FACEBOOK

Debrecen: a cél a bennmaradás

Debrecen: a cél a bennmaradás
hozzászólás, 2020.07.24.

Új csapattal vág neki a szezonnak a Debrecen, amely egyre inkább saját utánpótlására épít és jó vízilabdázókat szeretne kinevelni a sportág, a válogatott számára. Az idénynyitó sajtótájékoztatón ismertették e keretet. Részletek:


A sajtótájékoztatón Barcsa Lajos alpolgármester elmondta, hogy a város költségvetése 40 millió forintos támogatást tartalmazott, ebből 20 milliót már megkapott a klub, a többi ügyében "dolgoznak", hogy az is a vízilabdacsapaté lehessen.

Eredetileg 1,1 milliárd forintot szánt a városi önkormányzat sportcélokra és ebben minden benne van, a sportlétesítmények üzemeltetése is.  890 millió forint le van kötve szerződésekkel, 416 millió forintot már ki is utalt az önkormányzat 60 millió forintot a pandémia miatt elvontak.

Becsky István, a DVSE elnöke elárulta, hogy a koronavírusjárvány kitörésekor kétségbeestek, nem tudták, milyen anyagi források lesznek az utánpótlás és a felnőtt csapat számára. Az elmúlt hónapokban újragondolták a DVSE helyzetét mind a magyar vízilabda, mind pedig a város térképén. A céljuk ebben az évben az, hogy megmaradjon a "DVSE-feeling". Nem a Fradival és a Szolnokkal fognak versenyezni, nem a dobogó valamelyik fokát célozzák meg, hanem azt, hogy utánpótláskorú vízilabdázókból első osztályú, majd később válogatott játékosokat neveljenek. "Ebben támogat minket az önkormányzat, ebben támogat minket a vízilabda-szövetség" - mondta az elnök, hozzátéve, hogy Fekete Gergő példája lebeg a szemük előtt, akit a Ferencváros, a világ egyik legjobb klubja szerződtetett.

A szakmai munka feltételei adottak, igyekeznek - akár az eredményesség rovására is - jó játékosokat nevelni. A debreceni vízilabda működése gazdasági oldalról biztosított, ha kicsit szerényebb keretek között is, mint eddig. Azért dolgoznak, hogy jövőre is az első osztályban szerepelhessenek, de ennél is fontosabb cél, hogy minél több debreceni játékost tudjanak beépíteni a csapatba. Ebben élvezik a megkérdőjelezhetetlen vonzerejű debreceni egyetem támogatását is. Már most is vannak olyan játékosok, akik a tanulmányok miatt választották a DVSE-t. 

"Biztosak vagyunk abban, hogy jönnek majd az új Fekete Gergők is!" - mondta végül Becsky István.

Miroszlav Bajin vezetőedző harmadik éve irányítja a Debrecen csapatát. Mint mondta, edzésről edzésre próbálnak fejlődni. Nagy kihívás lesz bennmaradni az OB1-ben, egyértelműen ez a cél - fogalmazott.

Ami a keretet illeti, hat meghatározó játékos távozott, helyükre fiatalok kerülnek.

Süveges Máté lesz a csapatkapitány, aki két év után tért vissza játékosként. Ő is azt mondta a sajtótájékoztatón: nem lehet más célja a DVSE-nek, mint a bennmaradás. Nagyon fiatal lett a gárda, s ő megpróbálja a rutinjával összefogni a csapatot. Két éve hagyta abba az aktív játékot, de az edzésekkel nem állt le, így nem tart a visszatéréstől.


Érkezők: Süveges Máté, Rózsa Bence (DVSE Ob1/B), Pethe István (Szolnoki Dózsa), Bodoróczki Tamás (Szolnoki Dózsa), Takács Kristóf (Tatabánya).

Távozók: Fekete Gergő, Horváth Ákos, Kovács Gábor, Rádli Rajmund, Telegdy András, Vancsik Levente.

A DVSE 2020-2021-es kerete:

Bodoróczki Tamás, Kardos Márton, Kállay Kristóf,  Kósik Soma, Krasznai Bendegúz Róbert, Macsi Martin, Macsi Patrik, Nagy Norbert, Oltean Sebastian Stefan, Pethe István, Rózsa Bence, Smitula Gergő, Somorjai Péter, Stefanidesz Levente, Süveges Máté, Takács Kristóf, Tőzsér Dávid, Zsilák László.


A klub a sajtótájékoztatót megelőzően nyilvánosságra hozta Fekete Gergőnek a DVSE-hez írt levelét: