FACEBOOK

,,Aki előbb ébred, jól jár!,, - Märcz Tamás a szabálymódosításokról

,,Aki előbb ébred, jól jár!,, - Märcz Tamás a szabálymódosításokról
hozzászólás, 2019.03.27.

A jövő heti zágrábi Európa Kupa F8-as döntőn (amelyre kedden hirdetett bő keretet a szövetségi kapitány) már az új szabályok szerint játsszák a meccseket. Märcz Tamástól arról érdeklődtünk, mekkora gondot jelent számára a sok módosítás, hogyan lehet azokra felkészülni, s mik lesznek várhatóan a változtatások legmarkánsabb következményei.


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Azért vannak már komoly tapasztalataink, legalábbis annak a 13 játékosnak, aki ott volt a tavaly őszi Világkupán, hiszen ott már e módosítások szerint játszottunk. Edzéstapasztalatokat is szereztünk, szintén abból az időszakból, mindezeket most jól fogjuk tudni hasznosítani. A sok gyakorlás már akkor megmutatta a változások legfőbb következményeit. Például azt, hogy emberelőnyben, illetve szöglet után még kevésbé fér bele hiba a játékba, mint eddig, hiszen ezekben az esetekben már csak 20 másodperc a támadóidő.

Szintén markáns változást jelent az a lehetőség, hogy a támadó a saját magának elvégzett szabaddobás után lóbálhat és ezt követően is rálőheti a labdát. Azért ez az elején egyszer-kétszer okozott meglepetést a kapusainknak. Aki előbb ébred, az jól jár, úgy gondolom, a magyar játékosoktól elvárható, hogy gyorsan alkalmazkodjanak ezekhez a szabályokhoz.



- Milyen konkrét változásokat emelnél még ki?

- Itt van az a módosítás, hogy a szöglet kapura is lőhető, ez nem várt megoldási lehetőség a kapusok szempontjából, amire készülni kell. És hát, amihez kellett egy kis idő, de Berlin utolsó hetére, a sok játéknak köszönhetően kialakult: a repülő cserék jó alkalmazása, ami felgyorsíthatja a játékunkat.

- Pedig ez, mármint hogy a hátsó ketrec helyett a cserejátékos a térfél bármely pontján bejöhet, apró módosulásnak tűnik...

- Annak tűnik, de mégsem az. Nem mindegy, hogy mennyire gyorsan kapcsolnak a játékosok, komoly, több méteres előnyt lehet szerezni a felúszásnál, ha jól alkalmazzuk ezt a lehetőséget. Az eddigi játék során minden olyan alkalom, amikor játék közben elhagyta valaki a medencét csere miatt, lényegében egy elveszített támadási lehetőséget jelentett. Most úgy lehet majd menet közben frissíteni a csapatot, hogy még marad elegendő idő a támadás normális kialakítására.



- Az időkérések számának felére csökkentése nem okoz zavart? Eléggé megszokta minden edző a negyedenkénti egy alkalmat...

- Megmondom őszintén, előfordult már eddig is, hogy szándékosan nem kértem ki az összes, rendelkezésre álló időt.

- Azért, hogy készülj az új rendszerre?

- Nem. Azért, mert bizonyos mérkőzéseken úgy ítéltem meg, hogy az én játékosaim jobban bírják fizikailag a fel-le úszást mint az ellenfelünk.

Az biztos, hogy Zágrábban mindjárt az elején nagyon megerőltető meccsünk lesz Montenegróval szemben és az utána következő mérkőzések is komoly terhelést jelentenek majd. Ezeken a szintű mérkőzésen viszont elképzelhető, hogy hiányozni fog a négy időkérés lehetősége minden csapat számára, amivel azért frissen tarthatnánk a játékosokat. A két elvett időkérés egyébként egy kicsit csökkenti az edzők számára a mérkőzésbe való belenyúlás lehetőségét is.

- Van-e még olyan lényeges elem, amit a szabálymódosításokkal kapcsolatban érdemes megemlíteni?

- Nagyon kíváncsi leszek egy jelenleg még kicsit zűrzavaros értelmezésű módosítás alkalmazására. Arról van szó, hogy a kaputól hat méteren belül lévő, már csak a kapussal szemben álló támadó játékos ellen elkövetett szabálytalanságnál a bírónak mindenfajta mérlegelés nélkül, automatikusan ötméterest kell ítélnie. A Világkupán nagyon sok olyan eset volt, amikor ilyenkor nem fújtak büntetőt, kétséges tehát, hogy e pont alkalmazása mennyire lesz következetes. Szigorításra számítok, de ha következetesek lesznek a bírók és minden ilyen alkalommal ötméterest ítélnek, akkor az kicsit szétszabdalja majd a meccseket, időben is megnyújtja, hiszen minden ötösnél megakad kicsit a játék, s fel kell újra állniuk a csapatoknak. 

- Úgy tudom, Zágrábban külön eligazítás is lesz az új szabályokról a torna előtt.

- Igen és erre a szövetségi kapitányok is meghívást kaptak, nemcsak a játékvezetők. Komoly, egy-másfél órás prezentáció lesz, remélhetőleg hasznos információkkal az értelmezési problémákkal kapcsolatban.

- Köszönöm a beszélgetést!


Az Európa Kupa (európai Világliga-selejtező) nyolcas döntőjének programja, április 5-6-7., Zágráb (Horvátország). 

A VLV FELHÍVÁSA

A január 1-je óta 0 (nulla) forint bevétellel gazdálkodó vlv szponzort, hirdetőt keres az év fontos külföldi eseményeinek tudósításához.

Nincs még támogatónk a zágrábi tornára, de ott leszünk (családi költségvetésből megyünk).

Támogatók nélkül nem leszünk képesek eljutni a következő tornákra:

Bajnokok Ligája F8 (Hannover, június 6-7-8.)

Az EK/VL nyolcas döntőjén elért továbbjutás esetén:

Világliga Szuperdöntő (Belgrád, június 18-23.)

Világbajnokság (Kvangdzsu, Dél-Korea, július 12-28.)

A külföldi programok a magyar válogatott felkészülési tervének elkészültekor még bővülhetnek.

Kérjük a vízilabda iránt érdeklődő cégeket, segítsék munkánkat!


A TORNÁRA KÉSZÜLŐ MAGYAR KERET

Április 5., péntek


Negyeddöntők

15.00 Magyarország-Montenegró

16.45 Spanyolország-Szerbia

18.30 Olaszország-Oroszország

20.15 Görögország-Horvátország

Április 6., szombat

15.00 Magyar-montenegrói vesztese - Olasz-orosz vesztese (az 5-8. helyért) (G5)

16.45 Spanyol-szerb vesztese - Görög-horvát vesztese (az 5-8. helyért) (G6)

18.30 Magyar-montenegrói győztese - Olasz-orosz győztese (elődöntő) (G7)

20.15 Spanyol-szerb győztese - Görög-horvát győztese (elődöntő) (G8)

Április 7., vasárnap

15.00 G5 vesztese-G6 vesztese (a 7. helyért)

16.45 G5 győztese - G6 győztese (az 5. helyért)

18.30 G7 vesztese-G8 vesztese (a harmadik helyért)

20.15 G7 győztese-G8 győztese (döntő)

Egy belépőjegy 30 kunába kerül, VÁSÁRLÁS

A torna magyar játékvezetője Kun György.

Az Európa Kupa rövid időre visszanyúló hagyományai szerint a tornára minden részvevő 15 fős keretet nevezhet, meccsenként 13 játékos szerepelhet.

Zágrábban már a FINA új vízilabdaszabályai szerint játszanak. A módosításokat (lásd alább) a FINA döntéshozó testülete decemberben, a kínai Hangcsouban fogadta el.

Az első három helyezett részvételi jogot szerez a Világliga június 18-23-i belgrádi szuperdöntőjére, amelyen 8 csapat vesz részt, Európából négy, beleértve a rendező jogán Szerbiát. Ez azt jelenti, hogy a belgrádi szerepléshez Zágrábban az első három hely valamelyikét kell megszerezni, de ha Szerbia elődöntőbe jut, akkor az esetleges negyedik helyezés is Világliga Szuperdöntőt ér.(A többi kontinensről a március 26. és 31. között, az ausztrálial Perthben megrendezendő interkontinentális selejtezőtornán szerezhetnek belgrádi kvalifikációt a csapatok.)

A Világliga Szuperdöntő belgrádi győztese részvételi jogot szerez a tokiói olimpiára.


A Zágrábban már érvényben lévő szabálymódosítások:

- A támadóidő újraindulásakor (szöglet, blokk után) a támadóhoz visszakerülő labda esetén és kiállítás miatt újra kezdődő (emberelőnyös) támadás esetén az óra nem 30, hanem 20 másodpercről indul, ennyi idő van a támadásra. (Emberelőnynél kivétel, ha a kiállítás pillanatában 20 másodpercnél több ideje volt a támadó csapatnak, ez esetben az eredeti idő marad az órán.)

- A kaputól két méteren belüli körzetben elkövetett szabálytalanság esetén a szabaddobást nem feltétlenül a szabálytalanság konkrét helyétől, de a kétméteres vonalról kell elvégezni.

- A sarokdobást elvégző játékos nemcsak játékostársának passzolhat, hanem közvetlenül kapura lőheti a labdát, sőt, úszva elindulhat a labdával és ezt követően is kapura lőhet.

- Játék közbeni cserénél a bejövő játékos az alapvonal és a félpálya között bárhol bejöhet a játéktérre.

- Az időkérést jelző gombot a csapat stábja kezeli a kispadnál.

- Félidőben a szünet az eddigi öt perc helyett három perc.

- Hat méteren kívüli szabálytalanság esetén a labda nemcsak közvetlenül lőhető kapura, hanem a játékos lövés nélkül is játékba hozhatja, úszhat vele és ezt követően is rálőheti. (Ez utóbbi esetben a védő támadhatja őt.) 

- A kapus a félpályán áthaladva is játékba avatkozhat, elvégezhet ötméterest - meccs közben és az esetleges szétlövésnél is.

- Az eddigi negyedenkénti egy időkérés helyett a mérkőzés időtartama alatt összesen kétszer kérhet időt egy csapat, ezt viszont bármikor, amikor birtokolja a labdát.

- Ha a kapu felé úszó (már csak a kapussal szemben lévő) támadó játékost a kaputól hat méteren belüli körzetben hátulról szabálytalanul (tehát nem csak a labdát érintve) akadályozzák a lövésben, játékvezetőnek büntetőt kell ítélnie.

- A hat méteres vonal körüli, tisztázatlan helyzetben a játékvezető rámutat a hat méteres vonalra. Ez esetben a szabaddobás közvetlenül kapura lőhető, ha ez a kézjelzés elmarad, nem lehet azonnal rálőni a labdát.

- A játékvezetők meccs közben rádiókapcsolatban vannak és kommunikálnak egymással, párbeszédüket a delegátus is hallja.

- A meccs videófelvétele alapján utólag szankcionálhatnak olyan szabálytalanságot (brutalitást), amit a játékvezetők a találkozó közben nem vettek észre. Elmarasztalás esetén a vétkes legalább egy mérkőzésre szóló eltiltást kap. A vizsgálatot csapat is kezdeményezheti (a lefújást követő 30 percen belül, 500 svájci franknak megfelelő összeg megfizetésével egyidejűleg), de a TWPC saját kezdeményezésére is eljárhat ilyen esetben.