FACEBOOK

Itt a 2021-es Universiade-keret!

Itt a 2021-es Universiade-keret!
hozzászólás, 2021.02.10.

Idén nyáron Kínában lesz a nyári Universiade, amelynek vízilabda-tornáján hagyományosan fontos, tekintélyes részvevő a magyar férfi válogatott. A szövetségi kapitány, Horváth János kihirdette keretét, s a társaság jövő hétfőn megkezdi a felkészülést. vlv-interjú:


Az Universiade-keret:

Bányai Márk (Szolnok), Dévai Kristóf (OSC) - kapusok,
Ágh György (BVSC), Csacsovszky Erik (OSC), Dala Döme (OSC), Ekler Bendegúz (Honvéd), Kiss Bálint (Honvéd), Magyar Márton (Miskolc), Pellei Frank (Szentes), Schmölcz Norman (Szolnok), Simon Henrik (Vasas), Sugár Péter (BVSC), Szatmári Kristóf (Vasas), Teleki András (Szolnok), Vadovics Viktor (Vasas) - mezőnyjátékosok.


HORVÁTH JÁNOS szövetségi kapitány a vlv-nek:

- Február 15-től 19-éig edzőtáborozunk Szegeden, ezzel kezdődik meg a felkészülés a kínai Csengduban megrendezendő nyári Universiadéra (augusztus 18-29. - a szerk.). Reményeim szerint megtartják ezt a világversenyt és el fogunk tudni utazni. A legutóbbi Universiadén szerepelt magyar csapatból többen kiöregedtek (a Nápolyban bronzérmet szerzett játékosok közül Csacsovszky Erik, Pellei Frank és Szatmári Kristóf tagja most is a keretnek - a szerk.), ami érthető, hiszen a felső korhatár itt 25 év.

Ez most az első keret, bekerülni is lehet még, meg persze, kikerülni is. Hozzáteszem: a korábbi Universiadék előtti időszakokhoz hasonlóan számítani fogok néhány olyan játékosra is, akik a felnőtt válogatott bő keretének tagjai és a felkészülési időszakban Märcz Tamás kezei alatt dolgoznak, Egyébként ahogy a legutóbbi, Nápolyi Universiade előtt, most is szoros kapcsolatban leszünk a felnőtt válogatottal, Tamással folyamatosan egyeztetek majd az edzésmunkáról (még a keret összetételéről is), annak érdekében, hogy a felkészülés során hasonló legyen a szakmai munka, az alkalmazott taktikai megoldások révén is legyen egyfajta átmenet a két gárda között.

- Legutóbb bronzéremmel tértetek vissza, azt megelőzően kétszer is sikerült megnyerni a tornát. Van e most "hivatalos elvárás"?

- Deklaráltan egyelőre nincs, de ahogy mindig, nemzeti vízilabdacsapat esetében: a négy közé kerülés a minimum. Ami az én elvárásomat illeti, csak annyit mondhatok, hogy mindig, minden csapatommal a győzelemért utaztam egy-egy torna helyszínére.

- A most ismertetett nevek láttán mire gondoljon az olvasó, te szakvezetőként milyennek értékeled a kezdéskor meglévő "emberanyagot"?

- Úgy gondolom, hogy ez egy erős keret. Több olyan játékos van benne, akik topklubban szerepelnek és már bizonyítottak. Mindenkivel dolgoztam együtt utánpótlás-válogatottaknál, hárman Nápolyban is ott voltak, de esélyt latolgatni nem lehet, hiszen fogalmunk sincs a leendő ellenfelek erejéről. Azt lehet előre látni, mert így szokott lenni olimpiai évben, hogy azok az országok, amelyek nem jutnak ki az olimpiai tornára, a teljes felnőtt csapatukkal vesznek részt az Universiadén - természetesen a 25 éves korhatár figyelembe vételével. Vagyis a sportágunkban második vonalban szereplők e szinthez mérten várhatóan erős csapattal képviseltetik majd magukat. Természetesen nem foglalkozom a leendő ellenfelekkel, sokkal inkább magunkkal - szeretnénk jól felkészülni a tornára.

- Mi lesz a felkészülés menete?

- Ez mindig nehéz, hiszen természetesen eleve csak akkor tudunk közös foglalkozást tartani, amikor nincsenek bajnoki mérkőzések. Ez azt is jelenti, hogy az Universiade-válogatott a felnőtt válogatott "mezsgyéjén halad", fizikailag és szakmai téren is, ahogyan azt már korábban is jeleztem.

- Köszönöm a tájékoztatást, jó felkészülést kívánok!


A legutóbbi, nápolyi Universiadén aranyérmes női csapatunk összetételéről, irányítóiról egyelőre nincsenek információk, amint megtudjuk a tényeket, tájékoztatjuk olvasóinkat.


UNIVERSIADE-TÖRTÉNELEM

Férfi csapatunk összetétele, eredményei legutóbbi hat Universiadén:

2019, Nápoly, bronzérem


Kardos Gergely, Szakonyi Dániel - kapusok,
Bencz Rolf, Burián Gergely, Csacsovszky Erik, Fejős Róbert, Gyárfás Tamás, Pellei Frank, Sánta Dániel, Sélley-Rauscher Domonkos, Szatmári Kristóf, Várnai Kristóf, Zerinváry Lóránd - mezőnyjátékosok.
Szövetségi kapitány: Horváth János

2017, Tajpej, 5. hely

Kardos Gergely, Lévai Márton (kapusok)
Angyal Dániel, Bundschuh Erik, Gyárfás Tamás, Illés Sándor, Jansik Szilárd, Kovács Gergő, Kovács Péter, Német Toni, Lőrincz Bálint, Pohl Zoltán és Sedlmayer Tamás -mezőnyjátékosok.
Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

2015, Kvangdzsu: aranyérem

Barabás Botond, Bisztritsányi Dávid - kapusok,
Bátori Bence, Chilkó Márton, Halek Márton, Illés Sándor, Jansik Szilárd, Kovács Gábor, Lőrincz Bálint, Sántavy Máté, Sedlmayer Tamás, Szentesi Ádám, Zalánki Gergő - mezőnyjátékosok.
Szövetségi kapitány: Vincze Balázs

2013, Kazany: aranyérem

Barabás Botond, Bisztritsányi Dávid - kapusok,
Chilkó Márton,  Erdélyi Balázs, Halek Márton, Juhász Zsolt, Korényi Balázs, Kovács Gábor, Mezei Tamás, Somogyi Balázs, Szécsi Dávid, Szentesi Ádám, Tóth Márton - mezőnyjátékosok.
Szövetségi kapitány: Vincze Balázs

2011, Shenzen, 9. hely

Baksa László, Lévai Márton - kapusok,
Angyal Dániel,  Bátori Bence, Bundschuh Erik, Fülöp Bence, Keresztes István,Korényi Balázs, Kovács Péter,Jansik Dávid, Szentesi Ádám, Török Béla, Vámos Márton - mezőnyjátékosok.
Szövetségi kapitány: Székely Bulcsú

2009, Belgrád: 5. hely

Bistritsányi Dávid, Gárdonyi András - kapusok,
Bundschuh Erik, Decker Ádám, Hangody György, Hangody László, Hegedüs Gábor, Kállay Márk, Kovács Gábor, Létay Krisztián, Pásztor Mátyás, Süveges Máté, Tóth Márton - mezőnyjátékosok.
Szövetségi kapitány: Ambrus Tamás és Cseh Sándor