FACEBOOK

Kun György lesz a tokiói olimpiai vízilabdatorna magyar játékvezetője

Kun György lesz a tokiói olimpiai vízilabdatorna magyar játékvezetője
hozzászólás, 2019.11.02.

A vízilabda-játékvezetők világszövetsége szombaton közzétette a jövő évi tokiói olimpia vízilabda-mérkőzésein bíráskodó játékvezetők névsorát. Magyarországot Kun György képviseli a bírói karban.


A világversenyek bírói testülete hagyományosan úgy áll össze, hogy a tornán részt vevő országok egy-egy játékvezetőt "vihetnek magukkal", emellett a szervező szövetség (LEN vagy FINA) úgynevezett semleges bírókat is foglalkoztat, ők általában olyanok, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek, sok alkalommal bizonyítottak, de országuk nem tartozik a vízilabdasport élmezőnyébe, így nem is tudja képviseltetni magát az adott versenyen.

Mivel az olimpiai női és férfi torna mezőnye még nem alakult ki, a játékvezetői listán a bírók nemzetiségét jelzik, azzal a megjelöléssel, hogy ha az adott ország nem szerez olimpiai kvalifikációt, akkor az illető játékvezetőt "semlegesként" alkalmazzák majd.

A listát tehát három részre bonthatjuk:

1. A tokióra már részvételi jogot szerzett országok játékvezetői:

Michael GOLDENBERG (USA), Xevi BUCH (Spanyolország), Alessandro SEVERO (OLaszország), Vojin PUTNIKOVICS (Szerbia), Asumi TSUZAK (Japán), Nicola Mendy JOHNSON (Ausztrália), Marie-Claude DESLIERES (Kanada)

2. Azon országok képviselői, amelyek megszerezhetik a részvételi jogot (ők "semleges" státuszú játékvezetők lesznek, amennyiben hazájuk női és férfi válogatottja sem jut ki Tokióba):

Georgiosz SZTAVRIDISZ (Görögország), Nenad PERIS (Horvátország), KUN György (Magyarország), Stanko IVANOVSZKI (Montenegró), Viktor SZALNYICSENKO (Kazahsztán), Liang ZHANG (Kína), Michiel ZWART (Hollandia), Szergej NAUMOV (Oroszország), Frank OHME (Németország), Sébastien DERVIEUX (Franciaország), Dion WILLIS (Dél.Afrika), Adrian ALEXANDRESCU (Románia), John WALDOW (Új-Zéland), 

3. Eleve semlegesként feltüntetett bírók:

Boris MARGETA (Szlovénia), German MÖLLER (Argentína), Daniel DANERS CHAO (Uruguay), Ursula WENGENROTH (Svájc)

A meccs közbeni vitás esetek videóelemzését négytagú stáb végzi majd:

Mladen RAK (Horvátország) és Jeume TEIXIDÓ (Spanyolország) videóelemzők, valamint Szergej DROZDOV (Kazahsztán) és Alexandr SHERSHNEV (Kazahsztán) játékvezetői videóasszisztensek.

Forrás: WWR


Kun György jelenleg az egyik leginkább elismert és nemzetközi szinten foglalkoztatott magyar játékvezető. Számos nemzetközi versenyen bizonyított, már a 2010-es zágrábi Európa-bajnokságon bíráskodott, majd ő képviselte Magyarországot a 2015-ös kazanyi világbajnokságon és a következő évben Belgrádban megrendezett Európa-bajnokságon.

Tokiói munkájához sok sikert kívánunk!


Magyar játékvezetőnek eddig négy alkalommal adatott meg, hogy olimpiai döntőn bíráskodjon.

Az athéni majd a pekingi olimpián Kiszelly Gábor vezetett női döntőt, Juhász György a londoni olimpia férfi döntőjének egyik játékvezetője volt, Molnár Péter pedig a riói férfi olimpiai finálén bíráskodott.