FACEBOOK

Märcz Tamás a Reggeli Startban

Märcz Tamás a Reggeli Startban
hozzászólás, 2019.11.21.

Helyzetkép készült a válogatottról az egyre közeledő budapesti Európa-bajnokság előtt alig félszáz nappal. Märcz Tamás szövetségi kapitány a Reggeli Start stúdiójában járt csütörtökön.


A beszélgetés megemlékezéssel kezdődött, hiszen Szívós István után szerdán a sportág másik nagy egyéniségét veszítettük el. Dömötör Zoltánról személyes emlékeinek felidézésével beszélt Märcz Tamás, aki gyászszalagot viselt az ingén.

Ezt követően a a szövetségi kapitány úgy értékelte a legutóbbi Világliga-meccsünket, hogy nem várt nagy gólarányú győzelmet sikerült aratni az orosz válogatott ellen. AZ ellenfelet ugyanis feljebb helyezzük a rangsorban, ez egy jó csapat, sokat fejlődött és nagyon dinamikus vízilabdát játszik. Maguk a magyar játékosok is szorosabb meccsre számítottak, ez kiderült a nyilatkozatokból. Egyébként van arra esély, hogy az Eb-n, az egyenes kieséses szakaszban összetalálkozunk az oroszokkal és Märcz Tamás szerint az egy nagyon nehéz mérkőzés lesz.

Hosnyánszky Norbert két év utáni visszatérésével kapcsolatban a szövetségi kapitány emlékeztetett: annak idején nem zárták be a kapukat, azóta is sokszor beszéltek egymással, s ő végig figyelte Hosi játékát. És mivel azt szerette volna, hogy a lehető legerősebb kerettel vágjanak neki az Eb-felkészülésnek, ennek volt egy kicsit "előre hozatala" Hosnyánszky mostani visszatérése. Jól játszott az oroszok ellen, egy biztos pont, több poszton bevethető - nem is kell ezt ragozni, a vízilabdasportban ismerik az ő erényeit, mondta, hozzátéve: ez egy újabb alternatívát jelent az Eb-csapat kiválasztásakor.

Az Eb-n 13, az olimpián 11 játékos alkothatja a csapatot - ez nem okoz-e gondot a felkészülésben - kérdezte Szombathy Pál műsorvezető.

Märcz Tamás annyit pontosított, hogy Rióban 11+2 játékossal lehet majd számolni (a plusz kettő játéklehetőségének pontos szabályozása egyelőre nem ismert - a szerk.) - és ez nem olyan nagy különbség, ráadásul korábban, a tavalyi Világkupán már szerepeltünk hasonló feltételek mellett. Egész sikeresen, hiszen azt a tornát Magyarország nyerte. Most még nem feltétlenül kell az olimpiai feladatokra gondolni, egyelőre a kvalifikáció megszerzését kell megoldani, a budapesti Eb-n kell jól szerepelni.

Milyen dilemmái vannak a posztokkal kapcsolatban, hangzott a következő kérdés, amire válaszolva Märcz Tamás "kellemes gondokról" beszélt. Mint mondta, jó, egészséges verseny kezdenek kialakulni a posztokon és vannak alternatívák. Nehéz lesz majd a döntés, amikor eljön az idő, hogy ki kell jelölni a csapatot.

Az Eb-vel, annak "ágrajzával" kapcsolatban a szövetségi kapitány elmondta, hogy a csoportunkban van két "abszolút verhető ellenfél" és egy spanyol, amely már megszerezte az olimpiai kvalifikációt, s egyre jobban játszik. Sorsdöntő lesz a velük vívott mérkőzés a csoportelsőség szempontjából. A csoportelső várhatóan nem kerül össze a négybe jutásért a szerbekkel, hanem minden valószínűség szerint az oroszokat kapja az elődöntőbe jutásért.

A TELJES BESZÉLGETÉS