FACEBOOK

,,Ilyen nincs és mégis van '2020!,, - Egy különleges gól története

,,Ilyen nincs és mégis van '2020!,, - Egy különleges gól története
hozzászólás, 2020.07.29.

Nehéz elképzelni, hogy volt ennél különlegesebb jelenet a Magyar Kupa elmúlt hétvégi 24 mérkőzésének bármelyikén. Egy 18 éves srác félpályán túlról dobott gólt a világ egyik legjobb kapusának. Természetesen megmutatjuk a gólt, sőt, megnéztük kicsit alaposabban, hogy mi is történt a BVSC-Szolnok meccs harmadik negyedében. Megszólaltatjuk, a "szenvedő felet", Nagy Viktort, valamint a BVSC vezetőedzőjét, Szűcs Leventét és persze a főhőst, a 18 éves Batizi Benedeket.


A BVSC fiatal védője, Batizi Benedek három OB1-es meccset játszott eddig, egyszer gólt is sikerült lőnie, az OSC ellen (a gól megtekinthető a vlv-n).

A szombati BVSC-Szolnok Magyar Kupa-meccsen, a harmadik negyedben, 4:4-es állásnál(!) lefordult a vasút. A labda a jobb oldalon, Batizi Benedeknél volt, edzője üvöltve kérte, hogy hosszú passzal szöktesse az elöl, szabadon úszó játékost. Batizi várta a megfelelő tempót és közben észrevette, hogy az ellenfél kapusa, Nagy Viktor kihúzódik, hogy a várható indítás után megszerezze a labdát. Így - jóval a félpályán túlról - magas ívben lőtt és a labda szépen be is esett a kapufa alá.

A történet meseszerű (és így elmondva mennyire egyszerű...), kíváncsiak voltunk az érintettek véleményére és a gól esetleges utóéletére. (A meccset egyébként a Szolnok végül 9:7-re megnyerte, az összes gól megtekinthető tudósításunkban.)

​Batizi gólja:


NAGY VIKTOR (Szolnoki Dózsa) a vlv-nek:

- Biztos ismered azt az újságíró-iskolai alaptételt, hogy nem az a hír, ha a kutya megharapja a postást, hanem az, ha a postás harapja meg a kutyát. Ezt nyilván kicsit mentegetőzésként mondom, hiszen újságírónak sem kényelmes ilyen helyzetben kérdést feltenni. De hát..., itt volt ez a gól..., hogy történt...?

- Tényleg le a kalappal az ellenfelem előtt, mert nem egyszerű így végrehajtani egy ilyen lövést. Tökös srác, hogy így megkockáztatta, tapasztaltabb játékosok ritkán próbálkoznak ilyesmivel, mert túl nagy a kockázat, százból, ha egyszer sikerül egy ilyen megoldás. Én éppen ezért tudatosan húzódom ki ilyenkor, "ijesztek" kicsit, igyekszem elbizonytalanítani a támadó játékost, esetleg megszerezni a nem teljesen pontos passzt, mindenesetre abban a tudatban, hogy a kapura lövéssel ilyenkor nem nagyon próbálkoznak.

Hozzátartozik a történethez, hogy hosszú idő után először játszottunk szabadtéren, és ez egészen más, mint a fedettben, az ember kicsit elveszíti a térérzékét. Ez történt most is, elmértem a távolságomat a kaputól, így a saját csapdámba estem bele... Biztos voltam abban, hogy ha távoli lövést kapok, az vagy fölé megy, vagy a kezembe fog hullani a labda, de nem így történt. Mindennek együtt volt tulajdonítható, ami történt, a fiatal ellenfelem számára "a csillagok összeálltak".

- Ilyenkor egy világbajnok kapus megússza a társak zrikáját vagy "nincs kegyelem"...?

- A tegnapi edzésen - Angyal Danival az élen - vicceskedtek egy kicsit, hogy nem tudnak két-három-négy méterről gólt lőni, úgyhogy elmennek félpályán túlra...

- Üzensz-e valamit Batizi Benedeknek?

- Gratulálok neki, de azt tanácsolom, hogy nagyon sokszor ne próbálja ezt meg, mert gyanítom, hogy ritkán fog így sikerülni.

A történethez még annyit fűznék hozzá: hál' istennek, nyertünk, s ha te egy újságíróiskolai példával kezdted a beszélgetést, akkor én egy sportból származó mondást idéznék: "A győztes meccset nem kell megmagyarázni!". Én benéztem, neki szerencséje volt, ezért jöhetett így össze ez a gól. Mindenesetre, mondom, tökös gyerek volt, hogy ezt így elvállalta, sok sikert neki a továbbiakban!


SZŰCS LEVENTE (BVSC-Zugló) vezetőedző a vlv-nek:

- Kérlek, pár mondattal mutasd be Batizi Benedeket!

- Nagyon jó kis játékos, két méter három centi magas, csupa izom, dinamikus, mi csak Gyilkosnak hívjuk, mert ha valakire rámegy, ott a sérülésveszély is szóba jöhet. :-) A mozgásán még csiszolni kell, de jó kis játékos lesz.

- Te hogy élted meg ezt a bizonyos jelentet ott a kispadon?

- Üvöltöttem neki, hogy passzoljon, mert egy testhossznyi előnnyel mentünk. Ő meg inkább rálőtte, mert látta, hogy Viktor kihúzódik. Ebből látszik, hogy milyen vagány gyerek, az edzője üvölt, hogy passzoljon, ő meg rádobja...

- Most akkor te ilyenkor elégedett vagy vagy inkább dühös? :-)

- Természetesen örülök. Eszébe jut és megcsinálja, én szeretem az ilyen vagány gyerekeket. 


BATIZI BENEDEK (BSVC-Zugló) a vlv-nek:

- Az utánpótlásból érkeztem, OB1-es tapasztalataim nem nagyon vannak. Volt egy edzőm, Csombor Zoltán, aki sokszor felhívta a figyelmünket arra, hogy amikor megúszás van és passzolásra készülünk, akkor figyeljünk a kapus helyezkedésére. Érdekes, hogy eddig ennek csak az elméletével voltam tisztában, a játék hevében sosem sikerült még azt megoldani, hogy mindkét dologra figyeljek. Igazából most sem tudom, hogy hogyan, de észrevettem, hogy Nagy Viktor kijjebb csúszott, gondoltam, szerencsét próbálok. Nem volt nagy veszíteni valóm, ellőttem. 

- Pedig az edződ kiabált, hogy passzolj már..., te ezt hallottad?

- Eljutott hozzám a hangja, mérlegeltem is, de elég gyorsan kellett dönteni, bátor döntést hoztam, szerencsére sikerült.

- Mi van, ha nem megy be?

- Hát, akkor biztos, hogy leszidnak. Nem valószínű egyébként, hogy még egyszer meg merném próbálni, de nagyon örülök, hogy most megtettem.

- Milyen visszhangja volt utána a gólnak? Az egész meccsen jól helytálltatok, szerintem elégedetten szállhattatok ki a vízből, nem úgy, hogy agyonvert titeket a Szolnok.

- Pontosan. Nagyon jó szájízzel jöttünk ki a medencéből, tök jó hangulat volt az öltözőben is, este is. Ami a gólt illeti, azóta is hallom a csapattársaimtól: még mindig nem hiszik el, hogy ezt meg mertem csinálni. Pozitív nagyon a visszhang, a továbbiakban sokat fogok tudni töltekezni ebből a sikeres akcióból.

- Mik a terveid a továbbiakra? És most nem erre a hétre gondolok, hanem úgy a következő 10-15 évre...

- Mint minden vízilabdásnak, nekem is a felnőtt válogatott a cél, ez lebeg a szemem előtt. Mivel most lettem a BVSC felnőtt keretének tagja, természetesen reális célt kell magam elé kitűznöm, ez pedig az, hogy stabil OB1-es játékos legyek amellett, hogy közben az egyetemet is megkezdem.

- Mit tanulsz?

- A BME vegyészmérnöki karán kezdek ősszel.

- Sok sikert ehhez és a vízilabda-pályafutásodhoz is!