FACEBOOK

Női Eb: Magyarország-Oroszország 9:8

Női Eb: Magyarország-Oroszország 9:8
hozzászólás, 2020.01.15.

Izgalmas meccsen, nagyon motivált magyar válogatott győzte le az oroszokat az Eb női tornájának szerdai napján. Részletek, fotók:

A házigazda magyar női vízilabda-válogatott biztosította negyeddöntőbe jutását a Duna Arénában zajló Európa-bajnokság A csoportjából, miután a harmadik fordulóban - százszázalékos mérlegét megőrizve - 9:8-ra legyőzte szerdán az orosz csapatot.

A magyar válogatott pénteken az ugyancsak százszázalékos görögökkel találkozik, majd vasárnap a pont nélkül álló szerbek ellen zárja a csoportkört.

Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egyetlen tokiói indulási jog szerezhető meg. Az európai csapatok közül ez csak a vb-ezüstérmes spanyoloknak van meg.

Európa-bajnokság (Duna Aréna), nők, csoportkör, 3. forduló:

A csoport:

Magyarország-Oroszország 9:8 (4:3, 2:0, 2_3, 1:2)

Duna Aréna, v.: Dervieux (francia), Wengenroth (svájci)
G.: Keszthelyi 4, Leimeter, Gyöngyössy, Vályi, Szilágyi, Illés 1-1, illetve Gorbunova 3, Karimova 2, Tyimofejeva, Bersnyeva, Szerzsantova

Magyarország:

Kasó - Vályi, Keszthelyi, Gurisatti, Parkes, Máté, Garda - cserék: Szilágyi, Illés, Leimeter, Gyöngyössy, Rybanska, Gangl (kapus)

Bíró Attila együttese a horvátokat 25:6-ra, a szlovákokat pedig 20:2-re győzte le, és az oroszok is két sikerrel hangoltak a szerdai csoportrangadóra.

A találkozó elején emberelőnyös orosz gólra a csapatkapitány Keszthelyi Rita ugyancsak fórból válaszolt, majd Leimeter Dóra vezető találata után kétszer is a csapatkapitány villant.

Az oroszok a negyed hajrájában visszazárkóztak egy gólra.vlv-képek


A második nyolc percben a védekezés került előtérbe, a legtöbb támadás lövésig sem jutott el, Szilágyi Dorottya kísérleténél ugyanakkor két kapufát is érintett a labda. A holtpontról végül a hazai csapat mozdult el: Gyöngyössy Anikó centerből törte meg a több mint hatperces gólcsendet, aztán Vályi Vanda is feliratkozott az eredményes játékosok közé, majd ki is pontozódott.

A háromgólos előnyben eltöltött nagyszünet után kilenc és fél perc elteltével talált be újra az orosz együttes. A rivális ezt követően is folytatta a felzárkózást, és - mivel ebben a periódusban a magyar támadások végén csúszott be egy-egy hiba az utolsó passzoknál, illetve a lövéseknél - egyenlíteni is tudott. Csaknem kilenc perc után előbb ismét a magyar válogatott vezére, Keszthelyi, majd pedig Szilágyi lőtt az orosz kapuba.

A záró nyolc percnek így 8:6-os magyar előnyről vágtak neki a felek, az oroszok megúszásból faragták egygólosra hátrányukat, majd Illés Anna találata után az utolsó két percre fordulva újra szépítettek, és bár a hajrában támadhattak az egyenlítésért, ez nem sikerült nekik.vlv-képek


Bíró Attila úgy értékelt: a győzelem "az önbizalmon és csapategységen sokat fog dobni, ugyanakkor ez a siker semmit nem fog érni", ha nem verik meg a görögöket pénteken.

"Keszthelyi Rita a hátán vitte a csapatot, amivel átbillentette a holtponton" - emelte ki az MTI kérdésére. Hozzátette ugyanakkor: rajta kívül is több jó egyéni teljesítmény volt csapatában, emellett az oroszokéhoz mérhető centerjáték és a kiváló kapusteljesítmény eredményezte a szűk győzelmet. Hangsúlyozta, rég látta ilyen intelligensen vízilabdázni együttesét.

Keszthelyi kifejtette: mindenki beletette szívét-lelkét a mérkőzésbe, és fegyelmezetten játszott.

Az MTI érdeklődésére azt mondta, nagyon évezte a mérkőzést.

"Ha a következő találkozókon nem nekem fog menni, akkor be tudok állni a sorba és ugyanúgy kiszolgálni a többieket, ahogy ők ma ezt megtették velem" - köszönte meg társai teljesítményét a csapatkapitány. Rámutatott: a kontinensbajnokság vége még messze van, de a görögök elleni találkozón sokat tudnak tenni a négy közé jutásért azzal, hogy könnyebb ágra kerülnek.

Szilágyi Dorottya szerint a remek emberhátrányos védekezés, Kasó Orsolya kapusteljesítménye, a jó lövőhatékonyság, valamint a Keszthelyi által nyújtott plusz is fontos volt.

Gurisatti Gréta elárulta: a csoportsorsolás ismeretében erre a mérkőzésre élezték ki a felkészülést, mivel "ez volt az első keményebb" összecsapásuk. Mint mondta, ennek következtében nem tudott nekik újat mutatni az ellenfél, amit jól bizonyít, hogy az első félidőben csak három gólt kaptak.vlv-képek


Korábban:

Horvátország-Szerbia 9:8 (2:1, 2:3, 3:3, 2:1)
Görögország-Szlovákia 18:2 (4:0, 4:2, 6:0, 4:0)

A csoport állása: 1. Görögország 9 pont (62-12), 2. Magyarország 9 (54-16), 3. Oroszország 6, 4. Horvátország 3, 5. Szerbia 0 (17-62), 6. Szlovákia 0 (6-69)

A magyar csapat további programja:

Péntek:

19.00 Magyarország-Görögország

Vasárnap:

19.00 Magyarország-Szerbia

MTI