FACEBOOK

Szerbia már elérte a célt - Szavics más csapatot küld a vb-re

Szerbia már elérte a célt - Szavics más csapatot küld a vb-re
hozzászólás, 2019.06.30.

Az elitben szereplő vízilabdázók túlterheltségének újabb következménye: Szerbia nem a legjobb csapatát küldi a koreai világbajnokságra (Kvangdzsu, július 14-27.). Öt magyar klub "ad" játékost a szerbek vb-válogatottjába! Részletek:


Mint ismeretes, a szerb válogatott házigazdaként megnyerte a nemrégiben lezajlott Világliga-szuperdöntőt és ezzel - a házigazda japánok után - elsőként nyerte el a részvételi jogot a jövő évi tokiói olimpia vízilabdatornájára.

Mint most kiderült, Dejan Szavics és a szerb szövetség eleve úgy tervezett, hogy ha sikerül Belgrádban megszerezni a kvótát, akkor a csapat húzóemberei pihenőt kapnak, s a kvangdzsui világbajnokságra alaposan megváltoztatott, jórészt fiatalokkal "feltöltött" szerb válogatott vesz részt.

Minderről a szerb szövetség honlapján adott tájékoztatást Szavics, aki elmondta, hogy sok éve, de különösen az elmúlt két esztendőben hatalmas terhelésnek voltak kitéve azok a játékosok, akikre a klubjukban és a válogatottban is fő szerep hárult. Most, hogy az év számukra fő eseményét, a belgrádi VL-tornát győzelemmel zárták, s megvan az olimpiai kvóta, lehetővé válik, hogy a szerb válogatott nyugodt körülmények között készüljön Tokióra, a kvangdzsui vb-n pedig lehetőséget kapnak a bizonyításra és a tapasztalatszerzésre olyan fiatal játékosok, akik a jövő szerb válogatottját alkothatják majd.

Érdekesség, hogy a szerbek belgrádi VL-csapatában hét olyan játékos szerepelt, aki az elmúlt klubszezonban Magyarországon játszott, s ez a szám a jelentős rotálás ellenére sem változott, csak a nevek cserélődtek viszonylag jelentős mértékben. Szinte hihetetlen, de tény: öt magyar klub "ad" játékost Szerbia Kvangdzsuban szereplő válogatottjának, összesen hetet!

Dejan Szavics 14-es vb-kerete:

Dimitrije Risticsevics (klub nélküli), Lazar Dobozanov (Radnicski), Dusan Mandics (Pro Recco), Viktor Rasovics (Szolnok), Sztrahinja Rasovics (Eger), Nemanja Vico (Trieszt), Gyorgye Lazics (Szolnok), Nikola Jaksics (FTC), Radomir Drasovics (Szolnok), Nikola Dedovics (Spandau), Milos Csuk (Mladost Zágráb), Ognyen Sztojanovics (Miskolc), Szava Rangyelovics (OSC) és Veljko Tankosics (Crvena zvezda). 

Nem lesz ott a vb-n: Filip Filipovics, Dusko Pijetlovics, Gojko Pijetlovics, Stefan Mitrovics, Braniszlav Mitrovics, Andrija Prlainovics, Milan Alekszics és Gavril Szubotics.

Érdekesség, hogy Szerbia nem először nyúl ehhez a módszerhez. Emlékezetes, hogy 2014-ben, a budapesti Európa-bajnokság megnyerése után teljesen más csapatot indítottak a kazahsztáni Világkupa-tornán. Utóbbin olyan, fiatalokból álló válogatott vett részt, amely kifejezetten arra a tornára készült az év során. A szerbek az ottani döntőben a Benedek Tibor által irányított magyar válogatottat győzték le - ötméteresekkel. (Külön figyelemre méltó, hogy van egy játékos, aki 2014-ben és most is, tehát minden szelekció ellenére valamennyi szerb csapatban ott volt, ott lesz a koreai vb-n is, ő Dusan Mandics.)

Nem jött be a húzás ilyen jól tavaly, amikor a Világkupa berlini döntőjére több kulcsjátékost (például Filipovicsot, Alekszicset és a két Mitrovicsot) nélkülöző csapatot küldött ki Szerbia, a végső győztes Magyarországtól egy góllal kaptak ki az elődöntőben. (Mandics ekkor is a csapatukban volt!)

A szerb válogatott egyébként a kvangdzsui vb A csoportjába kapott besorolást és ezt a négyest halálcsoportnak tartják a szakemberek, ugyanis itt szerepel még Montenegró, Görögország és a házigazda Dél-Korea. (Emlékeztetőül a magyar válogatott csoportellenfelei: Dél-Afrika, Új-Zéland és Spanyolország.)