FACEBOOK

Koronavírus - Mit csinálnak az edzők járvány idején?

Koronavírus - Mit csinálnak az edzők járvány idején?
hozzászólás, 2020.04.05.

Az Eurosport internetes oldala is folyamatosan nyomon követi a vízilabdázók aktuális állapotát ebben a különleges helyzetben, amit a koronavírus terjedése okoz. Takács Márton ezúttal Dabrowski Norbertet, Petrovics Mátyást és Szabó Zoltánt szólaltatta meg.


DABROWSKI NORBERT (ZF-Eger) vezetőedző:

"Ezzel az önkénteskedéssel volt egy hátsó szándékom, miközben a csapatból minden résztvevő tényleg önként vállalta a dolgot. (Az egri csapat játékosai és stábtagjai a város tájékoztató és fertőtlenítő pontjain tevékenykednek folyamatosan ezekben a napokban - a szerk.) Ebben a helyzetben kénytelenek egymással többet kommunikálni és esetleg találkozni is. A legnagyobb hozadéka az ennek a helyzetnek, hogy az uszodán kívül is csapatként funkcionálnak. Az Eger erőnléti edzője, Major Ati megoldja az edzések szárazföldi részét a srácokkal, ahogy azt már több játékosom is nyilatkozta, ezen kívül ezzel is le tudjuk foglalni magunkat.

Bevallom őszintén, vízilabdával nem annyira foglalkozom ezekben a napokban. A szakdolgozatom miatt igen, ami már a jövőbeli munkám felé visz, az ezzel való foglalatosság frissen és éberen tartja az elmémet. Én pedig a körülményekhez képest próbálom élvezni az elmaradt edzésekkel, mérkőzésekkel kiesett időt. Hét éve vagyok vezetőedző Egerben, ez a mostani időszak picit olyan, mintha szabadságon lennék. A családom, a lányaim Ostoroson vannak, én Egerben töltök sok időt. Írom a szakdolgozatomat, foglalkozom a családdal, illetve a Budapesten élő édesanyámmal. A városok közti mozgás, utazás és a szakdoga szinte minden időmet leköti. Ehhez jön még az említett önkénteskedés, ezek miatt nehezebb beosztani az időmet, mint normál üzemmódban, amikor elég kötött menetrend szerint élünk."

PETROVICS Mátyás (BVSC-Zugló, női csapat) vezetőedző:

"A legfontosabb most, hogy folyamatosan foglalkozni kell a játékosokkal. A BVSC-nél a felnőtt és az ifi csapatot is viszem, mindkét együttes tagjaival napi kapcsolatban vagyok. Napi feladatokat adunk mindannyiuknak. Zala Gyuri kiváló szárazföldi edzésprogramot állított össze változatos feladatokkal, ezekről videót is készített, amelyeket mindenki megkap. Nagyon kreatív volt, otthon megtalálható tárgyakhoz, eszközökhöz nyúlt, ami lehet sporttáska, kilós liszt, cukor, só. Plusz tőlem is kapnak feladatokat, kardió edzésekre vonatkozókat. A szabályok betartásával készülhetnek a szabadban is a játékosok, amennyiben van rá lehetőségük, kerékpározhatnak is. Az ifik mélyebb képzést igényelnek, velük taktikai feladatokat is végzünk, kérdőíveket kell kitölteniük, amelyeket megadott időn belül vissza kell küldeniük. Ezeken kívül mindig vannak kihívások a csapaton belül, volt már futás, vagy más feladatok, amelyeket meg kellett ismételni, majd hozzátenni valami újat. Fontosak ezek a közös feladatok, egymást motiválják ezekkel a játékosok. Úgy telnek a napok, hogy azt vettem észre, még hétvégén is sokat beszélünk a játékosokkal, akiket amúgy nem ellenőrzök az elvégzett munkát illetően. Az intenzitás viszont nagyon fontos, az edzésekben és a kapcsolattartásban is.

Amikor felfüggesztették a bajnokságot, leültem és átgondoltam a ránk váró feladatokat, amelyek az edzői munkámmal, illetve a családunkkal kapcsolatosak. Eddig 8-10 órákat töltöttem naponta az uszodában, az így kiesett idő felhasználását alaposan meg kellett tervezni. Nálunk úgy néz ki egy nap otthon, hogy korán felkelünk, és a reggeli után jöhet az otthoni iskola a gyerekeknek. Felváltva tanulunk velük Andival (Matyi felesége Petrovics-Mérei Andrea, az M4 Sport műsorvezetője - a szerk.), amelyikünk nem foglalkozik éppen a gyerekekkel és szabad, az készít ebédet. Ugyanabban az időpontban ebédelünk együtt minden nap, délután pedig igyekszünk rengeteget sportolni, közös családi edzéseink is vannak. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert kertes és nagy házban élünk. A TF mesterképzésére is járok, a nyárra tervezett diplomamunkámat már elkezdtem a leállás miatt előbb, illetve az angoltudásomat is próbálom fejleszteni. Az élvezeti részt az növeli, hogy a kisfiammal, Bencével annyit tudunk focizni, mint talán még soha."

SZABÓ ZOLTÁN (Szeged) vezetőedző:

"A lényeg, hogy vannak edzések, szárazföldiek, egyénileg, amelyekből mindenki próbálja kihozni a maximumot, de ez a maximum most kevés. Mozgásspecifikus edzéseket végeznek a játékosok, amennyire csak tudnak, amelyek viszont nem pótolják a vizes edzéseket. A guminős hasonlat itt is érvényes, ha nincs más, biztosan nagyon jó – bár még sosem próbáltam -, de köszönőviszonyban sincs az eredeti helyzettel. Pszeudo-élményt nyújt csak. Nem az, csak olyan, mint az igazi. Magát a fizikai terhelést megkapják a játékosok központi utasítások alapján, plusz vannak, akik fakultatív edzéseket is végeznek. Futnak, medicinlabdával dolgoznak, de nincs mindenkinek lehetősége még ezekre sem. A dolog mentális része is nagy kérdés, ki hogyan érzi magát ebben a helyzetben, amelyről nem tudjuk, hogy meddig fog tartani.

E-sportos menedzserjáték lett a vízilabda edzői szempontból. A weben osztogatom a parancsokat, miközben a személyes kontaktus nagyon fontos dolog. Ez most teljesen kiesett, nem ugyanaz a helyzet, mint amikor minden játékoson látja az ember az uszodában, hogy milyen állapotban vannak. Ez olyan, mint amikor Török Péter mondta az NBA-közvetítésekben, hogy Wilt Chamberlain 1967-ben egyszer a fenekével ért el pontot. Ellenőrizhetetlen. Becsület alapú munka folyik. Miközben adott a versenyló, az istálló és a zsoké is, csak éppen futamokat nem lehet rendezni. Nem tudjuk, mikor lehet versenyt is tartani. Céltalanul kell futtatni a lovakat. Ez nem éppen szokványos magatartásforma, mert nincs benne izgalom.

Ami a leállás személyes részét illeti, a futás továbbra is adott számomra. Mivel a város szélén van a házunk, lehet futni, Török Tibi barátommal ezt úgy szoktuk megoldani, hogy az utca két oldalán futunk, de még beszédtávolságon belül. Addig is elemzem a szezon eddigi részét, a saját meccseinket. Nem tudjuk még, hogy vége van-e az idénynek, hogy lesz-e folytatás. Szerdán lett volna a BVSC elleni meccsünk, így átküldtem a játékosoknak a BVSC-Tatabánya mérkőzés felvételét, hogy legalább így legyen meccsélményük. E-vízilabda van most tehát a versenynaptárnak megfelelően. Ha a helyzet vicces oldalát próbáljuk megfogni, akkor április 4-én jönne a Kaposvár, majd ha túl leszünk ezeken a partikon, akkor másfél hetünk lesz készülni virtuálisan a Vasasra, mert hogy velük meg 18-án találkoznánk."

A TELJES CIKK (amelyben az olimpia elhalasztásával kapcsolatban is elmondják véleményüket a vezetőedzők)

A VLV KÖRKÉRDÉSE AZ OB1-ES VEZETŐEDZŐKHÖZ

A VLV E TÉMÁVAL KAPCSOLATOS CIKKEI A KORONAVÍRUS OKOZTA VÁLSÁG KIROBBANÁSA ÓTA