FACEBOOK

Magyarország-Szerbia 12:11 - VILÁGKUPA-DÖNTŐT JÁTSZUNK!

Magyarország-Szerbia 12:11 - VILÁGKUPA-DÖNTŐT JÁTSZUNK!
hozzászólás, 2018.09.15.

A szerbek legyőzésével fináléba jutott a magyar válogatott a berlini Világkupa-tornán. Ellenfelünk Ausztrália lesz, vasárnap, 14.30-as kezdettel. Tudósításunkban eredmények, nyilatkozatok, gólok:

Világkupa, Berlin

Elődöntő


Magyarország-Szerbia 12:11 (1:3, 5:3, 3:3, 3:2) - ez történt I. (pdf) - ez történt II. (pdf)
Berlin, Europasportpark, v.: Sztavridisz (görög), Stampalija (horvát)
Magyarország: Kardos, Bátori 3, Pásztor 2, Jansik D., Német T., Kovács Gergő 2, Zalánki 2. Cs.: Jansik Sz. 2, Manhercz K., Mezei 1, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Szerbia: Riszticsevics, Mandics 1, V. Rasovics 2, Rangyelovics 1, Vico, Szubotics 3, Sz. Rasovics 2. Cs.: Lazics, Drasovics 1, Jaksics 1, Sztojanovics. Szövetségi kapitány: Dejan Szavics
Gól - emberelőnyből: 5/10, ill. 5/10
Gól - ötméteresből: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Rangyelovics (a negyedik negyedben)

Csapatunkból ezúttal is Vogel Somát és Nagy Ádámot nem nevezte a meccsre a szövetségi kapitány.

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE


VLV-VIDEÓK:

1:0 - Kovács Gergő első gólja

1:1 - Szubotics első gólja

1:2 - Szubotics második gólja

1:3 - Jaksics gólja

2:3 - Pásztor első gólja

2:4 - Viktor Rasovics első gólja

2:5 - Mandics ötméteresgólja

3:5 - Jansik Szilárd első gólja

4:5 - Jansik Szilárd második gólja

4:6 - Drasovics gólja

5:6 - Bátori első gólja

6:6 - Bátori második gólja

7:6 - Pásztor második gólja

7:7 - Rangyelovics gólja

8:7 - Bátori harmadik gólja

8:8 - Sztrahinja Rasovics első gólja

9:8 - Mezei gólja

9:9 - Szubotics harmadik gólja

9:10 - Viktor Rasovics második gólja

10:10 - Kovács Gergő második gólja

11:10 - Zalánki első gólja

12:10 - Zalánki második gólja

12:11 - Sztrahinja Rasovics második gólja


MARCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Nagyon jó érzés volt legyőzni a szerbeket. Azért az egyértelmű, hogy ez a csapatuk is nagyon erős, még hogyha vannak is nagynevű hiányzóik - ezt tavaly is tapasztaltam, az Universiadén. Itt van három olimpiai bajnokuk, világbajnokaik vannak a soraikban, azt gondolom, hogy nem mi voltunk az esélyesek. Ezt mindenki tudta, de éreztem, hogy jó szériában van a csapat, van keresnivalónk itt. Valamint az is optimizmusra adott okot, hogy láttam, fejben sikerült összeszedni a fiúkat.

Ez most egy lépcsőfok abban a munkában, amit a bajnokság után elkezdtünk és nagyon jó visszajelzés, azt mutatja, hogy ha a fejek rendben vannak, ha az összeszedettség is megvan, a motiváció elég erős és a harmónia is jelen van a játékosok között akkor túl lehet szárnyalni olyan szinteket, amiket a papírforma alapján nem lenne esély elérni.  

Én azt gondolom, hogy megérdemelten győztünk. Nagyon motiváltan, jól védekeztünk, egy szerb csapattól elfogadható a 11 gól, amit kaptunk és túl tudtuk őket lőni. Éreztem a fiúkon, hogy tovább tart az elmúlt hetek folyamata, "benne volt" hogy akár egy óriási meglepetést okozunk itt a Világkupán. 

Gratulálok a fiúknak! Biztos vagyok benne, hogy, ha most még örülnek is, gyorsan ki fogják tűzni a holnapi célt, hiszen reális győzelmi esélyünk lehet az ausztrál vagy a német csapat ellen, amelyek körülbelül hasonló szintet képviselnek, mint mi.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


BÁTORI BENCE a vlv-nek:

- Fantasztikus meccs volt! Tudod, vannak olyan meccsek, amikor elhúz az ellenfél és az lelkileg megrázza a vesztésre álló csapatot. Most is már 5:2-re vezettek, de nem volt bennünk semmilyen félelem, mindenki tudta, hogy mi a dolga. Higgadtak voltunk, de óriási motiváció volt bennünk és szerintem az egész meccsen extázisban játszottunk. Nagyon jó volt! Ha a tegnapi meccs után azt mondtam, hogy nagyon jó volt megélni, akkor most még jobb volt!

Az uszodából úton visszafelé arról beszéltünk Jansik Dáviddal, hogy ha nem csal az emlékezetünk, személy szerint mi szerbeket legutóbb a 2008-as ifi Eb döntőjében vertünk meg. Ez régen történt... Ráadásul ez egy nagyon erős szerb csapat, három olimpiai bajnokkal. Jóval összeszokottabbak, mint mi most, de ezt akarással, fegyelmezett játékkal, jó védekezéssel ki tudtuk egyenlíteni.

Nagyon picin múlott, az ilyen meccseken nüenszok döntenek, hála istennek, most a mi javunkra döntöttek. Nagyon örülünk, én személy szerint nagy dolognak tartom - a hamarosan kezdődő vacsoráig még lehet örülni, de aztán ezen túl kell lépni, mert holnap korán, fél háromkor van a döntő. Ezt a lendületet, nyugodtságot, ugyanakkor borzalmas győzni akarást kell továbbinnünk!

- Köszönöm, Bence, jó pihenést!


KARDOS GERGELY a vlv-nek:

- Gratulálok, Pipi, de az első szó a szemrehányásé! Hogyhogy ma nem védtél ki ötméterest?! Ez lesz az új divat, hogy nem védesz büntetőt? Nem ehhez szoktunk...

- Próbálom a tendenciát tartani, de néha-néha sajnos becsúszik ilyen meccs is. De hát, azért a legfontosabb mégiscsak az, hogy nyertünk és nagyon jól játszottunk!

- Beszélj akkor a meccsről!

- Megmondom őszintén, most még nagyon nagy kavalkád van a fejemben és nagyon el is fáradtam. Nagyon nagyot küzdött a csapat, tényleg le a kalappal, gratulálok a játékostársaimnak.

Nem is emlékszem, talán 3:1-re mentek el a szerbek az elején, aztán félidőre tudtunk visszakapaszkodni. Feljavultunk az első negyedhez képest majdnem mindenben, de főleg támadásban, illetve az emberhátrányos védekezésünk is egész jó lett, amivel az első negyedben komoly bajok voltak.

- Érdekes, hogy a te stabil teljesítményed mellett mindig volt valaki és többnyire mindig más, aki a meccs második szakaszában megrázta magát és meglódította a csapatot...

- Valóban, mindig villant valaki és hozzátette a magáét szépen, egyesével. Szenzációsan játszottunk végig, egymásért küzdve.

- Köszönöm szépen, ugyanezt kívánom holnapra!

- Köszönjük.


PÁSZTOR MÁTYÁS a vlv-nek:

- Gratulálok és várok tőled egy kis "élménybeszámolót", ez fantasztikus volt!

- Ahogy mondod! Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni a csapatról és a ma nyújtott teljesítményről. Persze most is voltak hibák, apróbb kihagyások, de ahogy sokszor mondják sokan: egy ilyen meccset csapatként kell megnyerni. Hát, most sikerült.

Nagyon pozitív lehet a holnapi napra is, hogy a torna papíron legerősebb csapatát sikerült megverni - megyünk tovább előre, mert még nincs vége...

- Jó, hát akkor most beszéljünk a te játékodról! Nem olyan újoncos volt ez a dolog... :-) Vargadumis gólt lőttél! Két és fél gyors lóba és ütemtelenül ellőtted úgy, hogy a kapus a kezét nem tudta felemelni! Hát mi ez??!!

- :-) Köszönöm szépen. Nagyon jó érzés, ha Varga Dumihoz hasonlítanak, de azért Dumi csak egy van... És tegyük helyre a dolgokat: mindenki hozzátette, amit tudott, meg amit elképzelt a mérkőzéssel kapcsolatban. Voltak más jó egyéni teljesítmények is, például Manó levette a pályáról a világ egyik legjobb balkezesét, Mandicsot, Kardos Pipi nagyon jól védett, a védekezésünk a meccs nagy részében szinte kifogástalan volt, mindenki ott volt fejben és megtette, amit kellett, amit a haza megkívánt.

- Egy meccset még holnap le kell játszani... Ezzel kapcsolatban mi az "elvi megközelítés"?

- Az elvi megközelítés az, hogy meg kell nyerni. Teljesen mindegy, hogy ki jön, ausztrál vagy német, meg kell nyerni. A magyar válogatott kapott hideget-meleget az Eb alatt is, a mostani felkészülés közben is, sőt, már a Világkupa alatt is. Úgy érzem, ez a csapat sokkal szerethetőbbé vált azáltal, hogy eljutottunk idáig és ez fontos számunkra is. Aki látta a berlini meccseinket., tanúsíthatja, hogy ez a társaság nagyon egyben van, tudunk egymásért küzdeni.

- Nagyon szépen köszönöm, gratulálok még egyszer és jó pihenést kívánok mára.

- Köszönjük szépen.


JANSIK SZILÁRD a vlv-nek:

- Gratulálok! Elképesztő volt!

- Nagyon köszönjük, hát tényleg az volt. Megküzdöttünk érte, nagyon nagyot kellett dolgozni érte, de hál istennek sikerült.

- Azért ez nem ilyen egyszerű. A meccs lefolyása is önmagában egy dráma volt, mert ugye mi vezettünk, aztán elmentek, aztán úgy nézett ki, hogy nem lesz ebből semmi. Vissza tudtatok jönni és még utána is oda-vissza ment a vezetés.

- Így van. Ami nagyon fontos volt számunkra, hogy keményen kezdjünk, ugye az utóbbi szerb meccseink nem igazán arról szóltak, hogy jól kezdenénk. Egy ilyen szerb csapat 5:0 után meg tudja tartani az előnyt, vannak annyira rutinosak. Ezért nagyon odafigyeltünk, hogy jól kezdjünk, csak aztán egy kicsit kiengedtünk, az emberhátrányos védekezésben nem működtek annyira a blokkok. Aztán sikerült helyreállnunk és talán valamelyest feljavult az emberhátrányos védekezés, de azért, megmondom őszintén, az még javítható, mert a góljaik nagy százalékát emberelőnyből lőtték, ha jól emlékszem.

Utána azért már vezettünk, sajnos a vége felé, az utolsó negyedben átvették a vezetést, de szerencsére tudtunk még nagyobb energiákat mozgósítani és újra kétgólos előnyre tettünk szert. Jobban örültem volna, hogyha a végén nem kellett volna izgulni, de aztán pont 0.40-nel a vége előtt belőttek még egyet, így azért még támadhattak a döntetlenért, de nagyon jók voltunk. Annak ellenére, hogy ennyi gólt kaptunk, rengeteg jó blokk volt, jó védekezés volt és hát nagyon büszke vagyok a csapatra, büszke vagyok mindenkire, hogy ezt így el tudtuk érni - megmutattuk a szerbeknek, hogy nem verhetetlenek.

Nagyon készülünk a holnapi döntőre, egy kora délutáni meccs lesz, amihez nem igazán vagyunk szokva, de mindent megteszünk. A mai nap további részét a regenerálódással töltjük, holnap pedig rátesszük a pontot az i-re.

- Az a két gól, a te két gólod nagyon-nagyon ott volt, az ejtés is meg a rövid amit mandinerrel a kapus testét "felhasználva" lőttél. Ezek ilyen csatár féle gólok voltak... Nem?

- Hát igen, köszönöm szépen. Az elsődleges feladatom a védekezés volt, tegnap Amerika ellen másfél percet sikerült játszanom, volt három hibám bekkből, ma pedig a szerb meccsen nem kaptam egy hátrányt sem bekkből. Tehát érdekes, hogy mennyire változik a játékvezetői felfogás. Ma hála istennek, többet tudtam a vízben lenni és támadásban is tudtam hozzátenni, nem csak védekezésben, ami nagyon fontos volt. És, ugye, jókor jöttek azok a gólok, mert pont hátrányban voltunk mind a kettőnél, nem tudom talán azzal egyenlítettünk, nem emlékszem pontosan, de jól jött ki a lépés.

- Nem fáradtatok el nagyon?

- De, persze, elfáradtunk, az ötödik mérkőzésünk volt, személy szerint nekem a negyedik, mert egy meccsen pihentem. Ilyen szerb meccs után biztos, hogy elfárad az ember, de azért van időnk regenerálódni, nem egy este 8-9 órás meccs volt, ahol azért még későn kerülne ágyba is az ember. Most mindjárt vége a másik elődöntőnek. Megtudjuk ki lesz az ellenfél és onnantól kezdve a regenerálódásról és a pihenésről fog szólni minden.

Holnap mindenki topon lesz, nem fog látszani semmi fáradtság és még egyszer mondom: be akarjuk fejezni a melót, ha már ilyen nagy részét megcsináltuk.

- Köszönöm szépen. Gratulálok. Jó pihenést mára!

- Köszönjük szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


MANHERCZ KRISZTIÁN a vlv-nek:

- Isteni volt, gratulálok! Keresgéltem a Mandicsot a vízben, de nem nagyon találtam. Volt ebben szereped?

- Én fogtam végig, lőtt ötször-hatszor, de a büntetőn kívül sikerült kiblokkolnom mindent

- Akkor mesélj a meccsről, légy szíves, hogy volt?

- Kovács Gergő nyitotta meg ezt a meccset is, mint az eddigieket. Az első támadásból egyből előnybe kerültünk, majd utána gyorsan sikerült egyenlíteniük. Meg is fordították a meccset 3:1-re, de emberelőnyökből sikerült egy kicsit ellépniük tőlünk. A csapat erejét mutatja szerintem, hogy mennyire felálltunk akciógólokkal tudtunk visszajönni a meccsbe. Onnantól kezdve fej-fej mellett haladt a két csapat, de szerencsére nem mi mentünk az eredmény után, hanem a szerbek. Aztán Zalánki Gergő elegendő különbséget tett le a két csapat közé az utolsó 3-4 percben és hát sikerült így nyernünk, hál istennek.

- Mit érzel? Mekkora a boldogság most nálatok?

- Mindenki tudja, hogy ez a nyár nem úgy alakult, ahogy szerettük volna és ebből a szempontból nagyon örülünk, hogy sikerült egy olyan meccset játszanunk, ami után nem az van bennünk, hogy "mi lehetett volna", hanem meg is csináltuk, és tényleg egy jó csapatot sikerült megvernünk.

- Mi lesz holnap?

- Az Ausztrália-Németország meccs győztese. Meglátjuk.

Nagyon nagy lökést tud adni, hogy az első nap után, amikor tényleg nagyon rosszul játszottunk, azt a teljesítményt nyújtottunk amibe belekeveredtünk ezen a nyáron, de azután szépen fokozatosan felépítettük magunkat. Először sikerült megverni az ausztrálokat, majd kiváló támadójátékot mutatva a japánokat, végül ugye, a védekezést is viszonylag összeszedetté téve sikerült megverni az USA-t, mire eljutottunk végül a szerbekhez, akik tényleg, azt mondom, hogy a legjobbak közé tartoznak még ebben az összeállításban is, őket is sikerült megverni. Tehát, ha ez nem ad nekünk lökést, akkor azt gondolom, hogy semmi...

- Manó nagyon szépen köszönöm és gratulálok még egyszer.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


KOVÁCS GERGŐ a vlv-nek:

- Az egész héten egyre jobban és nyugodtabban játszunk, ez oda vezetett, hogy egy nálunk erősebb csapattal is felvettük a versenyt és a végén a javunkra fordítottuk az állást.

- A jó bekezdéshez kellett az immár hagyományos első, Kovács Gergely-gól...

- Ez véletlen, de szívesen megtartanám ezt a jó szokást.

- A szerbeken mit láttál? Amikor elmentek több góllal és visszajöttetek, átvettétek a vezetést, nem lepődtek meg?

- Ahogy magunkon sem.éreztem pánikot mikor 6:3-ra vezettek, úgy rajtuk sem vettem észre, hogy feszültebbek lennének, tudta mindkét csapat, hogy teljesen mindegy. mi az eredmény a második-harmadik negyedben, a lefújás pillanata fog dönteni.

- Az ausztrálokról mi a véleményed?

- Teljesen mindegy, hogy ki az ellenfél, magunkkal foglalkozunk és mindent beleadunk holnap, hogy minél szebben csillogjon az az érem.

- Videóztatok még este?

- Nem, jelen pillanatban regenerációs programok folynak. Holnap videózunk, a korai meccsidőpontra való tekintettel nem is lesz edzés.

- Akkor jó pihenést kívánok, köszönöm a beszélgetést és sok sikert holnapra!

- Köszi szépen.

Várható: a meccs góljai.


A nap többi mérkőzésén történt:

USA-Japán 11:10 (3:2, 2:3, 4:3, 2:2)
 (az 5-8. helyért)
G.: Bowen 5, Hooper, Cupido 2-2, Hallock, Stevenson, ill. Adacsi 4, Okawa 3, Fukusima 2, Takata

Horvátország-Dél-Afrika 16:3 (5:2, 4:0, 2:1, 5:0) (az 5-8. helyért)
G.: Basics 4, Loncsar, Milos 3-3, Macan, L. Fatovics, Benics, Vukicsevics, ill. Spencer 2, Rabie

Ausztrália-Németország 11:10 (3:2, 1:2, 3:3, 1:1 - 3:2) - ötméteresekkel
G.: Younger 3, A. Ford, B. Edwards 2-2, Campbell, Kayes, Power, Hollis, ill. Jüngling 3, Real, M. Stam, Resovics 2, Reibel

Az utolsó nap programja:

10.00 Japán-Dél-Afrika (a 7. helyért)
11.30 USA-Horvátország (az 5. helyért)
13.00 Szerbia-Németország (bronzmérkőzés)
14.30 Magyarország-Ausztrália (döntő)