FACEBOOK

Dolgos hétköznapok a Komjádiban

Dolgos hétköznapok a Komjádiban
hozzászólás, 2019.04.02.

Kedden további edzésekkel folytatódott a válogatott felkészülése a pénteken kezdődő zágrábi Európa Kupa-tornára. Zalánki Gergő és Erdélyi Balázs a vlv-nek.Az edzéseken készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.


Canon Webáruház

A Komjádiban készülő keret:

Kardos Gergely (Szolnok), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) - kapusok,
Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Miskolc), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC) Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok) - mezőnyjátékosok.

Két játékost a délelőtti edzés után kértünk a vlv kamerája elé, Märcz Tamás az esti edzést követően ad tájékoztatást a nap történéseiről.

VLV-VIDEÓK:


Zalánki Gergő a vlv-nek

- Szervusz Gergő! Köszöntelek újra a VLV kamerája előtt. Elég rég találkoztunk. Az első kérdés az kell, hogy legyen, hogy hogy vagy egészségileg, egy hosszú betegség után vagy. Sikerült teljesen meggyógyulni?

- Jól érzem magam. Visszajött szerintem az az erő amit elvesztettem az egy hónap kihagyás alatt. Talán az állóképesség az, ami egy kicsit hiányzik még. De hát a sok meccs miatt, meg a válogatott... nehéz úgy edzeni, ahogy talán most kellene, egy kis alapozós edzésre lenne most szükségem, szerintem. De ez egy-két hét, amire most nincs idő. Elég kemény most is a programunk, úgyhogy a meccsek alatt kell viszanyernem újból a rági önmagamat.

- Ez a mostani két-három napos pihenő, amit kaptatok, milyen volt? Segített egy kicsit a regenerálódásban?

- Jó volt egy kicsit kikapcsolódni, örültem neki, de azért voltam konditeremben, edzettem is.

- Mire számítasz ezen a tornán?

- Ezt így nem tudom. Igazából fogalmam sincs, hogy mire számíthatok, mert eléggé....

- Mondjuk Montenegróval szemben... Van néhány rossz emléketek.

- Hát ez az, hogy van emlék, de hát azzal most nem kell foglalkozni. Még nem tudom, milyen lesz a csapat, azt sem, hogy a montenegrói csapat milyen. Szerintem biztos jön mindenki tőlük. Én arra számítok, hogy jól összeáll ezalatt a hét alatt, a pár edzés alatt a csapat és jó eredményeket fogunk elérni, remélem, hogy minél több meccset megnyerünk. Reménykedem benne, de nem tudom, hogy milyen erőt fogunk képviselni. 

- Mennyire fontos ez a torna? Hogy látod?

- Fontos. Most ez van a soron. Most mással nem kell foglalkoznunk. Nincs klub, úgyhogy most ez a legfontosabb. Mindig a következő meccs a legfontosabb, úgyhogy most, per pillanat ez.

- Azt kívánom, hogy gyorsan legyél százszázalékos legyél és találkozunk Zágrábban.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)Erdélyi Balázs a vlv-nek

- Szervusz Balázs! Köszöntelek a VLV kamerája előtt. Közepén vagytok egy háromnapos összetartásnak. Egyrészt érdeklődöm, hogy mik az eddigi tapasztalatok, hogy érzed magad, milyen formában vagy, milyenek a többiek?

- Jól érzem magam. Szinte mindenkinek volt három nap pihenője, három-négy nap pihenő. Azt gondolom, hogy fáradtságra senki nem panaszkodhat, tehát abszolút jók ilyen téren a lehetőségeink. Nyilván van, aki sokkal sűrűbb programból jött, mint mondjuk mi az OSC-től most, de azt gondolom, hogy a fáradtság most nem lehet kifogás.

Nagyon nehéz torna áll előttünk. Én azt gondolom, hogy jól állunk, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a csapat egy részének, köztük nekem is, ez a második nap, hogy ezekkel a szabályokkal játszunk, gyakorlunk. Nem mindenki volt ott a nyári Világkupán, nekünk ez elég új. De hát én azt gondolom, hogy vannak olyan nagyon jó csapatok még, más országokból is, amelyeknekszintén ez lesz az első ilyen tapasztalat. Tehát egyenlőek a feltételek ilyen téren. 

- Neked mi az ami a legnehezebb vagy a legmeglepőbb ebben az új rendszerbe?

- Meglepő nincsen, nem mondanám, hogy meglepő, azt gondolom, hogy sokkal fárasztóbb lesz így játszani, főleg védekezni. Abban biztos vagyok, hogy még jobban el fogok fáradni, mint az eddigiekben. Talán ez lehet a legnehezebb része.

- Hogy készülsz? Az első meccs szinte mindent eldönt. A fejedben van már? Gondolkodsz rajta?

- Persze. Azért nagyon fontos ez a meccs nekünk. Meg gondolom, nyilván minden csapatnak fontos az első mérkőzés. Mégiscsak ez az egyik útja annak, hogy az olimpiára kvalifikáljunk, ezen a meccsen, ezen a tornán keresztül. Én azt gondolom, hogy mindenkinek kellőképpen komolyan kell venni és komolyan is fogja venni.

- Draskóval (Drasko Brguljannal, a montenegrói válogatott OSC-s játékosával - a szerk.) szóba került ez a meccs?

- Nem igazán. Nyilván mindannyian tudjuk, hogy ez mennyire fontos, nekik is az, nekünk is az. Nekik lelkileg annyival könnyebb, hogy az elmúlt évben talán jobb volt nekik jobb a szájuk íze, de még egyszer mondom, hogy mindenki tudja, hogy ez mennyire fontos.

- Jó utat kívánok és sikeresen térjetek haza.

- Köszönjük szépen..

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


vlv-képek a délelőtti edzésről


Mint ismeretes, a magyar válogatott csoportelsőként jutott be a zágrábi nyolcas döntőbe, amelynek minden meccse ki-ki mérkőzés lesz, tehát a továbbjutás a tét.

Első mérkőzésünket a selejtezősorozat C csoportjának második helyezettjével vívjuk, április 5-én, pénteken 15.00 órakor. Továbbjutás esetén a legjobb négy közé jutunk és a döntőbe kerüléshez az olasz-orosz meccs győztesét kell legyőzni.


Az Európa Kupa (európai Világliga-selejtező) nyolcas döntőjének programja, április 5-6-7., Zágráb (Horvátország). 

A VLV FELHÍVÁSA

A január 1-je óta 0 (nulla) forint bevétellel gazdálkodó vlv szponzort, hirdetőt keres az év fontos külföldi eseményeinek tudósításához.

Nincs még támogatónk a zágrábi tornára, de ott leszünk (családi költségvetésből megyünk).

Támogatók nélkül nem leszünk képesek eljutni a következő tornákra:

Bajnokok Ligája F8 (Hannover, június 6-7-8.)

Az EK/VL nyolcas döntőjén elért továbbjutás esetén:

Világliga Szuperdöntő (Belgrád, június 18-23.)

Világbajnokság (Kvangdzsu, Dél-Korea, július 12-28.)

A külföldi programok a magyar válogatott felkészülési tervének elkészültekor még bővülhetnek.

Kérjük a vízilabda iránt érdeklődő cégeket, segítsék munkánkat!


Április 5., péntek

Negyeddöntők

15.00 Magyarország-Montenegró

16.45 Spanyolország-Szerbia

18.30 Olaszország-Oroszország

20.15 Görögország-Horvátország

Április 6., szombat

15.00 Magyar-montenegrói vesztese - Olasz-orosz vesztese (az 5-8. helyért) (G5)

16.45 Spanyol-szerb vesztese - Görög-horvát vesztese (az 5-8. helyért) (G6)

18.30 Magyar-montenegrói győztese - Olasz-orosz győztese (elődöntő) (G7)

20.15 Spanyol-szerb győztese - Görög-horvát győztese (elődöntő) (G8)

Április 7., vasárnap

15.00 G5 vesztese-G6 vesztese (a 7. helyért)

16.45 G5 győztese - G6 győztese (az 5. helyért)

18.30 G7 vesztese-G8 vesztese (a harmadik helyért)

20.15 G7 győztese-G8 győztese (döntő)

Egy belépőjegy 30 kunába kerül, VÁSÁRLÁS

A torna magyar játékvezetője Kun György.

Az Európa Kupa rövid időre visszanyúló hagyományai szerint a tornára minden részvevő 15 fős keretet nevezhet, meccsenként 13 játékos szerepelhet.

Zágrábban már a FINA új vízilabdaszabályai szerint játszanak. A módosításokat (lásd alább) a FINA döntéshozó testülete decemberben, a kínai Hangcsouban fogadta el.

Az első három helyezett részvételi jogot szerez a Világliga június 18-23-i belgrádi szuperdöntőjére, amelyen 8 csapat vesz részt, Európából négy, beleértve a rendező jogán Szerbiát. Ez azt jelenti, hogy a belgrádi szerepléshez Zágrábban az első három hely valamelyikét kell megszerezni, de ha Szerbia elődöntőbe jut, akkor az esetleges negyedik helyezés is Világliga Szuperdöntőt ér.(A többi kontinensről a március 26. és 31. között, az ausztráliai Perthben megrendezendő interkontinentális selejtezőtornán szerezhetnek belgrádi kvalifikációt a csapatok.)

A Világliga Szuperdöntő belgrádi győztese részvételi jogot szerez a tokiói olimpiára.


A Zágrábban már érvényben lévő szabálymódosítások:

- A támadóidő újraindulásakor (szöglet, blokk után) a támadóhoz visszakerülő labda esetén és kiállítás miatt újra kezdődő (emberelőnyös) támadás esetén az óra nem 30, hanem 20 másodpercről indul, ennyi idő van a támadásra. (Emberelőnynél kivétel, ha a kiállítás pillanatában 20 másodpercnél több ideje volt a támadó csapatnak, ez esetben az eredeti idő marad az órán.)

- A kaputól két méteren belüli körzetben elkövetett szabálytalanság esetén a szabaddobást nem feltétlenül a szabálytalanság konkrét helyétől, de a kétméteres vonalról kell elvégezni.

- A sarokdobást elvégző játékos nemcsak játékostársának passzolhat, hanem közvetlenül kapura lőheti a labdát, sőt, úszva elindulhat a labdával és ezt követően is kapura lőhet.

- Játék közbeni cserénél a bejövő játékos az alapvonal és a félpálya között bárhol bejöhet a játéktérre.

- Az időkérést jelző gombot a csapat stábja kezeli a kispadnál.

- Félidőben a szünet az eddigi öt perc helyett három perc.

- Hat méteren kívüli szabálytalanság esetén a labda nemcsak közvetlenül lőhető kapura, hanem a játékos lövés nélkül is játékba hozhatja, úszhat vele és ezt követően is rálőheti. (Ez utóbbi esetben a védő támadhatja őt.) 

- A kapus a félpályán áthaladva is játékba avatkozhat, elvégezhet ötméterest - meccs közben és az esetleges szétlövésnél is.

- Az eddigi negyedenkénti egy időkérés helyett a mérkőzés időtartama alatt összesen kétszer kérhet időt egy csapat, ezt viszont bármikor, amikor birtokolja a labdát.

- Ha a kapu felé úszó (már csak a kapussal szemben lévő) támadó játékost a kaputól hat méteren belüli körzetben hátulról szabálytalanul (tehát nem csak a labdát érintve) akadályozzák a lövésben, játékvezetőnek büntetőt kell ítélnie.

- A hat méteres vonal körüli, tisztázatlan helyzetben a játékvezető rámutat a hat méteres vonalra. Ez esetben a szabaddobás közvetlenül kapura lőhető, ha ez a kézjelzés elmarad, nem lehet azonnal rálőni a labdát.

- A játékvezetők meccs közben rádiókapcsolatban vannak és kommunikálnak egymással, párbeszédüket a delegátus is hallja.

- A meccs videófelvétele alapján utólag szankcionálhatnak olyan szabálytalanságot (brutalitást), amit a játékvezetők a találkozó közben nem vettek észre. Elmarasztalás esetén a vétkes legalább egy mérkőzésre szóló eltiltást kap. A vizsgálatot csapat is kezdeményezheti (a lefújást követő 30 percen belül, 500 svájci franknak megfelelő összeg megfizetésével egyidejűleg), de a TWPC saját kezdeményezésére is eljárhat ilyen esetben.