FACEBOOK

Spliti huligánok verték a Crvena Zvezda pólósait

Spliti huligánok verték a Crvena Zvezda pólósait
hozzászólás, 2019.02.10.

Súlyos incidens ért szerb vízilabdázókat a horvát tengerparton, Splitben, emiatt szombaton elmaradt a Mornar-Crvena Zvezda Jadranska Liga-mérkőzés. A Zvezda kapusa, Kralj a tengerbe menekült az üldözők elől, de ő is megsérült, miként két társa, Vasics és Makszimovics. A szerbek azonnal hazautaztak. A horvát kormány elítélte a történteket. FRISSÍTÉS! Őrizetbe vételek történtek, szerb külügyminisztériumi tiltakozó jegyzék Horvátországnak, LEN-közlemény. A vlv összefoglalója és videó Kralj "nem tervezett" fürdéséről:

A szerb Crvena Zvezda vízilabdázóira támadtak horvát huligánok a közép-dalmáciai Split városában, a játékosok könnyebb sérüléseket szenvedtek - írta a Jutarnji List című horvát napilapra hivatkozva vasárnap az MTI.

Az eset miatt elhalasztották az esti regionális vízilabdaliga-mérkőzést, amelyen a Crvena Zvezdát a Mornar fogadta volna.

A támadás szombaton délután történt. A szerb klub négy játékosa egy kávézóban ült Split központjában, amikor hozzájuk lépett öt horvát fiatalember, akik azt követelték tőlük, hogy vegyék le a melegítőiket, mert azokon látható volt a szerb klub jelzése. Miután a sportolók megtagadták ezt, dulakodás kezdődött, majd vasrudak kerültek elő.

Igor Milojevics, a Crvena Zvezda vízilabdacsapatának igazgatója a szerb sajtónak később úgy nyilatkozott, hogy a játékosok nem provokálták a helyieket. Alekszandro Kralj, aki a támadók elől a tengerbe ugrott, orrsérülést szenvedett, Dusan Vasics a hátán sérült meg, Milos Makszimovicsot pedig a lábán ütötték meg. 

A horvát napilap szégyenletes esetnek nevezte a történteket. A beszámoló szerint három játékosnak sikerült eljutnia a szállodába, a negyedik játékos, aki a tengerbe menekült, addig nem akart kijönni onnan, míg oda nem ér a rendőrség. Majd miután többen is a partról azt skandálták, hogy "vedd le, vedd le!" levette felsőjét, és mégis megpróbált kijutni a partra. A vízilabdázónak egy tinédzser lány segített kimászni a partra. Számos bámészkodó passzív szemlélője volt az esetnek, és inkább felvételeket készített mobiltelefonjával - írta a lap. 



Marko Milic kormányszóvivő a Hina horvát hírügynökségnek azt mondta: a horvát kormány a leghatározottabban elítéli a történteket. Hozzátette: a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy elfogják ennek a barbár tettnek az elkövetőit. 

A házigazda spliti Mornar csapata és több horvát sportoló is élesen elítélte a Crvena Zvezda játékosai elleni támadást.

A Szerb Vízilabda Szövetség (VSS) és a Crvena Zvezda vezetősége bejelentette, hogy a támadás miatt a jövőben a biztonsági intézkedések megerősítését kérik azon szerb klubok és válogatottak számára, amelyek Horvátországban vendégszerepelnek majd.

A vajma.info a TANJUG hírügynökséget idézi, amelynek tájékoztatása szerint szombat délután botokkal, vasrudakkal és késekkel felfegyverzett csoport támadt a belgrádi pólósokra. 

A szerb klub honlapján Viktor Jelenics, a szerb vízilabda szövetség elnöke és Igor Milojevics, a Czrvena Zvezda igazgatója adott tájékoztatást a történtekről.

Elmondásuk szerint a klub játékosai egyszerű vendégként ültek a kávézó teraszán, nem provokáltak senkit, sőt, az atrocitást állítólagosan kiváltó, klubhovatartozásukat jelző öltözék a kabátjuk alatt volt. Ezt először a pincér szúrta ki, aki szóvá is tette, de a sportolók jelezték, hogy ők nem szurkolók, hanem sportolók és meccset játszani jöttek Splitbe. Nem sokkal ezt követően jelentek meg a horvát huligánok a helyszínen.

A szerb sportvezetők felháborodásuknak adtak hangot, ugyanakkor köszönetet mondtak azoknak a horvátoknak, akik a helyszínen a vízilabdázók segítségére siettek és igyekeztek tevékenyen megakadályozni, hogy az incidens sokkal komolyabb következményekkel járjon. Mint elmondták, a maguk részéről büszkék a szerb sportrajongókra, Belgrádra, ahol soha nem történt hasonló incidens, nem fenyegette veszély a Jug vagy a Mladost vízilabdázóit. Reményüknek adtak hangot, hogy ez a jövőben is így lesz, s ennek érdekében megtesznek mindent, ami szükséges.

A Crevena Zvezda a Jadranska Liga első osztályában 13 forduló után a 7. helyen áll. A torna alapszakaszából még öt forduló van hátra, s érdekesség, hogy a BL főtábláján is szereplő (az Egerrel és az FTC-vel egy csoportban lévő, egyelőre pont nélküli) Zvezdának február 23-án ismét Splitben kell játszania, a POSK vendégeként. Arról egyelőre nincs hír, hogy a szombaton elmaradt Mornar-Crvena Zvezda meccsnek mi lesz a sorsa.

(Megjegyezzük, hogy a horvát vízilabda szövetség hivatalos honlapja elérhetetlen, mintha nem is létezne.)

FRISSÍTÉS!

Az újvidéki Magyar Szó információja szerint három személyt őrizetbe vett a horvát rendőrség, két elkövetőt még keresnek.

Új hír az is, hogy  a szerbiai külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket nyújt be Horvátországnak a vízilabdázókat ért támadás miatt. Ivica Dacics külügyminiszter szerint a támadás a horvátországi szerbellenes légkör és gyűlöletkampány eredménye.

A LEN hivatalos közleményben ítélte el a Splitben történteket. Várja az ügy kivizsgálásánal eredményét, s reményét fejezte ki, sőt, jelezte, hogy elvárja: a két, nagy hagyományokkal rendelkező sportnemzet, Horvátország és Szerbia között a jövőben nem lesznek hasonló incidensek, egy szűk kisebbség nem fogja tudni befolyásolni a két ország sportkapcsolatait. A LEN állásfoglalása azért is lényeges, mert - mint megírtuk - nemrégiben éppen Split városának ítélték oda a 2022-es Európa-bajnokság rendezési jogát.