FACEBOOK

Molnár Tamás a szabálymódosításokról a Reggeli Startban

Molnár Tamás a szabálymódosításokról a Reggeli Startban
hozzászólás, 2019.04.12.

Molnár Tamás szerint kedveznek a szabályváltozások a magyar pólónak. A FINA TCWP magyar tagját a Reggeli Start pénteki élő adásában faggatta Szombathy Pál. Tudósítás és a teljes beszélgetés felvétele:


A háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamás tagja annak a testületnek, amely a sportág sorsáért felel. A FINA vízilabda technikai bizottságáról (TWPC) van szó, amelynek javaslatait - normális esetben - a vizes sportágak világszövetsége ülteti szabályokba.

Mint ismeretes, a vízilabda számos szabálymódosítás időszakát éli, ezek az elmúlt hétvégén, a zágrábi Európa Kupa-meccsek jóvoltából széles körben válhattak ismertté. Tudható, hogy a tornát a magyar válogatott nyerte, miként a tavaly szeptemberi berlini Világkupa szuperdöntőt is. Ez azért érdekes, mert eddig ezen a két felnőtt világversenyen játszották a pólót a módosított szabályokkal.

Molnár Tamás szerint egyértelműen kijelenthetjük, hogy a módosítások elérték a célt, a játék folyamatosabbá, gyorsabbá vált, a támadóidő alkalmanként kurtítása miatt megszűnt a sorok rendezésének lehetősége, azonnal indulni kell, támadást kell vezetni. A játék felgyorsulását jól jelzi, hogy a meccseken csapatonként öt-hattal több támadás van, mint korábban. A játék folyamatosabbá vált, kevesebb idő jut meccs közbeni pihenésre.

A változtatások leginkább kétséges pontja, amely sok kritikát kap és Molnár Tamás szerint a FINA-nak ez ügyben "még dolgoznia kell", az a hat méteren belüli helyzetben megítélt ötméteresek kérdése. Eddig az volt a "rend", hogy hiába áll ziccerben a kapussal szemben egy játékos, ha birtokolja a labdát, az a "kezén van", akkor bár mit lehetett vele csinálni. A vízilabda nemzetközi irányítói szerint a nézők ilyen esetben gyakran nem értik a bírói döntést (nem döntést), s ez nem tesz jót a sportágnak. A zágrábi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy bár a bírók értik a módosítás lényegét, a meccs hevében az új passzus alkalmazása "még nem tökéletes". Papesz szerint még egyértelműbbé kell majd tenni, hogy milyen helyzetekben kötelező büntetőt ítélni.

A már említett rövidebb támadóidő, a szünet kurtítása és az időkérések számának felére csökkentése összességében sokkal nagyobb fizikális terhelést jelent a játékosok számára, erre vízilabdázók és edzők is panaszkodtak. Ez a játék így nagyon kimerítő, mindenki sokkal jobban elfárad, mégis, jelen pillanatban erre kell készülni, mert ezek a szabályok. 

Mindenesetre a változások Molnár Tamás szerint egyértelműen kedveznek a magyar vízilabdának, ugyanis a délszlávoknak előnyös birkózással, erőjátékkal szemben a mozgékonyság kerül előtérbe.

A TELJES - részben a vlv zágrábi fotóival illusztrált - BESZÉLGETÉS FELVÉTELE