FACEBOOK

Keretek a válogatott decemberi összetartására - Märcz Tamás a vlv-nek

Keretek a válogatott decemberi összetartására - Märcz Tamás a vlv-nek
hozzászólás, 2020.12.07.

Märcz Tamás szövetségi kapitány hétfőn nyilvánosságra hozta azok névsorát, akik részt vehetnek a magyar válogatott december 17-21-i összetartásán. Újoncok is lesznek, s a bő keret tagjai együtt készülnek majd a junior válogatottba behívottakkal. Részletek:


A magyar válogatott decemberi összetartására meghívottak:

December 17-18.:


Bisztritsányi Dávid (UVSE), Lévai Márton (OSC), Nagy Viktor (Szolnok) - kapusok,
Angyal Dániel (Szolnok), Baksa Benedek (Eger), Bátori Bence (Vasas), Burián Gergely (OSC), Erdélyi Balázs (OSC), Gyárfás Tamás (BVSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Kovács Gergő (Szolnok), Manhercz Krisztán (OSC), Nagy Ádám (Szolnok), Pásztor Mátyás (BVSC), Sánta Dániel (Szeged), Várnai Kristóf (OSC) - mezőnyjátékosok.

December 19-21.:

Kardos Gergely (Doua, francia), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) - kapusok,
Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Vasas), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (Szolnok), Manhercz Krisztán (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Vámos Márton (FTC) - mezőnyjátékosok.

Extra meghívottak:

Konarik Ákos (Szolnok), Vigvári Vendel (FTC)


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Mielőtt a részletek iránt érdeklődnék, a névsort olvasva feltűnik két játékos hiánya. Mi a helyzet Varga Dénessel és Zalánki Gergővel?

- Mindkettőjükkel beszéltem és a "főnökükkel", Madaras Norberttel, az FTC szakosztályelnökével is, A két játékos egyre jobb fizikai állapotban van, de most nyílik lehetőség arra, hogy súlyos sérülésükből felépülve folytassák azt a rehabilitációs munkát, amire szükségük van. Reményeim szerint januárban vagy februárban már számolni tudok velük is, az, hogy most nincsenek éppen ezt a célt szolgálja, meg persze azt is, hogy a Ferencvárosban is helyt tudjanak állni. 

- Hogyan kell értelmezni a két külön névsort?

- A munkánk kezdetének napján a Ferencváros még az utolsó mérkőzését játssza a BL-főtábla budapesti tornáján, ráadásul egymásután három komoly tétmeccsük lesz a Fradi válogatottjainak, akik ezért még pihenőt is kapnak tőlem a torna másnapjára. 

Ezért az összetartás első két napját kicsit arra is felhasználom, hogy valamennyire nyissak a kereten, vannak olyan meghívottak, akik még soha nem vettek részt válogatott-edzésen - Baksa Benedek és Sánta Dániel -, de Burián Gergő is csak egy olyan alkalommal volt velünk, amikor nagyon bő keret dolgozott, szinte B-válogatott. Ez most más lesz az ő számára is.

A többiek vagy már stabil kerettagok voltak korábban is vagy többször megívást kaptak, sőt, világeseményen - a tavaly nyári belgrádi Világliga-szuperdöntőn - is részt vettek. 

Lévai Mártonról pedig annyit, hogy korábban nálam is volt kerettag, s most újra behívót kapott, láthatóan első számú kapusként is jól teljesít az OSC-ben. 

A második csoporthoz tartozó Kardos Gergő a francia bajnokságban való "elfoglaltsága" miatt 20-án érkezik meg.

- Milyen program vár a fiúkra?

- Az első négy nap során lesznek közös edzéseink a juniorválogatottal is, ez gyakorlásokat és edzőmérkőzéseket is takar, a programot közösen szerveztük meg Cseh Sándorral, a juniorokért felelős szakmai vezetővel. A legidősebb játékosok a junioroknál 2001-es születésűek és a keret jó néhány tagja OB1-ben játszik, azt gondolom, ők már erősen közelítenek a felnőttválogatott szinthez, ezért jó alkalom lesz ez nekem arra, hogy edzőmérkőzésen nézhessem meg őket, mire képesek a felnőtt válogatottal szemben.

- Mit jelent az "extra meghívottak" státusz?

- Két olyan fiú tartozik ebbe a kategóriába, akiket nemcsak a junior válogatottban szeretnék majd látni, hanem a felnőttek között is, ezért ők itt is és ott is szerepelnek majd.

- Hol lesznek az edzések?

- A Komjádi uszodában és már most jelzem, hogy a sajtó számára biztosítani fogunk lehetőséget, hogy korlátozott körülmények között, megfelelő egészségügyi feltételeknek eleget téve a helyszínről tudósíthassanak. Erről később adunk majd részletes tájékoztatást.

- Mire készültök, hogy kell látni ezt az összetartást a hosszabb távú elképzelések tükrében?

- Az első komolyabb eseményünk a Világliga-sorozat 4-5-6. fordulója, amit tornarendszerben, egy helyszínen rendeznek meg január 8-9-10-én. Ugyanakkor valóban egy olyan, hosszabb felkészülés első állomásáról van szó, aminek a vége a tokiói olimpia. 

A vírushelyzet miatt az elmúlt időszakban a válogatott programját többször is el kellett halasztani, most van itt a lehetőség, hogy edzeni tudjunk. Kell persze a pihenő is, nagy volt a megterhelés a játékosok számára, ezért január 3-án folytatjuk majd a munkát. Hogy milyen létszámban, az majd később dől el, de az biztos, hogy akkor már a mostaninál jóval kevesebben leszünk. A felkészülés a Világligára folytatódik majd, s arra a tornára 15 játékost tudunk nevezni, így a januári négy-öt napos összetartásra 18-20-nál több játékost nem hívok meg.

- A Világliga utáni tervek körvonalazódtak már? Szó volt egy amerikai meghívásról...

- Az amerikai válogatott arra kényszerült, hogy lemondja a korábbi meghívást, így egész biztos, hogy nem utazunk februárban az USA-ba. A B-tervet vettük elő: februárban két héten keresztül együtt leszünk, s ennek az időszaknak az első felében magunk között gyakorolunk, illetőleg a junior válogatottal is tervezünk közös edzéseket, a második héten pedig a szerbekkel fogunk együtt készülni. Elképzelhető, hogy hivatalos mérkőzést is játszunk velük, várhatóan a szegedi új uszoda megnyitásának alkalmából.

- Köszönöm a tájékoztatást!


A junior válogatott meghívottainak névsora:

Gyapjas Brendon (FTC), Korom Dániel (Vasas), Prágay Botond (UVSE), Szalai Márk (KSI) - kapusok

Aranyi Máté (UVSE), Batizi Benedek (BVSC), Bozó Péter (Szentes), Bóbis Botond (Vasas), Gábor Ĺőrinc (KSI), Kevi Bendegúz (Honvéd), Konarik Ákos (Szolnok), Kókai Szilárd (Pécs), Mészáros Mátyás (BVSC), Molnár Erik (UVSE), Nyíri Balázs (FTC), Pető Attila (KSI), Sólyom Levente (Pécs), Szabó Bence (FTC), Szeghalmi Zsombor (Szolnok), Szieben András (UVSE), Sziládi Kristóf (OSC), Vigvári Vendel (FTC), Vigvári Vince (UVSE), Vismeg Zsombor (Miskolc) - mezőnyjátékosok.


BAKSA BENEDEK (Eger) a vlv-nek:

- Nagyon örültem amikor az edzőm, Petrovai Marci annyit mondott nekem, hogy elkérték tőle a telefonszámomat és Märcz Tamás  keresni fog. Ez még aznap meg is történt és akkor tudatosult bennem igazán, hogy miről is van szó. Pluszmotivációt érzek most és azt, hogy egy újabb fokozatot értem el.

Hogy mi a terv, azt most még elég nehéz megfogalmaznom, elsősorban szeretném megélni azt a pillanatot, ami majd eljön egy hét múlva, amiért eddig edzettem és küzdöttem. És persze bizonyítani, hogy van helyem ott. Ehhez pedig az kell, hogy folytassam mindazt, amit eddig klubszinten nyújtottam.

És ezúton is köszönetet mondok a nevelőegyesületemnek, az UVSE-nek és jelenlegi klubomnak, az Egernek.

SÁNTA DÁNIEL (Szeged) a vlv-nek:

- Nagyon örülök, hogy sikerült felkeltenem a kapitány figyelmét, sok munka van benne, de remélem, hogy a java még csak most jön. Minden erőmmel azon leszek, hogy élni tudjak az adódó lehetőséggel.

Felemelő érzés lesz az Universiade után ismét válogatottnadrágot felvenni! Természetesen a célom az, hogy ezeken a napokon, illetve a bajnokság további folytatásában is olyan formát mutassak, ami lehetővé teszi, hogy Märcz Tamás további bizalmat szavazzon nekem.