FACEBOOK

Märcz Tamás: ,,Óriási rangja lett az Európa-bajnokságnak,,

Märcz Tamás: ,,Óriási rangja lett az Európa-bajnokságnak,,
hozzászólás, 2020.01.21.

Rendhagyó videós foglalkozás zajlott hétfőn délután a magyar csapat szálláshelyén: a "műsor" élőben ment, ugyanis a magyar válogatott tagjai együtt nézték meg az Oroszország-Georgia (Grúzia) nyolcaddöntőt, amelyen fény derült szerdai ellenfelünk kilétére. Lejátszott meccseinkről, a játékosok elmúlt napjairól, a szerdai ellenfélről és a budapesti Eb-vel kapcsolatos eddigi általános tapasztalatairól kérdeztük Märcz Tamás szövetségi kapitányt a csoportelsőséggel kivívott rendkívüli szabadnap estéjén. vlv-interjú.


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Túl vagyunk a csoporttalálkozókon. Az történt, amit vártunk: tudtuk, hogy az első és a harmadik mérkőzésen nagy arányú győzelemre lehet számítani, s benne volt a pakliban, hogy esetleg e két meccs gólkülönbsége is számítani fog. Természetesen szerettük volna kézben tartani és megnyerni a spanyolok elleni csoportrangadót, ez nem sikerült, ezért vált nagyon fontossá és izgalmassá az utolsó csoportmeccsünk.

Én úgy láttam, hogy amikor kell, a csapat nagyon összeszedett tud lenni és azt is gondolom, hogy még van fejlődési lehetőség a játékunkat illetően. A spanyolok ellen is volt, hogy jól játszottunk, de hibák is belecsúsztak, ezeket kell majd a következő időszakban kiiktatni vagy legalább is még jobban lecsökkenteni a számukat. 

A csoport megnyerése plusz pihenőnappal járt, így a fiúk vasárnap szabadnapot kaptak hétfőn viszont folytattuk vízi edzéssel, tornatermi edzéssel, közös videózással a készülést. A leendő ellenfelet az oroszok és a georgiaiak meccsét néztük meg közösen, élőben.

- És közben rögtön mentek a "kommentek"?

- Igen, ez egy viszonylag kötetlen videózás volt most.



- Hogy vélekedsz a látottakról?

- Lehetett tudni, hogy nem feltétlenül lesz sima meccs az oroszok számára, mert ez a Georgia nem az a grúz csapat, amelyet az elmúlt években láthattunk, több külföldit honosítottak az utóbbi időszakban és elsősorban a támadójátékukat sikerült tényleg felerősíteni. Végül a papírforma igazolódott, ha minimális különbséggel is, de nyert Oroszország. Ez számunkra valamennyire kiszámíthatóbb negyeddöntőbeli ellenfelet jelent, hiszen azért az oroszokkal elég gyakran találkoztunk az elmúlt években. Ennek persze veszélye is van, több magabiztos, nagy gólkülönbségű győzelmet is arattunk ellenük, nagyon nem szeretném, ha ez elaltatná a játékosokat.

- Milyen meccsre számíthatunk szerdán?

- Egy világverseny negyeddöntőjében mindenki mindent beletesz. Az orosz csapat egyébként az eddigi tapasztalatok szerint gyakran "kétarcú": fel tudja venni a versenyt a legjobb válogatottakkal is, de úgy gondolom, ha mi jól játszunk, akkor győzni tudunk. Arra kell figyelnünk szerdán, hogy önmagunkat adjuk, azt a játékot produkáljuk, amire képesek vagyunk.

- Amikor Európa-bajnokságon legutóbb játszottunk az oroszokkal...

- Az már nagyon régen volt. Akkor egy letargiában vízilabdázó, rosszul játszó csapat szállt vízbe, s azt gondolom, nem is volt annyira erős összetételben sem az a társaság, mint a mostani. Ettől függetlenül az oroszoktól elszenvedett akkori vereségünk is azt, kell, hogy erősítse mindenkiben: nem szabad, hogy elaltassanak minket az egymás ellen lejátszott legutóbbi mérkőzéseink eredményei. És azért Barcelonára visszagondolva, mégiscsak igaz az is, hogy maradt egy kis törleszteni valónk...

- Mik az oroszok jellemzői?

- Fiatal, lendületes játékosokból álló csapat, jó néhány, komoly lövőerővel rendelkező játékosuk van, ez bebizonyosodott az elmúlt napokban is. Formában is vannak, különösen a balkezeseik, de a másik oldalon is, Merkulov, Bicskov. A centereik borzasztó erősek, tehát azért lesz munkánk, meg kell majd dolgoznunk szerdán az elődöntőbe jutást jelentő győzelemért.

- Az Eb eddigi tapasztalatait hogy összegeznéd? Mit lehet mondani a tornáról a csoportkör és a nyolcaddöntők után?

- Először is: kivételes a helyszín, ez bizonyos mértékben megadja az alaphangját, kicsit még a színvonalát is meghatározza a tornának. Emlékezetes lesz ez a rendezvény mindenki számára.

Megállapíthatjuk, hogy minden csapat a legjobbjaival szerepel, komplett válogatottak csapnak össze a medencében és ez is meghatározza az egész verseny rangját, hangulatát, ellentétben a tavalyi helyzettel, amikor  a különféle tornákon (Világliga vagy világbajnokság) előfordult, hogy nem teljes csapattal vagy akár B kerettel vettek részt válogatottak. Azt látjuk, hogy borzasztó erős a férfiak mezőnye, nüanszokon múltak csoportbeli helyezések, a szerbek csoportjában három csapat verte körbe egymást, a franciák, akik végül a 13-16. helyért játszhattak tovább, karnyújtásnyira voltak a görögöktől. Az európai vízilabda színvonala rendkívül magas lett, ami jó, viszont nagyon-nagyon nehéz jó eredményt produkálni. Azzal szembesülünk nap mint nap, hogy óriási rangja lett az Európa-bajnokságnak.

- Végezetül egy kérdés erejéig visszatérnék a csapathoz: van-e egészségi problémátok?

- Nincs, hála istennek, végre mindenki rendben van!

- Köszönöm a tájékoztatást, további jó készülést!


A VLV EB-ALOLDALA A TOVÁBBI MENETRENDDEL, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ EREDMÉNYEKKEL

STATISZTIKAI ÖSSZEGZÉS A CSOPORTKÖR UTÁN


A TORNA HÉTFŐI EREDMÉNYEI:


Köszönjük a tudósításainkhoz nyújtott segítséget a dzsautónak

Nyolcaddöntők, január 20., hétfő

Szlovákia-Málta 8:4 (3:1, 2:1, 1:2, 2:0) - az egyik játékvezető Kun György volt - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf) - a 13-16. helyért
G.: Zatovics 4, Molnar, Maros Tkacs, ill. S. Camilleri 4

Hollandia-Franciaország 8:9 (3:3, 2:2, 1:2, 2:2) - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf) - a 13-16. helyért
G.: Winkelhorst, Gottemaker 2-2, Veenhuis, Nispeling, Koopman, Lucas, ill. Marzuki 4, Marion-Vernoux 2, Saudadier, Crousillat, Canonne

Montenegró-Törökország 17:6 (3:1, 5:1, 5:0, 4:4) - az egyik játékvezető Várkonyi Gabriella volt - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf) (27)
G.: Ivovics 3, Radovics, Petkovics, Cuckovics, Gyurgyics, Spaics, Draskovics 2-2, Vidovics, Pjesivac, ill. Yenigün, Özbek 2-2, Gürdenli, Sonmez

Németország-Spanyolország 6:12 (1:1, 3:6, 0:3, 2:2) - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
G.: Real 2, Reibel, Strelezkíj, Gielen, Eidner, ill. Granados Ortega 5, Munarriz 3, Delgado 2, De Toro, Perrone

Oroszország-Georgia (Grúzia) 14:13 (6:4, 3:2, 2:4, 3:3) - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
G.: Bicskov 5, Harkov 4, Szucskov, Derevjankin, Asajev, Merkulov, Nagajev, ill. Jelaca, Baraldi 3-3, Tsrepulia, Rurua, Vapenszki 2-2, Magrakvelidze

Románia-Görögország 7:14 (3:1, 2:3, 0:6, 2:4) - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
G.: Negrean 2, Radu, Gheorghe, Prioteasa, Georgescu, Oanta, ill. Geniduniasz 6, Kapocisz, Papanasztasziu, Gunasz 2-2, Murikisz, Kolomvosz


Negyeddöntők, január 22., szerda

10.00 Málta-Hollandia (a 15.helyért)
11.30 Szlovákia-Franciaország (a 13. helyért)
13.00 Törökország-Georgia (Grúzia)
14.30 Németország-Románia
16.00 Olaszország (D1)-Montenegró
17.30 Szerbia (B1)-Spanyolország
19.00 Magyarország (C1)-Oroszország
20.30 Horvátország (A1)-Görögország