FACEBOOK

Szerdán csapathirdetés! - Märcz Tamás a vlv-nek

Szerdán csapathirdetés! - Märcz Tamás a vlv-nek
hozzászólás, 2019.04.02.

Szokás szerint a nap végén kértünk részletesebb beszámolót a Komjádiban készülő válogatott keret napi munkájáról a szövetségi kapitánytól. Märcz Tamás estére, ideiglenesen kicsit bővítette eddigi keretét (Gyárfás Tamással és Várnai Kristóffal), s a szerda délelőtti edzés után nevezi meg azt a 15 játékost, aki részt vesz a pénteken kezdődő zágrábi Európa Kupa-tornán. Részletek:



VLV-RIPORT A DÉLELŐTTI EDZÉSRŐL FOTÓKKAL, ZALÁNKI GERGŐ ÉS ERDÉLYI BALÁZS NYILATKOZATÁVAL


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Hosszú nap volt! Délelőtt hosszabb úszás után kétkapura gyakoroltunk élesben bizonyos játékhelyzeteket, elsősorban az emberelőny és emberhátrány megoldásait, viszonylag hosszan.

Az esti edzésre ott tartottam két olyan játékost a B csapatból, akik egyébként korábban már bemutatkoztak a válogatottban. Azért szerettem volna bővíteni picit a keretet, hogy akár három csapatot is ki tudjunk alakítani, s azok forogva gyakoroljanak bizonyos játékelemeket. A délutánt egyébként videózással kezdtük,  majd az említett két játékossal kiegészülve folytattuk a délelőtt megkezdett vizes munkát. Leginkább támadásvezetéseket gyakoroltunk egyenlő létszámnál és 6:5-ös megúszásnál. 

Jó, pörgős gyakorlás volt, de szerintem az intenzív ritmus ellenére nem fáradtak el olyan nagyon a játékosok, mert elég sokan voltak.

- A videózásnál mit néztetek inkább, Montenegró játékát vagy azt, hogy mi mit produkáltunk velük szemben a korábbi meccseinken?

- Montenegró egyik Világliga-mérkőzését elemeztük majdnem egy órán át. Hasznos volt, mert az elmúlt napokban ugyan beszéltünk már azokról a dolgokról, amiket viszontláttunk a felvételeken, de szerintem jó volt, hogy megnéztük "kívülről" a montenegróiak támadását, védekezését. 

- Mikor lesz utazó 15?

- A szerda délelőtti edzés után hirdetem ki a zágrábi tornán részt vevő csapatot.

- Köszönöm a tájékoztatást, jó pihenést!



Vladimir Gojkovics, Montenegró szövetségi kapitánya 16-os névsort adott meg. Nincs a listán Szasa Misics, ott lesz viszont nagy valószínűséggel az ellenünk játszó montenegrói válogatottban Drasko Brguljan és Aleksza Ukropina (A-Híd OSC-Újbuda), Nikola Murisics (ZF-Eger), valamint a volt egri Uros Cuckovics.

A névsor:

Dejan Lazovics, Drasko Brguljan, Gyuro Radovics, Marko Petkovics, Uros Cuckovics, Vlado Popadics, Mladan Janovics, Bogdan Gyurgyics, Alekszandar Ivovics, Vladan Spaics, Dragan Draskovics, Nikola Murisics, Szlaven Kandics, Aleksza Ukropina, Bojan Banicsevics és Filip Klikovac.


Mint ismeretes, a magyar válogatott csoportelsőként jutott be a zágrábi nyolcas döntőbe, amelynek minden meccse ki-ki mérkőzés lesz, tehát a továbbjutás a tét.

​Első mérkőzésünket a selejtezősorozat C csoportjának második helyezettjével, Montenegróval vívjuk, április 5-én, pénteken 15.00 órakor. Továbbjutás esetén a legjobb négy közé jutunk és a döntőbe kerüléshez az olasz-orosz meccs győztesét kell legyőzni.


Az Európa Kupa (európai Világliga-selejtező) nyolcas döntőjének programja, április 5-6-7., Zágráb (Horvátország). 

A VLV FELHÍVÁSA

A január 1-je óta 0 (nulla) forint bevétellel gazdálkodó vlv szponzort, hirdetőt keres az év fontos külföldi eseményeinek tudósításához.

Nincs még támogatónk a zágrábi tornára, de ott leszünk (családi költségvetésből megyünk).

Támogatók nélkül nem leszünk képesek eljutni a következő tornákra:

Bajnokok Ligája F8 (Hannover, június 6-7-8.)

Az EK/VL nyolcas döntőjén elért továbbjutás esetén:

Világliga Szuperdöntő (Belgrád, június 18-23.)

Világbajnokság (Kvangdzsu, Dél-Korea, július 12-28.)

A külföldi programok a magyar válogatott felkészülési tervének elkészültekor még bővülhetnek.

Kérjük a vízilabda iránt érdeklődő cégeket, segítsék munkánkat!


Április 5., péntek

Negyeddöntők

15.00 Magyarország-Montenegró

16.45 Spanyolország-Szerbia

18.30 Olaszország-Oroszország

20.15 Görögország-Horvátország

Április 6., szombat

15.00 Magyar-montenegrói vesztese - Olasz-orosz vesztese (az 5-8. helyért) (G5)

16.45 Spanyol-szerb vesztese - Görög-horvát vesztese (az 5-8. helyért) (G6)

18.30 Magyar-montenegrói győztese - Olasz-orosz győztese (elődöntő) (G7)

20.15 Spanyol-szerb győztese - Görög-horvát győztese (elődöntő) (G8)

Április 7., vasárnap

15.00 G5 vesztese-G6 vesztese (a 7. helyért)

16.45 G5 győztese - G6 győztese (az 5. helyért)

18.30 G7 vesztese-G8 vesztese (a harmadik helyért)

20.15 G7 győztese-G8 győztese (döntő)

Egy belépőjegy 30 kunába kerül, VÁSÁRLÁS

A torna magyar játékvezetője Kun György.

Az Európa Kupa rövid időre visszanyúló hagyományai szerint a tornára minden részvevő 15 fős keretet nevezhet, meccsenként 13 játékos szerepelhet.

Zágrábban már a FINA új vízilabdaszabályai szerint játszanak. A módosításokat (lásd alább) a FINA döntéshozó testülete decemberben, a kínai Hangcsouban fogadta el.

Az első három helyezett részvételi jogot szerez a Világliga június 18-23-i belgrádi szuperdöntőjére, amelyen 8 csapat vesz részt, Európából négy, beleértve a rendező jogán Szerbiát. Ez azt jelenti, hogy a belgrádi szerepléshez Zágrábban az első három hely valamelyikét kell megszerezni, de ha Szerbia elődöntőbe jut, akkor az esetleges negyedik helyezés is Világliga Szuperdöntőt ér.(A többi kontinensről a március 26. és 31. között, az ausztráliai Perthben megrendezendő interkontinentális selejtezőtornán szerezhetnek belgrádi kvalifikációt a csapatok.)

A Világliga Szuperdöntő belgrádi győztese részvételi jogot szerez a tokiói olimpiára.


A Zágrábban már érvényben lévő szabálymódosítások:

- A támadóidő újraindulásakor (szöglet, blokk után) a támadóhoz visszakerülő labda esetén és kiállítás miatt újra kezdődő (emberelőnyös) támadás esetén az óra nem 30, hanem 20 másodpercről indul, ennyi idő van a támadásra. (Emberelőnynél kivétel, ha a kiállítás pillanatában 20 másodpercnél több ideje volt a támadó csapatnak, ez esetben az eredeti idő marad az órán.)

- A kaputól két méteren belüli körzetben elkövetett szabálytalanság esetén a szabaddobást nem feltétlenül a szabálytalanság konkrét helyétől, de a kétméteres vonalról kell elvégezni.

- A sarokdobást elvégző játékos nemcsak játékostársának passzolhat, hanem közvetlenül kapura lőheti a labdát, sőt, úszva elindulhat a labdával és ezt követően is kapura lőhet.

- Játék közbeni cserénél a bejövő játékos az alapvonal és a félpálya között bárhol bejöhet a játéktérre.

- Az időkérést jelző gombot a csapat stábja kezeli a kispadnál.

- Félidőben a szünet az eddigi öt perc helyett három perc.

- Hat méteren kívüli szabálytalanság esetén a labda nemcsak közvetlenül lőhető kapura, hanem a játékos lövés nélkül is játékba hozhatja, úszhat vele és ezt követően is rálőheti. (Ez utóbbi esetben a védő támadhatja őt.) 

- A kapus a félpályán áthaladva is játékba avatkozhat, elvégezhet ötméterest - meccs közben és az esetleges szétlövésnél is.

- Az eddigi negyedenkénti egy időkérés helyett a mérkőzés időtartama alatt összesen kétszer kérhet időt egy csapat, ezt viszont bármikor, amikor birtokolja a labdát.

- Ha a kapu felé úszó (már csak a kapussal szemben lévő) támadó játékost a kaputól hat méteren belüli körzetben hátulról szabálytalanul (tehát nem csak a labdát érintve) akadályozzák a lövésben, játékvezetőnek büntetőt kell ítélnie.

- A hat méteres vonal körüli, tisztázatlan helyzetben a játékvezető rámutat a hat méteres vonalra. Ez esetben a szabaddobás közvetlenül kapura lőhető, ha ez a kézjelzés elmarad, nem lehet azonnal rálőni a labdát.

- A játékvezetők meccs közben rádiókapcsolatban vannak és kommunikálnak egymással, párbeszédüket a delegátus is hallja.

- A meccs videófelvétele alapján utólag szankcionálhatnak olyan szabálytalanságot (brutalitást), amit a játékvezetők a találkozó közben nem vettek észre. Elmarasztalás esetén a vétkes legalább egy mérkőzésre szóló eltiltást kap. A vizsgálatot csapat is kezdeményezheti (a lefújást követő 30 percen belül, 500 svájci franknak megfelelő összeg megfizetésével egyidejűleg), de a TWPC saját kezdeményezésére is eljárhat ilyen esetben.