhagyja a LEN Bajnokok Ligáját?

FTC: Felesleges erről beszélni, ez jelenleg nem releváns felvetés.

Waspo Hannover: 
Nem mi alakítjuk a feltételeket, mi szeretnénk a legjobbakkal játszani. A legjobb klubok a Bajnokok Ligájában szerepelnek.

Jug Dubrovnik:
Ahogy már utaltunk rá: nem hagynánk el a legelitebb európai versenyt.

Spandau Berlin:
Úgy gondolom, nincs realitása annak, hogy ezt most megvitassuk. Szeretnék segíteni a LEN-nek, hogy a jelenlegi BL-rendszer vonzóbb legyen a klubok számára és sikeresebben működhssen.

Brescia:
Nem hiszek az alternatív verseny lehetőségében. Az olasz szövetséghez tartozunk, ahogy más klubok a saját országuk szövetségéhez. Ebből a hálózati rendszerből nehéz kilépni.

Jadran Herceg Novi:
Természetes, hogy az európai klubok a LEN által szervezett európai versenysorozaton vesznek részt. Ez a helyzet szinte minden sportágban. Fel kell használni a kontinentális sportszövetség erejét. Úgy gondoljuk, hogy a kluboknak aktívabban kel részt venniük a BL feltételeinek alakításában. Talán a Covid-válság után elérkezik az idő a helyzet javítására. Ha mindannyian maximális erőfeszítéseket teszünk és mégsem sikerül változást elérni, akkor kellene alternatíván gondolkodni.

Pro Recco:
Konkrét tényekről érdemes beszélni, nem fantáziadús hipotézisekről.


6. A final 8 rendezője 200 ezer eurót fizet regisztrációs díjként a LEN-nek. 

- Mit kap pontosan a szervező klub ezen összegért?


- Megközelítőleg mennyi a szervezés költsége és mit tartalmaz?

- A hazai játékon kivül mi ad motivciót a torna megrendezéséhez?

(Ez utóbbi kérdéseket csak azok kapták meg, akik F8-rendezést vállaltak.)

FTC:
Ezt a LEN-től kell megkérdezni, a Ferencváros még nem volt rendező.

Waspo Hannover:
Ezek nehéz kérdések. Számunkra a Final8 750 000 és 1 millió euró közötti öszegbe kerül és ebben minden benne van. Szponzor híján a 200 ezer eurós regisztrációs díj manapság túl magas.

Mivel a LEN szponzorációs bevétele a vízilabda területén nem kellően átlátható, nehéz lesz házigazdákat taláni a jövőben. Másrészt a struktúrák olyanok, hogy a klubok nem tudnak egyedül cselekedni. Abban a pillanatban, amikor integrálódnak a szövetségi rendszerbe, a sorrend: LEN - nemzeti szövetség - végül pedig a klubok.

Jug Dubrovnik:
Mi legutóbb 2006-ban voltunk házigazdák, azóta nem tárgyaltunk a rendezésről, így nem tudok válaszolni a kérdésre.

Brescia:
A nyolcas döntő megrendezése nagyon költséges a rendező klub számára. Nem tudjuk, mi készteti a klubokat arra, hogy rendezzenek ilyen tornát, mert a költségek fedezetét nagyon nehéz előteremteni - amennyiben azokat nem biztosítja a helyi önkormányzat vagy a kormány. 

Pro Recco:
A LEN és a szervező klub közötti megállapodásokat szerződés tartalmazza, amely bizalmas jellegű. Mint korábban jeleztük, a Final 8 megrendezlése egyetlen klub számára szinte megoldhatatlan feladatot, logisztikai, szervezési, gazdasági erőfeszítéseket jelent. Otthon játszani - ez megadja a hazai pálya alőnyét, de minket a korábbi rendezéseknél nem ez motivált, hanem az, hogy a sportágat népszerűsítsük a fiatalok körében. Ez azonban megoldható lenne F8 helyett negyeddöntőkkel, elődöntőkkel, döntőkkel - oda-visszavágós rendszerben.




Total Waterpolo

Dance.hr


Waterpoloitaly

Vaterpolovesti