FACEBOOK

Magyarország-Oroszország 14:10 - Eb-elődöntőben válogatottunk

Magyarország-Oroszország 14:10 - Eb-elődöntőben válogatottunk
hozzászólás, 2020.01.22.

Hoztuk a nagyon várt győzelmet az oroszok ellen és pénteken 19 órakor Montenegróval szemben kell kivívni a döntőbe jutást a budapesti Eb-n. Olaszország kiesett. Szerbia kiesett. Részletek, nyilatkozatok, fotók, gólok - folyamatosan:


Köszönjük a tudósításainkhoz nyújtott segítséget a dzsautónak


Európa-bajnokság, negyeddöntő:

Magyarország-Oroszország 14:10 (3:2, 3:3, 4:3, 4:2) - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
Budapest, Duna Aréna, v.: Koryzna (lengyel), Schwartz (izraeli)
Magyarország: Nagy V., Erdélyi 1, Pohl, Varga Dénes 3, Mezei, Zalánki 2, Vámos 2. Cs.: Jansik Sz., Angyal 2, Manhercz K. 3, Hosnyánszky, Hárai 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Oroszország: Sztacsenko, Bicskov, Asajev 1, Merkulov 3, Liszunov, Nagajev 1, Sepelev. Cs.: Harkov 1, Derevjankin 1, Kiszeljev 3, Szucskov. Szövetségi kapitány: Szergej Jevsztignyejev
Gól - emberelőnyből: 5/11, ill. 5/12
Gól - ötméteresből: 1/2, ill. –
Kipontozódott: Szucskov (a negyedik negyedben), Pohl (a negyedik negyedben)

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

VLV-VIDEÓK (LEN):

1:0 - Zalánki első gólja

1:1 - Merkulov első gólja

2:1 - Manhercz Krisztián első gólja

3:1 - Angyal első gólja

3:2 - Harkov gólja

4:2 - Vámos első gólja

4:3 - Merkulov második gólja

4:4 - Derevjankin gólja

5:4 - Zalánki második gólja

6:4 - Vámos második gólja

6:5 - Nagajev gólja

7:5 - Varga Dénes első gólja

8:5 - Manhercz Krisztián második gólja

8:6 - Kiszeljev első gólja

9:6 - Erdélyi gólja

10:6 - Varga Dénes második gólja, ötméteres

10:7 - Asajev gólja

10:8 - Kiszeljev második gólja

11:8 - Hárai gólja

12:8 - Manhercz Krisztián harmadik gólja

13:8 - Varga Dénes harmadik gólja

13:9 - Merkulov harmadik gólja

Nagy Viktor-védés

13:10 - Kiszeljev harmadik gólja

14:10 - Angyal második gólja


MÄRCZ TAMÁS magyar újságíróknak:

- Nem volt sima, az oroszok szerintem jól játszottak. Láttuk egyébként és elmondtam a korábbi interjúkban, hogy azért nem egy könnyű falat az orosz csapat és éhesek is voltak, azért ez egy nagy lehetőség volt is nekik. Egy negyeddöntő mindig ki-ki meccs, bármerre fordulhat, az egyik kapus jobban véd mint a másik és már megváltozhat a meccs.

Megbeszéltünk nagyon sok mindent, hogy kiket akarunk "lövetni", kiket nem akarunk lövetni az oroszoktól. Mégis azért elég jól érvényesítették az akaratukat támadásban és helyzetbe hozták azokat a játékosokat akiket nem nagyon szerettünk volna. Gólerősen támadtak, különösen a meccs első szakaszában. Úgyhogy ma túl kellett lőni őket gólokban. Abban azért biztos voltam, ha kell, akkor túl is tudjuk lőni őket. Több blokk kellett volna, túl könnyen érkeztek a kapura esetenként a lövések, illetve nem értek oda azok az emberek, akiknek kellett volna, nem voltak elég magasan a kezek. De nem vagyok elégedetlen, úgy gondolom, hogy azért a pihenőnap után, hogy nem játszottunk... azért tegnapelőtt  én valahogy éreztem, hogy nem feltétlenül ez lesz a legeslegjobb mérkőzésünk.

Azt gondolom, hogy még van a csapatban, ehhez képest, amit mutattunk. Azért a cseréket úgy oldottuk meg, hogy tudtunk egyszer-egyszer pihentetni kulcsjátékosokat, úgyhogy nem kellett négy negyeden keresztül a vízben fárasztani őket. Ez valószínűleg holnapután már nem így lesz, mert egy nagyon összerakott, motivált, jó csapattal kell majd játszanunk.

- Mit szóltatok ahhoz, hogy Montenegró lesz az ellenfeletek és nem Olaszország?

- Nem nagyon lepődtem meg ezen, mert azért ez egy ki-ki meccs volt. Játszottak korábban is itt egy pár mérkőzést, amelyen látszott, hogy nagyon acélos a montenegrói csapat. Rendkívül jól védett a kapusuk, a többieket pedig összeszedi Ivovics. Sokat fejlődtek náluk a fiatalok, beleértek ők is ebbe az Európa-bajnokságba, mint ahogy nálunk is mindazok, akik pár évvel ezelőtt még nem vettek részt ilyen eseményen. Szóval a fiataljaik most már nagyobb rutinnal rendelkeznek, úgyhogy abszolút megérdemelten jutottak túl az olaszokon, akik egyébként - egy hónapja sincsen, hogy láttuk, éreztük a bőrünkön -, extrémen jó vízilabdázók, nem véletlenül lettek világbajnokok.

Sokan az olaszokat várták, azt, hogy velük fogunk játszani, talán egy picit mi magubnk is esélyesebbnek éreztük őket, legalábbis egy hajszállal. De az, hogy Montenegró jön be arról az ágról, a mai meccs alapján abszolút megérdemelt és borzasztó nehéz mérkőzésre számítok ellenük. Hozzá kell tenni a ma mutatott játékhoz, ez egészen biztos, de hozzá is tudunk tenni.

- Köszönjük.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


SZERGEJ JEVSZTIGNYEJEV orosz szövetségi kapitány a LEN sajtószolgálatának:

"Mit mondhatnék?

Jó meccs volt, de sokkal jobban is sikerülhetett volna a számunkra. Túl sok hibát követtünk el és nem tudtuk végrehajtani azokat a dolgokat, amelyek edzésen nem okoznak gondot, ma ezek nem sikerültek.

Gratulálok Magyarországnak az elődöntőbe jutáshoz!

​Ami minket illet: az olimpiai selejtezőtornán való részvétel jogát már megszereztük, de Oroszország mindig magasra teszi a mércét - ez lesz a szemünk előtt a következő, Olaszország elleni meccsünkön is."


vlv-képek I., Monoki Nikolett felvételei


VARGA DÉNES a vlv-nek:

Szervusz Dumi! Itt akik eddig jöttek játékosok és megkérdeztem őket, tulajdonképpen mindenannyian elégedetlenek voltak és kicsit szomorkásan nyilatkoztak. Mi volt itt a baj? Mert végül is, megvan az amiért eljöttetek ma...

- Igen. Én is azt érzem, hogy egy kicsit langyos volt ez a meccs. Kicsit többet vártam az oroszoktól is, és azáltal, hogy ők ilyenek voltak, mi sem kényszerültünk magasabb fokozatba kapcsolni. Ezt mindenképpen meg kell tennünk a következő meccsen, mert az egy sokkal jobb csapat. 

- Montenegróval kapcsolatban van bármilyen személyes viszonyod,  hozzáállásod, emléked, ami kicsit kihat a játékra?

- A játékra nem hiszem, hogy kihat. Van egyébként nyilván - ilyen is, olyan is. A legutóbbi az hogy tavaly az Európa Kupában megvertük őket, amit nem feltétlenül vártam magunktól. Abban bízom, hogy most egy kicsit teljesebb a csapatunk, mert ott Pufi azt hiszem, nem volt száz százalékos. Úgyhogy megvan a csapat struktúrája, a legjobb tudásunkkal tudunk szerintem a vízbe szállni, bízom abban, hogy ez elég lesz.

- Bánod, hogy nem az olaszokkal kerültök szembe?

- Nem bánom, igazán nem is érdekel. A meccs előtt, amikor fontolgattuk az esélyeket a többi ágon, azt gondoltam, hogy a spanyolok is és a montenegróiaik is tovább fognak jutni.

- Komolyan?

- Igen mert jó csapat, láttam meccsüket is, Montenegrót láttam gyakorolni is. Tehát azért ők jók, nagyon jók.

- Akkor ha ennyire pontosan tippelsz, mondd meg, mi hova jutunk?

- A döntőbe.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


NAGY VIKTOR a vlv-nek:

- Gratulálok Viktor! Nem kellett 26 gólt lőni ma, ennyit kellett nem?Te is elégedetlen vagy?

-  Hát persze. :) Igen, sajnos elégedetlen vagyok, mert őszintén megmondom, ki akartuk szolgálni a közönséget, nagyon szép játékot akartunk produkálni és ez nem sikerült mert döcögött a támadásunk is.

A védekezésünk sajnos nem állt össze, talán egy vagy két blokk volt az egész meccsen és emiatt vagyunk elégedetlenek - Pufival együtt, hallom, hogy ő is elégedetlen volt. Az vagyok én is, kapusként pláne, mert az a jó, hogyha minél kevesebb gólt kapunk. Nyilván nem gondoltuk azt, hogy nullára lehozzuk ezt a meccset is, de ennyi.

Igazából nem vagyok elkeseredve, mert hál' istennek, megnyertük és benn vagyunk a négyben, ez számít. Az orosz csapatról abszolút tudtuk azt, hogy nagyon kétarcú, van amikor nagyon jól tud játszani és van, amikor meg nagyon gyengén. Nyilván most a jó arcukat mutatták, mi meg nem. Bizonyos szempontból nem bánom, hogy nem játszottunk százszázalékosan, tökéletesen. Ha így lett volna, akkor kicsit azért lennék izgatott, hogy itt most kijátszottunk-e mindent és hogy marad-e majd a következő meccsre? Úgyhogy így a beszélgetés végére nem is vagyok annyira elégedetlen :)

A lényeg az, hogy bent vagyunk. Az elsődleges célunk az volt, hogy négybe kerüljünk és innentől ugye már két meccset kell csak nyerni. Úgyhogy ezzel a lendülettel, felfogással megyünk tovább, két meccset kell nyerni, teljesen mindegy, hogy  ki az ellenfél. Most hallottam, hogy Montenegró az ellenfelünk, megverte az olaszt. Az olasz is nagyon jó, Montenegró is nagyon jó.. Rajtuk kívül, még jó néhány nagyon jó csapat van. Úgyhogy igazából szerintem teljesen mindegy, hogy milyen csapattal találkozunk. A lényeg az, hogy a jó arcunkat hozzuk, mutassuk és támadásban, védekezésben egyaránt jót produkáljunk és nyerjünk.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


vlv-képek II.


VÁMOS MÁRTON a vlv-nek:

- Gratulálok, odatetted magad és a csapat is, megvan a továbbjutás, bár..., itt eddig mindenki eégedetlen volt, akit kérdeztem. Te hogy vagy ezzel?

- Én is elégedetlen vagyok. Mind a saját játékommal, mind a csapat játékával, mert..., nem úgy játszottunk, mint ahogy három éve, a világbajnokságon. Nyilván más a csapat, a négybe kerülésért játszottunk, de a védekezés nem olyan volt, mint amilyennek szerettük volna. A blokkok nem voltak a helyükön, mellettem is több labdát ellőttek, remélem, ezek voltak az utolsók, amiket ellőttek a blokkom mellett ezen az Eb-n és innentől kezdve jól fogunk játszani.

- Ha azt mondom neked, hogy "Montenegró", akkor kellemes emlékek jutnak eszedbe vagy inkább kellemetlenek?

- Hát..., sok kellemetlen emlékem van, de a legfissebb talán az Európa Kupa, ami azért jobb emlék, hiszen kiélezett mérkőzésen nyerni tudtunk. Két nap múlva is ilyen eredményre fogok számítani. Annyira pici dolgok döntenek a legjobb öt-hat csapat között, hogy nyilván nem lehet olyan meccs ez, mint például Málta elleni. Ezzel nincs is semmi baj, remélem, hogy helyén lesz a szívünk és behúzzuk az elődöntőt


HÁRAI BALÁZS a vlv-nek:

- Kicsit álmoskás volt ez a mérkőzés, annak ellenére, hogy megbeszéltük: pörögni fogunk és megyünk végig. Lehetett volna azért ez a meccs sokkal simább is...

- Elégedetlen vagy?

- Igen. Nagyon sok gólt kaptunk, nem volt jó a védekezésünk és ez nagyon kevés lesz holnapután.

- Mit szólsz az elődöntőbeli ellenfélhez?

- Nem tudom, ki az ellenfél.

- Montenegróval fogtok játszani.

- Ahhoz, hogy kijussunk atz olimpiára, meg kell nyernünk az Európa-bajnokságot. Ez a célunk, így indultunk neki és így is megyünk tovább.

- Köszönöm szépen, Pufi.


ERDÉLYI BALÁZS a VLV-nek:

- Balázs gratulálok, bent vagytok az elődöntőben. Kívülről szorosnak tűnt, belülről milyen volt?

- Szoros volt, 10:8 is volt a negyedik negyed elején, de uraltuk a meccset. Valahogy mindig visszaengedtük őket két gól különbségre, nyilván voltak hibák. Holnapután ennél sokkal több kell majd, mind elöl, mind hátul.

- Az elődöntőben Montenegróval játszotok, mit vársz attól a meccstől?

- Azt gondolom, hogy egy nagyon-nagyon jó, nézőcsalogató meccs lesz, az a fontos, hogy valahogy a végén győzelemmel szálljunk ki a medencéből. Egy góllal, két góllal, akár ötméteresekkel. Mondhatni, hogy mi itt az életünkért játszunk, persze ők is, de amint mondtam, mindenképp győzni kell.

Sok sikert kívánok, találkozunk pénteken!

(Lejegyezte: Kerbi)


POHL ZOLTÁN a VLV-nek:

Zoli gratulálok, bent vagytok az elődöntőben. Ez volt a kulcsmeccs? Hogy értékeled?

- Igen, mindig nehéz egy ilyen téttel bíró meccsen játszani, jól tartották magukat az oroszok, ez annak is köszönhető volt, hogy elkövettünk hibákat a védekezésben, hiányoztak blokkok, ezért sok gólt is kaptunk, de a lényeg az, hogy megvan.

- Az elődöntőben Montenegróval játszotok, téged meglepett, hogy megverték az olaszokat?

- Nem, nekem nem volt meglepetés, igazából bármi lehet egy ilyen negyeddöntőben, bárki nyerhet. Montenegró és az olasz is jó, nem gondolom, hogy ez az eredmény meglepetés. Montenegró jön, őket kell megverni.

- Hogy tudjátok őket megverni, mi a véleményed?

- A saját játékunkat kell játszani, védekezésben nem férnek bele ilyen hibák, ki kell blokkolni a lövéseket, elöl pedig be kell lőni a helyzeteinket, és az menni is fog.

- Legyen így! Gratulálok

(Lejegyezte: Kerbi)


JANSIK SZILÁRD a VLV-nek:

Szili, gratulálok, megvan a negyeddöntő. Mesélj egy kicsit, milyen volt?

- Köszönjük! Igazából lehet mondani, hogy uraltuk végig a meccset, az elején azért fej-fej mellett voltunk, de arra számítottunk, hogy ők a félidőig bírják körülbelül. Ez így is lett, ott sikerült ellépnünk 3-4-5 góllal, és azt viszonylag stabilan tartottuk.

- Sokan mondták, hogy az orosz centerek nagyon erősek, nagyon kell rájuk figyelni. Most is így volt?

- Valóban erősek, személy szerint sokszor játszottam már velük, de azt gondolom, hogy jót birkóztunk. Próbáltam elkerülni a labda nélküli kiállításokat, abból elég sok van most az Európa-bajnokságon. Annak ellenére, hogy kicsit beljebb toltak, próbáltam tisztábban védekezni. De tény, hogy fizikálisan nagyon jók, cserébe nem annyira gyorsak, ezt ki is használtuk. Nem voltunk még csúcsformában, de azt gondolom, hogy Montenegró ellen már sokkal több kell.

- Mi a véleményed a montenegrói centerekről?

- Azt gondolom, hogy nagyon erősek, biztos hogy nagyon jó erőben vannak, ahogy láttam őket a parton, meg az olasz bekkekkel küzdve elég jól beálltak, szóval azt gondolom, hogy kemény mérkőzés lesz nagyon, lesz sok előny-hátrány, azokat kell jobban játszani.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Kerbi)


ANGYAL DÁNIEL a VLV-nek:

- Dani gratulálok, megnyertétek a negyeddöntőt, hátul kiválóan védekeztél, elöl pedig két gólt is szereztél. Kérlek mondj néhány szót, hogy élted meg?

- Köszönjük szépen! Ha mondhatom ezt: nekünk majdhogynem kötelező volt a győzelem ilyen közönség előtt, úgyhogy azt gondolom, ha mindenféleképpen negatívumot keresnénk, akkor azt mondanám hogy a védekezésünkön van még mit javítani, de szerintem egy elég meggyőző, határozott játékot játszottunk ma.

- Kívülről kicsit úgy tűnt, hogy ez a meccs kicsit szorosabb volt, mint a legutóbbi három, amit ellenük játszottatok. Csináltak valami olyat, amivel megleptek?

- Nem. Alapvetően az orosz egy jó csapat, hogyha itt az Eb-n a meccseiket megnézzük, akkor azt látjuk, hogy az erős ellenfelekkel is szoros eredményeket játszottak, úgyhogy ez egy jó csapat. Nem leptek meg semmivel, de jó játékosok ők is.

- Montenegró jön, és ott már a döntő lesz a tét. Mit gondolsz, mi az, amiben jobbak vagytok, és aminek köszönhetően megveritek őket?

- Ezt most hirtelen nem tudom megmondani. Az látszik, hogy a támadójátékunk nagyon színes és nagyon erős, úgyhogy, ha a védekezésünket jól összerakjuk, akkor ez lehet a különbség.

- Köszönöm és gratulálok!

(Lejegyezte: Kerbi)


MANHERCZ KRISZTIÁN a magyar újságíróknak:

Manó, gratulálok, megvan az elődöntőbe jutás! Milyen volt ez a meccs belülről?

- Azt gondolom, hogy olyan meccs volt, amilyenre számítottunk is. Az elején az oroszok mindent beleadtak, közelebb is tudtak maradni hozzánk, mi meg elkövettünk hibákat mind támadásban, mind védekezésben, ami meggátolta, hogy tetemesebb különbséget ki tudjunk alakítani. Arra számítottunk, hogy fizikálisan azért jobban fogjuk bírni. Így is lett, a harmadik negyedben sebességet is tudtunk váltani, és kialakítottunk egy 3-4-5 gólos előnyt, ami a végén elég is lett.

- Csináltak bármi olyat, amivel megleptek titeket?

- Nem gondolom. A saját játékukat játszották. Nem lehet hiba nélkül nekünk sem lehozni egy ilyen mérkőzést, úgy voltunk vele, és ezt kérte Märcz Tamás is, hogy hozzuk a saját játékunkat, maradjunk nyugodtak a végéig, és akkor ki fog nyílni.

- Jön az elődöntő, ahol Montenegró lesz az ellenfél, mit vársz tőlük?

- Nyilván minden Montenegró-Magyarország mérkőzésnek nagy presztízse van, ráadásul ez egy Európa-bajnoki elődöntő, itthon. Biztos vagyok abban, hogy Montenegró mindent meg fog tenni azért, hogy a saját közönségünk előtt megverjen minket. Aki benne van a vízilabdában, az tudja, hogy nekünk van mit törleszteni Montenegrónak. Jó mérkőzésre számítok és meg fogunk tenni mindent annak érdekében, hogy mi jöjjünk ki a végén győztesen a vízből.

Köszönöm, találkozunk pénteken!

(Lejegyezte: Kerbi)

A mérkőzésen készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.

Canon Webáruház

A nap további eredményei:

Málta-Hollandia 9:19 (2:5, 2:5, 2:4, 3:5) (a 15.helyért) - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
G.: S. Camilleri 5, M. Zammit, Plumpton 2-2, ill. Van Ijperen 6, Koopman 4, Lindhout 3, Gottemaker, Nispeling 2-2, Van Den Burg, Lucas

Szlovákia-Franciaország 6:9 (0:2, 1:4, 3:1, 2:2) (a 13. helyért) - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
G.: Marek Tkacs 2, Caraj, Furman, Kolarik, Balázs, ill. Kalinics 3, Khasz 2, Marion-Vernoux, Marzuki, Canonne, Camarasa

Törökország-Georgia (Grúzia) 6:12 (1:4, 2:2, 1:4, 2:2) (a 9-12. helyért) - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
G.: Acar, Yenigün 2-2, Caner, Biyik, ill. Bitadze, Bagaturia 3-3, Jakhaia 2, Tsrepulia, Imnaisvili, Magrakvelidze, Vapenszki

Németország-Románia 15:10 (5:1, 2:5, 5:1, 3:3) - az egyik játékvezető Kun György volt (a 9-12. helyért) - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
G.: Strelezkííj, M. Stamm 4-4, Reibel 3, Real, Jüngling, Mateo Csuk, Eidner, ill. Gheorghe, Oanga, Ghiban 2-2, Radu, Antipa, Prioteasa, Fulea

Olaszország-Montenegró 8:10 (3:3, 3:4, 1:2, 1:1) - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
G.: Figari 2, Luongo, Figlioli, Renzut Iodice, Echenique, Bodegas, Dolce, ill. Petkovics 4, Draskovics 2, Drasko Brguljan, Radovics, Ivovics, Spaics

Szerbia-Spanyolország 9:10 (2:1, 1:4, 2:1, 1:0 - 3:4) - ötméteresekkel - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
G.: Mandics 3, Milos Csuk 2, Rangyelovics, Alekszics, Jaksics, F. Filipovics, ill. Perrone 3, Sanahuja, Granados Ortega 2-2, Gelgado, Larumbe, Fernandez

Horvátország-Görögország 14:11 (6:3, 4:3, 3:3, 1:2) - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
G.: Jokovics 4, Vrlics, X. Garcia 3-3, Vukicsevics 2, Buslje, Milos, ill. Vlahopulosz 3, Geniduniasz, Szkumpatisz 2-2, Kapocisz, Funtulisz, Derviszisz, Argiropulosz


Helyosztók, elődöntők, január 24., péntek

11.30 Törökország-Románia (a 11. helyért)
13.00 Georgia (Grúzia)-Németország (a 9. helyért)
14.30 Olaszország-Oroszország (41)
16.00 Szerbia-Görögország (42)
17.30 Spanyolország-Horvátország (44)
19.00 Montenegró-Magyarország (43)


SRB-ESP-végkifejlet - vlv-képek, Monoki Nikolett felvételei