FACEBOOK

Magyarország-Montenegró 15:9 - U15-ös Eb-arany!

Magyarország-Montenegró 15:9 - U15-ös Eb-arany!
hozzászólás, 2019.07.28.

Magyarország nyerte a vízilabdázás történetének első U15-ös Európa-bajnokságát - méghozzá óriási magabiztossággal legyőzve Montenegrót. Részletek, nyilatkozatok, magyar gólok:


U15-ös Európa-bajnokság, Burgasz (Bulgária)

Döntő

Magyarország-Montenegró 15:9 (5:0, 4:2, 2:4, 4:3)

G.: Nagy Á. 6, Szalai 4, Tymcyna 2, Gaszt, Tamás, Kis F., ill. Reichel 3, Boskovics, Vukicsevics, Bastrica 2-2

A mérkőzés alakulása:

1:0, 2:0, 3:0, 4:0, 5:0 / 5:1, 6:1, 7:1, 8:1, 9:1, 9:2 // 9:3, 9:4, 9:5, 10:5, 10:6, 11:6 / 12:7, 13:7. 14:7, 14:8, 15:8, 15:9

A fantasztikus első félidőben a magyar válogatott meglepően érett csapatjátékkal és különleges egyéni teljesítményekkel valósággal kiütötte ellenfelét, már 9:1-re is vezetett. Montenegró felállt, de meg sem tudta közelíteni a mieinket.

A torna legértékesebb játékosa és gólkirálya 26 góllal: Nagy Ákos.

VLV-VIDEÓK (LEN):

Tymcyna első gólja

Nagy Ákos első gólja

Szalai első gólja

Szalai második gólja

Gaszt gólja

Nagy Ákos második gólja

Szalai harmadik gólja

Tymcyna második gólja

Nagy Ákos harmadik gólja

Nagy Ákos negyedik gólja

Csite-védés

Kis Ferenc gólja

Nagy Ákos ötödik gólja


Nagy Ákos hatodik gólja

Szalai negyedik gólja

Tamás Kevin ötméteresgólja

Kupaátadás, himnusz




A tornára 15 játékost lehetett nevezni, meccsenként 13-an szerepelhettek.

Magyarország:


Csite Loránd, Gyapjas Viktor - kapusok,
Barics Bence, Besenyei Áron, Fekete Paolo, Gaszt Roland (csapatkapitány), Kis Ferenc Ágoston, Mészáros Bálint, Nagy Ákos, Országh Mihály, Pál-Szabó Norbert, Szalai Péter, Szépfalvi Gergő, Tamás Kevin, Tymcyna Máté - mezőnyjátékosok.

Szakvezetők: Vincze Balázs, Derekas Szilárd, Kiss Csaba.

VINCZE BALÁZS a vlv-nek:

​- Reménykedtünk abban, hogy sikerül viszonylag simán nyerni, bár döntőben természetesen nincs sima győzelem, rendkívüli módon megharcoltak a srácok azért, hogy ennek a meccsnek az első két negyede 9:2 legyen ide. 

Az Eb-n sok mérkőzést játszottunk, ha jól emlékszem, hetet. Nem sikerült megszerezni a csoportelsőséget, amiről utólag úgy gondolom, hogy talán segítséget jelentett a továbbiak során. Így viszont az utunkba kerültek a szerbek, s az a meccs - látva a végjátékot - előrehozott döntő volt. Nekünk azt is meg kellett élnünk, tanulnunk, hogy az úgymond alattunk kvalifikált csapatokkal szemben is koncentrálni szükséges, jól kell játszani. Ez az elődöntőben, az olaszok ellen nem sikerült, 0:2-vel kezdtünk és onnan kínkeservesen tudták a srácok kiharcolni a győzelmet. 

Ez a mai viszont egy jutalomjáték volt, leginkább az első két negyed. Utána megint jött egy hullámvölgy, talán elhittük, hogy már vége az egésznek és akkor két perc alatt három góllal feljöttek a montenegróiak. Akkor időt kértünk és egy picit helyrerántottuk a srácokat. 

Szeretnék köszönetet mondani a klubedzőknek, akik évek óta együtt dolgoztak a fiúkkal, az egész stábnak, Varga Tamásnak és Nádor Zsombornak is azért a munkáért, amit 2018 januárjától ennek az évnek áprilisáig végeztek, kiharcolva a csapattal, hogy csoportelsőként kerülhessen válogatottunk az Eb-re. Azoknak az edzőknek, Derekas Szilárdnak és Kiss Csabának, akik dolgoztak az elmúlt időszakban a srácokkal, Balázs Miklós videóelemzőnek, aki rengeteget adott hozzá ahhoz, hogy ezek a fiúk már most megtapasztalják, hogy egy világversenyen milyen munkát kell végezni ahhoz, hogy napról napra koncentrált, hatékony legyen a felkészülés, bármilyen ellenfél is következik. És itt van még Csulak Emese, aki ezen a tornán a srácok és a stábtagok ügyes-bajos egyészségügyi problémáit kezelte, valamint természetesen Kovács Cs. Tamás, aki a magyar küldöttség csapatvezetője volt és mindenben a legfrissebb infioormációkkal szolgált. Hálásak vagyunk Mitkónak, annak a bolgár fiúnak, aki az állandó kísérőnk volt itt, és aki (négyéves szentesi játékkal a háta mögött) folyékony magyarsággal  segítette a munkánkat, intézett el mindent, amit szerettünk volna.

- Köszönöm a tájékoztatást, szívből gratulálunk az eredményetekhez és jó utat haza!


GASZT ROLAND csapatkapitány a vlv-nek

Azért ez nagyon nagy dolog, amit elértetek és a magyar vízilabdának, főleg az utánpótlásnak nagy szüksége volt erre...

- Igen-igen, főleg, hogy ezt most rendezték meg nekünk először, az U15-ös korosztálynak. Azért ez is motivált minket, hogy meg kell nyernünk, ha már nekünk rendezték meg először...

A mai meccs: maga az álom! Olyan jól játszottunk. Direkt erre készültünk, tudtuk, hogy nem szabad lenézni Montenegrót, tudtuk, hogy ők is jók, hiszen bejutottak a döntőbe. Látszott is az első negyedben, hogy nagyon odakoncentráltunk, végig mentünk. Amit kinyitottak nekünk ajtót, azon sikerült belépnünk most. Majd jövőre, a következő világeseményren ugyanez lesz a célunk, hogy megnyerjük, de az még nagyon messze van számunkra.

Mi lesz az?

- Világbajnokság.

- Hol lesz?

- Ezt még nem tudjuk.

Ez a csapat ennyire jó? Hogyan írnád le a társaságot?

- Vagyunk annyira jók szerintem, mint a 2003-asok, csapategységben pedig a legjobbak vagyunk, nekünk van a legnagyobb szívünk az egész világon!

Ez minek köszönhető? Hogy érted el, mint CSK?

- Úgy, hogy nagyon összetartóak vagyunk. Ez a vízben is nagyon látszik, azon, ahogy segítünk egymásnak, bátorítjuk egymást, ha esetleg valakinek nem megy. Örülünk a másik góljának, és ez így nagyon összehozott minket.

Milyen visszhangja lesz szerinted ennek a győzelemnek otthon?

- Hatalmas! Nagyon remélem!

(Lejegyezte: Kerbi)


NAGY ÁKOS a vlv-nek:

- Gratulálok ehhez a fantasztikus meccshez! Kérlek, röviden mutatkozz be és aztán mondd el, hogy volt ez a mai döntő?!

- A KSI-ben játszom, általában rosszkéz szélső pozícóban. 

A mai meccsről..., nem is tudom, hogy fogalmazzam meg, elképesztő volt! Az első két negyedben rendkívül jó teljesítményt nyújtottunk. A harmadikban picit belealudtunk az eredménybe, de sikerült ebből kijönnünk és a negyedik játékrészben újra egy kiváló negyedet tudtunk teljesíteni. 

- Az egész tornán nyújtott teljesítményeteket hogy értékeled? Azt, ugye, lehetett várni, hogy szép eredmény lesz, hiszen az előzmények erre okot adtak...

- Igen. A szlovákokkal kezdtünk és elég jól játszottunk. A horvátok ellen, még a csoportban gödörbe kerültünk, az a vár, amit felépítettünk, teljesen szétesett, újra kellett mindent összerakni, szerencsére ez összejött az oroszok és a románok elleni meccs alatt. És az így szerzett lendülettel sikerült a szerbeket, az olaszokat és Montenegrót is legyőzni. 

- Nagyon fiatal vagy és ez hatalmas siker. Milyen érzés ez?

- Nagyon jó, főleg, hogy tényleg, ez volt az első ebben a korosztályban, ráadásul mondhatjuk, hogy egy "laza döntővel" nyertük meg. 

- Gondolom, ez a csapat együtt marad, hiszen most kezdtetek, tavaly. Lesz négy-öt évetek, mire vihetitek szerinted?

- Szerintem akármit elérhetünk. Ha ilyen lesz a csapategység, mint most, nincs olyan világverseny, amit ne nyerhetnénk meg.

- Mi a te személyes célod, miért kezdtél el vízilabdázni, mit szeretnél elérni?

- Hát..., én olimpiai bajnok szeretnék lenni, hogyha lehetséges...

- :-) Én meg drukkolni fogok, hogy sikerüljön! Gratulálok, szép volt, Ákos!



CSITE LORÁND a vlv-nek:

- A Budapesti Honvédnél vízilabdázok, nagyjából 6 éves koromban kezdtem előkészítőre járni a klubhoz és azóta csak ebben az egy klubban játszottam, kapus vagyok.

A mai meccset szerintem sokkal könnyebb volt megnyerni, mint gondoltuk, úgy érzem, az volt a siker kulcsa, hogy nagyon komolyan vettük az ellenfelet. Az utóbbi meccseken nagy aranyú győzelmet arattunk, szerencsére ez most is sikerült.

A csoportban a nagy rivális horvátoktól kikaptunk egy utolsó másodperces góllal, amiben jócskán benne voltam, de úgy látszik, nem volt akadály az sem, hogy a szerbekkel hamarabb kellett játszani, egy óriási meccsen legyőztük őket.

- Tudod a mai statisztikádat? Úgy tűnt, különösen jól ment a védés, főleg az első félidőben. Ezt te is érezted?

- Igen, éreztem, hogy nagyon elkaptam a fonalat. Nagyjából 15-öt védtem és 7 gólt kaptam.

- Mi a terved, mit szeretnél elérni ebben a sportban? Ez lesz az életed, ez már eldőlt vagy másfelé is mehetsz még?

- Mint minden sportoló fiatal, felnőtt játékossá szeretnék válni, természetesen a válogatottban is szeretnék tovább szerepelni és nagy cél az olimpiára kijutni. Igen, szeretném felnőtt koromban hivatásszerűen csinálni ezt a sportot, de mellette építészettel is foglalkoznék.


Csite-védés

Kovács Cs. Tamás fotói a jobb felső sarokban lévő "f" betűre kattintva tekinthetők meg.




EZ TÖRTÉNT KORÁBBAN A TORNÁN


Dobrickhofotó